Memo

 

Datum

26-08-2002

Opsteller

G.J. Ravensbergen

Bijlagen

0        

Onderwerp

Rapportage luchtkwaliteit

 


 

Het Besluit Luchtkwaliteit kent als normen grenswaarden die in de toekomst, (in 2010 voor NO2 ) dienen te worden gehaald en plandrempels die elk jaar strenger worden totdat de grenswaarde in 2010 is bereikt. De grenswaarde voor NO2 bedraagt 40 mg/m3. De plandrempel voor NO2 voor 2001 bedraagt 58 mg/m3.

 

Bij alle 33 onderzochte locaties wordt de grenswaarde overschreden. Bij 11 van de 33 onderzochte locaties wordt de plandrempel overschreden. Voor deze 11 locaties dient een plan te worden opgesteld waarin maatregelen worden geformuleerd gericht op het voldoen aan de grenswaarde in 2010. 

Deze locaties zijn:

 

Weg

NO2 (stikstofdioxide) in mg/m3

Delfgauwseweg (nabij viaduct rijksweg A13)

82,1

Oostpoortweg

69,9

Michiel de Ruyterweg

64,8

Zuidwal (tussen Westvest en Lange Geer)

64,5

Kvar Savawweg (woningen Brasserkade)

64,1

Julianalaan (nabij Oostplein)

63,6

Nassaulaan (zijde rijksweg A13)

61,5

Maria Duystlaan

60,8

Westlandseweg (tussen Westvest en Krakeelpolderweg)

59,7

Wateringsevest

59,2

Oostsingel (nabij Oostplein)

58,3

 

De berekende waarden hebben betrekking op het trottoir langs de betreffende weg, tenzij anders vermeld.

 

Als we de 11 overschrijdingslocaties nader bekijken dan blijkt dat op 7 locaties in meer of mindere mate sprake is van een bijdrage aan de luchtvervuiling door de rijksweg A13 (Kvar Savaweg, Maria Duystlaan, Oostsingel, Oostpoortweg, Julianalaan, Nassaulaan,  Delfgauwseweg (vanaf Nassaulaan ri. Pijnacker). De overige 4 overschrijdingslocaties  (Wateringsevest, Westlandseweg, Zuidwal en de Michiel de Ruyterweg) zijn drukke binnenstedelijke wegen.

 

Op 6 andere wegen (Westvest, Ruys de Beerenbrouckstraat, Vrijenbanselaan, Bonairestraat, St. Jorisweg en Van Miereveltlaan) dreigt de komende jaren de plandrempel te worden overschreden. De drie laatstgenoemde wegen ondervinden een bijdrage aan de luchtverontreiniging vanwege de A13 .

 

Verlaging maximum snelheid A13 naar 80 km/u

Een verlaging van de maximumsnelheid naar 80 km/u leidt tot een afname van de immissie. In Overschie leidt de snelheidsverlaging van 100 naar 80 km/u tot een verwachte afname van de uitlaatgassen van 7 %. De eerste reacties van omwonenden zijn positief. Wat het effect is van een verlaging van 120 naar 80 km/u (of 100 km/u) voor Delft kan met behulp van het beschikbare CAR II-model niet berekend worden. In algemene zin geldt dat een verlaging van de verkeersintensiteit, een verlaging van de fractie vrachtverkeer en een snelheidsverlaging de meest effectieve maatregelen voor een betere luchtkwaliteit zijn.

 

Naast een verbetering van de luchtkwaliteit, heeft een snelheidsverlaging ook een afname van de geluidbelasting tot gevolg. Een afname van 120 naar 100 km/u leidt tot een afname van indicatief maximaal 2 dB(A), een verlaging van 120 naar 80 km/u leidt tot een afname van maximaal circa 4 dB(A). De daadwerkelijke afname verschilt per situatie (afstand tot weg, wel of geen afscherming, hoogte waarneempunt etc.).