Plan van Aanpak

 

Voor het project

 

Wijkaandelen Delft

 

 

Van Nimwegen & Partners, 1 mei 2001

In opdracht van Gemeente Delft, Woningcorporatie Delftwonen

en Bohemen b.v. Ruimte in Ontwikkeling

 


1. Inleiding

 

Bij herontwikkeling en beheer van een bestaand gebied is de betrokkenheid van bewoners van groot belang. Zij kennen het gebied, wonen er vaak al vele jaren en hebben een groot belang bij de resultaten van de herontwikkeling. Daarnaast speelt de inzet van bewoners een belangrijke rol als het gaat om het bereiken en handhaven van een prettig woonklimaat, zowel tijdens de herontwikkeling als gedurende de daaropvolgende periode van ‘gewoon’ beheer en bewoning.

 

Met het wijkaandeelhouderschap wordt gestreefd naar een nieuwe manier om bewoners bij de planvorming en besluitvorming rond stedelijke herstructurering te betrekken. Ten opzichte van de traditionele benaderingswijze van bewoners in herstructureringswijken is gekozen voor een wezenlijk andere vorm. Een wijkaandelensysteem dat erop gericht is de individuele inzet en inbreng van bewoners (huurders en eigenaar-bewoners) te belonen met aandelen. Die aandelen geven enerzijds (een grotere mate van) invloed op planontwikkeling en beheer en anderzijds financiële voordelen in ruil voor de getoonde betrokkenheid bij de wijk. Een aanpak dus die enerzijds gericht is op beloning van ‘trouwe klanten’ in de wijk, en anderzijds gericht is op beloning van individuele bewonersinzet ten behoeve van de wijk.

 

Het te ontwikkelen model voor wijkaandeelhouderschap van bewoners moet deze uitgangspunten helpen realiseren. Daarbij gaat  het erom bewoners actiever te betrekken bij plan- en besluitvorming, teneinde zo een prettiger en leefbaarder woongebied te creëren. Het wijkaandeelhouderschap is een nieuw middel waarmee nog geen ervaring bestaat. Een experiment in een bestaande buurt in Delft zal daarom moeten uitwijzen of dit middel de veronderstelde voordelen in de praktijk waarmaakt. Op basis van de ervaringen en leermomenten bij dit eerste pilotproject zal blijken of, en zo ja op welke manier de wijkaandelen in meer wijken in Delft kunnen  worden uitgegeven. In de buurt Minervaplein is het experimentvoorstel in december/januari jl. aan de bewoners voorgelegd. Uit de uitgevoerde enquête is aannemelijk geworden dat er in deze buurt voldoende belangstelling bij de bewoners bestaat voor deelname aan het project.

 

Een belangrijk uitgangspunt bij de invoering van het systeem is dat het wijkaandeelhouderschap niet in de plaats komt van reguliere inspraakmogelijkheden van (alle) bewoners zoals vastgelegd in de Inspraakverordening en in de Algemene Wet Bestuursrecht. Ook de wettelijk rechten inzake beroep en bezwaar blijven naast het wijkaandeelhouderschap gewoon bestaan. Het wijkaandeelhouderschap kan worden beschouwd als aanvullend ten opzichte van genoemde mogelijkheden.

 

In deze rapportage is het wijkaandelensysteem uitgewerkt, uitgaande van invoering in de buurt Minervaplein en omgeving in Delft. Indien de bewoners van dit gebied daarmee in meerderheid instemmen, zal in dit gebied de status krijgen van een experiment met een looptijd van maximaal 3 jaar.
2. Het plan in hoofdlijnen

 

2.1  Doelstellingen

Hoofddoelstelling van het wijkaandelensysteem is het vergroten van de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van een wijk, tot uitdrukking komend in een grotere tevredenheid van bewoners.

 

In dit licht moet het wijkaandelensysteem bijdragen aan:

·    Het bevorderen van een duurzame positieve betrokkenheid van huidige en toekomstige bewoners en bedrijven bij planontwikkeling en beheer.

·    Concretiseren van de zeggenschap van bewoners bij planontwikkeling en beheer.

·    Het verkrijgen van actuele en voor planvorming en beheer relevante marktinformatie van bewoners en gebruikers van de wijk en

·    Realisatie van een professioneel relatiebeheersysteem gericht op een
optimale communicatie met bewoners en gebruikers van de wijk.

 

2.2  Betrokken partijen

De betrokken partijen zijn:

·    investerende partijen, te weten:

o    de gemeente Delft,

o    woningcorporatie Delftwonen

o    Bohemen b.v. Ruimte in Ontwikkeling

·    de aandeelhouders, ofwel de bewoners van de wijk, te weten:

o    bewoners van huurwoningen;

o    bewoners/eigenaren van koopwoningen;

o    gevestigde bedrijven

 

2.3  Werking van het systeem

De investeerders richten een Wijkaandelenfonds op. Dit fonds geeft vervolgens wijkaandelen uit met een nominale waarde van 2,5 euro, en wordt de treasurer van het aandelenkapitaal.

 

Uitgifte van aandelen vindt plaats “op naam”, dat wil zeggen dat geregistreerd wordt wie welk wijkaandeel in het bezit heeft. Alle bewoners van 12 jaar en ouder die officieel geregistreerd staan in de wijk en huurders van bedrijfsruimte in de wijk kunnen wijkaandeelhouder zijn. Bij de start van het fonds worden aan alle huidige bewoners vanaf 12 jaar (zowel huurders als eigenaar-bewoners) en huurders van bedrijfsruimten één aandeel kosteloos aangeboden. Dat wijkaandeel heeft een nominale geldswaarde (2,50 euro) en is “onvervreemdbaar”, d.w.z. de bewoner kan het niet verkopen. Daarmee is zeker gesteld dat iedereen die dat “basisaandeel” en de daarbij behorende voorwaarden accepteert, altijd een stem houdt in de wijkaandeelhoudersvergadering.  Enige voorwaarde voor het verkrijgen van dat aandeel is dat men schriftelijk akkoord gaat met de spelregels die in het Reglement Wijkaandelen zijn vastgelegd.

 

Wie eenmaal aandeelhouder is en in de wijk blijft wonen, krijgt jaarlijks een aandeel erbij. De mogelijkheid om daarnaast extra aandelen toe te kennen aan bewoners die zich actief inzetten voor de wijk, zal in overleg met de aandeelhouders nader worden verkend. Vooralsnog wordt gedacht aan het belonen van activiteiten als deelname aan overleg en besluitvorming wijkenquêtes, inspraakavonden, vrijwillige beheeractiviteiten en andere ‘sociale’ initiatieven.

 

Bewoners die beschikken over meer dan één basisaandeel kunnen aandelen desgewenst verkopen aan het aandelenfonds. Wie uit de wijk vertrekt is verplicht zijn aandelen te verkopen. Het Wijkaandelenfonds betaalt in dat geval de nominale waarde in geld uit. Indien een vertrokken bewoner zijn/haar aandelen niet heeft verkocht, dan vervallen de aandelen binnen 2 maanden na de officiële verhuisdatum (volgens bevolkingsregister)

 

Bewoners die wijkaandeelhouder zijn hebben stemrecht inzake investerings- en beheerbeslissingen betreffende de openbare ruimte in de wijk. Hiertoe stellen de investeerders middelen beschikbaar voor de vorming van budgetten (investeringsbudget, beheerbudget en eventueel een opbrengstenbudget) waarover de wijkaandeelhouders het budgetrecht hebben.

 

2.4 Projectorganisatie Pilotproject

Het project wijkaandelen wordt uitgevoerd onder sturing van de drie partners, samenwerkend in de Stuurgroep Wijkaandelen Delft. Voorgesteld zal worden aan de aandeelhouders dat een vertegenwoordiger van de wijkaandeelhouders in deze Stuurgroep zitting neemt. Voor de uitvoering van het project Wijkaandelen, zal een extern adviesbureau worden ingeschakeld dat de verantwoordelijkheid draagt voor de projectleiding en verantwoording aflegt aan de Stuurgroep.  Dit bureau geeft met betrekking tot het project leiding en deels uitvoering aan de volgende hoofdtaken:

·    Het (doen) uitgeven, beheren en administreren van de wijkaandelen

·    Het (doen) organiseren van de communicatie met en de besluitvorming door de wijkaandeelhouders

·    Het (doen) verzorgen van de externe communicatie over het fonds

·    Het (doen) administreren van het beheerbudget, het investeringsbudget en eventueel het  opbrengstbudget

 

Inzake de eerste drie taken heeft de Stuurgroep (binnen de in dit plan vastgelegde kaders) volledige beleidsvrijheid. Inzake de laatstgenoemde taak, het administreren van de budgetten heeft de Stuurgroep echter alleen een administratieve verantwoordelijkheid. Het eigendom van de gelden die tot deze  budgetten behoren ligt immers bij de rechtmatige eigenaren van die gelden (gemeente of Delftwonen).  De Stuurgroep beheert deze budgetten in opdracht van de aandeelhouders en heeft daarom de taak het verloop daarvan nauwgezet te (doen) administreren.

 

De kosten die met de genoemde werkzaamheden gemoeid zijn worden gedragen door de deelnemers in de Stuurgroep Wijkaandelen. De drie partijen zullen hun afspraken met betrekking tot de samenwerking rond dit project (als vermeld in dit Plan van Aanpak) vastleggen in een samenwerkingsovereenkomst.

 

2.5  Projectleider

De externe projectleider zal gedurende de looptijd van het eerste pilotproject wijkaandelen verantwoordelijk zijn voor alle operationele taken ten behoeve van de Stuurgroep Wijkaandelen Delft. Naast de organisatie van de onder 2.3 genoemde taken is hij/zij verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van het Stuurgroepbeleid m.b.t. het project. Hij/zij woont als regel de Stuurgroepvergaderingen bij, zorgt voor adequate bestuursinformatie en adviseert het bestuur gevraagd en ongevraagd over de voortgang en resultaten van het project.

 

2.6  Oprichting Stichting Wijkaandelen

Teneinde ontwikkeling en beheer van het wijkaandelensysteem ook voor de langere termijn goed te regelen is het wenselijk dit systeem onder te brengen in een rechtspersoon. De investerende partijen (Gemeente Delft, Woningcorporatie Delftwonen en Projectontwikkelaar Bohemen) zijn voornemens hiervoor de “Stichting Wijkaandelen” in het leven roepen. De activiteiten in het kader van het pilotproject zullen te zijner tijd in deze Stichting worden ondergebracht.

 

De doelstelling van de Stichting Wijkaandelen zal gericht zijn op “het bevorderen van de leefbaarheid en bewonerstevredenheid in woonwijken en het daartoe ontwikkelen, beproeven, en beheren van het wijkaandelensysteem of daarmee vergelijkbare systemen voor het betrekken van bewoners bij planvorming en beheer”. Deze algemene formuleringen zijn gewenst met het oog op de voorgenomen uitwaaiering van het concept naar andere wijken, zowel in Delft als in andere gemeenten.

 

Eveneens met het oog op de gewenste doorontwikkeling van het concept, willen de genoemde oprichters in de komende periode andere partijen als deelnemer bij de Stichting Wijkaandelen betrekken. Daarbij wordt primair gedacht aan andere gemeenten, woningcorporaties en eventueel projectontwikkelaars. Achtergrond van dit streven is enerzijds de wens dit concept, bij gebleken succes, breder ingang te doen vinden, en anderzijds om de kosten van de verdere ontwikkeling met meer belanghebbende partijen te delen.

 

Een voorstel voor de oprichting van de bedoelde stichting zal door genoemde partijen nog separaat worden uitgewerkt.

 

3. Nadere uitwerking

 

3.1  De primaire processen

Binnen het project Wijkaandelen worden onder verantwoordelijkheid van de externe projectleider de onderstaande drie primaire processen uitgevoerd:

·    De organisatie van communicatie en besluitvorming: Informatieprocessen ten behoeve van de in- en externe communicatie

·    Het beheer van de wijkaandelen: (Financieel) administratieve processen ten behoeve van de wijkaandelenuitgifte en -beheer 

·    De administratie van de budgetten: Administratie van het beheer-, investerings- en opbrengstenfonds.

 

Het is belangrijk dat deze processen professioneel ingericht en vastgelegd worden, zodat in een later stadium, bij welslagen van het project, de opgebouwde systematiek ook elders kan worden toegepast.  Het kader voor de inrichting van deze processen vormt het “Wijkaandelenreglement” dat in ontwerp is bijgevoegd als bijlage.

 

3.2  Communicatie en besluitvorming

·    Wijkaandeelhoudersvergaderingen

Voornemen is om maximaal twee tot vier maal per jaar (afhankelijk van de te nemen besluiten) een wijkaandeelhoudersvergadering te organiseren. Voorafgaande aan deze vergadering worden de wijkaandeelhouders uiteraard geïnformeerd over de plaats, tijd en inhoud van deze vergadering en over de wijze van stemmen. Tijdens deze bijeenkomsten nemen de aandeelhouders geen besluiten; dat gebeurt schriftelijk en/of electronisch binnen een week na de vergadering, zodat ook de niet aanwezige aandeelhouders kunnen meestemmen.

 

·    Informatiepunt voor wijkaandeelhouders

Er wordt een informatiepunt ingericht (in welke vorm dan ook, in ieder geval een postadres, telefoon- en faxnummer), waar de wijkaandeelhouder zijn vragen kan stellen of gewoon informatie kan opvragen.

 

·    Periodieke berichtgeving aan de wijkaandeelhouders

Er zal een eenvoudig bulletin worden uitgegeven waarmee de aandeelhouders periodiek worden geïnformeerd over de voortgang van plannen en afspraken.

 

·     Logo en huisstijl: het project krijgt een eigen logo en huisstijl zodat het voor aandeelhouders en relaties herkenbaar is.

 

·     Ontwikkeling systeem voor relatiebeheer. Om de communicatie met en de besluitvorming door wijk-aandeelhouders in goede banen te leiden, zal een relatie-informatiesysteem worden opgezet. Dit systeem zal de basis vormen voor zorgvuldig beheer van persoonsgegevens, adressen en aandelenbezit van de aandeelhouders. Tevens kan via dit systeem informatie over wensen en voorkeuren van aandeelhouders worden verzameld, waarmee bij het maken van plannen rekening kan worden gehouden. Vanzelfsprekend zal het gebruik van dit systeem voldoen aan alle wettelijke eisen op het gebied van persoonsregistratie en bescherming van privacy.

 

·     Internetsite

Er wordt een internetsite (www.wijkaandeel.nl) gestart, zodat wijkaandeelhouders en belangstellenden informatie kunnen opvragen over het project en kunnen reageren op voorstellen.

 

·    Contacten met de media

Inmiddels is al gebleken dat de media buitengewoon geïnteresseerd zijn in dit project. Het is dan ook zaak dat er eenduidige informatie aan de buitenwereld verstrekt gaat worden. Dit zal (binnen met de Stuurgroep afgesproken kaders) een taak voor de projectleider zijn.

 

3.3  Organisatiekosten

Om bovenvermelde activiteiten te kunnen realiseren is rekening gehouden met de volgende door het externe bureau te maken organisatiekosten (projectleiding en materiele kosten):

1e jaar: fl. 65.000,-

2e jaar  fl. 30.000,-

3e jaar  fl. 30.000,-

Totaal: fl. 125.000,-

 

In het bedrag voor het eerste jaar is rekening gehouden met eenmalige (materiele) investeringen (klantensysteem, drukwerk e.d) en met intensieve communicatie- en uitwerkingsactiviteiten gedurende het eerste half jaar na de start van het project.

De kosten te maken door de gemeente en Delftwonen voor personele inzet ten behoeve van het project zijn niet in de bovenvermelde opstelling begrepen.

 

3.4  Onderbrenging administratie

De (financiële) administratie van het project Wijkaandelen zal onder verantwoordelijkheid van de projectleider voorshands worden ondergebracht bij het in te schakelen externe bureau.

 

In een later stadium kan deze administratie worden ondergebracht bij de op te richten Stichting Wijkaandelen.

 

3.5  De financiering van het pilotproject.

De deelnemers hebben de volgende financiële toezeggingen ten aanzien van het project  gedaan.

 

A. Investerings- en beheerbudget; aandelendekking:

De gemeente Delft en woningcorporatie Delftwonen stellen ieder eenmalig een budget van ƒ 250.000,- beschikbaar, samen fl. 500.000,- Op basis van nader overleg zal dit bedrag worden verdeeld over:

·    Investeringsbudget

·    Beheerbudget

·    Dekking uitgifte aandelen

 

Inzake het eventueel te vormen Opbrengstenbudget dat kan ontstaan door  ‘afdrachten’ bijvoorbeeld uit ontvangen parkeergelden of uit ontwikkeling van woningen zijn nog geen afspraken gemaakt. Hiervoor zullen de partijen op een later moment separaat voorstellen ontwikkelen.

 

B. Organisatiekosten

Voor de organisatiekosten van het project stellen partijen gezamenlijk een bedrag van fl.125.000,- beschikbaar, volgens de volgende verdeelsleutel

·    Gemeente fl. 50.000,-

·    Delftwonen fl. 50.000,-

·    Bohemen   fl. 25.000,-

 

3.6 Evaluatie; tussentijdse beëindiging

Vooralsnog is het uitgangspunt dat het wijkaandeelhouderschap gedurende een periode van maximaal 3 jaar moet worden uitgeprobeerd. Die tijd lijkt nodig om het project volledig tot ontwikkeling te laten komen en te kunnen beoordelen of en zo ja hoe het moet worden doorgezet. Vanzelfsprekend zullen zowel tussentijds als aan het eind van de voorziene periode van drie jaar evaluaties van het project worden uitgevoerd. Belangrijke vragen voor deze evaluaties zijn:

·    Leidt het systeem inderdaad tot een grotere betrokkenheid van bewoners?

·    En heeft die grotere betrokkenheid positieve effecten op de kwaliteit van de wijk en van het woonklimaat?

·    Komt dit tot uitdrukking in o.a. een grotere tevredenheid van bewoners, lagere kosten van beheer en onderhoud, een groeiende belangstelling van woningzoekenden en minder verhuizingen van zittende bewoners?

 

Over de wijze waarop deze evaluaties zullen worden uitgevoerd zijn nog geen afspraken gemaakt. Ook dit punt zal in overleg met de aandeelhouders worden uitgewerkt. Indien bij een tussentijdse evaluatie zou blijken dat het wijkaandeelhouderschap onvoldoende belangstelling trekt of, in het licht van de doelstellingen, een ongewenste uitwerking heeft, kan de Stuurgroep, na overleg met de wijkaandeelhouders, besluiten het experiment voortijdig te beëindigen.

 

1 mei 2001/FvN
Bijlage: Ontwerp Reglement Wijkaandelen

 

1. Dit reglement geldt voor houders van wijkaandelen wonend of een onderneming voerend op de adressen:

·    Xxxxxxx

·    Xxxxxxxx

·    Xxxxxxxxx

 

2. Een wijkaandeel is een waardepapier met een nominale waarde van 2,50 euro dat is uitgegeven door de Stuurgroep Wijkaandelen Delft in het kader van een tijdelijk experiment voor maximaal 3 jaar. De Stuurgroep Wijkaandelen kan, na overleg met de wijkaandeelhouders, besluiten het experiment te beëindigen.

 

3. Iedere bewoner of huurder van een bedrijfsruimte van 12 jaar of ouder die bewoner (of huurder van bedrijfsruimte) is op een van de bovenvermelde adressen heeft recht op 1 wijkaandeel (zonder betaling) onder de in dit reglement vermelde voorwaarden.

 

4. Een bewoner (of huurder van bedrijfsruimte) die een aangeboden wijkaandeel accepteert gaat akkoord met dit reglement en is op grond daarvan wijkaandeelhouder. Wijkaandelen zijn strikt persoonlijk eigendom en kunnen niet worden verhandeld.

 

5. Ieder jaar in de maand januari wordt 1 wijkaandeel (zonder betaling) aangeboden aan alle wijkaandeelhouders en alle nieuwe vestigers op een van de vermelde adressen.

 

6. Houders van wijkaandelen kunnen hun aandelen verkopen aan de Stuurgroep, met uitzondering van 1 aandeel dat pas verkocht kan worden wanneer de Stuurgroep besluit het experiment te beëindigen. In geval van beëindiging betaalt de Stuurgroep aan de wijkaandeelhouders de waarde van de wijkaandelen die zij in bezit hebben.

 

7. Een wijkaandeelhouder kan maximaal 3% van het totale aantal uitgegeven aandelen in eigendom hebben.

 

8. Een  wijkaandeelhouders die niet meer woont of huurt op een van de bovenvermelde adressen is verplicht om zijn/haar wijkaandelen aan de Stuurgroep te verkopen tegen de nominale waarde. Bij overlijden van een wijkaandeelhouder neemt de Stuurgroep alle wijkaandelen in diens bezit terug tegen vergoeding van de nominale waarde.

 

9. De Stuurgroep kan jaarlijks voorstellen doen aan de aandeelhouders om extra aandelen toe te kennen aan individuele wijkaandeelhouders die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de wijk.

 

10. Ieder wijkaandeelhouder heeft het recht mee te stemmen over voorstellen over beheer-  en herinrichten van de wijk die passen binnen het budget dat de Stuurgroep hiervoor ter beschikking stelt.

 

11. Zonder toestemming van de wijkaandeelhouders kan er uit dit budget geen geld worden uitgegeven (budgetrecht), mits de wijkaandeelhouders binnen 6 maanden na het voorleggen van een voorstel tot een besluit hierover komen. Wordt die termijn overschreden, dan kan de Stuurgroep over het voorstel beslissen.

 

12. Bij het uitoefenen van het stemrecht geldt dat ieder aandeel voor 1 stem telt.

 

13. Een besluit is genomen indien tenminste de helft plus 1 van de uitgebrachte stemmen een voorstel ondersteunt en de houders van minimaal 30% van de uitgegeven aandelen aan de stemming deelnamen.

 

14. De Stuurgroep organiseert minimaal 2 maal per jaar een wijkaandeelhoudersvergadering. Wijkaandeelhouders krijgen via de wijkaandeelhoudersvergaderingen en schriftelijk informatie over voorstellen en te nemen besluiten. Zij hebben na een wijk-aandeelhoudersvergadering twee weken de tijd om hun stem uit te brengen. 

 

15. Iedere wijkaandeelhouder kan voorstellen aan de wijkaandeelhoudersvergadering voorleggen. Ook de Stuurgroep kan dit doen. Als de aandeelhouders van tenminste 15% van de uitgegeven aandelen daarom vragen, is de Stuurgroep verplicht een wijkaandeelhoudersvergadering te organiseren.