Nota

 

Onderwerp

100 Delftsblauwe Daken voor particulieren

 


Opzet PV-deelproject voor particulieren

 

Inleiding

Op 29 juni 2000 is een voorstel voor de uitvoering van het project 100 Delftsblauwe Daken aangenomen door de gemeenteraad. Voor het deelproject gericht op particuliere huiseigenaren is in totaal ƒ 20.000,- gereserveerd. Hierbij werd uitgegaan van een subsidie van ƒ 250,- voor maximaal 80 huishoudens.

 

Ontwikkelingen

Sinds 1 januari 2001 is er voor particulieren de EnergiePremieRegeling (EPR) die een forse subsidie geeft voor zonnepanelen (waaronder PV-panelen) op een woonhuis. Wanneer een EPA(EnergiePrestatieAdvies)-onderzoek bovendien tot een advies leidt waarin PV-panelen zijn opgenomen, is een nog hogere subsidie beschikbaar. Daarnaast heeft Eneco energie inmiddels aangegeven als aanvulling op reeds gemaakte afspraken in het project 100 Delftsblauwe Daken, ook een subsidie te willen geven aan particuliere huiseigenaren die PV-panelen aanschaffen. Eneco energie stelt een bedrag van ƒ 3,- per Wp beschikbaar voor maximaal 100 huishoudens.

 

Voorstel gemeentelijke subsidie

Gezien de omvang van de reeds beschikbare subsidieregelingen, stellen we voor het oorspronkelijke subsidiebedrag vanuit de gemeente als volgt aan te passen:

·       bij aanschaf 1 paneel                                   ƒ 75,-

·       bij aanschaf 2 panelen                                  ƒ 125,-

·       bij aanschaf 3 panelen                                  ƒ 175,-

·       bij aanschaf 4 panelen of meer                      ƒ 250,-


Vanuit communicatief oogpunt lijkt het ons verstandig het maximum aantal huishoudens te verhogen naar 100. In het uiterste geval bestellen alle 100 deelnemende huishoudens vier PV-panelen. In dat geval zal de gemeente 100 * ƒ 250,- = ƒ 25.000,- aan subsidie moeten uitkeren. Indien alle huishoudens slechts één paneel bestellen, dan bedraagt de gemeentelijk subsidie in totaal slechts 100 * ƒ 75,- = ƒ 7.500,-. Naar verwachting bedraagt het gemiddeld aantal af te nemen panelen drie, waarmee de kosten op 100 * ƒ 175,- = ƒ 17.500,- komen.

 

Uitgaande van genoemde opzet van de gemeentelijke subsidie, komt de prijs voor de bewoner van één PV-paneel op ƒ 310,-. Zie de bijlage voor overige prijzen en terugverdientijden. In de rest van Nederland kost hetzelfde paneel, zonder subsidie van de gemeente Delft en Eneco energie ƒ 750,-.

 

Voorstel organisatie

Het op een goede en professionele manier organiseren van het deelproject is niet mogelijk binnen het gemeentelijke apparaat. Adviesbureau Ecofys is daarom uitgenodigd een offerte uit te brengen. Ecofys stelt voor haar landelijk opererende projectorganisatie Beldezon in te zetten voor het Delftse project.

 

Wat biedt Beldezon?

Beldezon biedt een complete professionele projectorganisatie die veel drempels wegneemt bij bewoners om een PV-paneel aan te schaffen:

-        Bewoners kunnen binnen de actie met al hun vragen terecht bij een deskundig informatiepunt (0900-23533966, 0900-BELDEZON) dat gedetaileerde informatie geeft over het Delftse project en zijn voorwaarden.

-        Het informatiepunt dient ook als centraal aanmeldpunt. Geinteresseerden ontvangen eerst een uitgebreid informatiepakket.

-        Het informatiepunt stuurt de adivseurs die EPA’s uitvoeren aan

-        Het informatiepunt onderhoudt de contacten met de leveranciers en installateurs.

-        Na betaling wordt de klant door Beldezon geholpen met het aanvragen van de Energiepremie en de eventuele extra bonus op de premie, voortvloeiend uit het EPA. (NB: De Energiepremie-regeling vereist dat de huiseigenaar de subsidie aanvraagt. Daarom mag Beldezon de aanvraag niet namens de burger doen.)

-        Beldezon garandeert dat het complete systeem binnen drie weken na betaling wordt thuisbezorgd en eventueel geïnstalleerd.

Om de drempel voor bewoners zo laag mogelijk te maken, streven de verschillende partijen (Beldezon, Eneco energie, Delfts Energie Agentschap en gemeente) ernaar zoveel mogelijk subsidies al te verrekenen met het te betalen bedrag. Dit is echter bij de grootste subsidiebron, de Energiepremie, niet mogelijk. De aanvraag hiervoor dient vergezeld te gaan van een betaalbewijs van de huiseigenaar.

 

Bedoeling is het project gedurende de zomer uit te voeren (start begin juni tot half september of tot dat het maximum aantal deelnemende huishoudens is bereikt). Het Delfts Energie Agentschap zal alle EPA-onderzoeken uitvoeren. Hieruit vloeien voor de gemeente geen kosten voort.

 

De communicatie over de actie zal het vakteam Milieu in samenwerking met het vakteam Communicatie vormgeven.

 

Financiën project

Uitbesteden van de projectorganisatie aan Beldezon kost ƒ 18.326,- incl. BTW. Dit komt bij de naar schatting ƒ 17.500,- die nodig is voor de gemeentelijke subsidieregeling. Ten slotte vloeien kosten voort uit de te voeren communicatie over het deelproject, ingeschat op ongeveer

ƒ 10.000,-. Totale verwachte kosten bedragen hiermee ƒ 45.826,-.

In de door de gemeenteraad vastgestelde nota is ƒ 20.000,- gereserveerd voor het deelproject gericht op particuliere huiseigenaren. Er is dus, naar verwachting, nog een aanvullend bedrag van ƒ 25.826,- nodig. We stellen voor dit te dekken uit het budget wat nog openstaat uit het voortraject van het project 100 Delftsblauwe Daken in het Milieutechnologiefonds

(ƒ 24.832,-) en indien nodig (in verband met een groot aantal huishoudens die meer dan drie panelen afnemen) aan te vullen uit de algemene reserve Milieutechnologiefonds.

 

Eerdere acties

23 Huishoudens zijn in oktober 1999 benaderd met de vraag of ze geïnteresseerd zouden zijn in deelname aan het deelproject. Omdat uitvoering van het deelproject lang op zich liet wachten, heeft een aantal van deze huishoudens inmiddels een PV-systeem aangeschaft. We stellen voor de huishoudens die in oktober 1999 zijn benaderd en die tussen oktober 1999 en heden een PV-systeem hebben aangeschaft, de gemeentelijke subsidie te verstrekken die hoort bij het aantal panelen waaruit hun systeem bestaat. Het zal naar verwachting om een zeer beperkt aantal huishoudens gaan. We stellen daarom tevens voor dit aantal niet in mindering te brengen op het maximum-aantal deelnemers van 100.

 

Beslispunten

We stellen voor akkoord te gaan met de geschetste invulling van het deelproject gericht op particuliere huiseigenaren. Meer in het bijzonder stellen we voor:

·       de gemeentelijke subsidieregeling open te stellen voor 100 i.p.v. 80 huishoudens;

·       de gemeentelijke subsidie te verlenen volgens de volgende verdeling: 1 paneel: ƒ75,-, 2 panelen: ƒ125,-, 3 panelen: ƒ175,-, 4 panelen of meer: ƒ250,-.;

·       Ecofys in te huren voor de organisatie en uitvoering van het deelproject;

·       het budget dat in het Milieutechnologiefonds reeds gereserveerd is voor 100 Delftsblauwe daken in te zetten voor dit deelproject, indien nodig aangevuld uit de algemene reserve Milieutechnologie;

·       de huishoudens die in een eerder stadium zijn benaderd voor deelname én die tussen oktober 1999 en heden een PV-systeem hebben aangeschaft, in aanmerking te laten komen voor de gemeentelijke subsidie;

·       het aantal subsidie-aanvragen dat voortvloeit uit het vorig punt niet in mindering te brengen op het maximum aantal huishoudens (100).