Stuk 28 I                                                                                             Delft, 5 februari 2002.

02/001855        

                                                                      

Onderwerp: voorbereidingsbesluit TU-noord.

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

Het voorbereidingsbesluit heeft betrekking op het noordelijk TU-gebied. Dit gebied is gelegen tussen de binnenstad en de aula van de TUD. In het noordelijk TU-gebied was de TU (destijds nog TH) oorspronkelijk gevestigd. In de Vastgoedstrategie van de TUD wordt gekozen voor een intensivering van de functie “onderwijs” op het TU-middengebied (tussen begraafplaats Jaffa en de Kruithuisweg). De karakteristieke voormalige onderwijsbebouwing in TU-noord komt daarmee voor herontwikkeling vrij. De gemeente heeft eerder bepaald geen initiatieven te ontplooien voor het ontwikkelen van (delen van) het gebied. Wel zijn in 1995 door B&W (de raadscommissie Wonen gehoord) gemeentelijke uitgangspunten vastgesteld voor een deel van het noordelijk TU-gebied. Hierin is onder andere bepaald dat de in het gebied aanwezige waardevolle bebouwing zoveel mogelijk behouden moet blijven of in ieder geval pas gesloopt mag worden als is aangetoond dat herontwikkeling niet haalbaar zou zijn. Daarnaast wordt in de nota vastgelegd dat in ieder geval 60% van het nuttig vloeroppervlak de woonbestemming moet krijgen, waarbij wordt gestreefd naar een diversiteit in woningtypes (naar grootte en prijscategorie).

 

Onlangs is de TUD van start gegaan met de planvorming voor bepaalde gebouwen in het noordelijk TU-gebied. Enkele ontwikkelaars is gevraagd hiertoe met (ver)bouwplannen te komen. Om de verschillende ontwikkelingen in het plangebied op elkaar af te stemmen en te laten passen in de ruimtelijke context van het gebied, is gestart met een “Ontwikkelingsplan TU-noord”, waarin de uitgangspunten voor een later op te stellen bestemmingsplan worden opgenomen. Het plangebied is ten opzichte van de eerder nota van Randvoorwaarden en Uitgangspunten uitgebreid met het De Vries van Heijstplantsoen, het hoofdgebouw aan de Julianalaan, Gele Scheikunde en begraafplaats Jaffa.

 

Hoewel het Ontwikkelingsplan in hoofdlijnen gereed is, ontbreekt een nog belangrijk onderdeel, namelijk de consequenties van herontwikkeling van het gebied voor de verkeersstructuur. Hiernaar wordt momenteel door een extern bureau een studie verricht. Zodra deze gegevens verwerkt zijn, kan het Ontwikkelingsplan in procedure worden gebracht. Het nu geldende voorbereidingsbesluit voor het gebied loopt af op 14 maart 2002. Naar verwachting is de procedure rondom het Ontwikkelingsplan dan nog niet afgerond. Aangezien er voor het gebied echter ook geen bestemmingsplan geldt, zou dit betekenen dat er geen rechtsgrond aanwezig is op basis waarvan eventuele ongewenste ontwikkelingen kunnen worden tegengegaan. Alleen een gedeelte aan de Julianalaan (gebouw Gele Scheikunde) valt binnen het bestemmingsplan Rotterdamseweg Noord uit 1978 en heeft hierin de bestemming “onderwijsdoeleinden”. Het ontwikkelingsplan vormt in een later stadium de basis voor het op te stellen bestemmingsplan voor het TU-gebied. Een nieuw voorbereidingsbesluit is in dit geval noodzakelijk als bescherming tegen ongewenste ingrepen.

 

Onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie Duurzaamheid stellen wij u voor te bepalen dat een bestemmingsplan wordt voorbereid voor het binnen het met een zwarte

stippellijn op de voor u ter inzage gelegde tekening RO 28-22-01 aangegeven gebied, waartoe wij u een in ontwerp opgemaakt besluit ter vaststelling aanbieden.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

H.M.C.M. van Oorschot ,burgemeester.

 

 

N.  Roos                       ,secretaris.

 




Stuk 28 II

02/001855

 

 

De raad der gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 5 februari 2002;

 

gelet op artikel 21 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening

 

b e s l u i t :

 

I.     te bepalen dat de vaststelling van een bestemmingsplan wordt voorbereid voor het binnen de met een zwarte stippellijn op de bij dit besluit behorende tekening RO 28-22-01 aangegeven gebied;

II.    te bepalen dat dit besluit in werking treedt met ingang van 15 maart 2002.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 21 februari 2002.

 

 

 

                                   ,burgemeester.

 

 

 

                                               ,secretaris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belanghebbenden in de zin van de Algemene wet bestuursrecht kunnen binnen 6 weken na bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de gemeenteraad van Delft, p/a Postbus 78, 2600 ME Delft.