18 januari 2002

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid d.d. 18 december 2001

 


naar agenda 18 december 2001


naar agenda

 

Voorzitter:

Dhr. Blinker

Secretaris:

Mw. van Roemburg

Aanwezig:

Wethouder Grashoff

De dames Vlekke (t/m punt 7), Heuvelman, Lourens, Steffen-Hoogendoorn, Koop.

De heren Tienstra, Oosterhuis, Vis, Mooiweer, Van der Goot (t/m punt 7) Van den Doel (va. punt 8), Meuleman, De Jong, De Wit, Nijhof, Van Tongeren.

1.

Opening

De voorzitter opent de vergadering.

2.

Mededelingen

Er wordt een nieuwsbulletin Spoorzone uitgedeeld. Wilt u voortaan een nummer ontvangen kunt u zich wenden tot de directie programma’s en projecten.

Wethouder Grashoff deelt mee dat voor de 8e januari slechts zaken voor de besluitagenda zijn en derhalve niet door hoeft te gaan. Er is wel een gecombineerde zitting op 10 januari met de commissie Leefbaarheid over het ontwerp Masterplan Poptahof.

3.

Vaststelling besluitenlijst van de commissie Duurzaamheid d.d. 18 december 2001

Op pagina 2 bij de tweede alinea wordt i.p.v. de A4 de A13 bedoeld.

Tevens wordt bij dat punt opgenomen de zin: "Een meerderheid van de commissie geeft als aandachtspunt mee dat er een voorkeur is voor een afrit met twee rijstroken."

De besluitenlijst wordt vastgesteld.

4.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

De heren Fasen en Wegh-Bremer bij agendapunt 7.

De heren Timman, Prins, Cornips, de Vries en Stol bij agendapunt 9.

5.

Vaststelling besluitagenda 18 december 2001

De commissie stemt in met de voorgestelde wijze van afdoening.

6.

Vaststelling bespreekagenda

De bespreekagenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

7.

Voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van het bestemmingsplan Schildersbuurt (01/032190)

Van de hoorzitting bij dit punt is een afzonderlijk verslag gemaakt.

Dhr. Bremer spreekt in dat hij de gang van zaken rond het vaststellen van het bestemmingsplan merkwaardig vindt.

De gemeente heeft nooit onderhandelingen met hem gevoerd en is nog nooit bereid geweest in te gaan op bezwaren o.a. over het gebrek aan parkeerplaatsen.

Dhr. Fasen heeft enkele vragen over de nieuwbouw op het oude terrein van De laatste eer. Bijvoorbeeld wie eigenaar wordt van de poort die onder de panden doorloopt i.v.m. het schoonhouden van die ruimte.

De wethouder deelt mee dat er in de oostelijke schil ook een proef zal komen met vergunningparkeren en dat daarmee de parkeerdruk in de toekomst waarschijnlijk zal afnemen.

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

9a.

9b.

Heroverwegingsbesluit parkeren en autoluw maken van de binnenstad (01/033570) en Wijziging regelgeving parkeren binnenstad (01/033635)

De beraadslaging wordt gecombineerd.

Dhr. De Vries spreekt in namens de bewoners Binnenstad Noord en heeft kritiek op de parkeerplaatsen die bedoeld zijn voor dubbelgebruik. In de praktijk zouden dit soort plaatsen vooral voor betaald parkeren worden gebruikt en niet voldoende voor de vergunninghouders beschikbaar zijn.

Dhr. Prins spreekt namens de winkeliersvereniging De Klis in en vraagt of de venstertijden uit het voorstel gehaald kunnen worden en geeft aan dat het voor ondernemers van groot belang is om te allen tijde de vestiging te kunnen bereiken.

Dhr. Stol heeft kritische kanttekeningen bij de uitspraak van de CBB en naar zijn mening is het aantal winkelende bezoekers met 20% afgenomen sinds de invoering van het autoluwbeleid.

Dhr. Cornips, namens de bewoners van Phoenixstraat 41-48, geeft een aantal suggesties ter verbetering van het beleid op de Phoenixstraat. Zo zouden extra parkeerplaatsen onder het viaduct ten behoeve van vergunninghouders voor de binnenstad een verbetering zijn.

De commissie Duurzaamheid/CKE spreekt haar complimenten uit voor het werk dat verricht is door de CBB kamer I. De wethouder zal deze complimenten overbrengen.

Naar aanleiding van vragen uit de commissie zal de wethouder op de volgende zaken letten. Zo zal er een groep van ongeveer 3 personen steeds monitoren of het beleid de juiste uitwerking heeft. Deze monitorgroep heeft de beperkte taak om in de eerste periode na inwerkingtreding het toegangsbeleid te volgen. Zo nodig zullen kleine bijstellingen door het college plaatsvinden. Hoe is omgegaan met het pakket aan regelgeving zal in de evaluatie worden opgenomen.

Wethouder Grashoff zal in februari komen met een voorstel voor een vereenvoudigd regime onder het spoorviaduct, want hij is het met de commissie eens dat deze vereenvoudiging noodzakelijk is. Aan de venstertijden wil de wethouder niet tornen, want het is geen beperking op de toegankelijkheid, maar wel gewenst uit oogpunt van eenduidigheid en handhaafbaarheid.

9a: De commissie gaat akkoord met het Heroverwegingsbesluit parkeren en autoluw maken van de binnenstad.

 

9b: De fracties van de PvdA, GroenLinks, D66 en Stip gaan akkoord met het voorstel tot wijziging regelgeving parkeren binnenstad. De fracties van Christenunie/SGP, Stadsbelangen, Leefbaar Delft, VVD en CDA nemen het voorstel mee terug naar de fractie.

10.

Rondvraag

Dhr. De Wit vraagt wanneer de wethouder de commissie zal informeren over het gebruik van de citypendel, zoals toegezegd tijdens de behandeling van de zomernota. De wethouder antwoordt dat hij daar binnenkort mee zal komen.

Dhr. De Wit vraagt naar het voormalige afvaloverlaadstation. Daar zou dit najaar een beslissing over genomen worden en hij heeft een voorstel gemist. De wethouder antwoordt dat men hier nog niet uit is.

Dhr. De Wit vraagt i.v.m. het uitstel van de regiotaxi dat momenteel door Traxx de gebruikers worden verwezen naar de regiotaxi en dat die mensen op extra kosten komen. Zal hiervoor een tegemoetkoming voor de mensen komen? De wethouder antwoordt dat de gemeente nog in onderhandeling is en hier geen uitspraken over doet.

Dhr. Vis vraagt wanneer het plakbeleid klaar is. De wethouder antwoordt dat dit zeer binnenkort klaar is.

Mw. Heuvelman vraagt n.a.v. het bouwproces van de velden 1,2,9 en 10 van Zuidpoort, welke de vorige vergadering op de besluitagenda stond, naar een tijdsplanning voor deze velden. Een planning zal naar de commissie gezonden worden.

Dhr. Tienstra vraagt of het juist is dat de geldigheid van kraskaarten beperkt is tot het lopende kalenderjaar. De wethouder antwoordt dat de oude, niet gebruikte, kraskaarten kunnen worden ingewisseld voor kaarten van het nieuwe jaar.

Dhr. Tienstra vraagt naar de uitgang van de parkeergarage. De uitgang is niet duidelijk, er staat niet eens een verplichtrijrichting pijltje. Kan er gekeken worden naar de bereikbaarheid en veiligheid van de parkeergarage? De wethouder zegt dat er al eens naar gekeken is, maar vooralsnog is er geen duidelijkheid. Hij zal er nogmaals naar kijken, maar acht de kans op een bevredigende oplossing klein.

Dhr. Tienstra vraagt of het zo is dat de plannen die in ontwikkeling zijn voor het terrein van GGZ Delfland ("Joris") een bestemmingswijziging met zich mee brnegen en of deze plannen zullen worden voorgelegd aan de commissie. De wethouder antwoordt dat het stadium van planvorming zeer pril is, maar t.z.t. zullen de plannen besproken worden met, naar verwachting, een bestemmingsplanwijziging.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering.

 

terug naar boven