Aan

Commissie Duurzaamheid

Van

Pieter Boone

Afschrift aan

     


Memo

 

Datum

21-03-2001

Opsteller

Maaike Konijn

Bijlagen

2      

Onderwerp

Voorrang Bestuurders van Rechts

 


 

Inleiding

Met ingang van 1 mei aanstaande zal er een nieuwe verkeersmaatregel van kracht gaan; Vanaf deze datum vervalt namelijk de uitzondering op de algemene voorrangsregel, dat fietsers en verkeersdeelnemers uit de categorie ‘langzaam verkeer’ geen voorrang krijgen als zij van rechts komen op gelijkwaardige kruisingen.

 

De maatregel is onderdeel van het startprogramma Duurzaam Veilig, dat de gemeente (VNG) eind 1997 heeft ondertekend. Belangrijke redenen voor invoering van de regel zijn:

·         Harmonisatie met de Europese regelgeving

·         Vereenvoudiging van de voorrangsregels voor alle verkeersdeelnemers

·         Gelijkberechtiging van langzaam verkeer  ten opzichte van gemotoriseerd verkeer, hetgeen past in een ‘fietsvriendelijk’ verkeersbeleid

 

Wat houdt de nieuwe maatregel precies in?

De maatregel ‘Voorrang bestuurders van Rechts’ (VBVR) houdt in dat overal waar kruisingen niet geregeld zijn met verkeerslichten en/of verkeersborden (of haaientanden) alle bestuurders van rechts voorrang krijgen. Dit zijn dus zowel bestuurders van een motorvoertuig als bestuurders van de categorie ‘langzaam verkeer’ Binnen deze categorie vallen fietsers, snor- of bromfietsers, scooters, maar ook bestuurders van een invalidenvoertuigen, ruiters en zelfs geleiders van trek- en rijdieren of vee. Deze laatste zullen we in Delft echter weinig tegenkomen.

 

Onder bestuurders worden geen skaters of skeelers verstaan, deze vallen namelijk onder de voetgangers en dat zijn geen bestuurders. Deze zullen dus ook na 1 mei geen voorrang van rechts krijgen.

 


Voorrang op Verkeersaders

De maatregel VBVR bestaat eigenlijk uit twee delen. Ten eerste zullen binnen verblijfsgebieden 30 km-zones ingesteld moeten worden. Daarmee is men in Delft druk doende. Binnen deze verblijfsgebieden zijn geen voorrangsregelingen toegestaan. Overal binnen verblijfsgebieden zal de maatregel VBVR dus van kracht zijn.

 

Op hoofdwegen, waar een maximumsnelheid van 50 km/ uur blijft gelden, is het niet wenselijk dat de maatregel VBVR dadelijk geldt. Dit zou vanwege de hogere snelheid gevaar op kunnen leveren. Aan de invoering van VBVR is daarom het advies gekoppeld om op verkeersaders op alle kruisingen de voorrang te regelen.

 

Categorisering

Voor invoering van de maatregel is bekeken welke wegen in Delft tot de verblijfsgebieden zullen gaan behoren en welke wegen 50 km-wegen zullen blijven. Dit is vastgelegd in een wegencategorisering. Het VVP is hiervoor als basis genomen.

 

Het wegenstelsel in Delft bestaat uit 2 categorieën;

·         50 km-wegen

Ř       hoofdwegen en wijkontsluitingswegen

Ř       alle kruisingen zijn geregeld (enkele uitzonderingen)

Ř       fietsvoorzieningen aanwezig danwel aanbrengen

 

·         30 km-wegen

Ř       woonstraten en buurtontsluitingswegen (enkele uitzonderingen)

Ř       alle kruisingen ongeregeld

 

Daarnaast zijn er nog een aantal wegen, die op termijn 30 km-wegen kunnen worden, maar voorlopig 50-km blijven. Op deze wegen worden alle kruisingen voorlopig geregeld. Als de weg voldoet aan de 30 km-criteria, zullen deze voorrangsregelingen natuurlijk worden ingetrokken en zal de weg in 30 komen.

 

Verder is er nog het ‘Spoorzone-gebied’ wat nu geheel buiten beschouwing gelaten wordt. Hier zullen geen 30-km wegen worden ingesteld. Alle kruisingen zijn of zullen worden geregeld. Er zullen alleen geen fietsvoorzieningen worden aangebracht, aangezien het een tijdelijke situatie is.

 

Knelpunten bij invoering VBVR

Er zijn gelijkwaardige kruisingen binnen Delft waar verwarring zou kunnen ontstaan over de voorrang. Door verschil in breedte of verharding tussen een weg en een zijweg, kan men het idee krijgen dat de bredere weg of de asfaltweg een voorrangsweg is, terwijl dat niet het geval is!

 

Hierdoor zouden gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als een fietser van rechts (terecht!) zijn voorrang neemt, terwijl een automobilist dit niet verleent, omdat hij denkt dat hij op een voorrangsweg rijdt. Dit probleem noemen we ‘allureverschil’.

 


 


Een aantal van deze wegen met allureverschil hebben we voorlopig buiten de 30 km-zones gehouden, waardoor al de kruisingen geregeld worden en er dus geen probleem is. Op termijn moet dit allureverschil opgelost worden, waardoor de weg veilig aan het 30-km gebied toegevoegd kan worden.

 

Dat willen we in sommige gevallen doen door af te wijken van de standaard 30-km maatregelen. We willen namelijk bijvoorbeeld op busroutes, die altijd een andere ‘allure’ zullen hebben dan een reguliere woonstraat (ivm maatvoering en verharding), kruisingen met allureverschil oplossen door het aanbrengen van in-/uitritconstructies.

 

Hiervoor is binnen het huidige budget voor VBVR geen mogelijkheid. Er zal geprobeerd worden een deel van de benodigde reconstructies te financieren uit de gelden voor 30 km-zones. Verder is er een mogelijkheid om hiervoor subsidie aan te vragen bij Haaglanden. Daar zal een raadsbesluit voor nodig zijn. Binnenkort zult u daarvoor een gedetailleerd voorstel voor de reconstructies voor ontvangen.   

Verder zijn er nog losse kruisingen binnen verblijfsgebieden, waar allureverschil is. Op deze punten wordt een tijdelijke voorrangsregeling ingesteld en als de kruising in onderhoud gaat zal het allureverschil opgelost worden.

 

Soorten maatregelen VBVR

Bij de invoering van VBVR worden er een aantal maatregelen toegepast;

 

·         Voorrangsregeling

Op alle wegen die niet binnen een 30-km gebied vallen, zal op kruisingen de voorrang geregeld moeten worden (Voorrang op verkeersaders). Dit is op veel wegen in Delft al het geval, maar er zullen toch nog een aanzienlijk aantal voorrangsregelingen bijkomen. 

Verder zijn er twee 50-km wegen waar we in Delft afwijken van de richtlijn om de voorrang op verkeersaders te regelen;

 

Ř       Schieweg

Op de Schieweg (op het gedeelte ten zuiden van de Kruithuisweg) is er bewust voor gekozen geen voorrangsregelingen in te stellen en de kruisingen dus gelijkwaardig te laten. Dit omdat de intensiteit op de hoofdbaan op bepaalde piekmomenten zo hoog is, dat het verkeer van de zijwegen  er dan niet meer in kan voegen.

Ř       Mekelweg

De Mekelweg is een weg die in eigendom is van de TU. De TU wil deze weg voorlopig niet tot een 30-km gebied maken. Wij hebben de TU daarom geadviseerd, mede vanwege de grote aantallen fietsers, op de kruisingen voorrangsregelingen in te stellen. De TU wil de kruisingen echter ongeregeld laten, met als argument de verhoging van de snelheid van automobilisten als de weg voorrangsweg wordt.

 

·         Plateaus

Op plaatsen waar vrijliggende fietsroutes 30-km gebied doorkruisen en het fietspad geen hoofdfietsroute is, zal de fietsroute niet in de voorrang komen, maar moet er natuurlijk wel voorrang aan verleend worden als deze van rechts komt. Het fietspad moet voor de automobilist dan natuurlijk wel voldoende opvallen. Als dat niet het geval is zal de kruising op een plateau komen te liggen. Zo neemt de automobilist automatisch zijn snelheid terug en is hij erop alert dat er ‘iets aan de hand is’. 

 

·         Fietser verhoogd in de voorrang

Binnen 30-km zones is het, zoals gezegd niet toegestaan om de voorrang te regelen met borden. Een uitzondering geldt voor vrijliggende fietsroutes. Waar deze een 30-km weg doorkruisen mag het fietspad in de voorrang gezet worden. Dit willen we in Delft toepassen op hoofdfietsroutes. Het fietspad moet dan wel duidelijk opvallen. Een vormgeving als bij de Sadatweg is daar een goed voorbeeld van.

 


 

 


Communicatie

Aangezien de maatregel VBVR een landelijke maatregel is, zal er vanuit de overheid een landelijke campagne komen, om de bekendheid van de maatregel te vergroten. Deze zal begin april van start gaan met oa spotjes op radio en tv. De gemeenten is gevraagd aan te sluiten bij deze campagne, omdat een kort ‘mediabombardement’ beter zou werken dan een langlopende campagne. Daarom zal er de eerste weken van april in de Stadskrant aandacht besteed worden aan de nieuwe maatregel. Daarnaast wordt er vanuit het Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid allerhande campagnemateriaal verstrekt, met oa spandoeken, posters, schoolboards en brochures die ook rond die tijd verspreid zullen gaan worden. 

 

Fasering

April 2001:                    - Plaatsing permanente en tijdelijke voorrangsborden

                                   - Verspreiding gemeentelijk campagne-materiaal

Mei/ Juni 2001:  - Maken definitief ontwerp reconstructies

Juni 2001:                     - Raadsbesluit

vanaf Juni 2001: - Realisatie reconstructies