Nota

 

Datum

28-08-2001

Ons Kenmerk

 

Opsteller

A. de Jong

Bijlagen

0        

Onderwerp

Verhuizing van Sociëteit CSR van Oude Delft 251 naar Oude Delft 9 - 13 (Studio D)

 


Geachte commissieleden,

 

Medio vorig jaar heet de Civitas Studiosorum Reformatorum (CSR) medewerking verzocht voor een plan tot uitbreiding van haar sociëteitsruimte via verwerving van een voormalig koetshuis, behorende bij Oude Delft 257, waar voorheen een ingenieursbureau gevestigd was.  Dat plan kon echter geen doorgang vinden. De belangstelling ging vervolgens uit naar het gebouw van de bioscoop Studio D aan de Oude Delft 9 - 13. Dit pand staat te koop en zou – zo wees een globaal onderzoek uit – uitstekend geschikt zijn voor de toekomstige huisvesting van de studentenvereniging.

 

CSR is al vele jaren gevestigd aan Oude Delft 251. De vereniging telt ca. 170 leden, waarvan ruim 20% vrouwen. Op de begane grond van het pand is de sociëteitszaal met een oppervlakte van ongeveer 80m². Verder bevinden zich aldaar enige dienstruimten zoals een kleine keuken, toiletten etc. Verder is er de bestuurskamer. SCR beschikt over een vergunning op grond van de Drank- en Horecawet en de Exploitatieverordening Horeca 1998. Op de verdieping bevinden zich vier studentenkamers. Eén, soms twee maal per week, is er sociëteitsavond die door ca. 60 tot 70 leden wordt bezocht. Een groter aantal is niet toegestaan op last van de Brandweer. Dit is één van de motieven die aan de verhuizing ten grondslag ligt.

Eén maal per jaar is de ontvangstweek, verder wordt telken jare in februari de diësweek gevierd. Incidenteel zijn er feesten en daarmee gelijk te stellen bijeenkomsten. Er wordt alcoholhoudende drank geschonken; de huisregels en de Christelijke beginselen van CSR laten echter geen dronkenschap toe. Veruit de meeste bezoekers komen per fiets. Een tweetal parkeerplaatsen is beschikbaar waar fietsenrekken zijn geplaatst.

 

De omging van het pand heeft voornamelijk een woonkarakter. Afgezien van enkele weinig betekenende wrijvingen in het verleden zijn er geen klachten bekend. Blijkens mededelingen van het CSR-bestuur is de relatie met omwonenden goed. Velen van hen hebben vroeger ook gestudeerd.

 

Studio D is aanzienlijk groter dan het pand Oude Delft 251. Het plan bestaat om de bioscoopzaal op de begane grond om te bouwen tot sociëteitszaal met bijbehorende ruimten zoals een keuken, de bestuurskamer en sanitair. De oppervlakte van de begane grond bedraagt ruim 250m². De verdieping van O.D. 9 wordt momenteel niet permanent benut. Er zijn aldaar 5 kamers die verbouwd zouden kunnen worden tot ca. 9 te verhuren studentenkamers. Tevens bevat het pand nog een zolder die gebruikt kan worden voor woondoeleinden. Het herstel van de woonfunctie op de verdieping zal een gemeentelijke voorwaarde zijn voor medewerking.

 

De omgeving van de bioscoop ziet er als volgt uit: ten noorden van het pand staan voornamelijk studentenhuizen, ten zuiden bevindt zich één woning, een vrij klein café en een groter restaurantbedrijf dat tot januari 2002 op last van de burgemeester gesloten is. Vóór het pand is parkeerruimte die geschikt is voor de plaatsing van fietsenrekken. De verwachting is dat overlast door komende en gaande bezoekers minder zal zijn dan in de huidige situatie: enerzijds door de genoemde omgevingsaspecten anderzijds door de nabijheid van de hoofdontsluiting via de Zuidwal. Door de centralere ligging van het pand ten opzichte van de leden wordt de bereikbaarheid verbeterd.

 

Momenteel wordt het inwendige van de bioscoop nader onderzocht. Er wordt van uitgegaan dat geluidwerende voorzieningen in het pand aanwezig zijn. Bij verbouwing voor sociëteitsruimte zal uiteraard één van de voorwaarden zijn dat er geen geluidsoverlast mag optreden. CSR heeft een stabiel ledental. De verwachting is niet dat als gevolg van de verhuizing zich meer leden zullen aanmelden.

Tenslotte moet niet uit het oog verloren worden dat het tot voor kort uitgeoefende gebruik vrij veel publiek trok. Van onevenredige overlast voor de omgeving was echter geen sprake. 

 

De achter te laten ruimte aan O.D. 251 zal verkocht worden. Momenteel rust, zoals reeds is aangegeven, een horecavergunning op het pand. Het sociëteitsbestuur is ervan op de hoogte dat aan vestiging van een horecabedrijf geen medewerking zal worden verleend.  Eén van de voorwaarden voor gemeentelijke medewerking zal dan ook bestaan uit het eisen van uitsluiting van dat gebruik. De desbetreffende omgeving behoort niet tot de uitgaansgebieden en maakt geen deel uit van het toeristisch kerngebied.

 

In het kader van de Startnota Bestemmingsplan Binnenstad is vastgelegd dat dit deel van de Oude Delft in aanmerking komt voor enige intensivering van de kantoorfunctie. Daarnaast is wonen uiteraard een goede optie. Naast kantoren kan gedacht worden aan huisvesting van een maatschappelijke instelling of een dienstverlenend bedrijf dat niet publieksgericht is.

 

Eventuele gemeentelijke medewerking zal bestaan uit de normale r.o. procedure zolang als het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan voor de binnenstad nog niet van kracht is. Op grond van de Leefmilieuverordening Horeca Binnenstad kunnen wij ontheffing verlenen voor de vestiging van een horecabedrijf – waaronder een de sociëteit - mits een en ander past in het voorontwerp bestemmingsplan, uw commissie daaromtrent een positief oordeel heeft en verder niet van zodanige bezwaren gebleken is dat op het voornemen teruggekomen moet worden. In ieder geval willen wij een informatie- en inspraakbijeenkomst voor de omwonenden organiseren waarop de initiatiefnemers zelf ook aanwezig zullen zijn om hun plannen nader toe te lichten.

 

Wij stellen u voor in te stemmen met de voorgenomen verhuizing onder volgende randvoorwaarden:

  1. Op de verdieping van het pand O.D 9 – 13 wordt woongelegenheid gemaakt;
  2. Er komt een goede oplossing voor de plaatsing van fietsen;
  3. Er worden in het kader van de milieuwetgeving zodanig eisen gesteld dat geen sprake zal zijn van geluids- en andere overlast;
  4. Het gebruik van O.D. 9 – 13 wordt ten opzichte van O.D. 251 niet aanmerkelijk geïntensiveerd;
  5. Het pand O.D,. 251 wordt niet meer voor horecadoeleinden gebruikt; dit tevens vast te leggen in het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad;
  6. Bij hergebruik van O.D. 251 wordt gestreefd naar wonen, kantoorgebruik of benutting door een maatschappelijke instelling of dienstverlenend bedrijf dat geen publieksgericht karakter heeft;
  7. Vooraf wordt een informatie- en inspraakbijeenkomst voor omwonenden en andere belanghebbende gehouden.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft.