Aanwezig Ad Tuns architecten
Tuns en Horsting Roland Brouns Hevo bouwmanagement Rik Grashoff gemeente Delft v.z.) Marlies van Arendonk gemeente Delft Sietse Wierda gemeente Delft Bewoners 37 c.f. presentielijst Afwezig |
Onderwerp
informatie avond plan Paardenmarkt 1
De aanleiding voor de vergadering is de wens om aan de Paardenmarkt een bouwplan te realiseren waarbij de huidige gehandicapte bewoners
op deze locatie als bewoners van de stad op behoorlijke wijze gehuisvest kunnen worden. Gemeentelijk gezien zijn al in 1993 hier de stedebouwkundige randvoorwaarden en uitgangspunten voor gegeven en de gemeente staat dan ook uiterst positief tegenover het realiseren van de verbouw en nieuwbouw van het plan Paardenmarkt 1.
Achtergronden
De wens om juist op deze plek nieuwbouw en verbouw te realiseren kent vele redenen. In eerste plaats vanuit de geschiedenis omdat al vele jaren ven der Woudestichtingbewoners en nu dan Ipse-bewoners hier wonen.
De stichting Ipse hecht zeer aan deze locatie. Dankzij de ligging zijn er vele contacten met de andere bewoners van de directe omgeving en de stad en verhuizing betekent het afbreken van waardevolle relaties. De loopafstanden naar de voorzieningen zijn kort. Binnen het nieuwe plan wordt door het toevoegen van functies de samenleving binnen gehaald. Er komen vrije sector appartementen, een kinderdagverblijf en een kinderdagverblijf voor verstandelijk gehandicapten tezamen met de appartementen voor de cliënten van Ipse. Daarnaast is er voor cliënten van Ipse begeleiding aanwezig. Binnen het gebouw en in de buurt kan op deze wijze op een normale wijze zonder wederzijdse verplichting positieve beïnvloeding op korte en lange termijn ontstaan. Wonen voor gehandicapten hier past dan ook in de zorgvisie van Ipse.
Het plan
Het plan gaat uit van verbouw van het hoofdgebouw en nieuwbouw in een u-vorm achter het te behouden hoofdgebouw.
Door het toevoegen van functies ontstaat de mogelijkheid om voor de cliënten van Ipse meer m2 woonvloeroppervlak te realiseren dan anders op grond van de normen mogelijk zou zijn. De toegevoegde functies zijn in dit opzicht een kostendrager. Op de begane grond worden de functies van kinderdagverblijf, paramedische zorg en een ontmoetingscentrum gevestigd. Binnen de u-vorm komt een overdekt atrium waar een veelheid van activiteiten georganiseerd kan worden. Aan de westzijde wordt de bebouwing twee lagen met een inspringende laag, aan de noordzijde 3 lagen met een inspringende laag, aan de oostzijde 3 lagen met twee inspringende lagen. Aan de noordzijde wordt qua maat het grachtprofiel hersteld. Er komt een fietspad. Dit maakt dat de kantoorgracht aan weerszijden toegankelijk wordt voor (brom) fietsers en voetgangers.
Voor auto’s verandert er niks.
Vragen/antwoorden/opmerkingen
Bomen.
Veel zorg van de bewoners gaat uit naar het al dan niet kunnen behouden van de bomen rondom het complex. Met name van de grote bomen aan de Kantoorgracht wordt betwijfeld of ze behouden kunnen blijven.
Toegezegd wordt dat de bomen blijven staan. Tijdens de sloop en bouw zal met de grootst mogelijke zorg toegezien worden op het behoud .
Binnen het nieuwe profiel van de Kantoorgracht is aan zuidzijde ca 5.50 beschikbaar voor voetpad fietspad en nieuwe bomen. (Toezegging)
Op een bijlage is een principevoorstel voor een inrichting van het nieuwe deel van de Kantoorgracht gegeven.
Gevels
Van de gevels is op dit moment slechts een eerste impressie aanwezig.
Aanwezigen vinden onvoldoende om te kunnen beoordelen of zij zich hierin kunnen vinden. Uitwerking van de gevels zal met spoed ter hand worden genomen.
Woonboten
Aan de ligging en situering van de woonboten verandert niets. Ook tijdens de bouw blijven de woonboten op hun plek. Wel zullen de (illegale) tuintje op de kade door de herinrichting verdwijnen.
Over de herinrichting van de kade volgt op de gebruikelijke wijze nog overleg.
Bezonning
De bezonning van de woningen aan de noordzijde van de Kantoorgracht wordt beperkt door de bouwhoogte van de drie lagen met de inspringende laag van de nieuwbouw. Op de bijgevoegde doorsnede is te zien dat de belemmeringshoek van ca 18 naar 27 graden gaat.
Dit betekent dat in de wintermaanden november/december/januari/februari er geen zon op straatniveau meer zal zijn rond het middaguur.
In principe zijn de wintermaanden niet bepalend voor de bezonning.
De zon schijnt dan gemiddeld twee uur per dag en buiten zitten behoort in die maanden -hoge uitzonderingen nagelaten- niet tot de mogelijkheden.
Heien
Om overlast tijdens de bouw te beperken wordt met schroefpalen gewerkt.
Dit voorkomt trillingen en overmatige geluidsoverlast.
Koopappartementen versus huurappartementen.
Vanuit de bewoners wordt gevraagd of de koopappartementen geen huurappartementen kunnen worden.
Bij het omzetten van koop naar huur vervalt één van de belangrijkste kostendragers om de appartement van de cliënten van Ipse een groter dan gebruikelijke woonruimte te kunnen bieden.
Dit wordt daarom niet overwogen.
Parkeren
Bij dit plan wordt uitgegaan van een parkeereis van 1,25 per koopappartement. Totaal 25 parkeerplaatsen De huidige functie van het gebouw komt terug hiervoor wordt geen parkeereis gesteld. Voor de overige toegevoegde functie (o.a. halen en brengen voor de kinderdagverblijven) wordt uitgegaan van uitwisselbaarheid.
Gezien de financiële haalbaarheid van is gezocht naar het toevoegen van parkeerplaatsen in het openbare gebied.
Het omzetten van het langsparkeren voor het gebouw naar haaksparkeren levert 10 extra parkeerplaatsen op. Het laten vervallen van drie busparkeerplaatsen levert nog een 15 parkeerplaatsen op.
Hiermee wordt voldaan aan de gestelde norm. Als geheel wordt voor de Paardenmarkt vergunningparkeren en bezoekersparkeren ingevoerd.
Verwacht wordt dat dit de parkeerdruk in de omgeving zal verminderen en hanteerbaar maakt.
Planning
Gepland staat een cie-behandeling van het plan op 19 september.
Op dat moment wordt besloten dat het plan wordt voorgedragen voor een art 19 lid 4 procedure. Na indiening en een positief Welstand advies kan de vergunningverlening dan binnen 6 tot 9 maanden worden afgewikkeld.
Start bouw is op z’n vroegst midden volgend jaar te verwachten.
Overleg
Om een goede relatie met de omwonenden te waarborgen is de stichting Ipse bij monde van de hr Pelgrims bereid om een kleine delegatie van omwonenden tijdens de uitwerking van de plannen mee te laten kijken.
Voorwaarde hierbij is wel dat de voortgang van het plan hierdoor niet vertraagd wordt. Mocht het materiaal er aanleiding toe geven dan is het ook nog mogelijk in september een bewonersavond te organiseren.
Positief
Van verschillende kanten vanuit de bewoners wordt aangeven dat men positief staat tegenover de voorgestelde ontwikkelingen.
Er is zelfs enige bezorgheid dat het vele overleg tot vertraging kan leiden.
Gesteld wordt dat de unieke aanpak bij succes ook anderen zou kunnen inspireren om op deze manier huisvesting van gehandicapten aan te pakken.
Samenvattend en tot
slot.
· een kleine delegatie van bewoners kan meekijken bij de ontwikkeling
van de plannen.
· een principevoorstel van de inrichting van de kade wordt bijgevoegd.
· er kan afhankelijk van het materiaal nog een bewonersavond/overleg georganiseerd worden.
· bij het verslag worden nog een aantal bezonningsdiagrammen gevoegd.
NB Bijlagen en bezonningsdiagrammen zijn opgenomen
in de inzagemap ten behoeve van raadsleden.