Stuk 235 I

01/33635                                                                                             Delft, 11 december 2001

 

 

 

Onderwerp: raadsvoorstel nieuwe regelgeving“autoluw(plus)”

 

Aan de gemeenteraad

 

Geachte dames en heren,

 

Bij de behandeling van bezwaarschriften tegen de diverse besluiten ter uitvoering van de Nota Een Bereikbare Binnenstad is, aan de hand van het door de Commissie voor de beroep- en de bezwaarschriften uitgebrachte advies, een aantal punten aan het licht gekomen, die hersteld of bijgesteld moeten worden. Dit herstel of deze bijstelling is van uitvoerende aard en dient, voor het behoud van overzicht, apart te geschieden. Wij verwijzen naar ons raadsvoorstel over het heroverwegingsbesluit naar aanleiding van de ingediende bezwaren betreffende autoluw(plus)gebied 2000. Wij wijzen er op, dat in het advies van de Commissie voor de beroep- en de bezwaarschriften geen doorvertaling van de honorering van bezwaren betreffende de onmogelijkheid van vergunning- en betaald parkeren in het Kalverbos is opgenomen. Gelet op de honorering leggen wij u als besluit de voorziening in het vergunning- en betaald kunnen parkeren in Kalverbos voor.

 

Het onderdeel dat de vertaling van het heroverwegingsbesluit in de precieze regelgeving vertaalt wordt hierna apart onderscheiden in onderdeel A.

Behalve dit onderdeel is er ook een onderdeel B. De inhoud van dit onderdeel kan gekenschetst worden als verdere aanpassingen op de regelgeving ter verbetering daarvan. Het gaat dan om technische aanpassingen en voortschrijdend inzicht dat hier de aanleiding voor vormt en die formalisering behoeven. De besluiten die wij u thans voorleggen worden voor wat onderdeel B betreft genomen zonder dat er in een eerder stadium een mogelijkheid van bezwaar tegen heeft bestaan. Het is daarom zuiver om deze besluiten van primaire aard duidelijk in de besluitvorming te onderscheiden van de beslissingen die uit de eerstgenoemde reden van de bezwaarschriften voortkomen.

 

Voor wat betreft het eerstgenoemde onderdeel (A) gaat het om de volgende besluiten:

 

  1. In de Verordening ontheffingsverlening autoluw-plusgebied 2001 worden wijzigingen aangebracht, waardoor de tijden waarvoor geen ontheffing wordt verleend, worden teruggebracht. Met name betreft dit de zaterdag na 17.00 uur en de zondag. Ook wordt het voor bedrijven mogelijk een ontheffing te krijgen op naam in plaats van op kenteken.
  2. In de Bijlage bij de Parkeerverordening en de verordening Parkeerbelastingen worden de volgende wijzigingen opgenomen: Er worden parkeerplaatsen waarop ook betaald kan worden geparkeerd gerealiseerd  op de Nieuwe Plantage (oostelijk gelegen van de Wateringsevest en op het Laantje achter Wilhelmina), de Oranje Plantage, de Voorstraat  (voor de Max Havelaarschool), de Kolk (zuidzijde) en de Voorstraat/hoek Kolk.
  3. In de hiervoor genoemde Bijlage wordt opgenomen het invoeren van vergunningparkeren in het gebied Kalverbos en de mogelijkheid van betaald parkeren op vergunningsplaatsen in de straat Kalverbos.

 

Voor wat betreft het tweede onderdeel (B) gaat het om de volgende besluiten:

 

  1. Op een aantal plaatsen in verordeningen en een bijlage op het gebied van parkeren komt het woord “invalide” voor. Dit woord is in nieuwe wet- en regelgeving vervangen door “gehandicapte“. Het komt ons juist voor deze verandering ook in gemeentelijke regelgeving door te voeren.
  2. Voor het Schil-gebied zijn nog geen betaaldparkeerplaatsen aangewezen in de Bijlage bij de Parkeerverordening en de Verordening Parkeerbelastingen. Het is wenselijk deze plaatsen formeel aan te wijzen. Tevens wordt het werknemersabonnement voor de schil geformaliseerd. Een zelfde formele aanwijzing in voornoemde Bijlage is wenselijk voor plaatsen met dubbel gebruik (vergunnings- en betaaldparkeren) in de binnenstad.
  3. Op een paar plaatsen in de Parkeerverordening komt “Legesverordening Delft 2000” voor. Omdat de Legesverordening ieder jaar bij wijziging een benaming krijgt die aan het betreffende kalenderjaar is gekoppeld, komt het ons wenselijk voor op de betreffende plaatsen te bepalen ”Legesverordening Delft”.
  4. In de Legesverordening komen onjuiste verwijzingen naar de Ontheffingsverordening voor. Een verbetering tot verwijzing naar de juiste artikelen achten wij geboden.
  5. In de Verordening Parkeerbelastingen gemeente Delft 2001 komt tweemaal artikel 15 voor. Het tweede artikel 15 moet vernummerd worden tot artikel 16. Deze vernummering dient vervolgens voortgezet te worden, zodat artikel dan artikel 17 wordt en zo verder.
  6. Er zijn enkele kleine concentraties bedrijven / instellingen, die in een overwegend bewonersomgeving liggen en op wat grotere afstand van de bezoekersplaatsen in de binnenstad liggen. Daar hebben betaalde parkeerplaatsen relevantie voor en vanwege bezoekers. Daarvoor wordt voorgesteld een beperkt aantal parkeerplaatsen als dubbelgebruik-parkeerplaatsen in te richten. Tot enkele van deze kleine concentraties van dubbelgebruik-parkeerplaatsen is in heroverweging besloten. In aanvulling hierop en met hetzelfde beoogde resultaat wordt voorgesteld zowel op de kop van de Noordeinde oostzijde als de kop Verwersdijk oostzijde een vijftal plaatsen als gecombineerd parkeerplaats in te richten. Op de Oude Delft Westzijde/hoek Breestraat gaat het om 4 plaatsen.
  7. Door toedoen van de werkzaamheden in het kader van de ontwikkeling van het Zuidpoortgebied moeten de parkeervoorzieningen aldaar steeds worden aangepast. Deze situatie doet zich –zoals zich nu laat aanzien- voor tot de ingebruikname van de parkeergarage Zuidpoort. Gedurende deze periode is het wenselijk dat voor ons college de bevoegdheid –die bij uw raad ligt- bestaat om tijdelijk parkeerplaatsen te kunnen weghalen en aanwijzen.
  8. In de verordening zijn tijden opgenomen waarop geen ontheffing wordt verleend. Dit zijn de zogenaamde bloktijden. In heroverweging is besloten bloktijd op de zaterdag na 17.00 uur en de zondag voor alle groepen ontheffinghouders te schrappen. De voorgestelde uniforme bloktijden: vrijdag van 18:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 11:00 uur tot 17:00 uur beslaan de drukste periode in de stad. Deze verandering is voor geen enkele groep een beperking van de toegangsmogelijkheden. Deze aanpassing is daarmee dus een verruiming en uit oogpunt van communiceerbaarheid doelmatig te noemen.
  9. Er is een grote groep ontheffinghouders, te weten bedrijven en bewoners van het autoluw-plus gebied, voor wie de ontheffing en toegangspas gratis zijn en de introductie van statiegeld een extra financiële handeling oplevert, en daarmee ook extra belasting voor de publieksbalie oplevert. Met de introductie van het principe van het in rekening brengen van de vervangingswaarde bij verlies of diefstal wordt hetzelfde doel bereikt dat met de statiegeldregeling voor ogen stond, namelijk een zorgvuldige omgang met en een beperking van de mogelijke handel in toegangspassen.
  10. Kleine, technische besluiten van ondergeschikte aard, die voor de inhoud van het beleid geen betekenis hebben.

 

Op grond van vorenstaande overwegingen stellen wij u, onder voorbehoud van gunstig advies van de raadscommissies Duurzaamheid en CKE, voor het hierbij gevoegde besluit te nemen.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

H.M.C.M. van Oorschot , burgemeester.

 

 

 

N. Roos                        , secretaris.


Stuk  235 II

01/033635

 

 

 

De raad der gemeente Delft,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 december 2001;

 

gelet op de “Parkeerverordening gemeente Delft 2001”, de “Verordening parkeerbelastingen gemeente Delft 2001”, de “Legesverordening gemeente Delft 2002”, de “Verordening ontheffingverlening autoluw-plusgebied 2001”;

 

gelet op het advies van de Commissie voor de beroep- en bezwaarschriften (Kamer I) dat dateert van 7 december jl. en het raadsbesluit in heroverweging;

 

overwegende dat er te onderscheiden aanleidingen zijn om wijzigingen in de vigerende regelgeving aan te brengen; dat enerzijds tot het doen wijzigen is besloten in heroverweging; dat anderzijds wijzigingen zodanig van aard zijn dat gesproken kan worden van: meer eenvoud, meer eenduidigheid, meer systeemzuiverheid, meer ruimhartigheid en betere communiceerbaarheid; waarbij tenslotte vastgesteld moet worden dat er géén sprake is van substantiële wijzigingen.

 

 

b e s l u i t:

 

A

naar aanleiding van het raadsbesluit in heroverweging op het advies van de Commissie voor de beroep- en de bezwaarschriften van 7 december 2001 vast te stellen de navolgende wijzigingen in de genoemde besluiten:

 

I. Verordening ontheffingverlening autoluw-plusgebied 2001

In artikel 6, lid 4 sub c, schrappen de zinsnede “en de zondag van 12.00 tot 17.00 uur”.

 

Artikel 7, lid 4 sub c. vervangen door de volgende tekst:

“voor het gehele autoluw-plus gebied , op de vrijdag van 18.00 uur tot 21.00 uur, de  zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur;”

 

Artikel 8, lid 5, sub c,. vervangen door de volgende tekst:

“voor het gehele autoluw-plus gebied  op de vrijdag van 18.00 uur tot 21.00 uur en de zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur;”

 

In artikel 2, zevende lid, aanhef, “artikel 8” vervangen door: “artikel 7 of 8”;

 

Aan artikel 7 toevoegen een zevende lid, luidend: ”In afwijking van hetgeen in artikel 2, lid 7, sub c.  van deze verordening is bepaald, kan een ontheffing voor vaste leveranciers worden afgegeven op kenteken van het voertuig of op naam van het bedrijf dat de ontheffing aanvraagt. Voor het overige is artikel 2 onverkort van toepassing.”


II. Bijlage bij de Parkeerverordening Delft 2001 en de Verordening Parkeerbelastingen gemeente Delft 2001

 

II A. Wijzigingen met betrekking tot Kalverbos

In artikel 1, eerste lid, na “de wegas Wateringsevest” toevoegen: “tot westelijke grens bebouwing aan Kalverbos, middenas Watertorengracht”.

 

In artikel 1, derde lid, na “de wegas Kampveldweg” schrappen: “de wegas Wateringsevest tot Reineveldbrug midden”.

 

In artikel 1, lid 3, na de passage over zone B toevoegen de tekst: “Zone D: de wegas Wateringsevest tot westelijke grens bebouwing aan Kalverbos, middenas Watertorengracht tot Reineveldbrug midden.”

 

Aan artikel 9 wordt een derde lid toegevoegd, luidend: “Voor het parkeren van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 11.00 uur en van 16.00 tot 20.00 uur, doch niet op een feestdag, op weggedeelten door vergunninghouders als bedoeld in artikel 4 lid 1 van de parkeerverordening gemeente Delft 2001, in het gebied genoemd zone D in artikel 1 lid 3 van deze bijlage, bedraagt de te heffen parkeerbelasting:

      Vergunning voor bewoners en voor bedrijven voor het eerste en tweede kenteken

€ 25,00 per kalenderjaar

      € 2,50 per kalendermaand, of gedeelte daarvan.”

 

In artikel 5 toevoegen onderdeel d, luidend: “d. de parkeerplaatsen aan de Voorstraat gelegen op het terrein voor de Max Havelaarschool (m.u.v. de gehandicaptenplaatsen), de 5 parkeerplaatsen gelegen aan de Kolk zuidzijde en de 5 plaatsen op de Voorstraat westzijde/hoek Kolk, de plaatsen op de Oranjeplantage tussen de Hopstraat en de Oranjestraat, 45 plaatsen aan de zuidzijde van de Nieuwe Plantage, oostelijk gelegen van de Wateringsevest en op het Laantje achter Wilhelmina, 5 plaatsen op de Verwersdijk westzijde hoek Molenstraat.

 

B

Overigens  vast te stellen de navolgende wijzigingen in te noemen verordeningen en besluiten:

 

III. Algemeen

In de Parkeerverordening Delft 2001, de Parkeerbelastingverordening Delft 2001, de Bijlage bij de parkeerverordening en de parkeerbelastingverordening Delft 2001, de Legesverordening Delft 2002, het woord “invalide”, gebruikt als zelfstandig woord of deel van een woord, wijzigen in: “gehandicapte”;

 

IV. Parkeerverordening Delft 2001

In de artikelen 4, 9 en 13 “legesverordening Delft 2000” wijzigen in: “legesverordening Delft”.

 

V. Verordening Parkeerbelastingen gemeente Delft 2001

Artikel 15 onder het kopje “Citeertitel” hernummeren in: artikel 16: deze hernummering bij de volgende artikelen voortzetten;

 

VI. Bijlage bij de Parkeerverordening Delft 2001 en de Verordening Parkeerbelastingen gemeente Delft 2001

In artikel 2, onder het kopje “zone 1: Binnenstad”, achter het woord “Spoorviaduct”

toevoegen: “oostzijde.”

 

In artikel 2 onder het kopje “zone 1 Binnenstad” het woord “Bestuursdienst” vervangen door: “Publieksbalie gemeente Delft op de Phoenixstraat 16”

 

In artikel 2 de tekst onder het kopje “zone 2: Schil” vervangen door:

“4 parkeerplaatsen gelegen op de Houttuinen, te tellen vanaf het Stationsplein, het parkeerplein aan de zuidkant van het Stationsplein, en voorts: Brouwerstraat, Buitenwatersloot, Coenderstraat, Havenstraat, Hof van Delftlaan, Hugo de Grootstraat, Jacoba van Beierenlaan, Krakeelpolderweg, Laan van Vollering, Houttuinen, Singelstraat, Spoorviaduct westzijde, Van Bleyswijckstraat, Van der Brugghenstraat, Westplantsoen, 22 parkeerplaatsen aan Kalverbos.”

 

In artikel 1, lid 3  onder zone A en B, schrappen: “bebouwing westelijk aan de Spoorsingel tussen havenstraat en Hugo de Grootstraat”.

 

In artikel 4, sub d. toevoegen achter het woord “Vrouw Juttenland”, de tekst “tot en met hoek Rietveld oostzijde”

 

Art. 5 van de Bijlage wordt het eerste lid van dit artikel.

Daarna komt lid 2, luidend:

“a. In afwijking van het eerste lid heeft het college van burgemeester en wethouders voor het Zuidpoortgebied tot de officiële ingebruikname van de parkeergarage Zuidpoort de bevoegdheid weggedeelten aan te wijzen.

b. Het Zuidpoortgebied valt samen met het plangebied van het bestemmingsplan Zuidpoort.”

 

In artikel 5, lid 1, in de aanhef, achter  “parkeerterreinen” toevoegen: “en –plaatsen”.

 

In artikel 5, lid 1, sub d. toevoegen “de eerste vier plaatsen op de Oude Delft vanaf de hoek Breestraat en 5 plaatsen op het Noordeinde westzijde/hoek Koningsplein.”

 

Art. 6 van de Bijlage wordt het eerste lid van dit artikel.

Daarna komt lid 2, luidend:

“Voor het parkeren van maandag tot en met  vrijdag van 9.00 uur tot 18.00 uur, doch niet op een feestdag, op de parkeerplaatsen in het gebied genoemd in artikel 2 onder het kopje “zone 2: schil” van deze bijlage, bedraagt de te heffen parkeerbelasting voor een jaarabonnement: € 272,25 per jaar of gedeelte daarvan.”

Aan artikel 6 wordt een derde lid toegevoegd dat komt te luiden: “3. Het in het tweede lid bedoelde jaarabonnement  kan alleen worden uitgegeven aan een in zone B of D gevestigd bedrijf, dan wel door een natuurlijk persoon dat zich om reden van beroepsuitoefening in zone B of D gevestigd heeft. Dit abonnement geldt van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur.”

 

VII. Legesverordening Delft 2002

in artikel 16.1.2. aanhef en sub a “artikel 8 van deze verordening ƒ 140,00” vervangen door “artikel 7 van deze verordening € 63,50”;

 

in artikel 16.1.2. aanhef en sub b “artikel 9” vervangen door “artikel 8”;

 

in artikel 16.1.2 na sub b. toevoegen “c. een voorwerp voor ontheffing op grond van artikel 2, lid 9, sub c. van deze verordening €4,50”

 

in artikel 16.1.5. aanhef en sub a “artikel 5” vervangen door “artikel 4”;

 

in artikel 16.1.5. aanhef en sub b “artikel 11” vervangen door “artikel 10”;

 

artikel 16.1.5. aanhef en sub c “artikel 13” vervangen door “artikel 9”;

 

in artikel 16.1.5., aanhef en sub d, “artikel 15” vervangen door: “artikel 13”.

 

VIII. Verordening ontheffingverlening autoluw-plusgebied 2001

Artikel 2, negende lid vervangen door de volgende tekst:
”a. Ingeval de ontheffing vergezeld gaat van een sleutel of ander voorwerp waarmee de houder van de ontheffing zich toegang tot het autoluw-plus gebied kan verschaffen, dan kan hiervoor een statiegeld in rekening worden gebracht. Dit statiegeld mag niet meer bedragen dan vijf keer de vervangingswaarde van het ter beschikking gestelde voorwerp.

b. Het college kan nadere regels stellen inzake het toepassen van statiegeld en het in rekening brengen van de kosten voor vervanging van het in dit lid bedoelde voorwerp.

c. Een door het college van burgemeester en wethouders ter vervanging verleend voorwerp voor ontheffing, wordt niet eerder verleend dan nadat de leges, zoals vastgesteld in de tarieventabel behorende bij de legesverordening gemeente Delft zijn voldaan, tenzij is bepaald dat voor het voorwerp geen leges worden berekend.”

 

In artikel 7, lid 3, schrappen de zinsnede: “alsmede de te rijden route door het autoluw-plus gebied”.

 

In artikel 8, lid 4, de passage: “alsmede de te rijden route door het autoluw-plus gebied” vervangen door: “, alsmede voor welke groepen het mogelijk zal zijn om in afwijking van het in lid 5 gestelde, onder voorwaarden, toegang te verkrijgen in het autoluw-plus gebied. Hierbij is lid 3 van overeenkomstige toepassing.”

 

IX. In werkingtreding

Deze wijzigingen, met uitzondering van hetgeen gesteld is onder “II A. Wijzigingen met betrekking tot Kalverbos”, treden in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking en niet eerder dan 14 januari 2002.

 

De wijzigingen, genoemd onder “II A. Wijzigingen met betrekking tot Kalverbos” treden in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking en niet eerder dan 1 maart 2002.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 20 december 2001.

 

 

 

                                                             , burgemeester.

 

 

 

                                                             , secretaris.