Bijlage bij nota OV-tracé Reinier de Graafweg, februari 2002

 

Naar aanleiding van het Definitief Ontwerp zijn vijf reacties binnengekomen. Hieronder wordt per reactie kort aangegeven wat de reactie inhoudt en hoe de beantwoording heeft geluid. Elke brief is inmiddels beantwoord.

 

1 Dhr. Bouten, Jan Thomeelaan 16, d.d. 17-11-2001

De heer Bouten maakt bezwaar tegen het plaatsen van een bussluis op de Jan Thomeelaan.

 

Antwoord: In het antwoord is aangegeven dat dit moet berusten op een misverstand, omdat er geen bussluis geprojecteerd op de Jan Thomeelaan, maar op de busbaan zelf en wel op het grondgebied van de gemeente Schipluiden. De voorziening waarop de heer Bouten doelt is een wegversmalling die dient voor de overgang van het profiel met fietsstroken naar een gemengd profiel.

 

2 Stanislas College, Reinier de Graafpad 1, d.d. 29-11-2001

Het Stanislas College maakt bezwaar tegen de vormgeving van de fietsvoorziening ter ontsluiting van de hoofdingang van de school. Na verbouwing van de school maken de scholieren gebruik van een nieuwe toegang aan het Mozartpad, maar met name ’s avonds zullen ook fietsers van de hoofdingang gebruik maken. Het bezwaar van de school is dat deze fietsers de busbaan moeten oversteken om het nieuwe fietspad ten zuiden van de busbaan te bereiken. Daarbij acht zij de situatie in de bocht van de Reinier de Graafweg / Jan Thomeelaan onveilig, zeker wanneer er bussen (hard) rechtdoor rijden. De school stelt voor het ontwerp zodanig aan te passen dat er tussen de busbaan en de school een fietsvoorziening komt zodat niet alle fietsers de busbaan over hoeven te steken.

 

Antwoord: In de huidige situatie wordt de hoofdingang gebruikt door personenauto’s en kleinere vrachtwagens van leveranciers. Samen met de fietsers maken zij gebruik van dezelfde weg. In de nieuwe situatie zal tot aan de hoofdingang van de school een fietsstrook worden aangelegd naast de busbaan, zodat de fietser vanaf de Reinier de Graafweg via deze fietsstrook de school kan bereiken. De nieuwe weg  wordt breder dan het huidige Reinier de Graafpad. Alleen de fietsers van en naar Schipluiden dienen de busbaan over te steken.

De situatie in de bocht van de Reinier de Graafweg / Jan Thomeelaan wordt in de nieuwe situatie veiliger, doordat de voorrangssituatie (die niet anders is dan de huidige) duidelijker wordt geaccentueerd door het aanleggen van fietsstroken. Deze voorrangsregeling heeft voor de bussen een snelheidsremmend effect. Daarbij zijn bushaltes op de busbaan nabij de school voorzien, waardoor eveneens de snelheid van de bussen wordt beperkt.

 

3 Mevr. Middelbeek, Reinier de Graafweg 126, d.d. 5-12-2001

Mevrouw Middelbeek tekent bezwaar aan tegen de toename van het aantal bussen op de Reinier de Graafweg. De Reinier de Graafweg is een smalle weg en bevat reeds veel fietsers, autoverkeer en bussen. Daarnaast vraagt zij zich af hoeveel bussen het daadwerkelijk zijn. De bewoners ondervinden nu al veel overlast door (verkeers)geluid.

 

Antwoord: De toename van het aantal bussen verschilt per wegdeel. Ten oosten van de toegang tot het ziekenhuis is de toename tijdens de spits 4 bussen van lijn 128 (2 per uur per richting). Ten westen is de toename 8 bussen, omdat naast lijn 128 ook lijn 132 per uur 2

 

 

 

 

 

keer per richting door zal rijden. Het vakteam Mobiliteit is niet van mening dat de Reinier de Graafweg een te smal profiel heeft voor de afwikkeling van het verkeer, ook niet met de toename van het aantal bussen. In westelijke richting is er een vrijliggend fietspad en in oostelijke richting ligt een fietssuggestiestrook.

De mate van geluidhinder is onderzocht door het vakteam Milieu. De conclusie is dat door toename van het aantal busbewegingen het geluidsniveau toeneemt, maar dat zowel ten westen als ten oosten van de toegang naar het ziekenhuis de wettelijke normen niet worden overschreden.

 

4 Mevr. Van Gool, Reinier de Graafweg 190, d.d. 26-11-2001

Ook mevrouw Van Gool zet kanttekeningen bij het aantal bussen en de verwachte geluidsoverlast. Daarnaast vraagt zij zich af waarom de kern Den Hoorn moet worden ontzien ten koste van de Reinier de Graafweg.

 

Antwoord: Voor de beantwoording inzake het aantal bussen en de geluidsoverlast wordt verwezen naar de beantwoording van de reactie van mevrouw Middelbeek.

Het doel van de busbaan ten behoeve van de lijnen 128 en 132 is niet het ontlasten van de kern van Den Hoorn. Door middel van de busbaan ontstaat er een snellere verbinding tussen het Westland en Delft. Daarbij wordt de bereikbaarheid per openbaar vervoer van het Reinier de Graafgasthuis sterk verbeterd. Voor de ontsluiting van de kern van Den Hoorn komt vervangend openbaar vervoer.

 

5 Mevr. De Clerq, Reinier de Graafweg 262, d.d. 14-12-2001

Evenals het Stanislas College vreest mevrouw De Clerq voor een onveilige situatie in de bocht van de Reinier de Graafweg / Jan Thomeelaan. Ook maakt zij zich zorgen over de toename van de geluidsoverlast.

Van groot belang vindt mevrouw De Clerq een stukje groen moet wijken ten gunste van de busbaan. Daarnaast vermoedt zij dat wanneer de busbaan eenmaal is aangelegd, al gauw een doorgaande verbindingsweg richting Rijksweg 4 zal volgen.

Evenals mevrouw Van Gool stelt mevrouw De Clerq vraagtekens bij de noodzaak van de buslijn en het ontzien van Den Hoorn ten koste van de Reinier de Graafweg.

 

Antwoord: De beantwoording inzake de verkeersveiligheid is analoog aan de beantwoording van het Stanislas College. Voor de beantwoording inzake de geluidsoverlast wordt verwezen naar de beantwoording van mevrouw Middelbeek.

De beplanting die moet wijken voor de aanleg van de busbaan maakt deel uit van een gebiedje tussen de Jan Thomeelaan en de Tanthofkade. Het te verdwijnen deel maakt ongeveer 15% van dit gebied uit. De waterpartij in het gebied blijft in zijn geheel gehandhaafd. Na gereedkomen van de busbaan en het fietspad wordt nieuwe beplanting aangebracht.

De doortrekking van de Reinier de Graafweg zal op de korte of middellange termijn zeker niet plaatsvinden. De voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan houdt ook niet in dat zonder meer in plaats van een busbaan een volledig openbare weg kan worden aangelegd. Daar is aparte besluitvorming voor noodzakelijk. Wanneer sprake zal zijn van duidelijke plannen in die richting worden bewoners en belanghebbenden daarvan tijdig op de hoogte gebracht en in de gelegenheid gesteld hun standpunten naar voren te brengen.

Voor de beantwoording inzake de noodzaak van de busbaan en het ontzien van Den Hoorn wordt verwezen naar de beantwoording van de mevrouw Van Gool.