Nota

 

Onderwerp

Bestuurlijke besluitvorming bouwplannen Zuidpoort

 

 


Aanleiding

In juni van dit jaar is het bestemmingsplan Zuidpoort door de gemeenteraad vastgesteld. In maart 2002 zal dit bestemmingsplan vigerend zijn. Het ontwerp voor het kerngebied, de velden 5 en 7, is gelijktijdig ontwikkeld met het bestemmingsplan. Beide processen hebben elkaar beïnvloed. Het Zuidpoortproject heeft in de Delftse politiek een hoge prioriteit. Ook om deze rede heeft besluitvorming rond het ontwerp voor het kerngebied in het Zuidpoortgebied bijzondere politieke aandacht gekregen. Zowel het voorlopig ontwerp als het definitief ontwerp voor het kerngebied zijn voor advies en besluitvorming in de gemeenteraad behandeld.

Aan de planontwikkeling voor de overige velden wordt nog gewerkt. Deze plannen zullen getoetst worden aan het dan vigerende bestemmingsplan Zuidpoort. Hierin zijn de massa’s, de situering en de functies vastgelegd. 

 

Aangezien de grond eigendom is van de gemeente heeft de gemeente de mogelijkheid om aanvullende stedenbouwkundige ontwikkelingsvoorwaarden te stellen. Deze voorwaarden moeten dan onderdeel zijn van de privaatrechtelijke overeenkomst met de ontwikkelaar.

 

Voor de resterende velden 1,2,9 en 10 wordt  de onderstaande     besluitvormingsprocedure voorgesteld. De stedenbouwkundige ontwikkelingsvoorwaarden voor de velden 9 en 10 zijn reeds vastgesteld.

 

Voorstel voor bestuurlijke besluitvorming

1.       Vaststelling van stedenbouwkundige ontwikkelingsvoorwaarden door B&W. 

2.       Advisering door commissie Duurzaamheid over stedenbouwkundige ontwikkelingsvoorwaarden.

3.       Toetsing Definitief Bouwplan plan door B&W op de volgende punten:

·         Past het Definitief Bouwplan binnen de stedenbouwkundige ontwikkelingsvoorwaarden. 

·         Zijn de eventuele voorgestelde afwijkingen van de stedenbouwkundige ontwikkelingsvoorwaarden aanvaardbaar.

·         Zijn de voorgestelde te realiseren functies in overeenstemming met de realiseringsovereenkomst.

·         Sluit de  architectonische kwaliteit van het Definitief Bouwplan in algemene zin voldoende aan bij het karakter en het ambitieniveau dat in het Schetsplan-Plus in het vooruitzicht is gesteld en zijn eventuele afwijkingen daarvan aanvaardbaar.

 

Het  advies van coördinerend architect Bob van Reeth en het oordeel van de commissie welstand en monumenten zullen hierbij als zwaarwegende adviezen in aanmerking worden genomen.

 

4.       Vervolgens wordt het definitief bouwplan voor advies voorgelegd aan de Commissie Duurzaamheid en tenslotte vastgesteld door gemeenteraad. Voorafgaand aan de behandeling van het plan in de Commissie wordt er een informatie- en discussieavond georganiseerd voor omwonenden en belanghebbenden. Het verslag van deze avond zal door de Commissie betrokken worden in de oordeelsvorming.

 

Het definitief bouwplan bestaat minimaal uit de volgende onderdelen: 

·         Gekleurde geveltekeningen, doorsneden en plattegronden schaal 1:200,

·         Functionele invulling,

·         Principe details van de gevel  schaal 1:20,

·         Materialen bord en kleurenschema,

·         Situatietekening waarin de relatie van het bouwplan met de omgeving goed zichtbaar is schaal 1:1000,

·         Schaalmodel/maquette die in de basismaquette geplaatst kan worden schaal 1:500 of een vergelijkbare andere visualisatie.

 

Hierna kan het plan uitgewerkt worden en volgt het de gebruikelijke publiekrechtelijke bouwplanprocedure onder voorwaarde dat het plan geen ingrijpende aanpassingen meer ondergaat.

 

Voor alle duidelijk is het goed om aan te geven dat wat hierboven is omschreven als Definitief Plan, niet hetzelfde is als de in de SR omschreven term Definitief Ontwerp (DO).  Het DO omvat ook een volledige technische uitwerking van o.a. de installaties en de constructie. Bij de omschrijving van het Definitief Plan ligt de nadruk op het inzichtelijk maken en vastleggen van massa, architectuur, ruimtelijke inpassing en functies.

 

Communicatie

Tijdens het ontwerpproces zullen belangrijke ontwikkelingen besproken worden in het belangenoverleg Zuidpoort, zodat ook tijdens het ontwerpproces een goede belangenafweging kan plaatsvinden.

 

Voorstel:

 

1.                  In te stemmen met de beschreven procedure voor bestuurlijke besluitvorming.

2.                  Voorstel voor advies voor te leggen aan de Commissie Duurzaamheid.