12 april 2001

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid van 20 maart 2001

 


naar agenda

20 maart 2001


naar agenda
24 april 2001

 
   

Voorzitter:

de heer Blinker

Portefeuillehouder:

de heer Grashoff

Secretaris:

de heer Nas

Aanwezig:

de dames Vlekke (t/m agendapunt 8), Heuvelman, Lourens, Steffen-Hoogendoorn, Koop

de heren Tienstra, Clason, Oosterhuis, Mooiweer, Vis, Van der Goot (t/m agendapunt 8), Van den Doel (vanaf agendapunt 8), De Jong, Van Tongeren, De Wit (t/m agendapunt 8), Kroon (t/m agendapunt 8), Nijhof

Afwezig:

de heren Den Boef, Weertman, Reuvers, Meuleman, Bouman, De Graaff,

mevrouw De Jongh Swemer

 

1.

Opening

Voorzitter Blinker opent de vergadering.

2.

Mededelingen

- De voorzitter deelt mee dat vanavond zijn eerste vergadering is als voorzitter van de commissie Duurzaamheid.

- De commissie Duurzaamheid van 10 april zal geen doorgang vinden in verband met een vakantie van de portefeuillehouder. Er wordt gekeken of de commissie CKE van 24 april met Duurzaamheid kan worden gecombineerd.

- Mevrouw Vlekke en de heer Baljé zullen namens hun fractie deelnemen aan de excursie naar Parijs en Lille in het kader van het spoorzoneproject.

- Er zal t.b.v. de behandeling van de ontwikkeling van het TU-gebied een maquette van het TU-middengebied in de commissiekamer worden gezet.

- Er wordt een ingezonden brief van mevrouw Van der Jagt uitgedeeld welke kan worden betrokken bij de behandeling van agendapunt 8.

- De bewonersavond over sluipverkeer Midden-Delfland van 21 maart aanstaande vindt plaats aan de Overschiesedorpstraat 64.

- Het voorstel over de pollers is heden avond afgevoerd. Het voorstel was nog niet gereed en zal voor de volgende vergadering worden geagendeerd.

3.

Vaststelling besluitenlijst van de commissie d.d. 20 februari 2001

De heren De Jong en Oosterhuis waren aanwezig, de heer Reuvers afwezig.

De besluitenlijst wordt vastgesteld.

4.

Vaststelling besluitagenda 20 maart 2001

De heer De Wit mist het antwoord op de door zijn fractie ingediende schriftelijke vragen op de besluitagenda. De voorzitter vraagt zich af of antwoorden op schriftelijke vragen wel op de besluitagenda komen te staan. Hij zoekt dit uit en komt er de volgende vergadering op terug.

De commissie stemt in met de voorgestelde wijze van afdoening.

5.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

De voorzitter merkt op dat bij agendapunt 7 geen inspraak meer mogelijk is, omdat dit onderwerp in ongewijzigde vorm reeds op 20 maart is besproken, waarbij insprekers de gelegenheid hebben gehad om in te spreken.

Voorts wensen de dames Schot, Van der Jagt en Ruttink en de herren Lewin, De Vette, Melchior en V.d. Bos in te sprkeen bij agendapunt 8.

6.

Onroerend goed management 00/030709)

De commissie stemt in met het voorstel.

7.

Bestemmingsplan Hooikade-Zuideinde (01/000668)

De portefeuillehouder licht toe dat het college naar aanleiding van de discussie tijdens de vorige commissievergadering op 20 maart geen aanleiding heeft gezien het voorstel aan te passen. Het ongewijzigde voorstel ligt derhalve ter advisering voor. Na discussie in de commissie is de stemverhouding als volgt:

de fractie Stadsbelangen neemt het voorstel voor nader beraad terug in de fractie, de fracties VVD, CDA, 1 lid van de D66-fractie en Clason zijn tegen het voorstel. De fracties Leefbaar Delft, RPF/GPV/SGP, Stip, Groen Links, PvdA en 2 leden van de D66-fractie stemmen voor het voorstel.

De meerderheid van de commissie stemt in met het voorstel.

-

Kredietvoorstel Pollers

Dit voorstel is van de agenda afgevoerd en wordt voor de volgende vergadering geagendeerd.

8.

Regelgeving parkeren Olofsbuurt/Westerkwartier

Insprekers:

Mw. Van der Jagt, namens bewonersvereniging Grachtengebied Zuid

Mevrouw Van der Jagt licht de aan de commissie uitgedeelde brief toe. De kern van haar bezwaar is dat in de loop van het proces wordt gemeten met twee maten. Eén voor de bewoners Olofsbuurt/Westerkwartier en een voor de bewoners van de binnenstad.

Dhr. Lewin, orthodontist in de Van Saenredamstraat

Meneer Lewin heeft een orthodontie-praktijk in het Westerkwartier. Hij heeft toendertijd bewust gekozen voor die locatie, vanwege de bereikbaarheid voor fiets, OV en auto. Hij mist toetsingscriteria voor het realiseren van parkeerplaatsen voor bedrijven. Hij wenst uitstel van de besluitvorming, omdat er overleg nodig is met gezondheidszorginstellingen in de wijken. Hij vraagt zich af waarom er wel een vergunning kan worden verleend als je in beide buurten woont en niet als je er werkt. Hij pleit voor gelijke rechten voor werkenden en bewoners in het gebied.

Dhr. De Vette

Hij vraagt zich af of er wel voldoende is geluisterd naar de bezwaren in de wijk, ook al zijn er toezeggingen gedaan. Hij vraagt zich ook af of er al wel een beslissing is gevallen en of de inspraakavonden puur een formaliteit zijn geweest. Hij vindt de Phoenixgarage een druppel op de gloeiende plaat, de komende jaren zeker. Hij bepleit daarom snel de 120 extra parkeerplaatsen in de schil te realiseren.

Dhr. Melchior

De heer Melchior geeft aan dat 65% van de bewoners in de wijk tegen elke vorm van vergunning is. 78% Is tegen het betalen voor de vergunning. Het Grontmij-rapport geeft aan dat er te weinig plaatsen in de wijk is. Dat blijft ook zo. Hierdoor worden de problemen in de wijk niet opgelost. Ook de bedrijfsauto´s in de wijk krijgen problemen.

Dhr. V.d. Bos

Hij wil het college steunen. Het parkeren is een technisch probleem. Hij wil spreken namens mensen met kinderen en invaliden. Hij is blij met het begin van een oplossing. Er ligt nu in ieder geval beleid met extra parkeerplaatsen. Hij steunt derhalve de gemeente met dit voorstel.

Mw. Ruttink

Zij sluit zich aan bij het betoog van de heer V.d. Bos. Sommigen laten de auto een heel weekend in de wijk staan. Het vergunningblok vna 9-11 uur begrijpt ze niet helemaal; de problemen beginnen rond 16 uur. Ook vraagt ze zich af waarom alleen tijdens vergunningtijden wordt gecontroleerd. Op donderdag is er een extra probleem in verband met de markt in de binnenstad.

Mw. Schot, namens belangenvereniging parkeren Olofsbuurt/Westerkwartier

Mevrouw Schot geeft aan dat er open en constructief met de wethouder is gesproken over de problematiek, hetgeen ook tot verbeteringen heeft geleid. Er zijn nog wel een aantal kritiekpunten. Het tarief is nog iets te hoog en ze maakt zich er zorgen over dat het tarief kan stijgen na de evaluatie. Het systeem van blauwe zones heeft nog steeds de voorkeur. De bloktijden zijn niet echt onderzocht op de wensen van de wijk. De parkeercapaciteit kan op korte termijn problemen opleveren indien een beperkt aantal bestaande "grijze" parkeerplaatsen worden gelegaliseerd en er onvoldoende plekken bijkomen. Ze wenst dat de tijd wordt genomen voor het op maat snijden van het systeem, eventueel door het uitstellen van de invoeringsdatum.

De portefeuillehouder licht toe dat de voorstellen die aan de Olofsbuurt/Westerkwartier zijn gedaan, zijn opgenomen in de nieuwsbrief die bij de stukken zit. Het gedeelte onder A. is opgenomen in de verordening die ter besluitvorming voorligt. Het gedeelte onder B. zijn procesafspraken. De herinrichtingsmaatregelen onder B. zijn integraal onderdeel van dit voorstel.

De wethouder geeft naar aanleiding van de discussie met de commissie aan dat de criteria m.b.t. de nog te houden evaluatie naar de commissie zullen worden gezonden als deze zijn uitgekristalliseerd, inclusief de onderzoeksvraag die aan de evaluatie ten grondslag ligt. Daarbij wordt ook gepoogd inzicht te krijgen in de mate van het uitwijkgedrag als gevolg van de invoering van onderhavig systeem. Er zal voorafgaand aan de raad een aanvullende notitie naar de raad worden gezonden inzake de dekking van de proef, welke ten laste zal komen van het parkeerfonds. Met betrekking tot de rechtsgelijkheid merkt de wethouder op dat de binnenstad en de schil zeer verschillende karakteristieken hebben. Er geen is sprake van rechtsongelijkheid, maar van maatwerk. Het kostendekkende tarief zit niet nu in de proef. Het hangt van de evaluatie af welk tarief daarna zal worden gehanteerd.

Inspreker in 2e termijn

Dhr. De Vette refereert aan de twee insprekers die voorstander van het voorstel zijn. Ze hadden het over spelende kinderen en groen in de wijk. Hij geeft aan dat er een speelplekkenplan voor de gehele wijk Voordijkshoorn/hof van Delft is. Daarover hadden ze kunnen meedenken. Hij geeft voorts aan dat er nu al veel uitwijkgedrag is in de richting van de Krakeelpolderweg. Tenslotte vraagt hij zich af hoe de betaald parkeerplekken worden verdeeld in het gebied.

De fracties van CDA, VVD en stadsbelangen nemen het voorstel voor nader beraad terug in de fractie. Leefbaar Delft is tegen. De fracties RPF/GPV/SGP, Stip, D66, Groen Links, Clason en PvdA gaan akkoord met dit voorstel.

De meerderheid van de commissie stemt in met het voorstel.

9.

Startnotitie Veiligheids EffectRapportage (VER) voor de spoortunnel en het ondergrondse station (01/003102)

De commissie neemt kennis van de presentatie.

10.

Ontwikkelingsplan Noordelijk TU-gebied (01/004565)

De portefeuillehouder licht toe dat de notitie over het gedeelte TU-noord gedateerd is. Hierover komt in een later stadium een nieuwe notitie naar de commissie. De nadruk in dit voorstel licht op het gedeelte TU-midden. In opdracht van de TU is de studie voor het masterplan TU-midden uitgevoerd door architectenbureau Mecanoo. De gemeente reflecteert op deze studie. Met betrekking tot TU-zuid zijn de uitwerkings- en vraagpunten in de notitie verwerkt. Voor het zuidelijke gedeelte van het TU-gebied opereren de gemeente en de TU als gelijkwaardige partners in de ontwikkeling van het gebied.

Naar aanleiding van de discussie met de commissie inzake infrastructuur en met name het tramtracé en de ecologische invulling geeft de portefeuillehouder aan dat van gemeentezijde de voorkeur altijd was uitgegaan naar de Mekelweg. In het ontwikkelproces van het masterplan ligt de verantwoordelijkheid in eerste aanleg bij de TU, er is gekozen voor het tracé over de Schoenmakerstraat. De tracé-varianten Schoenmakerstraat en Mekelweg zijn in vervoerswaarde gelijkwaardig gebleken.

Met betrekking tot de ecologische en recreatieve invulling van het gebied heeft B&W aangegeven dat de ecozone bij de Kruithuisweg-noord qua invulling mag veranderen, mits de aanwezige invulling wordt gecompenseerd op zodanige wijze dat de recreatieve en ecologische verbindingen een logisch verbonden structuur vormen. Daarnaast zal de auto-ontsluiting via de Rotterdamseweg moeten verbeteren. De fietspaden naar Emerald komen er wel, maar is nu nog niet zichtbaar in de studie. Daarnaast zijn er enkele honderden studentenwoningen in dit gedeelte gedacht. Aangtekend wordt dat er ook in het noordelijke deel studentenwoningen moeten komen. Het Hoogheemraadschap van Delfland is bij de studie betrokken; er is aandacht voor de functie van water in het gebied. Tenslotte wordt opgemerkt dat tijdens reconstructies het functioneren van de Schoenmakerstraat en de Mekelweg in onderling verband in ogenschouw zullen worden genomen.

De commissie stemt in met het voorstel.

11.

Rondvraag

De heer Van den Doel merkt op dat fietsers van rechts per 1 mei voorrang hebben en vraagt wat de gemeente met betrekking tot dit onderwerp doet. De portefeuillehouder licht toe dat er borden zijn besteld, maar dat het onduidelijk is of de maatregelen op tijd gehaald worden. Hij zal hierover een notitie naar de commissie zenden over de geplande maatregelen met betrekking tot dit onderwerp.

De heer Clason geeft aan dat bewoners van de Spoorsingel hebben aangegeven dat er "sierplaten" van het spoorviaduct zijn gevallen ter hoogte van de bouwkeet van de Phoenixgarage. De portefeuillehouder neemt dit mee voor nadere actie.

12.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.

terug naar boven