09 maart 2001

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid van 27 februari 2001

 


naar agenda
27 feb 2001


naar agenda
20 maart 2001


 
Voorzitter:

de heer Grashoff

Secretaris:

de heer Nas

Aanwezig:

de dames Roorda-Van Eijsinga, Heuvelman, Lourens, Steffen-Hoogendoorn

de heren Tienstra, Oosterhuis, Weertman, Vis, Van der Goot, Meuleman, Van Tongeren, De Wit, A. Van Leeuwen

Afwezig:

de heren Den Boef, Clason, Mooiweer, Reuvers, Van den Doel, De Jong, Bouman, De Graaff, Kroon

de dames Koop, De Jongh Swemer

 

1.

Opening

Voorzitter Grashoff opent de vergadering.

2.

Mededelingen

- De voorzitter deelt mee dat vanavond zijn laatste vergadering is als voorzitter van de commissie Duurzaamheid. Hij zal uiteraard wel als portefeuillehouder voor behandeling van de betreffende voorstellen aanwezig zijn. In het kader van bestuurlijke vernieuwing zal het technische voorzitterschap wordt overgenomen door PvdA-raadslid Roy Blinker.

- Op 5 maart aanstaande is er een informatieavond voor de bewoners van de Maria Duystlaan e.o. over het mogelijk invoeren van vergunningparkeren in de oostelijke schil (Aula TU om 19.30 uur).

- De bijgestelde commissieplanning volgt binnenkort.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

De heren Dubbeld, Viering en Meeuwissen bij agendapunt 7.

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

- Mw. Heuvelman en mw. Steffen-Hoogendoorn vragen de OGM-nota ter bespreking. Deze wordt op 20 maart geagendeerd aan het begin van de vergadering.

Voor het overige stemt de commissie in met de voorgestelde wijze van afdoening.

5.

Vaststelling besluitenlijst commissie Duurzaamheid vergadering d.d. 6 februari 2001

De tekst van de inspreker bij agendapunt 7, dhr. Roozenmond, wordt in de besluitenlijst gevoegd bij de behandeling van het agendapunt op 20 februari.

De besluitenlijst wordt vastgesteld.

6.

Sluipverkeer Midden-Delfland, onderzoeksrapport AGV (01/002256)

De voorzitter licht voorafgaand aan de beraadslaging toe dat de behandeling van dit agendapunt wordt aangegrepen om het draagvlak van de commissie te vernemen over de te kiezen oplossingsrichting. Er is nog overleg gaande met o.a. de provincie. Daar zijn nog discussiepunten (m.n. over Oostgaag). Het voorstel zal pas de inspraak ingaan als er overeenstemming is met de provincie. Ook in omliggende gemeenten zijn er nog enkele inpassingsproblemen. Als er grote wijzigingen optreden dan zal de voorzitter dit aan de commissie melden.

Naar aanleiding van de discussie met de commissie geeft de voorzitter aan dat het voornemen bestaat om aanvullende verkeersremmende maatregelen te nemen op de wegvakken binnen het Delftse gebied (waarschijnlijk drempels). Daarvoor zal wel draagvlak moeten zijn. De voorzitter zal zich daarnaast in de financiële aspecten verdiepen van de verlengde veilingweg.

De commissie stemt in met het voorstel.

7.

Bestemmingsplan Hooikade-Zuideinde (01/000668)

Insprekers:

Dhr. Dubbeld:

Hij heeft bezwaar tegen de procedure. Ook de aankondigingstijd van een week vindt hij te kort, evenals het feit dat het voorstel in een vakantieweek wordt behandeld.

Dhr. Viering:

Hij heeft bezwaar tegen hetgeen in het voorstel is vastgelegd over het handhaven van de huidige bouwhoogte. Er is nu sprake van variatie in bouwhoogte. Er zijn ook huizen met drie bouwlagen die geen problemen opleveren. De bewoners mochten verwachten dat dakopbouwen mogelijk zijn. Hij vraagt zich af waarom dit in het bestemmingsplan moet worden vastgelegd, terwijl het ook met bouwvergunningen kan worden gereguleerd. Tenslotte voert de heer Viering aan dat het doorstroompercentage in de wijk al hoog is, hetgeen de sociale opbouw niet ten goede komt en dat uit de gehouden enquête blijkt dat diverse bewoners gaan verhuizen als geen opbouwen mogelijk zijn.

Dhr. Meeuwissen:

Hij is tevreden met dit bestemmingsplan. Er is ooit gekozen voor een bepaald stedenbouwkundig plan. Dakopbouwen verminderen de zonlichttoetreding. Hij voert aan dat niet iedereen kon meedoen met de enquête en deze niet representatief is. Bezwaren tegen de opbouwen waren lastig daarin aan te geven. Hij besluit met de opmerking dat het in het algemeen belang is dat de huidige situatie gehandhaafd blijft.

De voorzitter antwoord in reactie op de insprekers dat de procedure in de nota staat omschreven. Het voorstel is nu geagendeerd, omdat de volgende commissieagenda erg vol is. De mensen zijn zoveel mogelijk geïnformeerd; de tijd was wel krap, maar niet onredelijk.

Naar aanleiding van discussie met de commissie geeft de voorzitter aan dat de discussie is terug te voeren tussen individueel en algemeen belang. De wijk heeft een stedenbouwkundige opzet meegekregen. Bestemmingsplannen zijn in dit soort gevallen vrijwel altijd conserverend van aard. Of de bestemming van de ambulancepost klopt, wordt nagekeken. Ook de reden voor een gehanteerd verschil tussen de VNG-norm en de gemeentelijke norm inzake de milieucategorie van bedrijven wordt uitgezocht. Over deze punten wordt de commissie nog geïnformeerd.

De Stip-fractie gaat akkoord met het voorstel. De andere fracties nemen het voorstel voor nader beraad terug naar de fractie. De voorzitter neemt daarom het voorstel nu terug en stelt voor het te agenderen voor de commissie op 20 maart.

8.

Grondkostennota (01/003195)

De voorzitter geeft naar aanleiding van de discussie met de commissie aan dat het nieuwe groen(-snipper)beleid volgt in mei.

De commissie stemt in met het voorstel.

9.

 

Rondvraag

dhr. De Wit vraagt of er op korte termijn bomenbeleid kan worden vastgesteld, gezien het feit dat her en der in de stad bomen gekapt worden. Hij wil daarnaast het instellen van een bomenfonds, die er zorg voor kan dragen, dat waardevolle bomen van particulieren duurzaam onderhouden kunnen worden. Nu is daar geen geld voor beschikbaar. Onder duurzaam instandhouden verstaat hij o.a. het beschermen van de groeiplaats, kroonsnoei, wondbehandeling en structurele groeiplaatsverbetering. De voorzitter geeft aan dat een nieuw bomenbeleid al in de planning van de commissie is opgenomen. Daarin is ook aandacht voor monumentale bomen en herplantingscriteria. De genoemde huidige werkzaamheden zijn een uitvloeisel van in de commissie vastgesteld beleid (zuidpoort) of houden verband met de zeer slechte gezondheid van de bomen (Voldersgracht). De gemeente heeft eerder reeds een kapbeleid vastgesteld.

10.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.

 

terug naar boven