Stuk 97 I          

01/004243                                                                                                       Delft, 15 mei 2001.

 

 

Onderwerp:       Plan van Aanpak voor het project

Wijkaandelen Delft

 

 

Aan de gemeenteraad

 

 

Geachte dames en heren,

 

Op 1 februari 2000 heeft de gecombineerde raadscommissie Leefbaarheid en Duurzaamheid positief gereageerd op de gemeentelijke randvoorwaarden voor de herstructurering van het Minervaplein. Het doel van deze herstructurering is dat de woningcorporatie Delftwonen haar woningbezit hoogwaardig renoveert en dat de gemeente gelijktijdig de woonomgeving een (gelijkwaardige) kwalitatieve impuls geeft. Om dit gezamenlijk te onderzoeken is tussen de partijen een intentieovereenkomst aangegaan. Hierbij is een derde partij, Bohemen Vastgoedontwikkeling betrokken vanwege hun expertise bij eventuele nieuwbouw van woningen.

Deze intentieovereenkomst is door uw raad vastgesteld op 26 oktober 2000.

 

Naast de nader uit te werken gezamenlijke aanpak voor de herontwikkeling en het beheer van het Minervaplein stellen de partijen zich tot doel de betrokkenheid van de (toekomstige) bewoners van het plein met de directe woonomgeving duurzaam te vergroten. Gezamenlijk is intussen onderzocht of dit doel middels een vorm van “wijkaandeelhouderschap” gerealiseerd kan worden. De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in het voor u ter inzage gelegde Plan van Aanpak voor het project Wijkaandelen Delft. Dit onderzoek is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het adviesbureau Van Nimwegen & Partners Groep BV. Het Plan van Aanpak behoeft nog verdere uitwerking, maar een (tussentijdse) bestuurlijke terugkoppeling is gewenst. Rond de afgelopen jaarwisseling is een referendum gehouden onder de betrokken bewoners. De reacties waren in meerderheid vóór het deelnemen aan het experiment van wijkaandelen. Van de 433 uitgezette formulieren zijn er 108 geretourneerd, waarvan 64 stuks (59%) met ja, 39 stuks (36%) met nee hebben gestemd. Vijf inzendingen (5%) onthielden zich van stemming. Het experiment wordt aangegaan voor minimaal 3 jaren. Bij de Stichting Experimenten Volkshuisvesting is subsidie en begeleiding aangevraagd.

 

Voor de financiering van het nu te starten experiment wordt door de partijen het wijkaandelenfonds Minervaplein in het leven geroepen. Delftwonen en de gemeente storten hierin ieder ƒ 300.000,--.Dit investeringsbudget van ƒ 600.000,-- is bestemd voor de bevordering van de leefbaarheid in het plangebied.

De uitgaven kunnen betrekking hebben op investeringen, onderhoud en beheer van de openbare ruimte. Het fonds is uitdrukkelijk niet bestemd voor maatregelen aan de woningen.

Indien door de bewoners (wijkaandeelhouders) gekozen wordt voor een herinrichtingsvariant met toevoeging van nieuwbouw, dan wordt driekwart van de grondopbrengst daarvan gestort in het wijkfonds. Parkeerinkomsten van een eventueel in te voeren betaald parkeersysteem in het gebied komen ten goede aan het fonds. De uitgaven voor dit systeem dienen dan ook ten laste van het fonds te komen.


Stuk 97 I                                                                     pag. 2

 

 

De organisatiekosten worden voor een periode van drie jaar geraamd op  ƒ 125.000,--. De gemeente zal hiervoor aanvullend ƒ 50.000,--  beschikbaar  stellen. Bohemen stort ƒ 25.000,--. Er wordt vanuit gegaan dat de overige ƒ 50.000,-- door derden, waaronder subsidiegevers, wordt opgebracht.

Voor zover dit bedrag niet geheel haalbaar blijkt uit subsidiegelden zal het restant ten laste worden gebracht van de bijdrage van ƒ 300.000,-- van Delftwonen.

 

De gemeentelijke bijdrage aan het experiment wordt een bedrag van ƒ 350.000,--. Voorgesteld wordt om deze kosten ten laste te brengen van de post Bevordering Herstructurering en Leefbaarheid van de Meerjaren Raming Stadsvernieuwing: ƒ 300.000,-- ten laste van de jaarschijf 2001 en ƒ 50.000,-- ten laste van de jaarschijf 2002.

 

In overeenstemming met het advies van de gecombineerde commissie duurzaamheid/ leefbaarheid stellen wij u voor:

 

1         het Plan van Aanpak voor het project Wijkaandelen Delft vast te stellen conform de inhoud van het in de raadsstukken ter inzage gelegde concept;

2         de bijdrage van ƒ 350.000,-- ten laste te brengen van de post Bevordering Herstructurering en Leefbaarheid van de Meerjaren Raming Stadsvernieuwing: ƒ 300.000,-- ten laste van de jaarschijf 2001 en ƒ 50.000,-- ten laste van de jaarschijf 2002 en hiertoe vast te stellen de 33e wijziging van de gemeentebegroting voor het dienstjaar 2001.

 

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

 

H.M.C.M. van Oorschot , burgemeester

 

 

 

N. Roos                                   ,secretaris


Stuk 97 II         

01/004243

 

 

 

De raad der gemeente Delft,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 mei 2001;

 

b e s l u i t :

 

1         het Plan van Aanpak voor het project Wijkaandelen Delft vast te stellen conform de inhoud van het in de raadsstukken ter inzage gelegde concept;

2         de bijdrage van ƒ 350.000,-- ten laste te brengen van de post Bevordering Herstructurering en Leefbaarheid van de Meerjaren Raming Stadsvernieuwing: ƒ 300.000,-- ten laste van de jaarschijf 2001 en ƒ 50.000,-- ten laste van de jaarschijf 2002 en hiertoe vast te stellen de 33e wijziging van de gemeentebegroting voor het dienstjaar 2001.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 31 mei 2001.

 

 

 

                                                                       , burgemeester

 

 

 

                                                                       , secretaris