Rapport luchtkwaliteit 2001 Gemeente Delft

 

 

 

Gemeente:                  Delft                                        Datum: 10 juni 2002
 

Samenvatting

Dit rapport betreft de rapportage over de luchtkwaliteit van de gemeente Delft in de provincie Zuid-Holland voor het jaar 2001 conform het Besluit luchtkwaliteit (Stb. 2000, 269) van 11 juni 2001.

Nagegaan is of er sprake is van overschrijdingen van de wettelijke luchtkwaliteitsnormen in het Besluit luchtkwaliteit  voor de luchtverontreinigende stoffen: stikstofdioxide (NO2), koolmonoxide (CO), zwevende deeltjes, ook wel fijn stof (PM10), en benzeen (C6H6).

 

De gemeente is gelegen in een stedelijk gebied. .  De achtergrondconcentraties worden mede bepaald door de aanwezigheid van het industriegebied Rijnmond. Er zijn overschrijdingen van luchtkwaliteitsnormen geconstateerd.

 

 

Stikstofdioxiode

·         Op alle 33 onderzochte locaties langs binnenstedelijke wegen wordt voor de jaargemiddelde concentraties van NO2 de wettelijke grenswaarde (40 mg/m3 ) overschreden. De onderzochte locaties, waar de overschrijdingen zijn opgetreden, zijn voetgangersgebieden (trottoirs) direct langs de weg.

 

·         Uit de gegevens van Rijkswaterstaat en de ‘Zonekaart luchtkwaliteit langs wegen van de Provincie Zuid-Holland 2000’ blijkt dat binnen een groot gebied (circa 500-600 meter) aan weerszijden van de rijksweg A13 sprake is van overschrijding van de wettelijke grenswaarde (40 mg/m3 )  voor de jaargemiddelde concentraties van NO2.

 

·         Op 11 van de 33 onderzochte plaatsen wordt in 2001 voor de jaargemiddelde concentratie van NO2 ook de plandrempel (58 mg/m3) overschreden. Binnen dit gebied betreft het circa 4000 meter trottoir[I1]  en worden ca. 1250 personen aan de verontreiniging blootgesteld. Voor het komende jaar wordt voor deze locatie(s) conform artikel 25 van het Besluit luchtkwaliteit een plan opgesteld  teneinde in 2010 te voldoen aan de wettelijke luchtkwaliteitsnormen.

 

·         Uit de gegevens van Rijkswaterstaat en de Zonekaart luchtkwaliteit langs wegen van de Provincie Zuid-Holland 2000 blijkt dat binnen een gebied ter grootte van circa 100 meter aan weerszijden van de rijksweg A13 sprake is van overschrijding van de plandrempel (58 mg/m3 )  voor de jaargemiddelde concentraties van NO2. Het is niet goed aan te geven hoeveel personen binnen het bovengenoemde gebied aan deze verontreiniging blootgesteld worden.

 

·         Bij 0 verkeerssituaties is het aantal overschrijdingen van de uurgemiddelde concentraties van NO2 van de grenswaarde (200 mg/m3) groter dan het wettelijke toegestane aantal 18.

 

·         Bij 0 drukke verkeerssituaties (meer dan 40.000 voertuigen per etmaal) is het aantal overschrijdingen van de uurgemiddelde concentraties van NO2 van de plandrempel (290 mg/m3) groter dan het wettelijke toegestane aantal 18.

 

·         De oorzaak van de overschrijding(en) met betrekking tot NO2 is naast het wegverkeer van de rijksweg A13 en de binnenstedelijke wegen met name de hoge achtergrondconcentratie in Delft (circa 35 mg/m3). De bijdrage van industriële bronnen (DSM-Gist) is zeer beperkt (< 1 mg/m3).



Zwevende deeltjes (fijn stof)

 

·         Op 22 plaatsen heeft de jaargemiddelde concentratie van PM10 de wettelijke grenswaarde (40 mg/m3) overschreden. De onderzochte locaties, waar de overschrijdingen zijn opgetreden, zijn voetgangersgebieden (trottoirs) direct langs de weg.

 

·         Op 6 plaatsen heeft de jaargemiddelde concentratie van PM10 ook de plandrempel (46 mg/m3) overschreden. De onderzochte locaties, waar de overschrijdingen zijn opgetreden, zijn voetgangersgebieden (trottoirs) direct langs de weg. Binnen dit gebied betreft het circa 1700 meter trottoir[I2]  en worden ca. 450 personen aan de verontreiniging blootgesteld.

 

·         Op alle 33 onderzochte plaatsen en mogelijk in de gehele gemeente is het aantal overschrijdingen van de 24 uurgemiddelde concentratie van PM10 van de grenswaarde (50 mg/m3) groter dan het wettelijke toegestane aantal 35.

 

·         Op 20 van de 33 onderzochte plaatsen is het aantal overschrijdingen van de 24 uurgemiddelde concentratie van PM10 van de plandrempel (70 mg/m3 ) ook groter dan het wettelijke toegestane aantal 35.

·         De oorzaak van de overschrijding(en) met betrekking tot PM10 is voornamelijk de hoge achtergrondconcentratie en in mindere mate het verkeer op de rijksweg A13

 

 

Benzeen

·         In de gemeente doen zich geen situaties voor met drukke wegen én stagnerend verkeer, daarnaast zijn er ook geen slecht geventileerde parkeergarages aanwezig  Er bestaat daarom geen vermoeden dat voor benzeen de wettelijke luchtkwaliteitsnorm voor de jaargemiddelde concentratie (10 mg/m3) wordt overschreden.

 

 

Koolmonoxide

·         In de gemeente doen zich geen situaties voor met drukke wegen én stagnerend verkeer. Er bestaat daarom geen vermoeden dat voor koolmonoxide (CO) de wettelijke luchtkwaliteitsnorm (6000 mg/m3 98 percentiel van de 8-uurgemiddelde concentraties) wordt overschreden.

 

 

 

 

 


 

Naam: Gemeente Delft

(post)adres: Postbus 340    

postcode en plaats: 2600 AH Delft

 

Naam (1) opsteller rapport: dhr. G.J. Ravensbergen

                                  

Naam (2) opsteller rapport: ………………………….                                

 

Naam contactpersoon gemeente: dhr. G.J. Ravensbergen                      

 

Dit rapport betreft de rapportage over de luchtkwaliteit van de gemeente Delft in de provincie Zuid-Holland voor het jaar 2001 conform het Besluit luchtkwaliteit (Stb. 269).

Het rapport is op 27 augustus 2002 te Delft goedgekeurd door Burgemeester en Wethouders.

 

 

 

                                               ,burgemeester.

 

 

 

                                               ,secretaris.

 

 

           


Samenvatting    1

Hoofdstuk 1. Inleiding..................................................................................................................... 5

Hoofdstuk 2. Algemene gegevens over de gemeente en haar omgeving............................................... 6

Hoofdstuk 3. Bronnen van luchtverontreiniging en te onderzoeken locaties in de gemeente.................... 7

Hoofdstuk 4. Resultaten en beoordeling voor het jaar 2001................................................................. 8

Paragraaf 4.1. Stikstofdioxide....................................................................................................... 8

Paragraaf 4.1.1. Jaargemiddelde concentraties NO2................................................................. 8

Paragraaf 4.1.2. Uurgemiddelde concentratie van NO2.............................................................. 9

Paragraaf 4.2. Zwevende deeltjes (fijn stof)................................................................................... 10

Paragraaf 4.2.1 Jaargemiddelde concentraties PM10............................................................... 10

Paragraaf 4.2.2  24 uurgemiddelde concentraties van PM10..................................................... 10

Paragraaf 4.3. Benzeen............................................................................................................. 11

Paragraaf 4.4. Koolmonoxide...................................................................................................... 11

Hoofdstuk 5. Referenties............................................................................................................... 11

Bijlagen....................................................................................................................................... 11


 

Hoofdstuk 1. Inleiding

 

In dit rapport wordt de luchtkwaliteit van de gemeente Delft in de provincie Zuid-Holland beschreven voor het jaar 2001.
Nagegaan wordt of er sprake is van overschrijdingen van de wettelijke luchtkwaliteitsnormen in het Besluit luchtkwaliteit van de luchtverontreinigende stoffen: stikstof dioxide (NO2), koolmonoxide (CO), fijn stof (PM10), en benzeen (C6H6). De luchtkwaliteit met betrekking tot zwaveldioxide (SO2) en lood (Pb) komt in de provinciale rapportage aan de orde. De verontreiniging door deze stoffen is representatief voor de algemene luchtkwaliteit in Nederland.

 

De voornaamste bronnen van luchtverontreiniging zijn wegverkeer, industriële bedrijven en de landbouw. NO2 wordt voornamelijk veroorzaakt door snelrijdend en optrekkend verkeer. Benzeen en CO komen voornamelijk vrij bij stagnerend verkeer. De bronnen voor fijn stof zijn zeer divers: verkeer, industrie; en vele natuurlijke bronnen.


De concentraties van NO2, CO en benzeen (C6H6) kunnen significant zijn verhoogd door locale emissies en door plaatselijke omstandigheden die de verspreiding in de atmosfeer belemmeren.

De luchtkwaliteitnormen voor PM10 worden nagenoeg in geheel Nederland overschreden en het nemen van maatregelen valt onder het rijksbeleid.

 

De gevolgen van luchtverontreinigende stoffen kunnen zijn schade aan de gezondheid van mensen en dieren, en schade aan planten en gebouwen. NO2 en PM10 veroorzaken schade aan luchtwegen en versterken hooikoorts, allergische en astmatische problemen. Benzeen is kankerverwekkend.

 

De rapportageplicht in het Besluit luchtkwaliteit heeft betrekking op plaatsen waar naar redelijke verwachting mensen worden blootgesteld aan te hoge concentraties luchtverontreiniging. De luchtkwaliteitsniveaus zijn vastgelegd in de vorm van grenswaarden, plandrempels en alarmdrempels.

Indien de grenswaarde niet wordt overschreden voldoet de luchtkwaliteit aan de wettelijke norm en zijn geen maatregelen vereist. Bij overschrijden van plandrempels moet er een plan worden opgesteld met maatregelen ter beperking van de luchtverontreiniging. Bij overschrijding van alarmwaarden dient men te handelen conform de procedures beschreven in de Smogregeling 2001 (Stcrt. 2001, 109).


 

Hoofdstuk 2. Algemene gegevens over de gemeente en haar omgeving.

In de gemeente wonen 96.441 inwoners (Jaarboek bestuursinformatie 2001). In de woonkernen zijn twee industriekernen (Schieoevers Noord- en Zuid en DSM Gist/Calvé). De belangrijkste drukke hoofdwegen die woongebieden doorkruisen zijn de Kruithuisweg en de Provincialeweg. Verder ligt Delft ingeklemd tussen de rijkswegen A13 en A4.

 

Tabel 1: algemene gegevens van de gemeente

 

Soort gebied

Stedelijk gebied

Soort omgeving

Deels open weidegebied; deels stedelijk gebied

Belangrijke topografische gegevens

Ligging nabij rijksweg A13 en A4

Gebruikte regionale milieuverkeerskaart, naam regio

N.v.t.

Toelichting op gebruikte milieuverkeerskaart

Pandora (AGV); Verkeersmilieukaarten 1996-2010

Naam gebruikte milieumodel

CAR II, versie 1.0

Naam gebruikt verspreidingsmodel

Pluim-model (i.v.m. DSM-Gist)

Naam weerstation gebruikte klimaatgegevens

N.v.t.

Jaargemiddelde windsnelheid hoger/lager dan gemiddeld

N.v.t.

Opmerking t.a.v. de gebruikte klimaatgegevens

N.v.t.

Gegevens die niet verkregen konden worden, aangeleverd zijn of onzeker zijn

N.v.t.

Geplande grootschalige ontwikkelingen of ingrijpende wijziging in infrastructuur

Op termijn eventueel de doortrekking van de rijksweg A4.

 

 

Hoofdstuk 3. Bronnen van luchtverontreiniging en te onderzoeken locaties in de gemeente

 

In tabel 2 wordt een opsomming gegeven van de belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging in de gemeente.

In tabel 3 zijn de locaties vermeld waar verwacht wordt dat overschrijdingen van grenswaarden plaats kunnen vinden.

 

Tabel 2: Lijst van drukke wegen

Benaming

Verkeersintensiteit

[voertuigen/etmaal]

Aandeel vrachtverkeer

%

Provincialeweg

23300

11

Kruithuisweg

26600

11

Wateringsevest

22200

11

Westlandseweg

26500

13

Kvar Savaweg

25600

8

Zuidwal

23700

15

Michiel de Ruyterweg

24000

18

Oostpoortweg

25600

16

 

 

 

 

 

 

Tabel 3 : Te onderzoeken locaties

Locatie

Reden van onderzoek

Zie bijlage 1

Drukke binnenstedelijke wegen en locaties nabij Rijksweg A4 en A13

 

 

 

 

 

In het volgende hoofdstuk wordt aangegeven of bij de hierboven genoemde locaties sprake is van overschrijding van grenswaarden of van plandrempels. Detailgegevens zijn terug te vinden in de tabellen van bijlage 1.


Hoofdstuk 4. Resultaten en beoordeling voor het jaar 2001

 

 

In dit hoofdstuk zullen achtereenvolgens  overzichten worden gegeven van de opgetreden concentraties en de overschrijdingen van grenswaarden en plandrempels van de luchtverontreinigende stoffen: NO2, PM10, benzeen, en CO.

Indien de berekende of gemeten concentraties representatief zijn voor een groter gebied of het wegvak zal dit worden vermeld.

Toetsing van de berekende en gemeten concentraties geschiedt aan de grenswaarden en plandrempels aangegeven in het Besluit luchtkwaliteit (Stb. 200, 267).

Voor NO2 en PM10 zijn in bijlage 1 tabellen opgenomen met berekende of gemeten concentraties en aantallen keren dat overschrijdingen hebben plaatsgevonden.

 


Paragraaf 4.1. Stikstofdioxide

 

De concentraties NO2 zijn bepaald voor de locaties aangegeven in bijlage 1. De achtergrond concentratie voor grote delen van de gemeente is relatief hoog door de nabije ligging van het industriegebied Rijnmond en de rijksweg A13.

 

Paragraaf 4.1.1. Jaargemiddelde concentraties NO2

 

Op 33 locaties gelegen langs binnenstedelijke wegen zijn overschrijdingen van luchtkwaliteitsnormen geconstateerd. In de tabel “jaargemiddelde NO2 “ in bijlage 1 zijn de locaties en de gemeten en berekende concentraties weergegeven.

 

Resumé :

 

·         Op alle 33 onderzochte locaties langs binnenstedelijke wegen wordt voor de jaargemiddelde concentraties van NO2 de wettelijke grenswaarde (40 mg/m3 ) overschreden. De onderzochte locaties, waar de overschrijdingen zijn opgetreden, zijn voetgangersgebieden (trottoirs) direct langs de weg.

 

·         Uit de gegevens van Rijkswaterstaat en de ‘Zonekaart luchtkwaliteit langs wegen van de Provincie Zuid-Holland 2000’ blijkt dat binnen een groot gebied (circa 500-600 meter) aan weerszijden van de rijksweg A13 sprake is van overschrijding van de wettelijke grenswaarde (40 mg/m3 )  voor de jaargemiddelde concentraties van NO2. Het is niet goed aan te geven hoeveel personen binnen het bovengenoemde gebied aan deze verontreiniging blootgesteld worden.

 

·         Op 11 van de 33 onderzochte plaatsen wordt in 2001 voor de jaargemiddelde concentratie van NO2 ook de plandrempel (58 mg/m3) overschreden.Voor het komende jaar wordt voor deze locatie(s) conform artikel 25 van het Besluit luchtkwaliteit een plan opgesteld  teneinde in 2010 te voldoen aan de wettelijke luchtkwaliteitsnormen.

 

·         Uit de gegevens van Rijkswaterstaat en de Zonekaart luchtkwaliteit langs wegen van de Provincie Zuid-Holland 2000 blijkt dat binnen een gebied ter grootte van circa 100 meter aan weerszijden van de rijksweg A13 sprake is van overschrijding van de plandrempel (58 mg/m3 )  voor de jaargemiddelde concentraties van NO2. Het is niet goed aan te geven hoeveel personen binnen het bovengenoemde gebied aan deze verontreiniging blootgesteld. Binnen dit gebied zijn aan de oostzijde van de rijksweg A13 onder meer twee sportparken (Wippolder en Biesland) gelegen.

 

·         De oorzaak van de overschrijding(en) met betrekking tot NO2 is naast het wegverkeer van de rijksweg A13 en de binnenstedelijke wegen met name de hoge achtergrondconcentratie in Delft (circa 35 mg/m3). De bijdrage van industriële bronnen (DSM-Gist) is zeer beperkt (< 1 mg/m3).

 

 

Paragraaf 4.1.2. Uurgemiddelde concentratie van NO2

 

Voor 33 locaties waarvoor op grond van een bijzondere situatie overschrijdingen verwacht worden, is het aantal uurgemiddelde concentraties van NO2 dat de grenswaarde heeft overschreden bepaald. In de tabel “uurgemiddelde concentratie van NO2 “ in bijlage 1 zijn locaties en aantallen keren van de overschrijdingen weergegeven.

 

Resumé:

 

·         Bij 0 verkeerssituaties is het aantal overschrijdingen van de uurgemiddelde concentraties van NO2 van de grenswaarde (200 mg/m3) groter dan het wettelijke toegestane aantal 18.

 

·         Bij 0 drukke verkeerssituaties (meer dan 40.000 voertuigen per etmaal) is het aantal overschrijdingen van de uurgemiddelde concentraties van NO2 van de plandrempel (290 mg/m3) groter dan het wettelijke toegestane aantal 18.


 

Paragraaf 4.2. Zwevende deeltjes (fijn stof)

 

Jaargemiddelde concentraties van PM10 en aantal  24 uurgemiddelde concentraties van PM10 die de grenswaarde hebben overschreden zijn bepaald voor de locaties aangegeven in tabel 3 van het vorige hoofdstuk. Resultaten van metingen of berekeningen voor die locaties zijn te vinden  in tabel: “24uurgemidd. Concentratie PM10 die juist 35 maal per kalenderjaar wordt overschreden” in bijlage 1.

 

 

Paragraaf 4.2.1 Jaargemiddelde concentraties PM10

 

Op 22 van de 33 onderzochte locaties zijn overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen voor de jaargemiddelde concentratie van PM10 geconstateerd.

 

Resumé

 

·         Op 22 plaatsen heeft de jaargemiddelde concentratie van PM10 de wettelijke grenswaarde (40 mg/m3) overschreden. De onderzochte locaties, waar de overschrijdingen zijn opgetreden, zijn voetgangersgebieden (trottoirs) direct langs de weg.

 

·         Op 6 plaatsen heeft de jaargemiddelde concentratie van PM10 ook de plandrempel (46 mg/m3) overschreden. De onderzochte locaties, waar de overschrijdingen zijn opgetreden, zijn voetgangersgebieden (trottoirs) direct langs de weg. Binnen dit gebied betreft het circa 1700 meter trottoir[I3]  en worden ca. 450 personen aan de verontreiniging blootgesteld.

 



Paragraaf 4.2.2  24 uurgemiddelde concentraties van PM10

 

Op alle 33 onderzochte plaatsen is het aantal overschrijdingen van de 24 uurgemiddelde concentraties van PM10 van de grenswaarde groter dan het wettelijke toegestane aantal.

 

Resumé:

 

·         Op alle 33 onderzochte plaatsen en mogelijk in de gehele gemeente is het aantal overschrijdingen van de 24 uurgemiddelde concentratie van PM10 van de grenswaarde (50 mg/m3) groter dan het wettelijke toegestane aantal 35.

 

·         Op 20 van de 33 onderzochte plaatsen is het aantal overschrijdingen van de 24 uurgemiddelde concentratie van PM10 van de plandrempel (70 mg/m3 ) ook groter dan het wettelijke toegestane aantal 35.
 

 

 

Paragraaf 4.3. Benzeen

 

In de gemeente doen zich geen situaties voor met drukke wegen én stagnerend verkeer, daarnaast zijn er ook geen slecht geventileerde parkeergarages aanwezig  Er bestaat daarom geen vermoeden dat voor benzeen de wettelijke luchtkwaliteitsnorm voor de jaargemiddelde concentratie (10 mg/m3) wordt overschreden.

 

 

 

Paragraaf 4.4. Koolmonoxide

 

In de gemeente doen zich geen situaties voor met drukke wegen én stagnerend verkeer. Er bestaat daarom geen vermoeden dat voor CO de wettelijke luchtkwaliteitsnorm (6000 mg/m3 98 percentiel van de 8-uurgemiddelde concentraties) wordt overschreden.

 

 

Hoofdstuk 5. Referenties

- Verkeersmilieukaarten gemeente  Delft1996-2010

- Verkeerstellingen 2000-2001

- Zonekaart luchtkwaliteit langs wegen (stikstofdioxide jaargemiddelde 2000), Provincie Zuid-Holland

- Berkening Provincie Zuid-Holland m.b.t. de bijdrage van de DSM Gist aan de jaargemiddelde concentratie stikstofdioxide

 

 

Bijlagen

Bijlage 1: tabellen met concentraties van luchtverontreinigende stoffen

 


Pagina: 9
 [I1]betreft het …m trottoir, is gelegen een ziekenhuis, een school, een park, een kinderdagverblijf of andere verblijfplaats van een gevoelige groep van personen

Pagina: 9
 [I2]betreft het …m trottoir, is gelegen een ziekenhuis, een school, een park, een kinderdagverblijf of andere verblijfplaats van een gevoelige groep van personen

Pagina: 9
 [I3]betreft het …m trottoir, is gelegen een ziekenhuis, een school, een park, een kinderdagverblijf of andere verblijfplaats van een gevoelige groep van personen