NOTA EVALUATIE DELFTPENDEL

November 2000 - Juni 2002

 

Wijk en stadszaken

Afdeling mobiliteit

 

INHOUDSOPGAVE

1.     Inleiding.. 4

1.1.    Aanleiding.. 4

1.2.    Indeling evaluatie. 4

2.     Concept Delftpendel. 4

2.1.    Vervoerder. 4

2.2.    Voertuigen. 4

2.3.    De route. 5

2.4.    Locatie parkeerterrein. 5

2.5.    Tarieven en Kaartverkoop. 5

2.6.    Frequentie. 6

2.7.    Doelgroep Delftpendel. 6

3.     Evaluatie Delftpendel. 6

3.1.    Implementatietraject. 6

3.1.1.     Subsidie aanvraag V&W.. 6

3.1.2.     Naamswijziging. 6

3.1.3.     Contracten. 6

3.2.    Reizigers. 7

3.2.1.     Reizigersaantallen. 7

3.2.2.     Karaktersering reizigers. 7

3.2.3.     Reizigerstevredenheid. 8

3.2.4.     Potentiėle reizigers. 8

3.3.    Exploitatie. 9

3.3.1.     Koopzondag. 9

3.3.2.     Koopavond. 9

3.3.3.     Zaterdag. 9

3.3.4.     Prijs. 10

3.3.5.     Frequentie. 10

3.3.6.     Haltes. 10

3.4.    Communicatie. 11

3.4.1.     Folder 11

3.4.2.     Specifieke acties. 11

3.4.3.     Bewegwijzering-  en informatieborden. 11

3.4.4.     Informeren externen. 11

3.4.5.     Connexxion- Gemeente Delft 11

3.5.    Financiėn. 12

3.5.1.     Kosten. 12

3.5.2.     Opbrengsten. 13

4.     Conclusies en aanbevelingen. 13

4.1.    Conclusies. 13

4.2.    Aanbevelingen. 14

4.2.1.     Communicatie. 15

4.2.2.     Product 15

4.2.3.     Financiėn. 16

4.3.    Tot slot. 16

Bijlage 1       Gebruikersonderzoek. 17

Bijlage 2       Onderzoek parkeerders. 20

Bijlage 3          Passagiersaantallen 2001 en 2002. 23


Inleiding

1.1.        Aanleiding

Eind 2000 is gestart met de Delftpendel om het (tijdelijk) verdwijnen van de parkeerplekken in het Zuidpoortgebied als gevolg van de bouwwerkzaamheden te compenseren. Om de auto-bezoeker van de Delftse binnenstad voldoende parkeergelegenheid te kunnen bieden is een parkeerplaats aan de rand van het centrum (TU-wijk) aangeboden en is als overbruggend vervoer de Delftpendel ingezet. De Delftpendel rijdt op vrijdagavond en zaterdag[1] op en neer van de parkeergelegenheid in de TU-wijk naar het centrum (Park& Ride vervoer). In de TU-wijk kunnen autoreizigers die naar de binnenstad willen gratis hun auto parkeren.

De Delftpendel is in november 2000 van start gegaan als een experiment van twee jaar. Nu, na twee jaar moet het experiment geėvalueerd worden en moet besloten worden over de voortzetting van de Delftpendel. Dit document dient ter ondersteuning van de besluitvorming en bevat een evaluatie van de Delftpendel op diverse aspecten.

1.2.        Indeling evaluatie

In hoofdstuk 2 wordt kort uiteengezet hoe het concept van de Delftpendel er uit ziet. In hoofdstuk 3 wordt de Delftpendel geėvalueerd op de aspecten proces, reizigers, communicatie en financiėn. Het laatste hoofdstuk geeft de conclusies en aanbevelingen voor de Delftpendel.

2.       Concept Delftpendel

Dit hoofdstuk gaat in op het concept Delftpendel. Onderdeel van het concept zijn de voertuigen, de uitvoering van de dienst (de route, opstapplaats en de frequentie), de locatie van de parkeerplaats, de tarieven en de kaartverkoop. Tot slot wordt de doelgroep voor de Delftpendel beschreven.

2.1.        Vervoerder

Voordat de Delftpendel is gaan rijden heeft de Gemeente een aanbesteding gedaan onder diverse vervoerbedrijven. Zowel Connexxion als DVG (De Vier Gewesten) en HTM namen deel aan de aanbesteding. Connexxion werd gekozen als vervoerder vanwege de redelijke prijs, de goede ideeėn (en organisatie) en de instemming met het totale contract.

2.2.        Voertuigen

In de voorbereidingsfase van de Delftpendel is de Gemeente door een aantal externe partijen (NOVEM, Ministerie van V&W, Spijkstaal) benaderd met het aanbod gebruik te maken van elektrische voertuigen. Deze voertuigen waren beschikbaar voor een door het Ministerie van V&W geļnitieerde praktijkproef met elektrische voertuigen. De elektrische voertuigen passen goed binnen het Gemeentelijk streven naar leefbaarheid en een beter milieu in de binnenstad en de gemeente heeft besloten deze voertuigen te gaan inzetten. NOVEM stelde voor de inzet van elektrische voertuigen een subsidie ter beschikking zodat de extra kosten werden gedekt.

In de eerste maanden waarin de Delftpendel reed ontstonden problemen met de elektrische voertuigen. Zo waren er problemen met starten, was er uitval tijdens de dienst en waren er storingen in de verwarming en met het remsysteem en de instapdeur.


De kwaliteit van de dienstuitvoering werd hierdoor dermate slecht dat in april 2001 door het college werd besloten om de elektrische voertuigen van Spijkstaal niet meer in te zetten en over te gaan naar benzine voertuigen. De kosten van de exploitatie van de Delftpendel werden niet hoger door de overschakeling doordat het wegvallen van de subsidie gecompenseerd werd met het feit dat nu minder voertuigen nodig zijn voor de dienstafwikkeling.

2.3.        De route

De route van de Delftpendel start bij de parkeerplaats aan de Mekelweg in de TU wijk. Vervolgens rijdt de Delftpendel via de Veste (halte Gasthuislaan), de Burgwal (halte) en de Markt (halte) naar het NS station (halte) (zie figuur 1). Een aantal haltes van de Delftpendel valt samen met haltes voor andere busroutes. Dit heeft tot gevolg dat slechts in beperkte mate ruimte is voor reclame voor de Delftpendel bij de haltes. Voordeel is dat op die manier passagiers van de reguliere bus in aanraking met de Delftpendel komen.

Figuur 1 Route Delftpendel

2.4.        Locatie parkeerterrein

Het parkeerterrein waar de automobilisten hun auto moeten parkeren om vervolgens met de Delftpendel naar de binnenstad te worden gebracht ligt aan de Mekelweg bij het gebouw van Technische Natuurwetenschappen. Dit terrein omvat 450 parkeerplaatsen.

Bij aanvang van de Delftpendel is gekeken naar de mogelijkheid van een afsluitbaar parkeerterrein. Dit heeft als voordeel dat betaald kan worden voor het parkeren en het vervoer gratis kan worden gemaakt. Het tarief is dan beter vergelijkbaar met de reguliere parkeertarieven. Voor het afsluiten van het parkeerterrein was echter instemming van de TU nodig en aangezien het TU-terrein door de week ‘open’ moet zijn is deze niet verkregen. Er is daarom gekozen voor gratis parkeren in combinatie met een tarief per auto voor de Delftpendel.

2.5.        Tarieven en Kaartverkoop

Om de prijs van de Delftpendel zo veel mogelijk vergelijkbaar te kunnen maken met het parkeertarief in de binnenstad is in eerste instantie gekozen voor een kaartje per auto. Dit kaartje per auto was een retourtje voor maximaal 5 personen en kostte een rijksdaalder. Voor reizigers die geen gebruik wilden maken van het parkeerterrein maar wel van de Delftpendel bestond de mogelijkheid om een kaartje voor een enkele reis te kopen. Dit kaartje gold voor één persoon enkele reis en kostte één gulden.

Vanaf 1 februari 2002 is in overleg met SCMD (Stichting Centrum Management Delft) het tarief aangepast. De aanleiding hiervoor was de invoering van de Euro. Doordat na 1 jaar bleek dat het tarief per auto toch een aantal nadelen had (m.n. moeilijk controleerbaar) is tegelijkertijd ook wat veranderd aan de tariefstructuur.

1.       De enkele reis is afgeschaft

2.       Van het retour is een kaartje per persoon gemaakt.

3.       Een retour kost € 0,50 (per persoon). Maximaal 3 kinderen tot 12 jaar kunnen gratis met een volwassen

De kaartjes voor de Delftpendel zijn alleen verkrijgbaar bij de chauffeur in de bus.

2.6.        Frequentie

De Delftpendel rijdt volgens het contract met Connexxion als volgt:

·         Op koopavond van 17:55 tot 21:35 en op zaterdag van 8:55 tot 17.35 rijden acht busjes per uur (om de 7,5 minuut).

·         Op zaterdag tussen 11:00 uur en 13:00 uur en tussen 15:00 uur en 17:00 uur rijden 12 busjes per uur.

·         Op zaterdag van 9:00 uur tot 11:00 uur en tussen 13:00 uur en 15:00 uur rijden acht busjes per uur. 

·         Tot 1 februari 2002 reed de Delftpendel ook op de koopzondag (de eerste zondag van de maand) 8 keer per uur, van 12:00 uur tot 17:00 uur.

2.7.        Doelgroep Delftpendel

Bij de start van de Delftpendel zijn twee doelgroepen gedefinieerd (op basis van het haalbaarheidsonderzoek van AGV):

·         Bezoekers van buiten Delft of de buitenwijken van Delft die met de auto naar de binnenstad komen (met name bezoekers die via de TU wijk komen).

·         Binnen Gemeente Delft uit de wijken: Abtswoude, Ruyven, Tanthof, Schieweg en Wippolder.

·         Buiten Gemeente Delft uit de woonplaatsen: De Lier, Schiedam, Vlaardingen, Den Hoorn, Schipluiden, Berkel & Rodenrijs, Bergschenhoek, Pijnacker (Emerald), Den Haag (Ypenburg)

·         Toeristen die de Binnenstad bezoeken.

3.       Evaluatie Delftpendel

3.1.        Implementatietraject

Bij de voorbereiding van de Delftpendel en de eerste maanden van exploitatie is een aantal problemen/ knelpunten ontstaan dat het proces van implementatie beļnvloed heeft. In deze paragraaf worden de subsidieaanvraag, de naamswijziging, de contracttekening en de communicatie besproken.

3.1.1.   Subsidie aanvraag V&W

Doordat gebruik werd gemaakt van elektrische voertuigen kon subsidie worden aangevraagd  bij NOVEM. De aanvraag en afhandeling van deze subsidie heeft vertraging ondervonden waardoor de uitkering van de subsidie in gevaar kwam. Deze vertraging werd voornamelijk veroorzaakt door personele capaciteitsproblemen bij de Gemeente. Uiteindelijk is de subsidie nog wel verstrekt voor de tijd dat de voertuigen hebben gereden.

3.1.2.   Naamswijziging

Bij aanvang van de Delftpendel heette de Delftpendel ‘Citypendel’. Deze naam ‘Citypendel’ bleek echter al vastgelegd door NS. In februari 2001 heeft de Gemeente van NS een brief ontvangen waarin de NS de Gemeente informeert dat zij de naam Citypendel al geregistreerd heeft. Daarna is overeengekomen dat de naam Citypendel per 1 september 2001 niet meer gebruikt zou worden en dat de naam zou worden gewijzigd in Delftpendel.

De naamswijziging had de volgende aanpassingen tot gevolg:

-          Aanpassen logo

-          Aanpassen verwijsborden op de weg

-          Aanpassen magneetplaten op het voertuig van Connexxion

-          Vervanging informatie folder van de gemeente

-          Vervanging vervoerbewijzen

 

Per februari 2002 waren al deze wijzigingen doorgevoerd. Deze naamswijziging heeft gezorgd voor extra tijd en kosten voor de Gemeente.

3.1.3.   [A1] Contracten

Het contract tussen Connexxion en de gemeente Delft is getekend op 28 juni 2002. Het proces voor ondertekening van dit contract heeft bijna 2 jaar in beslag genomen. Het lange traject voor ondertekening van het contract is niet bevorderlijk geweest voor de communicatie tussen de Gemeente en Connexxion. Nadat het contract is getekend is afgesproken elke maand een voortgangsoverleg te plannen om de communicatie weer te verbeteren. Het eerste maandelijkse voortgangsoverleg heeft plaatsgevonden op 12 juli 2002.

Naast het contract met Connexxion heeft de Gemeente ook een contract gesloten met de TU over de huur van parkeerplaatsen. Dit contract is eveneens in juli 2002 getekend. Met de TU hoeven verder niet veel contacten onderhouden te worden over de Delftpendel. De communicatie heeft hier dan ook nauwelijks schade opgelopen.

3.2.        Reizigers

3.2.1.   Reizigersaantallen

Elke maand worden door Connexxion gegevens aangeleverd over de aantallen reizigers en de verkoop van retourtjes per dag. In grafiek 2 zijn de reizigersaantallen vanaf de start van de Delftpendel tot en met juni 2002 weergegeven. Bij deze grafiek is het van belang te weten dat de Delftpendel op zaterdag 8,5 uur rijdt, op vrijdag 3,5 uur en op zondag gemiddeld 1,5 uur (slechts 1 zondag in de maand).

In figuur 2 is de laatste maanden een stijging van het aantal passagiers te zien[2]. Als we juni 2002 vergelijken met juni 2001 zien we een forse toename in het aantal reizigers (613 versus 1131). Deze stijging kan veroorzaakt zijn door een aantal dingen:

-          De start van het project Zuidpoort november 2001

-          De communicatieacties met flyers in december 2001 en januari 2002

-          De vereenvoudigde en voordeligere tariefstructuur vanaf 1 februari 2002

-          De actie met de Delftpas van 1 juni 2002 tot 1 september 2002

-          Bekendheid door de enquźtes in juni 2002

-          Extra bezoekers in de binnenstad door evenementen in juni 2002

 

Figuur 2. Aantal reizigers per maand met de Delftpendel

In juli en augustus zijn de reizigersaantallen ongeveer gelijk met juni. Of de stijging in september weer verder doorzet moet nog blijken. In ieder geval is voortdurende aandacht voor verbeteringen en communicatie van belang.

3.2.2.   Karaktersering reizigers

Als basis voor de evaluatie van de tevredenheid van reizigers zijn in juni gedurende drie weekenden (zowel vrijdagavond als zaterdag) enquźtes gehouden onder de passagiers van de Delftpendel. De enquźtes werden bij het instappen in de Delftpendel door de chauffeur uitgedeeld. Het inleveren was mogelijk bij de chauffeur of via een antwoordenvelop. In totaal hebben 107 reizigers van de Delftpendel het enquźteformulier ingevuld geretourneerd[3].

De groep gebruikers bestaat uit een gelijke verdeling van mannen en vrouwen en een gelijke verdeling in leeftijdsklassen. De gebruikersgroep bestaat uit 41% gehuwden/ samenwonenden zonder kinderen en 31% alleenstaanden. Als je dit vergelijkt met de bevolking in Delft is dit een goede weerspiegeling van de bevolking. Wel zijn er relatief veel gepensioneerde die met de Delftpendel reizen (25%). De gebruikers van de Delftpendel geven aan naar de binnenstad te komen om te winkelen (47%), voor boodschappen (21%) of om horecagelegenheden te bezoeken (10%). Het grootste gedeelte van de gebruikers van de Delftpendel (49% op zaterdag - 69% op vrijdag) geeft aan minder dan één keer per maand tot bijna nooit met de auto naar de binnenstad te gaan.

De belangrijkste reden waarom de Delftpendel gebruikt wordt is dat men het lastig vindt een parkeerplaats in de binnenstad te vinden (zie bijlage 1). Ook het gratis parkeren is een belangrijke reden om de Delftpendel te gebruiken. Daarnaast zijn er ook bewoners van de TU-wijk die gebruik maken van de Delftpendel, maar dit is beperkt. Het merendeel van de passagiers (84%) van de Delftpendel geeft aan de Delftpendel te gebruiken in combinatie met de auto.

Van de Delftpendelreizigers komt ongeveer 40% uit Delft, Een relatief groot gedeelte komt uit de richting en omgeving Rotterdam (tabel 3). Mogelijk heeft de actie met de Delft/ Rotterdampas hier invloed. Een relatief groot deel komt uit een brede omgeving (Utrecht, Zeeland).

 

Tabel 1. Herkomst passagiers Delftpendel

 

 

Percentage

Delft

 

36  %

Tanthof

 

18 %

Wippolder

 

8 %

Buitenhof

 

3 %

Voordijkshoorn

 

3 %

Voorhof

 

2 %

Hof van Delft

 

1 %

Vrijenban

 

1 %

 

 

 

Buiten Delft

 

64 %

Pijnacker-Nootdorp

10 %

Rotterdam

 

6 %

Rijswijk e.o.

 

2 %

Schiedam

 

3 %

Zoetermeer

 

3 %

Overig

 

40 %

 

3.2.3.   Reizigerstevredenheid

In onderstaande tabel wordt de reizigerstevredenheid kort samengevat.

Tabel 2. Beoordeling Delftpendel

 

  • Vriendelijkheid chauffeur

Zeer goed

  • Rijgedrag chauffeur

Goed

  • Gemak in- en uitstappen

Goed

  • Tijdsduur rit

Zeer goed

  • Locatie parkeerterrein

Goed

  • Wachttijd bij parkeerterrein

Goed

  • Wachttijd bij haltes in de binnenstad

Goed

 

Andere aspecten van de reizigers tevredenheid staan bij de desbetreffende paragraaf. In het algemeen zijn de reizigers zeer tevreden met de Delftpendel.

3.2.4.   Potentiėle reizigers

Vaker reizen bestaande reizigers

In juni 2002 zijn niet alleen enquźtes gehouden onder feitelijke gebruikers van de Delftpendel (parkeerders in de binnenstad) maar ook onder de potentiėle gebruikers van de Delftpendel, de binnenstadparkeerders. Uit beide onderzoeken kan geconcludeerd worden dat er meer potentieel is voor de Delftpendel. Uit het onderzoek onder de huidige gebruikers blijkt dat 40% van de reizigers de Delftpendel voor het eerst gebruikt (tabel 3). Van de reizigers die de Delftpendel vaker heeft gebruikt geeft 60% aan even vaak en 38% vaker in de toekomst met de Delftpendel te gaan reizen (zie ook in de bijlage).

Tabel 3. Eerder gebruik van de Delftpendel

 

Aantal

%

Delftpendel eerder gebruikt

60

59

Eerste keer

42

41

Totaal

102

100

 

Van de passagiers die voor het eerst met de Delftpendel reist geeft 94% aan de Delftpendel vaker te gaan gebruiken (tabel 4). Als aan dit voornemen gevolg wordt gegeven betekent dit een blijvende verhoging van het aantal Delftpendel gebruikers. Samenvattend betekent dit dat het aantal reizigers kan blijven stijgen (een groot deel van de passagiers geeft aan de Delftpendel vaker te willen gaan gebruiken). Om dit voornemen van de passagiers werkelijkheid te maken is continue aandacht voor communicatie en kwaliteit van de Delftpendel van groot belang. Daarnaast is het van belang elke week zoveel mogelijk passagiers kennis te laten maken met de Delftpendel. Eenmaal de Delftpendel uitgeprobeerd, lijkt men enthousiaster dan van tevoren.

Tabel 4. Toekomstig gebruik Delftpendel

Voor passagiers die voor het eerst van de Delftpendel gebruik maken

 

Aantal

%

Vaker

34

94

Niet vaker

2

6

Totaal

36

100

 

Nieuwe reizigers

Naast meer passagiers door een toenemende gebruiksfrequentie van de huidige passagiers, kan het aantal passagiers ook toenemen door meer nieuwe reizigers. Om meer over de potentiėle doelgroep te weten te komen is een onderzoek gehouden onder parkeerders in de binnenstad (Ezelsveldlaan en Gasthuislaan). In totaal zijn in drie weekenden 548 respondenten geėnquźteerd. Van de respondenten was 49% afkomstig uit Delft. De meeste parkeerders uit Delft zijn afkomstig uit de wijken Vrijenban, Buitenhof, Tanthof-West en Tanthof-Oost. Van deze wijken is met name voor het Buitenhof en de beide Tanthoven de Delftpendel een goed alternatief. Ook voor de 51% reizigers die van buiten Delft komen kan de Delftpendel een goed alternatief zijn. Het is dan wel van belang dat de automobilisten tijdig geļnformeerd worden over de Delftpendel, zodat ze niet eerst de binnenstad voorbij hoeven te rijden.

Uit het parkeerdersonderzoek blijkt dat slechts enkele binnenstadparkeerders in het verleden gebruik hebben gemaakt van de Delftpendel. De meeste parkeerders hebben wel eens gehoord van de Delftpendel maar weten niet precies wat het is, wanneer het rijdt en van waar het vertrekt. De belangrijkste redenen die de parkeerders geven om geen gebruik te maken van de Delftpendel is dat het  een ‘gedoe’ is en dat de Delftpendel een lange reistijd zou hebben.

-          Tabel 5. Reden geen gebruik Delftpendel

 

-          Het is een gedoe

  35 %

-          Parkeerterrein bij de TU ligt niet op mijn route

  10 %

-          Neemt de fiets

9 %

-          Lange reistijd

    8 %

-          Gebruikt de auto (makkelijker)

7 %

-          Teveel bagage/ boodschappen

    5 %

-          Anders

  26%

3.3.        Exploitatie

3.3.1.   Koopzondag

Per 1 januari 2001 heeft Delft geen officiėle koopzondagen meer. Winkels kunnen elke zondag geopend zijn. De meeste winkels hanteren echter nog steeds de eerste zondag van de maand als koopzondag. De Delftpendel heeft daarom nog een jaar (2001) op de “koopzondag” doorgereden. Het aantal reizigers op koopzondag was echter zodanig klein, dat de Delftpendel per 1 februari 2002 alleen nog op koopavond en zaterdag rijdt.

3.3.2.   Koopavond

In de grafiek is te zien dat het aantal passagiers op vrijdag ook erg laag is. Op veel vrijdagen is het aantal passagiers op koopavond zelfs lager dan het aantal passagiers op sommige koopzondagen. In de binnenstad is ook te zien dat op vrijdag vaak lege busjes voorbij rijden. Er is een aantal mogelijke oorzaken aan te wijzen voor het matige gebruik op vrijdag:

1.         Koopavonden trekken in Delft niet zo veel bezoekers

2.         Op koopavonden is er voldoende parkeergelegenheid

Er is geen verschil tussen de gemiddelde parkeertijd op vrijdagavond en zaterdag. Gemiddeld wordt er op beide dagen één uur en driekwartier geparkeerd.

3.3.3.   Zaterdag

Op zaterdag loopt de Delftpendel steeds beter. Het aantal reizigers op zaterdag is in 2002, ten opzichte van 2001 bijna verdubbeld. Belangrijke reden daarvoor lijkt dat op zaterdag in Delft het vinden van een parkeerplek niet zo makkelijk is als op vrijdag. De parkeerplaats bij de Gasthuislaan is vaak vol waardoor bezoekers van de binnenstad ten eerste tijd kwijt zijn om een vrije parkeerplaats te vinden en ten tweede als nog een stukje moeten lopen. De Delftpendel wordt hierdoor relatief aantrekkelijk. De tijd die het extra kost is relatief minder en de kosten zijn een stuk lager.

3.3.4.   Prijs

De aanpassing van het tarief per 1 februari 2002 heeft voor de meeste mensen geleid tot een tariefsverlaging. Niet alleen het tarief veranderde, maar ook de tariefstructuur. Voorheen kostte de Delftpendel NLG 2,50 voor een retour per auto, vanaf 1 februari EUR 0,50 voor een retour per persoon. Bij het nieuwe tarief reizen kinderen gratis. Dit betekent dat na 1 februari 2002,  tot maximaal 2 volwassenen per auto het tarief goedkoper is geworden.

Uit de evaluatie blijkt dat reizigers met de Delftpendel zeer tevreden zijn met het tarief. Het tarief is ook een belangrijke reden voor veel mensen om met de Delftpendel te rijden. Van de binnenstadparkeerders (de potentiėle gebruikers) blijkt echter slechts 8% de prijs van een Delftpendelkaartje te kennen. Het is dus van belang de relatief lage prijs beter te communiceren aan alle binnenstadbezoekers. Dit is onder andere mogelijk via driehoeksreclame of abri’s.

3.3.5.   Frequentie

Voor de evaluatie is gemeten of de frequentie van de Delftpendel zoals die gereden wordt door Connexxion overeenkomt met de planning. Er is gebleken dat structureel te weinig gereden wordt. In tabel 6 is aangegeven wat de gemiddelde frequentie was tijden de drie test-weekenden.

Naar aanleiding van de resultaten van de metingen is met Connexxion een gesprek gevoerd over de gemeten frequenties. De door ons gemeten frequenties bleken overeen te komen met de dienstregeling zoals de chauffeurs van Connexxion die krijgen uitgereikt. Gedurende de hele periode vanaf de start van de Delftpendel is dus structureel te weinig gereden.  Dit betekent dat ten eerste met Connexxion moet worden gepraat over verrekening van de niet gereden bussen en ten tweede over de frequentie waarmee de Delftpendel gedurende de rest van het experiment moet worden gereden. Of het contract met Connexxion moet worden aangepast of de Delftpendel moet vaker gaan rijden.

Tabel 6. Frequentie Delftpendel (in aantallen per uur)

Tijdstip

Gemeten frequentie

Frequentie conform contract

Vrijdag 18:00 - 20:00

7

8

Vrijdag 20:00 - 21:00

4

8

Zaterdag 9:00 - 11:00

4

8

Zaterdag 11:00 - 13:00

8

12

Zaterdag 13:00 - 15:00

8

8

Zaterdag 15:00 - 17:00

8

12

 

De bekendheid van de frequentie van de Delftpendel bij de binnenstadparkeerders is zeer laag. Dit is een belangrijk punt om in de communicatie te verbeteren. Een mogelijkheid hiervoor is de Delftpendel op te nemen in de dynamische vertrekinformatie van bussen bij het station en de informatie bij de haltes te verbeteren (DORIS). Een andere manier is de Delftpendel bussen zelf als communicatiemiddel te gebruiken (reclame op het voertuig).

3.3.6.   Haltes

Het grootste gedeelte (90%) van de gebruikers van de Delftpendel stapt op de heenweg in bij het parkeerterrein voor de Delftpendel. Zo’n 84% heeft de Delftpendel gebruikt in combinatie met de auto. Bovendien stapt 84% van de gebruikers uit in de binnenstad, voornamelijk op de Markt (54%). Op de terugweg stapt 94% van de gebruikers in de binnenstad in, met name bij de halte aan de Gasthuislaan (38 %). Slechts 5% stapt op bij het centraal station.

Slechts een kleine gebruikersgroep maakt gebruik van de Delftpendel voor ritten vanuit het de binnenstad naar het Centraal Station en de TU wijk. De Delftpendel wordt hoofdzakelijk gebruikt zoals bedoeld, voor P&R vervoer.

Alle gebruikers zijn tevreden tot zeer tevreden met de ligging en het aantal haltes van de Delftpendel in de binnenstad. De informatie over vertrektijden bij de haltes wordt overwegend voldoende ervaren. De passagiers geven aan dat de Delftpendel verbeterd kan worden door een tweede opstappunt in Delft Noord. Ook een halte in de noordelijke binnenstad wordt als extra mogelijkheid genoemd.


3.4.        Communicatie

Bijna 45% van de reizigers geeft aan voldoende tot goed geļnformeerd te zijn door de Gemeente over de Delftpendel. Echter 31% geeft aan geen informatie te hebben gekregen. Onder de binnenstadparkeerders geeft 50% aan bekend te zijn met de naam Delftpendel, 40% is echter niet bekend met de naam. In deze paragraaf wordt de communicatie richting de reizigers, belangstellenden en Connexxion geėvalueerd.

3.4.1.   Folder

Uit het gebruikersonderzoek blijkt dat slechts 6% van de reizigers door de folder is geļnformeerd. Belangrijkste bron van informatie is de informatie langs de weg, gevolgd door informatie van kennissen en familie en regionale kranten. Ook wordt het Rotterdam/Delftpas Magazine geregeld genoemd als informatiebron. (In het derde kwartaal van 2002 stond er een advertentie over de Delftpendel in het magazine.) De parkeerders in de binnenstad geven aan de informatie langs de weg te zien als belangrijkste vorm van informatie (40%), gevolgd door de Delftse Post. Slechts 3% van de parkeerders kent de folder.

De grootste groep respondenten (35%) vindt dat een gemeentefolder de beste wijze is om informatie te verschaffen over de Delftpendel. Het is dus zaak deze goed te verspreiden. In de eerste 2 jaar is de verspreiding van de folder niet altijd even goed geweest. Dit is ook veroorzaakt doordat door de naamswijziging nieuwe folders gedrukt moesten worden.

3.4.2.   Specifieke acties

Eind 2001 heeft de Gemeente Delft een flyercampagne met gratis kaartjes onder winkelend publiek gestart. Begin februari bij de start van de werkzaamheden in Zuidpoort is deze actie nogmaals herhaald. De flyers zijn uitgedeeld in de binnenstad en achter de ruitenwissers van geparkeerde auto’s geplaatst.

Van juni 2002 tot en met augustus 2002 konden de houders van een Delft- of Rotterdampas gebruik maken van een coupon voor eenmalig gratis gebruik van de Delftpendel.  Voorzover bekend hebben in juni twee mensen hier gebruik van gemaakt. Het Delft/ Rotterdampas magazine is wel regelmatig genoemd als informatiebron voor de Delftpendel. Combinatie van de Delftpendel met de Delft-Rotterdampas lijkt dus wel zinvol.

3.4.3.   Bewegwijzering-  en informatieborden

Het bebordingsplan dat voor de Delftpendel is gemaakt is op twee manieren geėvalueerd. Ten eerste door na te gaan of alle borden volgens plan geplaatst zijn (tabel 7) en ten tweede door de reizigers en potentiėle reizigers te vragen naar hun waardering van de bebording.

 

Tabel 7. Evaluatie Bebording

Bebording:

Ontbreekt

Slecht zichtbaar

Goed zichtbaar

Informatieborden

0

1

5

Bewegwijzeringborden

0

2

7

 

Uit de evaluatie van het bebordingsplan bleek dat 1 informatiebord (geel) en 3 bewegwijzeringsborden (blauw) slecht zichtbaar zijn. Hier is inmiddels actie ondernomen.

Uit de reizigersenquźte is gebleken dat de grootste groep reizigers geļnformeerd is over de Delftpendel door de informatie langs de weg. Toch worden de parkeerverwijsborden van de Delftpendel relatief laag gewaardeerd. Belangrijkste oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat de link tussen P&R en Delftpendel niet altijd wordt gelegd. Het logo van de Delftpendel is paars. Zowel de kleur van het logo als de naam Delftpendel komen niet terug op de blauwe borden. Op de gele borden staat zoveel informatie dat het moeilijk is deze meteen goed op te nemen. Omdat de borden een belangrijk communicatiemiddel zijn richting (potentiėle) gebruikers is het van belang de bebording zodanig aan te passen dat deze duidelijker wordt voor de weggebruiker. Dat wil zeggen dat zowel de kleur van het logo als de naam Delftpendel terug moeten komen op de parkeerverwijsborden.

3.4.4.   Informeren externen

Vanaf de start van de Delftpendel (november 2000) is de communicatie tussen de Gemeente en het college en de pers niet helemaal ideaal verlopen. Er zijn in het afgelopen jaar regelmatig vragen gekomen vanuit de pers. De Gemeente heeft hier niet altijd snel op gereageerd waardoor de pers de indruk heeft gekregen dat de Delftpendel niet helemaal ‘goed’ geregeld zou zijn. Leerpunt hieruit is dat zorgvuldiger moet worden omgegaan met reacties richting pers en dat snel en adequaat informatie moet worden aangeleverd.

3.4.5.   Connexxion- Gemeente Delft

Door de vertraging met het tekenen van het contract tussen de gemeente Delft en Connexxion had het contact wat schade opgelopen. Tijdelijk is hierdoor de onderlinge communicatie wat minder geweest, ondertussen is deze weer hersteld.

Bij het invoeren van het beleid voor de autoluwe binnenstad is wat verwarring ontstaan tussen politie en chauffeurs van Connexxion over het met de Delftpendel door de autoluwe binnenstad rijden. Aan de chauffeurs is vervolgens een ontheffing verleend om in de autovrije binnenstad te rijden zodat de onduidelijkheden zijn opgelost. Met de invoering van de pollers zijn de busjes van Connexxion uitgerust met een speciaal systeem waardoor de pollers voor de Delftpendel zakken.

Door straatopbrekingen in de binnenstad hebben de Connexxion chauffeurs enkele malen de vaste route niet kunnen rijden. Connexxion was niet op de hoogte gebracht van de wegwerkzaamheden. In het ingestelde overleg zullen deze wegwerkzaamheden ook een onderdeel van de agenda zijn.

3.5.        Financiėn

3.5.1.   Kosten

Eenmalige investeringen

De eenmalige investeringen voor de Delftpendel bestaan uit de volgende onderdelen:

-          haltevoorzieningen

-          parkeerbewegwijzering

-          het plaatsen van de acculaders

-          communicatie rond start (folder, vervoerbewijzen, advertenties)

Voor deze activiteiten is door de gemeenteraad een eenmalig krediet “Haltevoorzieningen Delftpendel” beschikbaar gesteld van €72.605. Dit bedrag was voldoende om de eerste 2 jaar alle bovengenoemde kosten te betalen.

Huur TU-terrein

De TU Delft ontvangt voor het gebruik van het parkeerterrein een vergoeding. Deze vergoeding bedraag minmaal €11.000,- en maximaal € 34.000,-. De exacte vergoeding wordt berekend door het aantal verkochte retourtjes op de drukste zaterdag te vermenigvuldigen met  € 91,-. In tabel 8 is te zien wat de Gemeente in de eerste jaren naar verwachting moet betalen voor de huur van het TU terrein. In het budget voor de Delftpendel is nog geen reservering opgenomen voor de huur van de parkeerplaatsen. De huur voor de parkeerplaatsen in 2000, 2001 en 2002 is in 2002 betaald van het exploitatiebudget, hierdoor is een tekort op de begroting ontstaan. Voor de huur van het parkeerterrein van 2000-2002 zal dus een extra krediet aangevraagd moeten worden.

 

Tabel 8. Tarief huur parkeerplaatsen TU

 

2000

2001

2002

Huur TU terrein

€1.173

€11.345

€12.965

 

Exploitatie

Het gereserveerde budget voor de Delftpendel voor de experimentele periode van november 2000 tot en met december 2002 is €301.021,-. Dit budget is deels afkomstig van de reguliere begroting, deels van een eenmalige bijdrage van het project Zuidpoort (€116.622). De exploitatiekosten in 2002 lijken relatief hoog, maar dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de parkeerkosten van de jaren 2000-2002 helemaal in 2002 geboekt zijn.

In tabel 9 zijn de opbrengsten van de Delftpendel al verrekend met de kosten. De exploitatiekosten, zijn dus de netto  exploitatiekosten. In de tabel is te zien dat het tekort op de begroting van de Delftpendel met name wordt veroorzaakt doordat er geen budget was opgenomen voor de huur van het parkeerterrein.  Dit budget is bij de start van de Delftpendel niet begroot, omdat op dat moment nog geen duidelijkheid bestond over het kostenniveau, gezien de toen lopende onderhandeling met de TU. Thans moet hiervoor alsnog dekking worden gevonden. Gezien het grote belang van de Delftpendel tijdens de bouw van Zuidpoort wordt voorgesteld dit ten laste te brengen van de exploitatie Zuidpoort. Voor de jaren 2003 en 2004 is de verwachting dat de kosten voor parkeren uit de bestaande begroting betaald kunnen worden omdat de eenmalige investeringen in de komende jaren lager zullen zijn.

 

Tabel 9 Begroting Delftpendel periode 2000-2002 in Euro

 

2000

2001

2002

Totaal

Begroting 1999-2002

46.000

46.000

46.000

138.000

Zomernota 2001-2004

 

22.689

23.710

46.399

Zuidpoort

 0

74.818 

 41.804

116.622

Haltevoorzieningen

 25.307

 17.719

 29.579

72.605

Totaal beschikbaar

71.307 

161.226 

141.093 

373.626

Totaal uitgaven

71.093

160.604

168.303

400.000

Saldo

214

 622

 -27.210

-26.374

 

 

 

 

 

Specificatie tekort:

 

Specificatie uitgaven 2002

Huur TU-terrein 2000

1.173

Prognose exploitatiekosten 2002

138.000

Huur TU-terrein 2001

11.345

Communicatie

4.820

Huur TU-terrein 2002

12.965

Huur TU-terrein 2000

1.173

Totaal

25.483

Huur TU-terrein 2001

11.345

 

 

Huur TU-terrein 2002

12.965

 

 

Totaal

168.303

 

3.5.2.   Opbrengsten

De opbrengst van de Delftpendel bestaat uit de opbrengsten van de kaartverkoop. Het tarief van de Delftpendel is er niet op gebaseerd de Delftpendel kostendekkend te laten werken. Het doel is meer een aantrekkelijk tarief te stellen wat past bij het product en zorgt voor een goed alternatief voor parkeren in de binnenstad. De grafiek hieronder geeft het aantal verkochte kaartjes naar type over de projectperiode. De opbrengsten bedragen vanaf  1 februari 2002 €0,5 maal het aantal verkochte kaartjes en voor 1 februari 2002 NLG2,50 maal het aantal verkochte retourtjes plus NLG 1 maal het aantal verkochte enkeltjes. In 2001 waren de opbrengsten ruim €2000 in 2002 zullen deze vermoedelijk ruim €3000 bedragen.

Figuur 3. Kaartsoorten reizigers per maand met de Delftpendel

4.       Conclusies en aanbevelingen

4.1.        Conclusies

Na een wat moeizame start gaat het steeds beter met de Delftpendel. Er is een duidelijk stijgende lijn te zien in het aantal passagiers, met name op de zaterdag. De promotieactiviteiten geven steeds meer bekendheid aan de Delftpendel, waardoor steeds meer mensen gebruik maken van de Delftpendel. De bestaande reizigers van de Delftpendel zijn zeer tevreden en waarderen de Delftpendel in zijn totaliteit met het rapportcijfer 8,6. De voornaamste reden waarom de Delftpendel gebruikt wordt is kostenbesparing. Wanneer reizigers eenmaal een keer de Delftpendel gebruikt hebben geven zij aan dit vaker te willen doen.

Door de potentiėle gebruikers van de Delftpendel (de binnenstadparkeerders) wordt aangegeven dat men denkt dat de Delftpendel ‘te veel gedoe is’. Ook zijn er veel mensen die de Delftpendel niet kennen. De relatie tussen P&R en Delftpendel wordt niet altijd gelegd. Daarnaast is het onduidelijk wanneer de Delftpendel precies rijdt. Deze onzekerheid leidt er toe dat de Delftpendel minder aantrekkelijk is. Het is daarom van belang veel aandacht aan communicatie te geven om de bekendheid met de Delftpendel te vergroten.

Financieel gezien is de Delftpendel nagenoeg binnen budget gebleven. De huur van de TU-parkeerplaatsen is meegevallen, de exploitatie is volgens verwachting en de eenmalige investeringen zijn volgens plan verlopen. Met Connexxion worden nog onderhandelingen gevoerd over de eventuele financiėle consequenties van het niet juist uitvoeren van de dienstregeling van de Delftpendel.

4.2.        Aanbevelingen

Uit de evaluatie blijkt dat de Delftpendel op een aantal punten verbeterd kan worden. In deze paragraaf daarom een aantal aanbevelingen.


4.2.1.   Communicatie

Met Connexxion

Gezien de communicatieproblemen in de eerste periode is maandelijks overleg tussen de Gemeente en Connexxion gestart. In dit maandelijks overleg worden alle operationele zaken besproken evenals de knelpunten en de voortgang. De afspraken die in dit overleg worden gemaakt worden vastgelegd in notulen.

Met de klant

Uit de evaluatie is gebleken dat met name de communicatie op de weg en vanuit de gemeente te wensen overlaat. Een aantal mogelijkheden om dit te verbeteren:

-          De busjes van de Delftpendel zijn op dit moment alleen herkenbaar door de magnetische platen aan de zijkanten van het busje. Door de busjes meer herkenbaar te maken valt de Delftpendel meer op in het binnenstadsbeeld.

-          De Delftpendel kan opgenomen worden in DORIS. Op het Dynamische informatiesysteem van het openbaar vervoer in Delft is dan te zien hoe laat de volgende Delftpendel komt. Dit heeft twee consequenties: betere informatie over vertrektijden en meer bekendheid van de Delftpendel. Wanneer de Delftpendel niet meer het station aan doet in de toekomst heeft opname in Doris geen zin.

-          Verbeteren bewegwijzering. De bewegwijzering kan verbeterd worden. Met name de link tussen de blauwe P&R-borden en de Delftpendel wordt door de reiziger niet altijd gelegd. Dit kan verbeterd worden door de kleur van het logo en de naam Delftpendel op te nemen in de parkeerverwijsborden. Bij aanvang van de Delftpendel is hier juist niet voor gekozen in verband met de uniformiteit van verwijzen naar P&R-terreinen met andere steden. Nu blijkt echter dat deze manier van verwijzen niet echt duidelijk is.

-          Betere verspreiding folder. De verspreiding van de folder kan nog beter. Met name in wijkcentra en in aanliggende gemeenten kan de folder nog beter verspreid worden.

-          Flyers. Afgelopen jaar is twee keer een flyeractie gehouden. Dit is een goede manier om de binnenstadbezoeker en parkeerder direct te benaderen. De flyer kan tegelijkertijd gebruikt worden om reclame te maken voor de Delftse binnenstad.

-          Potentiėle gebruikers van de Delftpendel worden nu vooral geļnformeerd over de Delftpendel door regionale media. Toeristen kunnen beter geļnformeerd worden door regio overschrijdende media zoals internetsites en folders van de VVV Delft.

-          Het aanbrengen van driehoeksborden om lantaarnpalen in Delft. Het is mogelijk om in Delft reclame te maken met behulp van driehoeksborden om lantaarnpalen. Deze borden zouden tijdelijk (bijvoorbeeld een maand) gebruikt kunnen worden om de Delftpendel meer bekendheid te geven.

-          Eenmalig reclame voor de Delfpendel in alle Abri’s. In de meeste Abri’s in Delft is ook ruimte voor reclame. De kosten hiervan zijn wel hoger dan van de driekhoeksborden. Toch kan overwogen worden om tijdelijk (een deel van) de Abri’s te voorzien van reclame voor de Delftpendel die vanaf de weg te zien is.

4.2.2.   Product

Wat betreft het produkt Delftpendel kan een aantal aanbevelingen worden geformuleerd:

-          De bezetting van de Delftpendel op de vrijdagavond is laag. Op koopavond is er in de binnenstad voldoende parkeergelegenheid. Dit maakt de Delftpendel minder aantrekkelijk voor een bezoek aan de binnenstad. Gezien de resultaten en het potentieel op vrijdag raden wij aan vrijdag af te schaffen en alle aandacht te geven aan de Delftpendel op zaterdag en bij evenementen.

-          Het hele jaar door bezitters van de Delft/ Rotterdampas gratis toegang geven tot de Delftpendel. Van de gemaakte kosten krijgt de Gemeente Delft de helft terug van de gemeente Rotterdam en er verschijnen gratis advertenties in het magazine van de Delft/ Rotterdampas.

-          Tijdens evenementen in de binnenstad van Delft worden veel bezoekers voor een langere tijd naar de binnenstad getrokken. Op evenementen op zaterdag zou de Delftpendel op gewijzigde tijden kunnen rijden of een andere route kunnen rijden om de klant beter te bedienen. Op andere dagen dan zaterdag moet overwogen worden of de inzet van de Delftpendel bij het evenement wel zinvol is (gezien de ervaringen op de koopavond en zondag).

-          De halteplaats op het station wordt door de passagiers weinig gebruikt. Overwogen kan worden om het station uit de route te halen en in plaats daarvan door de noordelijke binnenstad te rijden. De route zou er dan als volgt uit zien:

Mekelweg – Ezelsveldlaan – Gashuislaan – Burgwal - Oude Lange dijk- Vrouwenregt – Voldersgracht - Markt - Oude Lange dijk – Burgwal - Gasthuislaan – Mekelweg

Wanneer de Delftpendel niet via de noordelijke binnenstad rijdt is het wel handig om het station erin te houden, aangezien dit geen extra kosten met zich meebrengt en Connexxion dan een handige rustlocatie voor de chauffeurs heeft.

Genoemde route is alleen ter overweging bij de aanbevelingen genoemd, omdat het expliciet in de enquete is genoemd. Genoemde route kwam, bij een wens tot betere ontsluiting van het noordelijk winkelgebied, als minst slechte optie uit de bus. Een ieder is het er echter over eens dat het weinig toevoegt aan de bestaande route via de markt. Ook is iedereen het erover eens dat het daar op zaterdag veel te druk is. Derhalve is deze aanbeveling niet in het voorstel opgenomen

Om de Oude Kerk als een soort eindpunt (lus) te zien - dan zou de route over de Oude Delft nog wel te billijken zijn - is niet mogelijk, omdat het station er min of meer als eindpunt in moet blijven wegens contractuele verplichtingen met Connexxion (aanwezigheid WC's, plek om brood te eten, pauze-mogelijkheden voor chauffeurs).

4.2.3.   Financiėn

In het vorige hoofdstuk is al aangegeven dat het budget dat voor de Delftpendel gereserveerd was voldoende was. Het enige is dat er voor het gebruik van de parkeergelegenheid bij de TU nog geen budget was gecreėerd. Dit moet voor de periode van 2000 – 2002 alsnog aangevraagd worden. Voor het vervolgbudget zijn twee dingen van belang:

1.       In het budget van 2003 en 2004 moet extra ruimte gecreėerd worden voor communicatie.

2.       In het budget van 2003 en 2004 moet extra ruimte gereserveerd worden voor het verbeteren van bewegwijzering

3.       Het exploitatiebudget van 2003 en 2004 kan verminderen wanneer de vrijdag wegvalt. Communicatie en bewegwijzering kunnen uit het vrijgekomen budget gefinancierd worden.

4.       De kosten voor de huur van het parkeerterrein voor 2003 en 2004 worden opgenomen in het bestaande budget[4].

In tabel 10 staat aangeven wat er beschikbaar is voor de Delftpendel in 2003 en 2004. In Tabel 11 staat aangegeven wat de Delftpendel gaat kosten in 2002 en 2003. Er zijn 3 alternatieven uitgewerkt. De 0-optie waarbij niks aan het concept verandert en een alternatief voorstel waarbij de vrijdag verdwijnt. De route veranderen in een route waarbij de Delftpendel niet via het station rijdt maar via de noordelijke binnenstad brengt geen extra kosten met zich mee.

 

Tabel 10. Budget Delftpendel

 

2003

2004

Begroting 1999-2002

€46.000

€46.000

Zomernota 2001-2004

€98.160

€98.160

Totaal beschikbaar

€144.160

€144.160

 


Tabel 11. Uitgaven Delftpendel 2003 en 2004

 

 Met vrijdag

Zonder vrijdag

Exploitatiekosten

€140.000

€110.000

Verbetering bebording

€10.000

€10.000

Huur parkeerterrein

€15.000

€15.000

Communicatiekosten

€10.000

€10.000

Totaal

€175.000

€145.000

4.3.        Tot slot

Tijdens de bouw van de parkeergarage in het Zuidpoortgebied is er voornamelijk in het zuiden van de binnenstad onvoldoende parkeergelegenheid. Vanuit dat perspectief is het raadzaam het project Delftpendel minimaal voort te zetten tot het einde van de werkzaamheden in het Zuidpoortgebied (naar verwachting eind 2004). Tegen het einde van het project Zuidpoort dient nogmaals geėvalueerd te worden of voortzetting van de Delftpendel als regulier vervoer naast de nieuwe parkeergarage aanbevelenswaardig is.


Bijlage 1          Gebruikersonderzoek

 

Reisdag

Aantal

%

Vrijdag 7 juni

11

10

Vrijdag 14 juni

8

8

Zaterdag 8 juni

42

39

Zaterdag 15 juni

35

33

Zaterdag 22 juni

11

10

Totaal

107

100

 

Geslacht (M/V)

 

Aantal

%

Man

52

50

Vrouw

51

50

Totaal

103

100

 

Leeftijd (jaar)

Aantal

%

18 - 24

9

9

25 – 34

20

19

35 – 44

14

14

45 – 54

20

19

55 – 64

23

22

65plus

17

17

Totaal

103

100

 

Gezinssituatie

 

Aantal

%

Alleenstaand

32

30

Alleenstaand met inwonende kinderen

6

6

Gehuwd/samenwonend zonder inwonende kinderen

43

41

Gehuwd/samenwonend met inwonende kinderen

24

23

Totaal

105

100

 

Arbeidsmarktsituatie

 

Aantal

%

Betaald werk

58

56

Scholier/ student

7

7

Studeer en verricht betaald werk

6

6

Werkloos/ werkzoekend

1

1

Werkzaam in huishouden

3

3

Gepensioneerd

27

25

Anders

2

3

Totaal

104

100

 

Eerder gebruik van de Delftpendel

 

Aantal

%

Delftpendel eerder gebruikt

41

41

Eerste keer

58

59

Totaal

99

100

 

Toekomstig gebruik Delftpendel

Voor passagiers die voor het eerst van de Delftpendel gebruik maken

 

Aantal

%

Vaker

40

95%

Niet vaker

2

5%

Totaal

40

100%

 

Toekomstig gebruik Delftpendel

Voor passagiers die vaker met de Delftpendel reizen

 

Aantal

%

Vaker

31

40

Even vaak

39

50

Minder vaak

1

1

Weet niet

7

9

Totaal

78

100

 

Instaphalte heenreis

 

Aantal

%

Parkeerterrein Delftpendel

94

89

Burgwal

3

3

Markt

9

8

Totaal

106

100

 

Instaphalte terugreis

 

Aantal

%

Gasthuislaan

32

38

Burgwal

21

25

Markt

26

31

Centraal Station

4

5

TU wijk

1

1

Totaal

84

100

 

Uitstaphalte heenreis

 

Aantal

%

Gasthuislaan

20

20

Burgwal

10

10

Markt

56

55

Centraal Station

9

9

TU wijk

7

7

Totaal

102

100

 

Gebruik Delftpendel in combinatie met de auto

 

Aantal

%

In combinatie met auto

87

84

Niet in combinatie met auto

17

16

Totaal

104

100

 

Op welke wijze geļnformeerd

Aantal

%

Via folder

6

6

Regionale krant

14

13

Delftsche Courant

15

14

Stadskrant

13

12

kennissen_familie

24

22

Informatie langs de weg

34

32

Rotterdampas Magazine

7

7

Anders

18

17

 

Redenen van gebruik Delftpendel?

Aantal

%

Gratis parkeren

53

50

Moeilijk om een parkeerplaats te vinden

65

61

Ik woon in de buurt van het partkeerterrein

13

12

Goedkoper reizen dan met reguliere bus

21

20

Anders

21

20

 

Aspecten Delftpendel:

slecht

onvoldoende

voldoende

goed

n.v.t

 

%

%

%

%

%

De informatie die u van de gemeente heeft gekregen over het gebruik van de Delftpendel

13

12

30

15

31

Het aantal keer dat de bus in het uur rijdt

1

1

19

75

4

De vriendelijkheid van de chauffeur

0

0

5

95

0

Het rijgedrag van de chauffeur

0

0

14

86

0

Het gemak waarmee u in en uit de bus komt

0

3

20

77

0

De tijdsduur van een rit

0

0

14

85

1

De wachttijd bij de opstaphalte op het TU-terrein

0

1

19

76

4

De wachttijd bij de halte voor de terugreis

0

0

28

64

8

De prijs van het kaartje

1

1

10

87

2

De duidelijkheid van de borden naar het parkeerterrein

6

22

22

41

9

Het aantal haltes om in- en uit te stappen in de Binnenstad

0

1

38

59

2

De informatie over de vertrektijden bij de haltes

7

15

33

31

14

De ligging van het parkeerterrein

0

1

18

78

3

De ligging van de haltes in de Binnenstad

0

1

23

74

2

 


Bijlage 2          Onderzoek parkeerders

Respons

 

Datum

Aantal

7-jul

48

8-jul

149

14-jul

49

15-jul

124

21-jul

86

 

Respons

Aantal

%

Ezelsveldlaan (Techniekmuseum)

115

78

Gasthuislaan (Bibliotheek)

315

79

Totaal

430

79

 

geslacht

%

man

54%

vrouw

46%

 

 

Aantal

%

Buiten Delft

263

50

Delft

262

50

Totaal

525

100

 

Herkomst

Aantal

%

Delft

261

48

Pijnacker

82

15

sGravenhage

29

5

Schipluiden

23

4

Nootdorp

16

3

De Lier

13

2

Rijswijk

10

2

Zoetermeer

10

2

Rotterdam

9

2

Naaldwijk

8

1

Wateringen

5

1

Maasluis

4

1

Anders

78

14

 

Gebruik Delftpendel

Aantal

%

maakt gebruik van de Delftpendel

12

4

maakt geen gebruik van de Delftpendel

266

96

 

Doel voor de binnenstad

Aantal

%

Niets

20

4

Winkelen

260

47

Horecagelegenheid bezoeken

70

13

Boodschappen doen

119

22

Stad bekijken

8

1

Museum/ kerk bezoeken

3

1

Bij familie/ vrienden/ kennissen op bezoek

28

5

Anders

61

11

Wil niet zeggen

2

0

 

Hoe vaak op een vrijdagavond met de auto naar de Binnenstad van Delft

Aantal

%

Elke vrijdagavond

38

5

Meer malen per maand

70

10

Een keer per maand

65

9

Minder dan een keer in de maand

51

7

Bijna nooit

319

45

 

Hoe vaak op een zaterdagmiddag met de auto naar de Binnenstad van Delft

Aantal

%

Elke zaterdag

86

12

Meer malen per maand

120

17

Een keer per maand

74

11

Minder dan een keer in de maand

62

9

Bijna nooit

200

28

 

Bekendheid met de Delftpendel

Aantal

%

Bekend met naam Delftpendel

265

38

Wel eens van gehoord

55

8

Niet bekend met Delftpendel

218

31

 

Via welke manier geļnformeerd

Aantal

%

folder

9

3

regionale krant

18

6

Stadskrant

27

8

Delftsche Courant

19

6

Delftsche Post

102

32

kenissen/vrienden/familie

30

9

infomatie langs de weg

129

40

via Tv/radio

31

10

heeft ze zien rijden/ staan

10

3

 

Bekend met aspecten Delftpendel

Aantal

%

bekend met Delftpendel

320

66

Zo ja bekend:

 

 

Kent u de opstaphalte op het parkeerterrein bij de TU?

16

5

Kent u route die de Delftpendel aflegt?

27

8

Weet u welke dagen de Delftpendel rijdt?

43

13

Weet u hoe vaak de Delftpendel per uur rijdt?

44

14

Weet u waar de Delftpendel in de Binnenstad stopt?

55

17

Kent u de folder van de Gemeente over de Delftpendel?

56

18

Kent u de prijs van een retourtje?

62

19

Kent u het logo van de Delftpendel?

145

45

Heeft u ooit borden langs de weg gezien die naar de parkeerplaats v.d. Delftpendel verwijzen?

199

62

 

Volgens respondenten beste wijze om informatie te verstrekken over de Delftpendel

Aantal

%

Delftsche post

27

26

Regionale krant

27

26

Info in winkels

14

13

Info gemeentefolder

37

35

Info internet

13

12

Borden langs de weg

13

12

 


Bijlage 3          Passagiersaantallen 2001 en 2002


 



[1] En tot 1 februari 2002 ook op koopzondag.

[2] De piek in maart 2002 is te danken aan 1 uitschieter (2 maart vakantiedag). In bijlage 3 staan de reizigersaantallen per week in een grafiek aangegeven.

[3] Van het onderzoek onder gebruikers en parkeerders is een rapportage gemaakt door het vakteam Onderzoek en Statistiek. Deze is desgewenst opvraagbaar bij het vakteam mobiliteit.

 

[4]Eerder was een hoger budget vastgesteld maar door onderhandelingen met de TU is dit teruggebracht. Uit de stukken van de Delftpendel blijkt dat het budget wel al ambtelijk is vastgesteld maar nog niet door de raad is gegaan.


 [A1]Niet te negatief over de gemeente zijn. Deze evaluatie moet juist het vakteam wat positiever naar buiten brengen anders wordt de wethouder eruit geknikkerd ;-)