Nota

 

Onderwerp

OV-tracé Reinier de Graafweg

 


Geacht college,

1.         Inleiding

 

De buslijnen 128 en 132 rijden momenteel via de Westlandseweg en de Hoornseweg naar respectievelijk De Lier en Schipluiden. Deze route heeft twee grote nadelen: de bussen rijden voor het Reinier de Graafgasthuis langs en zij moeten via het congestiegevoelige centrum van Den Hoorn.

Op 10 mei 1999 hebben de Gemeente Schipluiden en Delft, samen met het Stadsgewest Haaglanden, de Reinier de Graaf Groep en Connexxion, onder begeleiding van een onafhankelijke voorzitter een intentieverklaring getekend. In deze intentieverklaring is opgenomen dat de betrokken partijen samen werken aan verbetering van de doorstroming van het openbaar in de vorm van infrastructurele maatregelen. Deze maatregelen zullen volgens de overeenkomst gerealiseerd zijn voor 2003.

Concreet houden de infrastructurele maatregelen in dat in het verlengde van de Reinier de Graafweg een busbaan wordt aangelegd die via een nieuw te bouwen brug over de Gaag aansluit op de Rijksstraatweg.

De gemeentegrens tussen Schipluiden en Delft loopt aan de westkant van de Tanthofkade. Daarmee ligt het grootste deel van dit project op het grondgebied van Schipluiden. Uit dat oogpunt is besloten dat Schipluiden optreedt als trekker van dit project.

Dit voorstel heeft als doel de ruimtelijke procedures, welke nodig zijn voor de aanleg van de busbaan, op te kunnen starten. Noodzaak van het op dit moment opstarten van de procedures Ruimtelijke Ordening is noodzakelijk in verband met de voorwaarden voor het verkrijgen van de subsidie.

Wanneer de raming en financiering definitief zijn vastgesteld, zal aan de raad worden gevraagd definitief in te stemmen met het ontwerpvoorstel.

2.         Nut en noodzaak

 

Zoals gezegd is de verbinding van lijn 128 en 132 niet optimaal. Dit wordt mede ingegeven door vertraging die de bussen ondervinden in Den Hoorn. Connexxion heeft becijferd dat door aanleg van de nieuwe busbaan de reistijdwinst voor lijn 128 circa 4 minuten zal bedragen. Dit leidt tot een structurele besparing van circa 730 dienstregelinguren. Voor lijn 128 is de reistijdwinst nihil. Hier staat echter tegenover dat door de sterk verbeterde bereikbaarheid van het Reinier de Graafgasthuis de vervoerwaarde van deze lijn naar verwachting zal toenemen. Hier zijn echter geen cijfers van voorhanden.

Wanneer de lijnen 128 en 132 niet meer via Den Hoorn rijden is een alternatief noodzakelijk. In een separaat operende ambtelijke projectgroep (waarbij ook Connexxion aan tafel zit) wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om Den Hoorn adequaat te ontsluiten met behulp van openbaar vervoer.

Nood- en hulpdiensten vanuit het Westland die naar het Reinier de Graafgasthuis moeten ondervinden in Den Hoorn dezelfde problemen als het openbaar vervoer. Ook voor de urgente hulpverlening betekent de aanleg van de busbaan een aanmerkelijke verbetering.

3.         Ontwerp van de Busbaan

 

De gemeente Schipluiden heeft, als trekker van dit project, een ontwerp gemaakt voor de inpassing van de busbaan. Op Delfts grondgebied loopt het tracé van de hoek Reinier de Graafweg/Thomeelaan tot aan de Tanthofkade.

 

Huidige situatie

Op dit moment ligt in het verlengde van de Reinier de Graafweg alleen een fietspad, het Reinier de Graafpad. Dit fietspad ligt tegen het terrein van de school, het Stanislas College. De woningen langs de Tanthofkade worden ontsloten via de wijk Zuidmade in Den Hoorn. Er is op dit moment geen directe verbinding tussen de Tanthofkade en de Reinier de Graafweg.

 

Nieuwe situatie

De busbaan zal in het verlengde van de Reinier de Graafweg komen te liggen. Het bestaande fietspad op het Reinier de Graafpad wordt vervangen door een nieuw (brom)fietspad ten zuiden van de nieuwe busbaan. Ter hoogte van de Tanthofkade sluit dit fietspad aan op het regionale fietspad tussen Schipluiden en Den Hoorn.

Het Stanislascollege zal gebruik gaan maken van ingangen aan de Tanthofkade en het Mozartpad.

De woningen langs de Tanthofkade, ten zuiden van de busbaan, worden in de nieuwe situatie ontsloten via de busbaan in de richting van de Rijksstraatweg. Ook de woningen langs de Tramkade worden op deze wijze ontsloten.

Het huidige fietspad langs de Tramkade is onderdeel van een regionale fietsroute richting Den Hoorn. De gemeenteraad van Schipluiden heeft besloten dat deze regionale fietsroute de busbaan ongelijkvloers moet kruisen.

Voor de busbaan wordt het huidige Reinier de Graafpad in zuidelijke richting verbreed. De bussen kunnen hierdoor in een zo recht mogelijke lijn de busbaan op- en afrijden. Het busverkeer naar de Reinier de Graafweg komende vanaf de busbaan moet voorrang verlenen aan het autoverkeer en langzaam verkeer op de Thomeelaan en de Reinier de Graafweg.

Deze voorrangsregeling is gekozen vanwege het wegbeeld op met name de Reinier de Graafweg. Het moet voor voertuigen die niet van de busbaan gebruik mogen maken, duidelijk zijn dat de doorgaande weg naar de Thomeelaan is en niet naar de busbaan. Langs de Reinier de Graafweg en de Thomeelaan worden fietsstroken aangelegd tot aan het begin van het nieuwe fietspad. Deze fietsstroken vormen voor het autoverkeer een visuele geleiding richting Thomeelaan. Voorrang voor het openbaar vervoer staat haaks op het doortrekken van de fietsstroken, waardoor ook de visuele geleiding van het autoverkeer zou komen te vervallen.

De doorgaande richting van het autoverkeer zal met bebording worden aangeduid.

De kruising van de Thomeelaan met het nieuwe (brom)fietspad zal worden uitgevoerd als een gelijkwaardige kruising op een verhoogd plateau.

 

Overig verkeer

De busbaan is exclusief bestemd voor de lijnvoering van het openbaar vervoer. Ander verkeer wordt van het tracé geweerd door middel van een bussluis. Uitzonderingen worden gemaakt voor nood- en hulpdiensten. De woningen van de Tramkade en de Tanthofkade worden via de busbaan richting de Rijksstraatweg ontsloten. Het autoverkeer komt ter hoogte van de huidige Tanthofkade de busbaan op. Daarom ligt de bussluis op Delfts grondgebied.

Op voorspraak van de nood- en hulpdiensten wordt uitgegaan van uitvoering van de bussluis met pollers. Met behulp van VETAG/VECOM worden de pollers op afstand door de voertuigen bediend. Het is mogelijk dat de voertuigen van de nood- en hulpdiensten eveneens de pollers kunnen bedienen.

In de financiering van het totale project is aanleg van het pollersysteem opgenomen. Voor de kosten van het beheer- en onderhoud wordt nog overleg met Schipluiden gevoerd.

In de bijlage is een tekening opgenomen van de nieuwe situatie van de busbaan vanaf de Reinier de Graafweg tot aan de Rijksstraatweg.

 

4.         Agglonet lijn 37

 

In de plannen voor Agglonet is lijn 37 op hetzelfde tracé bedacht als de aan te leggen busbaan. Op de Reinier de Graafweg zijn hiervoor twee varianten: een middenligging (variant 1) en een zuidelijke zijligging (variant 2). Stadsgewest Haaglanden gaat in een rapportage van 28 februari jl. ook uit van deze twee varianten.

De gemeente Schipluiden is bij haar ontwerp, van de nieuw aan te leggen fietstunnel, uitgegaan van een noordelijke ligging voor Agglonet lijn 37 dat betekent een verbreding van de fietstunnel aan de noordkant. De aan te leggen fietstunnel wordt niet geschikt gemaakt voor de aanleg van Agglonet lijn 37. Het is bij beide varianten mogelijk dat tussen de aan te leggen fietstunnel en de J. Thomeelaan de sporen afbuigen naar de gewenste ligging op de Reinier de Graafweg.

In het rapport van Haaglanden wordt ervan uitgegaan dat bij variant 2 de tramsporen ter hoogte van de fietstunnel in middenligging liggen. In de plannen van Schipluiden is de locatie en toekomstige uitbreiding van de fietstunnel vastgelegd. Deze plannen gaan uit van variant 1 en niet van variant 2. Wanneer toch een middenligging van Agglolijn 37 ter hoogte van de fietstunnel noodzakelijk blijkt is een compleet nieuwe tunnel nodig, omdat de nu te bouwen fietstunnel niet ontworpen wordt op de belasting van een tram.

In de Tracéstudie van Haaglanden wordt uitgegaan van een halteplaats voor Agglolijn 37 tussen de Thomeelaan en de Tanthofkade (ter hoogte van het Stanislascollege). Wanneer de tram wordt aangelegd volgens het uitgangspunt van Schipluiden (noordligging ter hoogte van de fietstunnel), is een halte op deze plaats niet mogelijk. Alternatief hiervoor is de overzijde van de Thomeelaan, dus op de bestaande Reinier de Graafweg.

 

5.         Doortrekken autoverbinding naar Rijksweg 4

 

Er moet rekening worden gehouden met het verbinden van de Reinier de Graafweg met de afrit van Rijksweg 4 bij De Lier, zoals verwoord in de Ontwikkelingsvisie 2025. In de plannen van Schipluiden is voorzien in een extra brug over de Gaag ten zuiden van de nu aan te leggen brug. Dit houdt in dat wanneer de Reinier de Graafweg wordt doorgetrokken, deze ten zuiden van Agglolijn 37 zal liggen. Bij beide varianten van Agglolijn 37 op de Reinier de Graafweg, vindt de kruising met de tramsporen plaats ter hoogte van de Thomeelaan.

 

6.         Bestemmingsplan

 

In het vigerende bestemmingsplan heeft het deel tussen de Thomeelaan en de Tanthofkade een groenbestemming. Voor de aanleg van het OV-tracé moet de bestemming worden gewijzigd in Verkeersareaal. Hiervoor is een  artikel 19-procedure noodzakelijk. Voor het verplaatsen van het fietspad is geen bestemmingswijziging nodig.

Het verkeersareaal wordt zo breed genomen dat zowel het Agglonet-tracé als de busbaan ingepasbaar zijn. Ook een eventueel door te trekken Reinier de Graafweg is op termijn binnen dit areaal mogelijk.

7.         Kostenraming en financiering

 

De kosten voor het totale plan zijn geraamd op ruim ƒ 6.450.000,--. Delft gaat uit van volledige dekking uit de subsidie. Voorlopig heeft het Stadsgewest een beschikking afgegeven voor slechts ƒ 5.000.000,--. De Gemeente Schipluiden werkt, als trekker van dit project, aan een formeel bezwaar tegen deze beschikking.

De definitieve raming en subsidie-toezegging is op moment van schrijven nog niet vastgesteld. Na het zomer-reces zal op basis van de definitieve getallen het plan nogmaals aan u worden voorgelegd en zal u worden gevraagd in te stemmen met het definitief ontwerp.

8.         Tijdsplanning

 

De EISS-regeling houdt onder meer in dat voor 1 januari 2002 met de werkzaamheden moet zijn gestart. De aanleg van de brug over de Gaag zal naar verwachting in het najaar kunnen starten. Voor de aanleg van het Delftse deel van het tracé wordt gestreefd naar start werkzaamheden medio mei 2002. Een artikel 19-procedure kost naar verwachting ongeveer zeven tot negen maanden. Dit is de reden dat nu aan u wordt gevraagd de procedure op te starten.

9.         Voorstel

 

U wordt voorgesteld: