Nota

 

Datum

10-10-2000

Ons Kenmerk

     

Opsteller

Sacha Koenes

Bijlagen

3

Onderwerp

Ontwikkelingsvoorwaarden voor veld 9 in het Zuidpoortgebied

 

 


Inleiding

Veld 9 is het gebied gelegen tussen de Zuidergracht, Oostpoort, Ezelsveldlaan en de Kruisstraat en is onderdeel van het Zuidpoortgebied. Het Zuidpoortgebied is onderdeel van de zuidelijke binnenstad.

Vanuit stedebouwkundig oogpunt zijn voorwaarden opgesteld, die noodzakelijk zijn voor een goede ruimtelijke inpassing van nieuw te ontwikkelen bouwplannen.

De basis van deze ontwikkelingsvoorwaarden is door de coördinerend architect voor het Zuidpoortgebied, Bob van Reeth opgesteld ten tijde van de planvorming voor het Zuidpoortgebied, waarvoor in mei 1999 voor het kerngebied het Schetsplan Plus is vastgesteld.

De ontwikkelingsvoorwaarden zijn verder uitgewerkt en zullen op hoofdlijnen in het in ontwerpbestemmingsplan voor het Zuidpoortgebied opgenomen worden.

 

Het is gebruikelijk dat voor locaties zoals veld 9 ontwikkelingsplannen worden opgesteld. In dit geval is dit niet noodzakelijk omdat er een voorontwerp bestemmingsplan in procedure is gebracht. Hiermee vervalt de noodzaak van een ontwikkelingsplan.

 

In de vergadering van de raadscommissie Duurzaamheid van 29 augustus jl. is een presentatie gegeven van de ontwikkelingsvoorwaarden zoals die zijn opgenomen in het voorontwerp bestemmingsplan Op 23 augustus jl. is een discussieavond over de ontwikkelingsvoorwaarden voor veld 9 met  vertegenwoordigers van omwonenden gehouden. Op 5 september zijn tijdens een hoorzitting dezelfde ontwikkelingsvoorwaarden in het kader van het voorontwerpbestemmingsplan Zuidpoort met belanghebbenden besproken. Tijdens deze twee avonden is duidelijk geworden dat aanpassing van de ontwikkelingsvoorwaarden gewenst is, zie de bijlagen 2 en 3.

Gezien het belang van een goede invulling voor dit veld is het belangrijk om in een vroegtijdig stadium het politiek draag vlak te toetsen.

Deze ontwikkelingsvoorwaarden zullen op hoofdlijnen in het ontwerpbestemmingsplan worden verwerkt.

 

De hieronder geformuleerde ontwikkelingsvoorwaarden zijn gecomprimeerd. In bijlage 3 is de tekst opgenomen van de presentatie zoals die gehouden is tijdens de vergadering van de raadscommissie Duurzaamheid van 29 augustus jl.

Het aansluiten bij de omgeving is leidraad geweest voor de motivering die geleid heeft tot de formulering van deze ontwikkelingsvoorwaarden.

Met aansluiten op de omgeving wordt bedoeld dat zowel het aansluiten bij de plattegrond van de binnenstad van Delft  (brede grachtprofielen, smalle straten / stegen),  als het aansluiten bij de massa  en de functies essentieel zijn. De ontwikkelingsvoorwaarden geven aan binnen welke maten een bouwplan mogelijk is.  Een en ander is uiteraard afhankelijk van een definitief programma.

 

Deze aanpassing geldt aan de noordkant van veld 9 hoofdzakelijk:

-      het verlagen van 50% naar 40% het bebouwingspercentage,

-      het verlagen van de bouwhoogte op de hoek van de Kruisstraat en de Zuidergracht  van 18 meter naar 15 meter,

-      het vergroten van de afstand tussen de geplande bebouwing en de woonschepen aan de noordzijde van de Zuidergracht met 2,5 meter,

-      de strook grond tussen het water en het te ontwikkelen gebied moet ingericht worden als semi-privé voetpad.

Deze aanpassingen zijn tijdens de presentatie aan de raadscommissie Duurzaamheid op 29 augustus als alternatief gepresenteerd.

 

Aan de zuidzijde betreft het de volgende aanpassingen:

-      afstand tussen de nieuwbouw en het Museumhof, gedeelte van het Techniek Museum en veld 12 wordt 14 meter in plaats van 13 en 11 meter,

-      de hoogte van de bebouwing tegenover het Museumhof is maximaal 15 meter in plaats van 18 meter,

-      tegenover het middelste gebouw van het  Museumhof moet een doorgang met een breedte van maximaal 12 meter worden gemaakt,

-      insnoering van de gevel boven een plint wordt beperkt tot het deel rechttegenover het Museumhof i.p.v. over 50% van de Ezelsveldlaan,

-      de insnoering is minimaal 2 meter in plaats van 3 meter,

-      de plint is 5 meter in plaats van 5 tot 7 meter.

 

 

 

Financiële aspecten

Veld 9 is voor circa ¾ deel eigendom van de gemeente Delft en voor het resterende ¼ deel particulier eigendom. Het gemeentelijk terrein is opgenomen in de grondexploitatie Zuidpoort. In deze grondexploitatie is voorzien in uitgifte van het terrein ten behoeve van (woon)bebouwing. Het thans voorliggende plan biedt voldoende gelegenheid de voorziene inkomsten te realiseren. Uitgifte van het gemeentelijk terrein zal in principe geschieden tot en met de aanwezige oevervoorziening.

 

 

Ontwikkelingsvoorwaarden veld 9 in het Zuidpoortgebied.

 

Huidige situatie

Ruimtelijk gezien wordt veld 9 beschouwd als het langgerekte terrein (ca. 235 x 40 meter) dat wordt begrensd door het water van de Zuidergracht, de Oostpoort (dus inclusief het bestaande woongebouw), de Ezelsveldlaan en de Kruisstraat.

Het deel van het terrein dat gemeente eigendom is op het ogenblik in gebruik als parkeerterrein voor bezoekers.

Het oostelijk deel is in particulier eigendom. De gebouwen/percelen hebben een bedrijfsfunctie, een kantoor functie en een woonfunctie. De eigenaar van het bedrijf heeft inmiddels zijn gebouwen niet meer in gebruik en heeft aangegeven zijn terrein te willen ontwikkelen voor woningbouw.

Voor de ruimtelijke samenhang wordt het bestaande woongebouw bij deze randvoorwaarden betrokken.

 

De bebouwing aan de Zuidzijde van de Ezeldsveldlaan bestaat uit het Techniek Museum en de Museumhof. De hoogte van de bebouwing varieert tussen de 6 - 9 meter van het Techniek Museum tot 18 - 20 meter van de Museumhof.

 

 

Ruimtelijk

-      Voor het mogelijk maken van een stedelijke ontwikkeling op veld 9 en voor het zichtbaar maken van het water van de Zuidergracht is het randvoorwaarde dat de ligplaatsen voor woonschepen in de Zuidergracht  alleen aan de noordzijde van de het water gesitueerd zijn.

-      Over de totale lengte van veld 9 inclusief de aan de oostzijde naastgelegen terreinen tot en met het bestaande woongebouw bij de Oostpoort wordt de bebouwing opgericht in 3 of 4 zelfstandige, ruimtelijk van elkaar te onderscheiden bouwblokken met per bouwblok een maximale lengtemaat van 75 meter en een minimale maat van 40 meter.

-      De onderlinge afstand tussen de bouwblokken  maximaal 8 meter. Tegenover het Museumhof op de plaats die is aangegeven op de randvoorwaardenkaart is de afstand tussen twee bouwblokken maximaal 12 meter. Indien kabels en leidingen hier noodzakelijk zijn, is de minimale maat 6 meter.

-      De bouwblokken omsluiten open binnengebieden, die afhankelijk van de functie en/of het bouwprogramma semi-privé of geprivatiseerd zijn.

-      Het niveau van de doorgangen ligt op hetzelfde niveau als de Ezelsveldlaan. Het is mogelijk om het niveau hoger te maken tot een maximum van 0,60 meter. Hellingbanen, trappen e.d. om het niveauverschil te overbruggen dienen binnen de rooilijn van de Ezelsveldlaan geplaatst te worden.

-      Aan de Ezelsveldlaan liggen de bouwblokken in de rooilijn, zoals aangegeven op de bij deze voorwaarden behorende randvoorwaardenkaart..

-      Aan de zijde van de Zuidergracht ligt de rooilijn 2,5 meter ten zuiden van de bestaande oever.

-      De strook grond tussen het water en het te ontwikkelen deel van veld 9 moet ingericht worden als een semi-privé voetpad.

-      Aan de Kruisstraat ligt het bouwblok eveneens in de rooilijn.

-      De bebouwing langs de Ezelsveldlaan en Kruisstraat is maximaal 18 meter hoog, met uitzondering van de bebouwing tegenover het Museumhof en de bebouwing op de hoek van de Kruisstraat en Zuidergracht. Deze is maximaal 15 meter.

-      De gevel van de bebouwing aan de Ezelsveldlaan tegenover het Museumhof wordt als volgt opgebouwd:

*      gevel insnoeren met een minimale diepte van 2 meter boven een plint van 5 meter hoog.

*      bij koppen van bouwblokken boven de plint moet de gevel in de rooilijn worden geplaatst.

-      Aan de Zuidergracht  mag maximaal 40% van de kade bebouwd worden, op een wijze dat de bouwblokken zich “openen” naar het water.

-      De maximale bouwhoogte langs de Zuidergracht is 12 meter.

-      De twee kastanjebomen op het terrein, tegenover het Techniek Museum dienen te worden gehandhaafd. Bebouwing binnen een straal van 8 meter vanaf de kern van de  stam van de bomen is niet toegestaan.

-      Het bestaande woongebouw met tuinen en schuren en het bedrijfsgebouw vallen buiten het te ontwikkelen gebied.

 

Functioneel

-      Dit terrein krijgt overwegend een woonfunctie.

-      Op de begane grond aan de Ezelsveldlaan en Kruisstraat wordt gestreefd naar een menging van verschillende functies als bedrijfjes, kantoortjes, praktijkruimten, ateliers, woon-werkwoningen e.d.

 

Parkeren

-      Het aantal parkeerplaatsen moet binnen de plangrens van veld 9 worden gerealiseerd.

-      De parkeervoorziening moet bij voorkeur ondergronds worden gemaakt. In het geval van half/gedeeltelijk ondergronds en bovengronds mag de parkeervoorziening niet aan de openbare ruimten grenzen.

-      De parkeernorm moet voldoen aan de normen van de gemeente Delft, die gebaseerd zijn op de CROW.

-      De ontsluitingen van de parkeervoorziening zijn aan de Ezelsveldlaan. De in- en uitritten mogen niet binnen een afstand van15 meter van de Kruisstraat gemaakt worden. Eventuele hellingbanen e.d. moeten volledig binnen de bebouwing gemaakt te worden.

-      Laden en lossen moet bij voorkeur binnen het plangebied gebeuren en niet aan de Kruisstraat en / of Ezelsveldlaan.

 

Beeldkwaliteit

-      Materiaalgebruik dient te worden afgestemd op het kleurgebruik in de binnenstad. Voor de volledigheid wordt verwezen naar het Schetsplan 1997 en de studie Kleur- en materiaalgebruik in de Delftse Binnenstad 1993.

Duurzaam bouwen                                                                               Toepassen van de Delftse duurzaam bouwen maatregelen.

 

 

Voorstel:

-      Akkoord gaan met de in deze nota geformuleerde ontwikkelingsvoorwaarden.

-      Opdracht geven om deze ontwikkelingsvoorwaarden in hoofdlijnen te verwerken in het ontwerp bestemmingsplan.

 

           

 


Hoogachtend,

 

 

 

 

Sacha Koenes

Stedebouwkundige