07 juni 2002

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid d.d. 19 februari 2002

 


naar agenda 19 februari 2002


naar agenda 18 juni 2002


 

Voorzitter:

Dhr. Blinker

Secretaris:

Mw. van Roemburg

Aanwezig:

Wethouder Grashoff

De dames Vlekke (va. punt 9), Heuvelman, Steffen-Hoogendoorn, Lourens.

De heren De van der Schueren, Tienstra (t/m punt 7), Oosterhuis, Vis, Reuvers, Van den Doel, Meuleman, De Wit, Nijhof, Van Tongeren.

1.

Opening

De voorzitter opent de vergadering.

2.

Mededelingen

Er zijn geen mededelingen.

3.

Vaststelling besluitenlijst van de commissie Duurzaamheid d.d. 18 december 2002

De besluitenlijst wordt vastgesteld.

Naar aanleiding van de besluitenlijst vraagt de heer De Wit waarom er nog steeds geen voorstel regiotaxi op de agenda staat. Wethouder Grashoff antwoordt dat dit onderwerp in de commissie WZO behandeld zal worden. Vooralsnog zijn er grote slagen gemaakt, maar dit heeft nog niet tot een voorstel voor de commissie geleid.

4.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Dhr. Stol namens het actiecomité anti-autoluw bij agendapunt 7.

Dhr. Groeneveld namens de belangenvereniging Spoorzone bij agendapunt 10.

5.

Vaststelling besluitagenda 19 februari 2002

De commissie stemt in met de voorgestelde wijze van afdoening.

6.

Vaststelling bespreekagenda

De bespreekagenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

7.

Spoorviaduct

Dhr. Stol spreekt in dat er niet genoeg ruimte is voor de bezoekers in de binnenstad en dat middels dit voorstel nog minder bezoekersplaatsen beschikbaar zullen zijn. Tevens bestrijdt hij de aantallen van de parkeerplaatsen die door de gemeente zijn geteld. Volgens hem zijn het er minder.

Wethouder Grashoff geeft aan dat er inderdaad veel parkeerdruk is, maar zal niet verder op de opmerking ingaan wegens gestelde schriftelijke vragen van de VVD.

Met betrekking tot de plekken onder het viaduct werd vanuit meerdere partijen in de stad aangegeven dat de situatie onoverzichtelijk was. Middels deze wijziging van het parkeerregime worden twee slagen geslagen, tw. het optimaal efficiënt gebruik van de plekken en een sterke vereenvoudiging van het regime. Tevens zal het voorstel een bijdrage leveren tot ontlasting van parkeren in de binnenstad.

Volgens de VVD fractie zou in dit voorstel een wijziging van invalidenplekken worden mee genomen. De wethouder meent dat dit niet het geval is. Momenteel wordt een voorstel uitgewerkt, maar dit zal eerst aan het panel gehandicaptenbeleid worden voorgelegd, voordat het aan de raad wordt aangeboden. Tevens zal naast het zoeken van de plekken ook gekeken worden naar een aanpassing van de gebruikstijden, zodat vergunningparkeren mogelijk is na bepaalde tijd. De VVD is het niet eens met dit uitstel.

De fracties van de VVD, CDA, ChristenUnie/SGP, Stip, GroenLinks, PvdA gaan akkoord. De fracties van Stadsbelangen en Leefbaar Delft gaan niet akkoord.

8.

Bestemmingsplan binnenstad

De wethouder legt uit dat de vaststelling van voorliggend stuk een tweeledig doel dient. Ten eerste het vaststellen van een anticipatiekader. Essentie is dat een bouwaanvraag in het licht van het nieuwe bestemmingsplan kan worden beoordeeld. Tevens is gekozen om het fls-systeem ter inzage te leggen, zodat ook hier de burger zijn visie op kan indienen.

Rond de zomer zal een voorstel aangeboden worden voor een fonds van aankoop van panden in de binnenstad om de grip op het panden invulling te verstevigen.

De wethouder zegt toe dat bij de vaststelling van het definitief ontwerp een concrete formulering omtrent erf- en tuinbebebouwing zal zijn opgenomen.

Het CDA gaat niet akkoord met het gebruik als anticipatiekader (beslispunt 3).

De commissie gaat akkoord met de uitwerking van de fls en stelt het anticipatiekader voor het nieuwe bestemmingsplan vast.

9.

EZH Verkeer & Vervoer

Procedure: De nota zal tevens door de raad vastgesteld moeten worden. Het raadsstuk zal naar zijn inhoud niet anders zijn dan voorliggende nota. De nota wordt behandeld.

De commissie gaat akkoord met het voorstel na de toezegging van de wethouder zorgvuldig om te gaan met de onderhoudsbudgetten voor de fietspaden en dat hij zich zal inspannen voor extra geld voor de realisatie van de tunnel.

10.

Procesovereenkomst Spoorzone

Dhr. Groeneveld spreekt in dat het door hun ingediende plan van Van Tol goedkoper is en dat daarbij hun woningen op de van Leeuwenhoeksingel behouden kunnen blijven. Hij vraagt aan de gemeente om de plannen van Van Tol mee te nemen in de uitwerking van de procesovereenkomst.

De wethouder antwoordt dat bij de keuze uit planvarianten later serieus naar het door Van Tol ingediende plan gekeken wordt.

De commissie vraagt in meerderheid aandacht voor een sterke regierol van de gemeente in het verdere loop van het proces. De wethouder antwoordt dat hij graag en snel de regie d.m.v. het voorzitterschap van de stuurgroep ter hand zal nemen.

Een, op latere datum, vast te stellen nota van uitgangspunten zal bij alle partijen een apart besluitvormingstraject hebben, maar alle partijen krijgen eenzelfde voorstel.

De commissie gaat akkoord met de ondertekening van voorliggende procesovereenkomst.

11.

Rondvraag

Dhr. Van Tongeren (CDA) vraagt naar de reactie van de wethouder wat de relatie is tussen het NVVP en de veilingroute. Deze is namelijk niet in het NVVP opgenomen. Wethouder Grashoff antwoordt dat het niets afdoet aan het feit dat de veilingroute in het plan Norder is afgesproken. De route behoort dan ook bestudeert te worden in de MER en omdat er draagvlak voor is bij alle betrokken zal bij een eventueel probleem ongetwijfeld een oplossing worden gevonden.

De heer De Wit (Leefbaar Delft) vraagt om een duurzame oplossing voor het zebrapad aan de Voorhofdreef, want de zwart-wit strepen zijn niet erg zichtbaar. De wethouder neemt de opmerking mee en zal er naar laten kijken.

Mevrouw Steffen (VVD) vraagt hoe er wordt omgegaan met de afwijzing van twee delen van het bestemmingsplan Zuidpoort. De wethouder antwoordt dat er met betrekking tot de onthouding van goedkeuring voor het paviljoen meerdere wegen open staan. Door Gedeputeerde Staten is een opening gehouden voor een bouwwerk op die plaats. Via een artikel 19 procedure zou waarschijnlijk toch een paviljoen mogelijk zijn.

Mevrouw Heuvelman (GroenLinks) vraagt nogmaals om een planning voor de velden 1,2, 9 en 10. De wethouder zegt toe dat ze donderdag bij de raad uitgedeeld zullen worden.

Mevrouw Heuvelman (GreonLinks) vraagt naar de voortgang bij het opknappen van de Kromstraat. De wethouder kan hier geen concreet antwoord op geven. Hij heeft de indruk dat het goed gaat. Er zijn nog twee panden over om op te knappen. Mevrouw Heuvelman merkt op dat niets afgedwongen kan worden, maar dat het langzamer gaat dan de bedoeling was. 

12.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 23.08.

terug naar boven