Dienst Beheer & Milieu

 

Afdeling Onderhoud Weg- en Waterbouw

 

Doorkiesnummers:

Telefoon  +31 15 260 29 39

Fax  +31 15 260 29 56

 

Aanwezig

Charles Lansbergen(DHV), Rik Kattestaart(DHV), Joost van Dijke(Hoogheemraadschap), Paul Baan(Delft), Susanne Baan(Delft) en Sjaak Clarisse(Delft)

Afwezig

Christiaan Beekhuis


 

 

 

 

 

 

Verslag

 

Datum

17-03-2000

Ons Kenmerk

Kenmerk

Opsteller

I.A. Clarisse

Bijlagen

0       

Onderwerp

Overleg met de Delftse Hengelsport Vereniging over het Waterplan Delft op 16 maart 2000

 

 

 

 

 


DHV heeft 4300 leden. Los daarvan zijn er in Delft nog een aantal hengelsportverenigingen met een klein ledenaantal.

 

Het concept Waterplan  wordt door DHV positief ontvangen.

 

Het verminderen van overstorten wordt positief ontvangen omdat daardoor de waterkwaliteit verbetert en de zichtdiepte vergroot wordt. Hierdoor krijgen de waterplanten meer kans om zich te ontwikkelen. Al moet er dan wel opgelet worden dat er een diversiteit aan waterplanten ontstaat. In het begin bestaat de mogelijkheid dat een soort de andere soorten overwoekert.  Als er een wildgroei aan planten ontstaat neemt het zuurstofgehalte in het water af (planten produceren niet alleen zuurstof ze verbruiken ook zuurstof; bij lange nachten slaat de balans door naar netto zuurstofverbruik i.p.v. produktie). Wanneer er minder zuurstof in het water komt kan een afname in het aantal vissen verwacht worden.

 

Na verloop van tijd als het ecosysteem in evenwicht is zal het aantal vissen alsook het aantal vissoorten  naar verwachting door de voorgestelde maatregelen toenemen.

 

Een aandachtspunt is de toevoer van nutriënten in het watersysteem door het voeren tijdens vissen. DHV verwacht dat dit minder zal worden omdat de nachtvisserij verboden wordt. Het blijft echter wel een punt van aandacht.

 

De meeste belangstelling van DHV gaat uit naar de inrichting van de oevers die vissers mogelijkheden bieden om bij het water te komen en te vissen.

Het verdient de voorkeur “echte”  of wel niet toegankelijke- natuurvriendelijke oevers af te wisselen met plaatsen waar het water wel bereikbaar is. Het aanleggen van vissteigers vindt DHV niet de beste oplossing. Steigers zijn niet bij alle vissers populair en steigers zijn erg duur in onderhoud. Tevens zullen er mogelijkheden moeten komen zodat gehandicapten ook de waterkant kunnen bereiken om te vissen.

 

Parken als het Wilhelminapark en het Agnethapark zijn goed toegankelijk en zijn aantrekkelijk voor vissers.

 

Afgesproken wordt dat DHV een A4-tje aanlevert met aandachtspunten waar op gelet moet worden bij de aanleg van (natuurvriendelijke) oevers zodat ook de ontwerpers bij de Gemeente met de belangen van DHV rekening kunnen houden. In het algemeen hebben zij voor de dimensionering van de watergang geen concrete ideeën maar diepte variatie levert in elk geval een verbetering van de leefomgeving voor de vissen.

 

Tevens wordt afgesproken dat er een inspanning geleverd wordt om DHV zoveel mogelijk uit te nodigen voor bewonersavonden waarbij water en/of oevers een item is.