07 maart 2003

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid 18 februari 2003

 


naar agenda
18 februari 2003


naar agenda 
18 maart 2003


 

Voorzitter:

Dhr. R. Blinker

Griffier:

Dhr. M. van der Slikke

Aanwezig:

Wethouder Grashoff

De dames Koning, Vlekke, Lourens, Bolten, Welle Donker, en de Jong.

De heren Van Tongeren, Gabeler, Vondeling, Meuleman, Van der Goot, De Jong, De Wit, Fruyt van Hertog, Roest, en Smit.

Afwezig:

De heren Vis en Van Wijk.

1.

Opening
De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur.

2.

Mededelingen
Er zijn geen mededelingen.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren
- Voor agendapunt 7: mevrouw Van der Struif.
- Voor agendapunt 8: de heren Haring en Ninaber.
- Voor agendapunt 9 a en b: mevrouw Overes en de heren Wilkens, Haring, Sirks
  en Buck.

4.

Vaststelling besluitenlijst van de commissie Duurzaamheid d.d. 21 januari 2003
De besluitenlijst wordt na een tekstuele wijziging vastgesteld.

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

6.

Rondvraag
Mevrouw Welle Donker (VVD) vraagt of theater de Veste verplicht is om de 100m2 kantoorruimte te huren in het Hoogovenpand. Wethouder Grashoff antwoordt dat dit niet het geval is, maar dat het theater momenteel ruimte gebruikt die in de toekomst als publieksgerichte ruimte zal worden gebruikt. Om die reden zal de kantoorruimte in de Veste in de toekomst worden verplaatst naar het Hoogovenpand.

De heer De Wit (FRIS) merkt op dat hij nog steeds signalen ontvangt dat de rekeningen van de regiotaxi niet op tijd worden verstuurd. Wethouder Grashoff antwoordt dat ondanks herhaalde navraag de zaak nog steeds niet goed loopt. De wethouder zal aan de sector Werk, Inkomen en Zorg (afdeling WVG) vragen om daar scherper toezicht op te houden.

De heer De Wit (FRIS) vindt dat de formulering van de kapvergunning over het kappen van 83 bomen aan de Pijperring vaag is. De heer De Wit vindt het niet duidelijk welke bomen wel of niet mogen worden gekapt. Hij informeert verder of er al een nieuw bomenbeleid is geformuleerd.

Wethouder Grashoff antwoordt dat er wel degelijk beleid bestaat over het kappen van bomen. Dit beleid is vastgelegd in de nota "Kappen met beleid" uit 1998. Wethouder Grashoff zegt dat er wel nieuw beleid in ontwikkeling is. In dit specifieke geval was de aanvraag wel correct. In de kapvergunning is aangegeven welke bomen blijven staan.

Mevrouw Bolten (GroenLinks) vraagt aan Wethouder Grashoff of het college op de hoogte is dat gedeputeerde Norder, voorzitter van de Stuurgroep Integrale Ontwikkelingsvisie Delft-Schiedam (IODS), de suggestie wekt dat gemeenten die het IODS hebben ondertekend voorstander zijn van de aanleg van de A4 door Midden Delfland. Wethouder Grashoff antwoordt dat het college ervan op de hoogte is en zich strikt houdt aan de afspraken in het plan Norder.

Daarnaast vraagt mevrouw Bolten (GroenLinks) aan wethouder Grashoff wat hij gaat doen om de gewekte suggestie van de heer Norder bij de informateurs weg te nemen. Wethouder Grashoff meldt dat hierop door verschillende gemeente betrokken bij het IODS reeds een boze brief aan Norder is gezonden en besproken. De wethouder zegt toe een afschrift van deze brief aan de woordvoerders van Verkeer en Waterstaat van de Tweede kamer en de onderhandelaars voor het nieuwe kabinet te sturen.

7.

Voorstel aan de gemeenteraad inzake ongegrondverklaring van 32 verzoeken om planschade.(03/002716)
Mevrouw Van der Struif wil niet inspreken, maar overhandigt een brief aan de voorzitter van de commissie, waarin zij haar visie geeft op het commissievoorstel.

Wethouder Grashoff zegt toe een concept antwoord op de brief aan de commissie te sturen.

Alle partijen geven een positief advies aan het voorstel.

8.

Voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van het Ontwikkelingsplan NSD-Abtwoudseweg. (03/002794)
De heer Haring spreekt in dat zijn bedrijf volgens de lijst van de VNG tot categorie 3.2. moet worden gerekend, in plaats van de genoemde categorie 3.1. waarvan in sprake is in het voorstel.

De heer Ninaber spreekt in dat de levensvatbaarheid van zijn bedrijf in de binnenstad afhangt van de mogelijkheid van een ander bedrijfsonderdeel dat aan de Hooikade gevestigd kan blijven. Want aan de Hooikade mogen bepaalde bedrijfsactiviteiten wel die in de binnenstad niet mogen, maar die wel noodzakelijk zijn voor het voortbestaan voor de vestiging in de binnenstad.

Wethouder Grashoff geeft aan dat de lijst van de VNG een advies is aan de gemeente. Wanneer men daarvan afwijkt moet men goede argumenten hebben. In Delft zijn die aanwezig omdat men, indien men zich strikt zou houden aan de richtlijnen, op zeer veel binnenstedelijke plekken geen woningen meer gebouwd zouden kunnen worden. Wethouder Grashoff zal laat evenwel de status van het bedrijf Haring nog onderzoeken. Als het een categorie 3.1 bedrijf is, zal het voorstel ongewijzigd blijven, wanneer dit niet het geval is zal hij het agendapunt van de raadsagenda af laten voeren.

De VVD, CDA, Stadsbelangen, ChristenUnie/SGP, Stip, Leefbaar Delft nemen het voorstel mee terug naar de fractie.

D66, PvdA en GroenLinks geven een positief advies, met als voorwaarde dat het om een categorie 3.1. bedrijf gaat.

FRIS geeft geen positief advies aan het voorstel.

9.

a. Voorstel aan de gemeenteraad inzake belanghebbenden parkeren Delftzicht
Schil zuid gebied "F".
(02/033966)

b. Voorstel aan de gemeenteraad inzake parkeerregeling GGD in Schil gebied "F"
(Delftzicht).
Mevrouw Overes spreekt in dat zij het niet eens is met het voorstel over het GGD parkeren en dat de GGD in het najaar nog aangaf 20 vergunningen nodig te hebben en ze er nu 70 nodig hebben.

De heer Wilkens spreekt in dat hij de timing en agendering van de gemeente niet goed vindt. Volgens hem is er sprake van een slecht planningsbeleid.

De heer Sirks spreekt in dat hij zicht misleidt voelt door de gemeente. Bovendien is de werkgroep niet geïnformeerd over de stijging van de parkeervergunningen voor de GGD.

De heer Buck (directeur GGD) spreekt in dat het noodzakelijk is dat ca. 70 parkeervergunningen krijgt omdat een deel van het ambulante personeel van de GGD van Zoetermeer naar Delft is verhuisd. Omdat deze mensen in de regio werken en een ambulante functie vervullen moeten ze over een auto en derhalve over een parkeerplaats beschikken.

Wethouder Grashoff zegt toe te zullen uit te zoeken in hoeverre een grasveld nabij het GGD-pand voor een verlichting van de parkeerdruk zou kunnen zorgen. Daarnaast zal het voorstel worden aangevuld, zodat de vergunningen voor de GGD alleen tijdens werkdagen tussen 9.00 uur en 18.00 uur gelden.

De fractie van Stadsbelangen, Fris, Christen Unie/SGP, Leefbaar Delft geven geen positief advies aan het voorstel.

De fracties van STIP en D66 geven een positief advies aan voorstel 9a en nemen voorstel 9b terug naar de fractie.

De fracties van CDA en Groen Links nemen het voorstel terug naar de fractie.

De fractie van de PvdA geeft een positief advies aan het voorstel.

10.

Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 23.50 uur.

terug naar boven