04 oktober 2002

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid d.d. 10 september 2002

 


naar agenda 10 september 2002


naar agenda 1 oktober 2002


 

Voorzitter:

Mw. M. Martens

Secretaris:

Mw. S. van Roemburg

Aanwezig:

Wethouder Grashoff, Oosten (bij agendapunt 7)

De dames Koning, Lourens, Bolten, Steffen-Hoogendoorn, de Jong.

De heren Bruins, Van Wijk, Roest, Vis, Mooiweer, Van der Goot, Meuleman, De Jong, Vuijk, De Wit, Fruyt van Hertog, Van Tongeren.

1.

Opening

De voorzitter opent de vergadering.

2.

Mededelingen

De heer Willems heeft zich afgemeld wegens ziekte.

De heer Meuleman vraagt of de commissievoorzitter in het vervolg kritisch kan beoordelen of alle aangevraagde punten zich lenen voor bespreking in de vergadering.

3.

Vaststelling besluitenlijst van de commissie Duurzaamheid d.d. 18 juni 2002

De besluitenlijst wordt vastgesteld.

Naar aanleiding van de besluitenlijst bedankt de heer de Wit wethouder Grashoff voor het nakomen van zijn toezegging m.b.t. het zebrapad op de Voorhofdreef.

De wethouder meldt naar aanleiding van de besluitenlijst dat hij de planning van de bestuurlijke beslismomenten voor de Spoorzone helder zal maken voor de commissieleden.

4.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Bij agendapunt 8: mevrouw Priem, de heer de Ruiter, de heer De Boer namens Vliegent’Art en de heer Pieters namens de groene groep.

5.

Vaststelling hamerstukkenagenda 10 september 2002

De commissie stemt in met de voorgestelde wijze van afdoening.

 

6.

Rondvraag

FRIS vraagt of het vrachtwagenparkeren op de Buitenhofdreef aangepakt kan worden. De wethouder is het eens met de fractie van FRIS dat het vrachtwagenparkeren aangepakt moet worden, maar dat het tevens een lastig probleem is, met name de handhaving is lastig omdat medewerking van de politie nodig is. De wethouder is van plan er regels voor op te stellen waarbij ook reële alternatieven voor het parkeren moeten worden gevonden. Een voorstel zal over enkele maanden aan de commissie aangeboden worden.

Stip heeft gevraagd of, alvorens een ontwikkelingsplan op te laten stellen door Busquets, in de volgende commissie kan worden besproken wat de richtlijnen zijn die de raadsleden willen meegeven. De wethouder ontraad het agenderen van het onderwerp omdat er vooralsnog te weinig materiaal en handvatten voorhanden zijn om hierover te praten. Op 22 oktober zal het voorstel mbt de richtlijnen MER aan bod komen. Daarna zal de keuzenotitie mbt de tunnelvarianten een bestuurlijk moment zijn.

GroenLinks vraagt naar de consequenties voor het plan Paardenmarkt met het vervallen van hun hoorzitting. Wethouder Grashoff geeft aan dat de hoorzitting niet is vervallen, maar uitgesteld. Tevens legt hij uit dat het bestemmingsplan binnenstad en plan Ipse apart moeten worden bekeken. Eerst zal het bestemmingsplan binnenstad worden vastgesteld. De wethouder zegt toe in de commissie van 22 oktober of 19 november eerst het bouwplan in de commissie te bespreken voordat er een hoorzitting plaatsvindt.

7.

Actualisatie Gemeentelijk Rioleringsplan en meerjarenbegroting riolering 2003 (02/021107)

De commissie wil meer handvat om de aanbesteding te controleren. Wellicht door jaarlijks een lijst te krijgen van de aannemers waaraan is aanbesteed. Een discussie over de controlerende rol bij aanbesteding zal in de toekomst nog een keer in de commissie gevoerd worden.

Het CDA neemt het stuk mee terug naar de fractie.

De commissie geeft een positief advies over het voorstel.

8.

Ontwikkelingsplan Scheepmakerij (02/022261)

Mw. Priem vraagt de werkplaats op nummer 8 te behouden omdat het maatschappelijke en historische waarde heeft.

Dhr. De Ruiter geeft aan dat bij de voorgestelde bouwplannen te veel licht en lucht aan het herenpad ontrokken wordt en zou graag een lagere bouwhoogte zien.

Namens Vliegent’Art geeft dhr. De Boer aan dat zij het pand in gebruik als atelier- en expositieruimte hebben. Zij zouden het jammer vinden hun ruimte te verliezen en nodigen de commissieleden uit om een keer langs te komen.

Dhr. Pieters zegt dat er nog steeds een discussie gaande is over de inpassing van de gevel van pand 9. Dit zou eerst uitgediscussierd moeten worden.

Wethouder Grashoff geeft aan dat in het voorbereidingsbesluit van 1996 is bepaald dat pand 8 gesloopt moest worden en de gevels nrs. 9 en 10 behouden moesten blijven. Hij vraagt aan de commissie of zij dit wel een verstandige keuze vindt omdat het niet handig inpasbaar blijkt.

De commissie houdt de behandeling van het stuk aan omdat zij vinden dat zij onvoorbereid voor deze discussie waren en wensen meer voorbereidingstijd.

De wethouder zegt nogmaals toe dat de commissie een notitie zal krijgen over de bestuurlijke beslismomenten bij artikel 19 procedures.

De tweede termijn zal 1 oktober voortgezet worden.

9.

Bijlage parkeer(belasting)verordening (02/022831)

De PvdA geef aan dat een tariefswijzing zoals wordt voorgesteld aan de commissie voorgelegd zou moeten worden. Juist tariefswijziging zou een element bij de evaluatie moeten zijn. Op deze manier kan het gevaar voor hap-snapbeleid ontstaan.

De wethouder vindt dat er flexibel met de systematiek omgegaan kan worden in dit geval. De wensen van belanghebbenden waren dermate logisch dat het bestuur hierin mee wilde gaan. In dit geval sluit het tarief aan bij de tarieven van de Spoorsingel /

Phoenixstraat. Aansluiting bij de tarieven voor de parkeerterreinen zou ook mogelijk kunnen zijn.

Naar aanleiding van deze opmerking van de wethouder geeft Stadsbelangen aan bij de raadsbehandeling wellicht met een amendement komt om op een tarief van €1,30 te komen ipv €1,50

De commissie geeft een positief advies over het voorstel.

10.

Meerjaren Programma Grond (02/017700)

GroenLinks heeft betreffend stuk aangevraagd naar aanleiding van de opmerking van de accountant er meer aandacht aan te besteden. Inhoudelijk zijn er geen problemen met het stuk, maar vanuit de commissie wordt aangegeven dat zij het MPG bij voorkeur bij de jaarrekening ontvangen.

De wethouder zegt toe het MPG voor de jaarrekening aan de raad aan te bieden.

11.

Rapport luchtkwaliteit 2001 gemeente Delft (02/024238)

De vraag bij betreffend voorstel is hoe de landelijke politiek te benaderen omtrent de overlast van de A13. De commissie is in meerderheid van mening dat na behandeling van het luchtkwaliteitsplan rond mei 2003 een standpunt kan worden geformuleerd en niet naar aanleiding van dit rapport.

12.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 22.30 uur

 

Toezeggingen

Per

gedaan

- uitzoeken dubbeling tussen voorstel Oostschil en voorstel Parkeerbedrijf

Raad 27/6

ja

- uitzoeken ingezette gelden inhuur van derden

Cie M&B 20/6

ja

- voortgangsrapportage invulling vacatures Publiekszaken

November 2002

- plan van aanpak nieuwe bestemmingsplannen plus planning

Pm

- evaluatie handhaving bestemmingsplannen

Zomer 2004

- toezenden trechternotitie commissieleden niet-raadsleden

Zsm

ja

- keuzenotitie Spoorzone plus stedebouwkundig plan

Oktober 2002

verschuift

- notitie artikel 19 WRO procedure

Najaar 2002

- planning project Spoorzone

Oktober 2002

- voorstel aanpak overlast vrachtwagenparkeren

Pm

- bespreking bouwplan Paardenmarkt

22/10 of 19/11

terug naar boven