GEMEENTE DELFT

oktober 2002

 

 

 

CONCEPT

Nota

 

INSPRAAK

WESTVEST/POPPESTEEG

samenvatting en beantwoording

inspraakreacties op het bouwvoornemen

locatie Westvest hoek Poppesteeg

 

 

 

Inleiding

 

A.      Onderwerp inspraak

Deze nota bevat een samenvatting en beantwoording van alle inspraakreacties op het  bouwvoornemen voor de locatie hoek Westvest/Poppesteeg.

In het kader van inspraak als bedoeld in artikel 6A van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de gemeentelijke inspraakverordening heeft het bouwvoornemen ter inzage gelegen in de periode van 26 augustus tot 23 september 2002 met de mogelijkheid tot het indienen van schriftelijk inspraakreacties. Er zijn 9 schriftelijke inspraakreacties ingekomen. Op 3 september 2002 is het bouwvoornemen gepresenteerd aan omwonenden en is de mogelijkheid geboden tot mondeling inspraak. De mondeling ingediende reacties verschilden inhoudelijk niet van de schriftelijk ingediende reacties en deze reacties zijn daarom niet apart samengevat en beantwoord.

Van de inspraakbijeenkomst is verslag gemaakt. Dit verslag maakt onderdeel uit van deze nota. Een reactie op dit verslag is tevens bijgevoegd.

 

B. Bouwvoornemen en toets aan het bestemmingsplan

Voor de locatie hoek Westvest/Poppesteeg is in juni 2002 een bouwvoornemen kenbaar gemaakt  dat voorziet in de bouw van 5 woningen en een commerciële ruimte. Het bouwvoornemen heeft aan de Westvestzijde inclusief een balkon een diepte van 26,5  meter en is daarmee 4,5 meter dieper dan de hoofdbebouwing van het aangrenzende pand aan  de Westvest. Het bouwvoornemen heeft aan de Westvestzijde een totale hoogte van15 meter en is gelijk aan de hoogte van de aangrenzende panden. Aan de Poppesteeg heeft het bouwvoornemen een goothoogte van 7,40 meter en een totale hoogte van 10 meter.

De locatie is gelegen aan de westrand van de Delftse Binnenstad. De locatie valt binnen het bestemmingsplangebied “Binnenstad Delft”. Voor dit plangebied is een nieuw bestemmingsplan in procedure gebracht. Op het moment van indiening van het bouwvoornemen was het bestemmingsplan voor de Binnenstad als ontwerp ter inzage gelegd. In het ontwerp bestemmingsplan is de locatie opgenomen als een zogenoemde transformatie locatie no 21. In bijlage III van de voorschriften is ten aanzien van de mogelijkheden voor herontwikkeling bepaald dat: “Vernieuwing van bedrijfsruimten, met gebruikmaking van de verdieping voor 3-4 woningen.

Indien de woning aan de Westvest gesloopt wordt is meer mogelijk. Dan kan een drie-vierlaagse bouw een optie zijn, met een invulling als kantoor of woon-werkwoningen. Bouwdiepte maximaal gelijk aan die van de bestaande bebouwing ten noorden van deze locatie. Geen winkels. In de steeg een bescheiden goothoogte. Maximaal twee lagen. Bruikbaarheid van nabij gelegen gebouwen, erven en tuinen respecteren”. Volgens de tekst van de transformatielocatie wordt verder vermeld: “Directe bestemming voor directe doeleinden met mogelijkheid van kantoorgebruik langs de Westvest. Directe bestemming voor woondoeleinden aan de Poppesteeg”.

Op de plankaart staat voor deze locatie aangegeven: een bouwdiepte (gerekend vanaf de Westvest) van maximaal 24 meter waarvan de eerste 9 meter minimaal 3 en maximaal 4 bouwlagen met kap en de overige 15 meter minimaal 3 en maximaal 5 bouwlagen met kap; een goothoogte van minimaal 10 meter en maximaal 14 meter en een pandbreedte van minimaal 4 meter en maximaal 8 meter. Het overige deel van de kavel liggend aan de Poppesteeg heeft een erfbestemming.

Geconcludeerd moet worden dat abusievelijk de gegevens op de plankaart niet in overeenstemming zijn met de tekst van de transformatielocatie.

 

Wat betreft de bouwdiepte is het bouwvoornemen in strijd met de tekst van de transformatielocatie als opgenomen in bijlage III.  De strijdigheid met de plankaart bestaat voornamelijk uit de bebouwing aan de Poppesteeg waaraan een erfbestemming is gegeven met beperkte bouwmogelijkheden in de hoogte. Voorts is sprake van strijdigheid met de toegestane bouwhoogte aan de Westvest omdat het bouwvoornemen niet voldoet aan de definitie van kap als opgenomen in artikel 1 sub t.  Daarnaast kent het bouwvoornemen zowel aan de Westvest als aan de zijde van de Poppesteeg erkers, waarvoor in het ontwerp-bestemmingsplan verzuimd is een regeling te treffen. Het Komplan ’76 biedt hiertoe wel mogelijkheden en ook in de bestaande bebouwing door de gehele binnenstad komen erkers voor.

 

C. Procedure

Het bouwvoornemen is ingekomen tussen het moment van ter inzage legging van het ontwerp-bestemmingsplan en de vaststelling van dat bestemmingsplan. Formeel heeft de gemeenteraad de bevoegdheid om het vast te stellen bestemmingsplan aan te passen aan wijzigingen die zich in deze periode hebben voorgedaan.

Omdat het bouwvoornemen geen onderdeel is geweest van inspraak bij het bestemmingsplan is dit bouwvoornemen alvorens in het vast te stellen bestemmingsplan op te nemen ter inspraak voorgelegd aan omwonenden.

Uit de inspraakreactie is gebleken dat omwonenden met name veel problemen hebben met de bouwmassa. De bouwdiepte gerekend van af de Westvest werd onacceptabel beoordeeld. Ook de bouwhoogte aan de Poppesteeg riep veel discussie op.

Naar aanleiding van de inspraakreacties zal de projectontwikkelaar het bouwplan aanpassen waarbij met name de bouwdiepte vanaf de Westvest zal worden teruggebracht naar

22 meter. Deze bouwdiepte komt overeen met de bouwdiepte van het aanliggende pand aan de noordzijde. De bouwhoogte aan de Poppesteeg zal met ruim één meter worden teruggebracht.  De planologische vertaling van het aangepaste bouwvoornemen in het vast te stellen bestemmingsplan voorziet in een stedenbouwkundig gewenste invulling van deze binnenstedelijke locatie, zoals reeds verwoord in de tekst “transformatielocatie 21” in het ontwerp-bestemmingsplan.

Vooruitlopend op het aanpassen van het bouwvoornemen zal daarom de gemeenteraad worden voorgesteld het nog aan te passen bouwvoornemen direct op te nemen in het vast te stellen bestemmingsplan.

 

Concreet betekent dit dat op de plankaart voor deze locatie is opgenomen:

-                      een bouwdiepte (gerekend vanaf de Westvest) van 22 meter;

-                      een bouwhoogte van maximaal 4 aan voorzijde en maximaal 5 bouwlagen aan achterzijde;

-                      een bouwhoogte van maximaal 2 bouwlagen in de Poppesteeg met een maximum goothoogte van 6 meter;

-                      geen pandbreedte.

-                      de aanduiding transformatielocatie komt te vervallen

Ook de voorschriften worden aangepast:

-                      erkers worden toegestaan in de bestemming tuin en erf;

-                      overbouwing van het openbaar gebied na vrijstelling tot maximaal 1 meter (bijvoorbeeld erker, liftkoker, trappenhuis).

 

 

Samenvatting en beantwoording van de inspraakreacties:

 

1.         D.J. de Jong en J.H. de Jong-Westenberg, Oude Delft 85  2611 BD Delft

1.1               Samenvatting

Het bouwplan past niet in het binnenkort door de gemeenteraad vast te stellen bestemmingsplan.  Insprekers maken bezwaar tegen wijzigingen van bepalingen van het bestemmingsplan. De bedoeling van het bestemmingsplan is een einde te maken aan de vanzelfsprekendheid om vrijstellingen en wijzigingen van het bestemmingsplan toe te passen. Met de aanpassing van het bestemmingsplan ten behoeve van dit bouwplan wordt de voornoemde bedoeling onderuitgehaald en daarmee wordt nog voor de vaststelling een precedent geschapen. De aanvrager wordt nu in de gelegenheid gesteld maximaal gebruik te maken van het vacuüm dat ontstaan is tussen het oude en nieuwe bestemmingsplan en dit ten koste van de openbare ruimte van de directe buren.

            Antwoord

Ruimtelijk gezien sluit de voorgestelde bouwmassa aan bij de bestaande bebouwing ten noorden en ten zuiden van deze locatie. Hiermee wordt zowel de recentelijk gerealiseerde  nieuwbouw als de veel oudere bestaande bebouwing bedoeld. Het profiel van de Westvest laat een dergelijke bouwmassa toe. Ruimtelijk gezien zou het vasthouden aan een kleine bouwmassa op deze locatie, die een geringe pandbreedte heeft, juist onlogisch zijn.

De afwijkingen van de ruimtelijke mogelijkheden die zowel het Komplan “76 als het ontwerp-bestemmingsplan Binnenstad Delft bieden, zijn gering. Gelet op het bovenstaande zijn wij van mening dat de nu voorgestelde aanpassingen van het vast te stellen bestemmingsplan zowel procedureel als inhoudelijk gerechtvaardigd zijn.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen in de procedure.

 

1.2               Samenvatting

Bezwaar wordt gemaakt tegen de voorgenomen bouwdiepte voor het perceel aan de Westvest, deze is alweer dieper dan de naastgelegen panden. Dit is in strijd met het bestemmingsplan.

            Antwoord

De bouwdiepte van het betreffende perceel zal in het vast te stellen bestemmingsplan gelijk worden gesteld aan die van de bebouwing aan de noordzijde van het perceel. 

            Conclusie

De inspraakreactie heeft geleid tot aanpassingen van het bouwvoornemen en het vast te stellen bestemmingsplan.

 

1.3               Samenvatting

De voorgestelde hoogte van de bebouwing van drie verdiepingen aan de Poppesteeg is te hoog.

            Antwoord

De voorgestelde bouwhoogte aan de Poppesteeg is teruggebracht met één meter tot een goothoogte van zes meter. Hierboven blijft een kapverdieping mogelijk. Een kapverdieping is overigens niet gelijk te stellen met een volledige verdieping.

 

Kenmerkend voor een kapverdieping is immers dat de massa teruggelegd of afgeschuind wordt ten opzichte van in dit geval de voor- en achtergevelrooilijn. In de Poppesteeg is dus een bouwmassa mogelijk van twee bouwlagen met een kap en een goothoogte van zes meter.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft geleid tot aanpassingen van het bouwvoornemen en het vast te stellen bestemmingsplan.

 

1.4               Samenvatting

Bezwaar wordt voorts gemaakt tegen de uitbouwen boven de openbare ruimte aan de Westvest en in de Poppesteeg. Aan de Westvest wordt de zon weggenomen in het buurpand en de Poppesteeg wordt door deze uitbouwen feitelijk en visueel aanzienlijk versmald.

            Antwoord

Aan de zijde van de Poppesteeg wordt de steeg vanaf de eerste verdieping met een schuine lijn verruimd door het wijken van de massa van  het pand Notarissen. De erker aan de kop van de steeg speelt in op deze schuine gevel waardoor de steeg visueel niet zal versmallen. Een bijkomend voordeel is dat het gevoel van sociale veiligheid in de steeg wordt vergroot omdat de woonfunctie vanuit de steeg juist door deze erker goed zichtbaar is. Het bouwvoornemen zal zodanig worden aangepast dat de gevolgen van de bezonning voor het buurpand aanzienlijk worden beperkt.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft geleid tot aanpassing van de erker aan de zijde van de Westvest en het vast te stellen bestemmingsplan waarin voor erkers een vrijstellingsregeling wordt opgenomen.

 

1.5               Samenvatting

Het bouwplan is te groot voor deze transformatielocatie. Het eigent zich een strook grond toe die bij het buurpand aan de Westvest hoort.

            Antwoord

De projectontwikkelaar is hierover in overleg met de Vereniging van Huiseigenaren. Wij hebben goede gronden om ervan uit te gaan dat de projectontwikkelaar en de Vereniging tot een bevredigende oplossing komen voor de door inspreker gesignaleerde problematiek.

Het bezit van deze strook grond is voor de stedenbouwkundige invulling van dit perceel niet van belang.

Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

1.6               Samenvatting

Ook voor het oplossen van het parkeerprobleem is gedacht aan parkeren in de tuin van het buurperceel.

            Antwoord

Er zijn veel pogingen ondernomen om te voldoen aan een parkeervoorziening ten behoeve van dit bouwplan. Zo is er ook onderzocht of de betreffende tuin een oplossing bood. Ruimtelijk gezien is het parkeren in een tuin niet gewenst.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.         H. Lemmen, Westvest 36E  2611 AZ Delft

 

2.1               Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen de wijze waarop binnen de gemeente Delft voorlichting en besluitvorming van bestemmingsplan en bouwplan hebben plaats gevonden. Inspreker woont in een hoekappartement aan de zuidzijde van de Poppesteeg/Westvest.

Hij heeft bij aankoop veel geld over gehad voor het vrije uitzicht. Hij heeft alle voorlichting inzake het nieuwe bestemmingsplan gevolgd en meent dat hij op grond van alle informatie erop had mogen vertrouwen dat in de Poppesteeg een maximale bouwhoogte van 2 bouwlagen met kap zou worden toegestaan.

            Antwoord

De voorlichting en besluitvorming van het bestemmingsplan Binnenstad voldoet ruimschoots aan de wettelijk daaraan gestelde eisen. Het feit dat inspreker niet op de hoogte is van de bouwmogelijkheden die het ontwerp-bestemmingsplan biedt is de gemeente niet te verwijten. Iedere burger heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid.

Zowel het vigerende bestemmingsplan Komplan ‘76 als het ontwerp bestemmingsplan Binnenstad maakt een bouwhoogte mogelijk die hoger is dan de reeds bestaande panden op het kavel. Dit betekent dat er planologisch gezien reeds een wijziging van het uitzicht van het pand van de inspreker mogelijk was.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.2               Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen de uitkragingen van het plan aan de Westvestzijde. Die uitkraging belemmert onnodig het uitzicht vanuit de woningen van het pand Westvestnotarissen en zal  een optische blokkade gaan vormen voor wandelaars op  Westvest.

            Antwoord

De uitkraging aan de Westvestzijde is beperkt ten opzichte van de voorgevel. Dit betekent dat de belemmering van het uitzicht vanuit het Notarissen pand door de geplande erkers minimaal is.

Gezien het ruime profiel aan de Westvest zal een uitkraging van die afmeting niet van invloed zijn op de ruimtelijke beleving van wandelaars op de Westvest.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.3               Samenvatting

Bezwaar wordt ook gemaakt tegen de uitkraging ter plaatse van het trappenhuis en het woongedeelte aan de Poppesteeg. De Poppesteeg is al zeer smal en de voorgestelde vernauwing maakt de situatie nog erger.

            Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord als gegeven onder 1.4. Waarbij wordt opgemerkt dat de uitkraging van het trappenhuis ook gesitueerd is in het visueel bredere deel van de Poppesteeg.

            Conlusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan ter plaatse van de Poppesteeg. Wel wordt in het bestemmingsplan een vrijstellingsregeling voor erkers opgenomen.

 

2.4               Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen de overschrijding van de achtergevel-bouwgrens Westvest, waarbij de helft van de Poppesteeg bij de hoofdbebouwingsmassa wordt getrokken. Dit levert substantieel nadeel van het woongenot op van bewoners  van “Bruyn”.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar de Inleiding.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.5               Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen het oprekken van de krachtens de plankaart van het bestemmingsplan mogelijk gemaakte drie tot vijf bouwlagen aan de Westvest en wijst op het feit dat de tekst van de transformatielocatie en de gegevens op de plankaart voor deze locatie niet met elkaar in overeenstemming zijn.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar de Inleiding. De door inspreker gesignaleerde discrepantie wordt aangepast in het vast te stellen bestemmingsplan.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft geleid tot aanpassingen van het bestemmingsplan.

 

2.6               Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen het feit dat de gemeente het bouwplan überhaupt in behandeling heeft genomen omdat de benodigde grond nog niet is verworven.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar antwoord onder 1.5

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.7               Samenvatting

Tevens wordt bezwaar gemaakt tegen het feit dat het plan niet voldoet aan de in “de Algemene  Planinformatie t.b.v woningbouw te Delft, jaargang 2001” gestelde parkeereis van 1.3 per vrij sectorwoning. Inspreker doet enige suggesties die zijns inziens onvoldoende zijn onderzocht:

a.                  In het plan is een doorgang mogelijk gemaakt naar de tuin van OD 81 om de toegang tot deze woning mogelijk te maken. Met medewerking van de eigenaren van OD 81 en de “Bruyn” kan er door de tuin een toegang worden gemaakt naar de begane grond van Roey.

b.                  Via de openbare weg is een toegang mogelijk aan de zijkant vooraan. Dit geeft auto’s over de stoep, maar gelet op de autobewegingen over de stoep die reeds plaatsvinden (er zijn  totaal zes overgangen aan de Westvest) kan dat geen bezwaar zijn. De ruimte op de begane grond is ruimschoots voldoende om in de lengte te parkeren.

c.                  Het realiseren van ondergrondse parkeergarage waarbij de toegang plaatsvindt via de parkeergarage van het pand “Bruyn” of via de splitsing van de afrit naar deze garage.

d.                  Het realiseren van ondergrondse parkeergarage waarbij de toegang plaatsvindt via de parkeergarage van het pand “Notarissen”.

Antwoord

De ontwikkelaar heeft diverse parkeermogelijkheden onderzocht. De locatie is echter smal en doorverbindingen vanaf het ten noorden gelegen pand en erf zijn technisch niet mogelijk gebleken. Suggestie d wordt om dezelfde reden als technisch niet haalbaar geacht.

Het benutten van de begane grond voor parkeren betekent een dichte gevel, een  dode functie en is in relatie tot sociale veiligheid ongewenst.  De door inspreker genoemde suggesties kunnen om die reden niet leiden tot een oplossing van de parkeerproblematiek.

In de toelichting van het ontwerp BP Binnenstad zijn redenen geformuleerd, op basis waarvan een  bouwplan zonder parkeerplaatsen worden gerealiseerd (zie pagina 73 van het ontwerp bestemmingsplan). Bouwplannen moeten voldoen aan de parkeernormen als opgenomen in de gemeentelijke bouwverordening. Deze verordening maakt echter een uitzondering mogelijk voor situaties genoemd in de Toelichting op het bestemmingsplan.

Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.8               Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen het uitspringen van het bouwblok met drie meter t.o.v. het pand “Notarissen” en twee meter t.o.v. het pand “Bruyn” omdat dit een benadeling betekent van uitzicht en bezonning van omwonenden. In de voorgestelde situatie kunnen de nieuwe buren inkijken in de slaapkamers van inspreker en hij vraagt zich af of dit is toegestaan.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar de Inleiding.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.9               Samenvatting

De ramen van de te bouwen woningen Westvest geven vanaf 4 meter inkijk in de woonkamer en slaapkamer van inspreker. Dit is een inbreuk op zijn privacy.

            Antwoord

Onderwerp van inspraak is een bouwvoornemen geweest dat nog de nodige aanpassingen en uitwerkingen behoeft alvorens het als een definitieve bouwaanvraag kan worden ingediend. Dit geldt dus ook voor de definitieve situering van ramen en deuren. Dit zijn geen zaken die in een bestemmingsplan worden geregeld.

De inspraakreactie zal als suggestie voor de verdere uitwerking aan de projectontwikkelaar worden meegegeven.

Bescherming van privacy wordt geregeld in het Burgerlijk Wetboek waarin is bepaald dat  binnen een minimale afstand van 2 meter van de erfgrens geen ramen mogen worden geplaatst.

            Conclusie

Deze inspraakreactie kan leiden tot aanpassingen van bouwvoornemen. Het heeft niet geleid tot aanpassingen van het bestemmingsplan.

 

2.10           Samenvatting

Het bouwplan tast de bezonning van de gangen van het pand “Notarissen” ernstig aan.

            Antwoord

Zoals genoemd onder antwoord 2.1 biedt zowel het vigerende bestemmingsplan Komplan als het ontwerp bestemmingsplan Binnenstad de mogelijkheid tot een bouwmassa conform de bouwmassa van het bouwvoornemen. Verslechtering van de bezonning van de gang van het pand Notarissen was planologisch al mogelijk. Daarnaast moet rekening gehouden worden met het feit dat het hier gaat om een binnenstedelijke locatie waarin intensief ruimtegebruik kenmerkend is.

Tot slot wordt opgemerkt dat het slechts gaat om een vermindering van zonlichttoetreding in de avonduren.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.11           Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen het feit dat op 6 meter afstand van zijn voordeur een keukenraam is gepland wegens aantasting van zijn privacy.

            Antwoord

Verwezen wordt naar antwoord 2.9.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.12           Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen de geplande ramen op de vijfde bouwlaag aan de kant van de Poppesteeg wegens aantasting van zijn privacy,

Hij verzoekt om advies van de ambtenaren om alle mogelijke artikelen in Bouwbesluit en verordeningen te noemen waarop hij een beroep kan doen om dit aan te vechten.

            Antwoord

Verwezen wordt naar antwoord 2.9. Het voert te ver een uitputtende opsomming te geven van alle relevante regelingen waarop inspreker een beroep kan doen. Inspreker kan zich wel met concrete vragen over bedoelde regelingen richten tot de Publieksbalie

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.13           Samenvatting

Bezwaar wordt gemaakt tegen het bouwvoornemen omdat het plan een buitengewoon nauwe en enge steeg tot gevolg heeft.

            Antwoord

Verwezen wordt naar de Inleiding de antwoorden onder 1.4 en 2.1.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.14           Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen de geplande ingang van het bouwplan aan de Poppesteeg omdat in de planvorming van het bestemmingsplan is aangegeven dat de gemeente het plaatsen van ingangen aan de voorzijde steeds nastreeft omdat dit stimulerend is voor de bewoning boven winkels in de binnenstad.

            Antwoord

In het bestemmingsplan Binnenstad is het vestigen van winkels aan de Westvest  nadrukkelijk uitgesloten. Het stimuleren van bewoning boven winkels is niet aan de orde.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.15           Samenvatting

De drie woningen liggen zogenaamd aan de Westvest maar gezien de situering van ingang en ramen zijn de woningen feitelijk georiënteerd op de Poppesteeg. Hiertegen maakt inspreker bezwaar.

            Antwoord

De woningen hebben ramen zowel aan de Westvestzijde als aan de Poppesteeg. Het feit dat de ingang van deze woningen aan de Poppesteeg zijn gesitueerd zal een positieve bijdrage leveren aan de sociale veiligheid. Overigens wordt ons niet duidelijk waarom inspreker bezwaar heeft tegen de situering van ramen en deuren aan de Poppesteegzijde.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

2.16           Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen het terras van het Penthouse op de vierde bouwlaag. De borstwering is aan te merken als een bouwwerk en krachtens het bestemmingsplan op die plaats niet toegestaan. Vanuit dit terras is zicht mogelijk in het pand van inspreker en hij vraagt zich af of dit is toegestaan.

            Antwoord

Ter plaatse is toegestaan een goothoogte van 13 meter. Het bouwvoornemen is daarmee strijdig met het ontwerp-bestemmingsplan. In het vast te stellen bestemmingsplan is een vrijstellingsbepaling opgenomen op grond waarvan de mogelijkheid wordt gecreëerd om ten behoeve van terrassen een borstwering te realiseren.

Voor wat betreft het zicht wordt verwezen naar antwoord 2.1. Overigens betreft dit een binnenstedelijke bouwlocatie waar dergelijke beperkingen van zicht niet ongebruikelijk zijn.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen. Het bestemmingsplan is aangepast met het opnemen van een vrijstellingsbepaling voor borstweringen.

 

2.17           Samenvatting

Inspreker meent dat de gemeente materieel onrechtmatig heeft gehandeld en voert daarvoor de volgende gronden aan:

Er is geen openbaar stuk waarin om wijziging van het bestemmingsplan wordt gevraagd terwijl een ieder steeds schriftelijk op dit bestemmingsplan moet reageren. Inspreker geen enkele aanwijzing gehad dat het bestemmingsplan ten nadele van hem zou worden gewijzigd. Met een beroep op de Wet Openbaar bestuur  (WOB) verzoekt inspreker om inzage in alle stukken/verslagen/notities die verband houden met overleggen intern en met de projectontwikkelaar.

            Antwoord

De gemeenteraad kan in het vast te stellen bestemmingsplan ambtshalve wijzigingen aanbrengen in het als ontwerp ter inzage gelegde bestemmingsplan. Het is dus niet steeds nodig dat schriftelijk om wijziging moet worden gevraagd alvorens de gemeenteraad tot wijziging kan overgaan. Alle wijzigingen die in het bestemmingsplan worden aangebracht (op schriftelijk verzoek of ambtshalve) worden opgenomen in een schriftelijke lijst van wijzigingen die onderdeel uitmaakt van het vaststellingsbesluit. Tegen die wijzigingen kan een ieder (dus ook degenen die geen zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerp-bestemmingsplan) bedenkingen indienen bij Gedeputeerde Staten tegen de vaststelling van het bestemmingsplan.

Inspreker heeft evenals alle burgers een eigen verantwoordelijkheid om zich te informeren over wijzigingen die zich voordoen in het planologische regime. De gemeente heeft ruimschoots voldaan aan de wettelijke vereisten ten aanzien van publicaties en informatie.

Inspreker verzoekt tot slot om inzage in alle relevante stukken. Er zal een setje met ter zake doende stukken worden samengesteld die inspreker kan komen inzien bij de Publieksbalie. Inspreker zal hier separaat van op de hoogte worden gebracht.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

 

3.                  C.M. de Groot, Westvest 17 2611 AX Delft

 

3.1       Samenvatting

Inspreker merkt op dat een bestemmingsplan in beginsel reeds bestaande belangen, die in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan dient te beschermen. Weliswaar zijn er mogelijkheden om een bestemmingsplan te wijzigingen maar aan een dergelijke beslissing dient een belangenafweging vooraf te gaan waarbij gevestigde belangen zwaarder dienen te wegen dan de nieuw op te komen belangen. Een te dienen zwaarder belang zal vrijwel altijd een publiekrechtelijk belang betreffen.

Van een dergelijk belang en van de veronderstelde belangenafweging is inspreker niets gebleken.

            Antwoord

De stelling van inspreker is juist. In dit bouwvoornemen is echter sprake van een zwaarwegend publiekrechtelijk belang. Dit belang bestaat uit het algemeen belang dat gediend is met een goede ruimtelijke invulling van de betreffende locatie. De panden aan de Poppesteeg moeten gesloopt worden in verband met de slechte bouwtechnische staat.

De gemeenteraad is van oordeel dat het bouwvoornemen, zeker nu het zal worden aangepast voorziet in een goede ruimtelijke invulling van deze locatie waarbij tevens een aantal woningen aan de woningvoorrraad wordt toegevoegd.

Ten slotte bieden zowel het vigerende als het ontwerp-bestemmingsplan de mogelijkheid deze locatie te bebouwen met een grotere bouwmassa dan de reeds bestaande bebouwing.

Op grond van het bovenstaande heeft de gemeenteraad het algemeen belang laten prevaleren boven het individuele belang van aanwezige bewoners.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan

 

3.2       Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen de voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan omdat de waarde en aanzien van zijn appartement zullen verminderen als gevolg van het realiseren van voorgenomen bouwplan. De binnenplaats van zijn appartement zal donkerder en vochtiger worden en het zal licht wegnemen uit de vertrekken die zijn gelegen aan die zijde van zijn appartement.

            Antwoord

Zowel het vigerende bestemmingsplan Komplan ‘76 als het ontwerp bestemmingsplan Binnenstad maakt een bouwhoogte mogelijk die hoger is dan de reeds bestaande panden op het kavel. Voor de bepaling van de waarde van een pand is het vigerende bestemmingsplan van grotere invloed dan de bestaande bebouwing.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan

 

3.3       Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen het feit dat hij als rechtstreeks belanghebbende niet rechtstreeks in kennis is gesteld van het voornemen tot wijzigingen van het bestemmingsplan hetgeen in strijd is met artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Hij verzoekt om op de hoogte gebracht te worden van alle planologische wijzigingen die vanaf de datum van aankoop van zijn appartement in 1995 hebben plaatsgevonden.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar antwoord 2.1. Anders dan inspreker kennelijk veronderstelt schrijft artikel 23 WRO niet voor dat belanghebbenden rechtstreeks in kennis moeten worden gesteld van wijzigingen in het bestemmingsplan. Wel wordt publicatie in een plaatselijke krant en in de staatscourant verplicht gesteld. Een ieder wordt zo in de gelegenheid gesteld zich op de hoogte te stellen van wijzigingen in planologische regimes waaronder een bestemmingsplan. De gemeente heeft voldaan aan alle procedurele vereisten die ten aanzien van de bestemmingsplanprocedure in voornoemd artikel worden gesteld.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan

 

3.4       Samenvatting

Inspreker verzoekt om een voor bezwaar en beroep vatbaar besluit.

            Antwoord

De Nota inspraak bouwvoornemen Westvest/Poppesteeg levert geen besluit op dat vatbaar is voor bezwaar en beroep. De inspraak is bedoeld om alle betrokken belangen in kaart te kunnen brengen en de gemeenteraad in staat te stellen mede op grond van deze Nota tot een weloverwogen besluit te kunnen komen inzake het bestemmingsplan voor de binnenstad. Indirect levert de Nota wel grondslag voor een besluit waartegen bedenkingen en beroep mogelijk zijn. Dit betreft het vaststellingsbesluit bestemmingsplan Binnenstad.

Inspreker heeft de mogelijkheid om na de vaststelling van het bestemmingsplan tegen het vaststellingsbesluit bedenkingen in te dienen bij gedeputeerde staten. Tegen het goedkeuringsbesluit van gedeputeerde staten staat vervolgens beroep open bij de Raad van State. Het bouwvoornemen zoals dat gepresenteerd is bij de inspraak zal uiteindelijk resulteren in een bouwvergunning. Tegen het besluit tot bouwvergunningverlening staat wel de mogelijkheid open van beroep en bezwaar. Bouwvergunningaanvraag en het vast te stellen van het bestemmingsplan worden gepubliceerd in de stadskrant.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

4.                  R.W.J. Smits en H.A.T. Verleg, Westvest 19, 2611 AX Delft

4.1               Samenvatting

Insprekers verzoeken met klem het bouwvoornemen niet direct te bestemmen in het bestemmingsplan maar de locatie in het bestemmingsplan als transformatielocatie te handhaven. Insprekers achten het bouwplan volstrekt in tegenspraak met de door hen in een eerder stadium aangegeven aanpassingen van de voorschriften van het bestemmingsplan voor deze locatie.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar hetgeen gesteld is in de Inleiding. Hieraan wordt toegevoegd dat het bouwvoornemen en de plankaart zodanig zullen worden aangepast dat voor een belangrijk deel voldaan wordt aan de door insprekers aangegeven aanpassingen.

            Conclusie

Deze inspraakreactie heeft  geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

4.2               Samenvatting

Insprekers menen dat het voorgenomen bouwplan op onderstaande punten strijdig is met het ontwerp bestemmingsplan:

a.                  het bouwvoornemen gaat uit van een vijflaagse bebouwing terwijl in het ontwerp bestemmingsplan ter plaatse slechts 3 tot 4 bouwlagen toestaat. Bovendien wordt de toegestane diepte met enkele meters overschreden.

b.                  In stegen is slechts een bescheiden bouwhoogte toegestaan, de totale bouwhoogte van het bouwplan bedraagt echter 10 meter.

c.                  De bruikbaarheid van nabijgelegen woningen dient gerespecteerd te worden maar het bouwplan getuigt geenszins van dit voorgeschreven respect. Realisering van het bouwplan heeft desastreuze gevolgen voor bezonning, lichtinval, privacy en uitzicht van naastgelegen woningen aan de Westvest. Zijramen en loggia’s worden dichtgebouwd en buitenruimte van het nieuwe plan zijn gesitueerd op korte afstand van aangrenzende slaapkamers. Bovendien wordt het bestaande zicht op groen weggenomen.

d.                  Het bouwplan is te massaal voor zijn omgeving, de Poppesteeg zal transformeren tot een nauw en hoog spelonk. Dit is in strijd met het door de gemeente beoogde open karakter van stegen in de binnenstad zoals verwoord in Startnotitie en ontwerp bestemmingsplan.

Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar de Inleiding en de antwoorden 1.2, 1.3, 2.1 en 2.9.

Conclusie

Deze inspraakreactie heeft geleid tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan.

 

4.3               Samenvatting

Insprekers hebben in hun zienswijzen op het ontwerp bestemmingsplan suggesties gedaan voor aanpassing van de voorschriften voor deze locatie.

 

Als die aanpassingen worden overgenomen biedt het bestemmingsplan een adequaat toetsingskader voor bouwplannen voor deze locatie. Het gepresenteerde bouwplan past niet in dat kader. Verzocht wordt daarom om het bouwplan af te wijzen.

            Antwoord

Verwezen wordt naar antwoord 4.1.

            Conclusie

Deze inspraakreactie zal leiden tot aanpassingen van bouwvoornemen en bestemmingsplan

 

4.4               Samenvatting

Insprekers doen een aantal voorstellen voor aanpassingen van het bouwplan zodat geringere kwaliteitsvermindering optreedt van de aangrenzende bebouwing:

a.                  Verdiepte plaatsing van de atelierruimte van de woon/werkwoningen in de Poppesteeg

b.                  Verplaatsing van de achtergevelgrens van het appartementgebouw (inclusief terrassen) aan de Westvestzijde zodanig dat die grens binnen de lijn ligt van het hoge deel van de aangrenzende gevel van de noordelijk naastgelegen appartementen

c.                  Realiseer in de Poppesteeg 2 in plaats van 3 woon/werkwoningen.

d.                  Onderzoek de mogelijkheden om het gebouw aan de voorzijde gedeeltelijk te laten terugspringen teneinde bruikbaarheid en lichtinval van aangrenzende buitenruimte en ramen te respecteren.

Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar de Inleiding.

Conclusie

De inspraakreactie heeft geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan

 

 

5.                  Vereniging van Eigenaren Westvest Weeshuisplaats Delft, Westvest 35F 2611 AZ Delft

 

5.1               Samenvatting

Bezwaar wordt gemaakt tegen de uitkraging boven de openbare weg aan de voorzijde van het plan Westwest 32 over de tweede tot en met de vijfde bouwlaag. De uitkraging belemmert onnodig het uitzicht vanuit de woningen van het pand Westvestnotarissen en gaat een visuele barrière vormen voor de omgeving.

            Antwoord

Verwezen wordt naar de antwoorden 1.4,  2.2 en 2.3.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen. In het vast te stellen bestemmingsplan is een vrijstellingsregeling opgenomen voor erkers.

 

5.2               Samenvatting

Bezwaar wordt gemaakt tegen de uitkraging ter plaatse van de Poppesteeg zowel aan de voorzijde als bij het trappenhuis. Het gepresenteerde plan heeft een zeer nauwe steeg tot gevolg wat door de uitkraging wordt verergerd.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar het antwoorden 1.4 en 2.3.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan. Wel is in het vast te stellen bestemmingsplan een vrijstellingsregeling voor erkers opgenomen.

 

 

 

5.3               Samenvatting

Bezwaar wordt gemaakt tegen het feit dat niet voldaan wordt aan de parkeernorm van 1,3 uit “De algemene planinformatie 2001 t.b.v. woning t.b.v. Delft”. Onduidelijk is waarom ondergrondse dan wel bovengrondse parkeerrruimte hier niet mogelijk is.

            Antwoord

Verwezen wordt naar antwoord 2.7.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

5.4               Samenvatting

Bezwaar wordt gemaakt tegen het uitspringen van het bouwblok aan de achterzijde ten opzichte van de panden de Bruyn en Notarissen hetgeen een ernstige benadeling van uitzicht en bezonning met zich meebrengt voor omwonenden.

            Antwoord

Verwezen wordt naar de Inleiding.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

5.5               Samenvatting

Bezwaar wordt gemaakt tegen het mogelijk maken van inkijk hetgeen schending van privacy bewoners tot gevolg heeft.

            Antwoord

Verwezen wordt naar antwoord 2.9.

            Conclusie

De inspraakreactie kan leiden tot aanpassingen van het bouwvoornemen. Het heeft niet geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan.

 

 

6.         K. van Krimpen-Beerendonk, Westvest 27, 2600 AZ Delft

 

6.1                   Samenvatting

Inspreker merkt op dat een bestemmingsplan in beginsel reeds bestaande belangen, die in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan dient te beschermen. Weliswaar zijn er mogelijkheden om een bestemmingsplan te wijzigingen maar aan een dergelijke beslissing dient een belangenafweging vooraf te gaan waarbij gevestigde belangen zwaarder dienen te wegen dan de nieuw op te komen belangen. Een te dienen zwaarder belang zal vrijwel altijd een publiekrechtelijk belang betreffen. Van een dergelijke belang en van de veronderstelde belangenafweging is inspreker niets gebleken.

            Antwoord

Verwezen wordt naar antwoord 3.1

            Conclusie

De inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

6.2                   Samenvatting

Realisering van het bouwplan zal ingrijpende gevolgen hebben voor omwonenden wat betreft bezonning, lichtinval, privacy en uitzicht over de tuinen en over de Westvest. Voor inspreker persoonlijk betreft dit: vermindering zonlicht van de vertrekken gelegen aan de achterzijde van zijn appartement, zowel het uitzicht als de zonlichttoetreding vanuit het zijraam van zijn appartement wordt als gevolg van de plaatsing van een muur vrijwel nihil, de zonlichttoetreding en het uitzicht vanuit zijn terras zal verminderen.

            Antwoord

Verwezen wordt naar de Inleiding en antwoord 3.1.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

6.3               Samenvatting

Inspreker maakt bezwaar tegen het feit dat hij als rechtstreeks belanghebbende niet rechtstreeks in kennis is gesteld van het voornemen tot wijzigingen van het bestemmingsplan hetgeen in strijd is met artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Hij verzoekt om op de hoogte gebracht te worden van alle planologische wijzigingen die vanaf de datum van aankoop van zijn appartement in 1995 hebben plaatsgevonden.

            Antwoord

Verwezen wordt naar antwoord 3.3.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

6.4               Samenvatting

Inspreker verzoekt om een voor bezwaar en beroep vatbaar besluit.

            Antwoord

Verwezen wordt naar antwoord 3.4

            Conclusie

De inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

 

7.                  N. Mol, voorzitter van het bestuur van de Vereniging van Eigenaars Westvest 12-28, Westvest 16, 2611 AX Delft

 

7.1               Samenvatting

Inspreker is verbaasd dat de gemeente voornemens is medewerking te verlenen aan een bouwplan dat deels gesitueerd is op gronden van andere eigenaar, concreet de Vereniging van Eigenaars Westvest 12-28.

            Antwoord

Verwezen wordt naar antwoord 1.5.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

7.2               Samenvatting

De Vereniging onderschrijft de bezwaren die door individuele leden van de Vereniging zijn kenbaar gemaakt waaronder de forse benadeling van het woongenot.

            Antwoord

Verwezen wordt naar de Inleiding.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

7.3               Samenvatting

De bezonningssituatie van het binnenterrein zal ernstig verslechteren indien voor de

Poppesteeg een bouwhoogte wordt aangehouden van 10 meter en de grotere diepte van de hoofdmassa van de bebouwing aan de Westvest.

            Antwoord

Verwezen wordt naar de Inleiding.

 

           

Conclusie

De inspraakreactie heeft geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

8.         J.D.M. Damen en A.T.J. Kruthoff, Westvest 23 2611 AX Delft

 

8.1               Samenvatting

Insprekers vinden het curieus dat de gemeente een bouwvoornemen in behandeling neemt dat deels gesitueerd is op gronden die in bezit zijn van een ander. Uitvoering van het bouwplan is slechts mogelijk met medewerking van de eigenaren van die grond.

            Antwoord

Verwezen wordt naar antwoord 1.5.

Conclusie

De inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

8.2               Samenvatting

Het bouwvoornemen valt voorts in een procedureel onduidelijk stadium waarin het bestemmingsplan Komplan nog vigerend is en een nieuw bestemmingsplan als ontwerp ter inzage is gelegd.

            Antwoord

Verwezen wordt naar de Inleiding onder C.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassing van de procedure.

 

8.3               Samenvatting

Het bouwplan is in belangrijke mate strijdig met de door insprekers voorgestelde aanpassingen van het ontwerp-bestemmingsplan en de reeds in het ontwerp-bestemmingsplan geformuleerde voorschriften te weten:

a.                  de voorschriften staan slechts een drie- tot vierlaagse bebouwing toe maximaal gelijk aan de huidige bebouwing ten noorden van de locatie; het bouwvoornemen gaat uit van een vijflaagse bebouwing met en diepte die de belendende bebouwing met een aantal meters overschrijdt;

b.                  de voorschriften spreken over een bescheiden goothoogte in (historische) stegen; het bouwplan realiseert een hoogte van 10 meter; dit is in strijd met het voorgeschreven open karakter van stegen;

c.                  voorgeschreven is dat de bruikbaarheid van nabijgelegen gebouwen, erven en tuinen dienen te worden gerespecteerd: in het voorgenomen bouwplan is geen sprake van enig respect, het heeft bij realisering desastreuze gevolgen voor bezonning, lichtinval, privacy en uitzicht van naastgelegen woningen aan de Westvest; het bouwvoornemen voorziet in een muur, geplaatst op 80 cm van het zijraam en de loggia van insprekers; uit een bezonningsstudie blijkt dat door de diepere bebouwing plus terrassen met erfafscheiding praktisch alle zon en licht aan de achterzijde van het complex wordt weggenomen.

Antwoord

Verwezen wordt naar de Inleiding.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

8.4               Samenvatting

Verzocht wordt om het bouwvoornemen af te wijzen en eerst het toetsingskader volgens de geëigende procedure vast te stellen.

            Antwoord

Verwezen wordt naar de Inleiding onder C.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassing van de gevolgde procedure.

 

 

9.       A.H. Keers en V. Vouwzee, Oude delft 77  2611 BD Delft

9.1               Samenvatting

Insprekers brengen naar voren dat het bouwvoornemen absoluut niet past in het ontwerp-bestemmingsplan binnenstad:

a.                  i.p.v. de toegestane drie tot vier verdiepingen voorziet het bouwplan in vijf verdiepingen;

b.                  de bebouwingsdiepte is dieper dan de aangrenzende bebouwing;

c.                  de bruikbaarheid van de nabijgelegen gebouwen, erven en tuinen wordt niet gerespecteerd;

d.                  de zichtlijn steeg wordt tweemaal doorbroken door de overbouwingen, hierdoor wordt de historische structuur van het beschermd stadsgezicht aangetast.

Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar ede Inleiding en antwoord 1.4.

Zichtlijnen blijven in stand en worden door deze beperkte uitkragingen niet doorbroken. De historische structuur van de stad wordt ons inziens dan ook niet door de erkers aangetast.

Conclusie

De inspraakreactie sub b en c hebben geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

9.2               Samenvatting

De grove vergroting van het bouwvolume aan de Westvest tot ver in de Poppesteeg en over de steeg heen beperkt de privacy van insprekers en tast de structuur aan van het beschermd stadsgezicht waarvan deze locatie onderdeel uitmaakt. Insprekers geven aan hun bezwaren tegen deze bebouwingsmogelijkheden in het kader van het bestemmingsplan voort te zetten.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar de Inleiding en de antwoorden 1.1 en 9.1.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

9.3               Samenvatting

Insprekers geven aan dat zij in goed overleg met de projectontwikkelaar en architect bezig zijn naar beider tevredenheid om hun gemeenschappelijke muur te detailleren zodanig dat een deel van de muur gehandhaafd kan worden en het extra dakvolume hen zo min mogelijk zal storen.

            Antwoord

Deze inspraakreactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

            Conclusie

De inspraakreactie heeft niet geleid tot aanpassing van het bouwvoornemen en het bestemmingsplan.

 

 

 

 

 

 

 

Vakteam Ruimtelijke Ordening:

Sacha Koenes (stedebouwkundige)

Marlies van Arendonk (jurist)