04 april 2003

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid 18 maart 2003

 


naar agenda 
18 maart 2003


naar agenda
 16 april 2003


 

Voorzitter:

Dhr. R. Blinker

Griffier:

Dhr. M. van der Slikke

Aanwezig:

Wethouder Grashoff

De dames Vlekke,Koning, de Jong, Geursen, Bolten, Lourens,

De heren Van Tongeren, Gabeler, Van Wijk, Vis, Vondeling, Meuleman,

De Jong, De Wit, Fruyt van Hertog, Roest, Willems-Kruize, Van der Goot en Smit.

1.

Opening

De voorzitter opent om 20.00 de vergadering.

2.

Mededelingen

De voorzitter deelt mee dat na het laatste agendapunt een mededeling in beslotenheid zal plaatsvinden.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

De heren Groeneveld en Doorn bij agendapunt 7.

De heer Vos bij agendapunt 11.

4.

Vaststelling besluitenlijst van de commissie Duurzaamheid d.d. 18 februari 2003

Mevrouw Geursen en de heer Willems- Kruize delen mee zich ook voor de vergadering te hebben afgemeld.

Agendapunt 7: CDA en Fris hebben het voorstel terug genomen naar de fractie.

Agendapunt 9: de fractie van ChristenUnie/SGP is onder voorwaarden akkoord gegaan.

De besluitenlijst wordt met de volgende wijzigingen vastgesteld.

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

6.

Rondvraag

De heer Van Tongeren (CDA) meldt dat in de bocht van de Burgwal 9 nieuwe parkeerplaatsen zijn gecreëerd. Maar ook voor de hoofdingang van het bejaardencomplex op de hoek Oude langendijk/Burgwal waardoor het in- en uitstappen uit taxi’s/taxibusje nogal wordt bemoeilijkt. De vraag is of het mogelijk is om de inrichting zodanig aan te passen dat in- en uitstappen mogelijk wordt. Wethouder Grashoff antwoordt dat er geen parkeerplaats is gecreëerd voor de hoofdingang van het bejaardencomplex, juist om die toegang vrij te houden. Wellicht wordt die ruimte verkeerd gebruikt

De heer De Wit (FRIS) vraagt aan de wethouder de ontwikkelingen rondom de regiotaxi omdat hij signalen ontvangt dat er ongespecificeerde rekeningen worden gestuurd met spookbedragen erop. Wethouder Grashoff antwoordt dat er blijkbaar sprake is van een verbetering is in vergelijking tot de vorige situatie toen er geen rekeningen werden verstuurd, maar dat de rekeningen wel moeten worden gespecificeerd.

Mevrouw Koning (PvdA) informeert bij de wethouder naar de stand van zaken met betrekking tot de twee afgevoerde raadsvoorstellen. Wethouder Grashoff antwoordt dat er een goede voortgang is.

De heer Vis (STIP) vraagt aan de wethouder de stand van zaken met betrekking de vermindering van het aantal passagiers in tramlijn 1. Wethouder Grashoff antwoordt dat hij inderdaad de commissie nog moet informeren over dit onderwerp.

7.

a. Presentatie technische aspecten van het bouwen van een Spoortunnel

De heer R. Buvelôt, projectmanager bij ProRail geeft een presentatie over de technische aspecten van het bouwen van een spoortunnel. De commissie neemt kennis van de presentatie.

b. Voorstel aan de gemeenteraad inzake de Keuzenotitie Spoorzone
    Delft
(03/005027)

c. Uitgangspunten en conclusies notitie Van Leeuwenhoeksingel
    (03/005874)

De agendapunten (b en c) worden in samenhang behandeld in de commissie.

De heer Groeneveld van de belangenvereniging Van Leeuwenhoek spreekt in. Hij vindt de gevolgde procedure onjuist. Volgens hem is bij het maken van het plan ervan uitgegaan dat de panden aan de Van Leeuwenhoeksingel zouden worden gesloopt. Vervolgens is geprobeerd de huidige bebouwing in het nieuwe plan in te passen. Daarnaast wijst hij op de nog niet afgeronde MER studie. Wethouder Grashoff antwoordt dat sloop van woningen niet wordt geregeld in een bestemmingsplan en dat sloop vatbaar is voor bezwaar. Hij onderkent dat de MER nog niet geheel is afgerond, maar verwacht daaruit geen significant afwijkend inzicht.

De heer Doorn spreekt in en vraagt aan de commissie om het belang van de molen niet te vergeten. Wethouder Grashoff antwoordt dat dit niet het geval zal zijn. In de presentatie over de technische aspecten van het bouwen van een Spoortunnel zal er ook aandacht aan worden besteed.

Na de inspraakronde en de reactie van de wethouder worden de voorstellen 7b en 7c ter advisering voorgelegd aan de commissie.

De fracties van CDA, VVD, Stadsbelangen, ChristenUnie/SGP, STIP, D66, GroenLinks en Leefbaar Delft adviseren positief over de voorstellen.

FRIS geeft geen positief advies aan de voorstellen.

PvdA en SP nemen beiden voorstellen mee terug naar de fractie.

8.

Voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van het ontwikkelingsplan TNO (03/005472)

Naar aanleiding van de beraadslaging zegt Wethouder Grashoff toe een kaart behorende bij het ontwikkelingsplan TNO naar de leden en plaatsvervangende leden van de commissie Duurzaamheid te zullen opsturen.

De fracties van Stadsbelangen, Leefbaar Delft, D66, VVD, ChristenUnie/SGP, GroenLinks geven een positief advies aan het voorstel.

STIP geeft ook een positief advies onder voorwaarde dat de onderwijsfunctie blijft gewaarborgd.

PvdA, SP en CDA nemen het voorstel mee terug naar de fractie.

9.

Startnotitie Duurzaamheid (03/006049)

Deze notitie wordt tegelijk behandeld met de startnotitie Stedelijke Projecten. De commissie gaat ermee akkoord dat deze notitie wordt vrijgegeven voor bespreking in de commissie Extern van 15 april.

10.

Startnotitie Stedelijke Projecten (03/006049)

De commissie wordt gevraagd de startnotitie vrij te geven voor bespreking in de commissie Extern van 15 april 2003. Naar aanleiding van de beraadslaging zegt wethouder Grashoff toe de woningdifferentiatie in Harnaschpolder en de ontwikkeling van station Delft-Zuid te zullen meenemen in de startnotitie.

De commissie geeft de startnotities vrij voor bespreking in de commissie Extern op 15 april 2003.

11.

Initiatiefvoorstel van GroenLinks en PvdA inzake snelheidsbeperking om Delft

De heer Vos (inspreker) deelt mee dat hij aan de Oude IJsbaan woont gelegen aan de A 13 waardoor hij last heeft van zijn luchtwegen. Hij informeert of de wethouder ervan op de hoogte is dat de gezondheid van mensen die aan de snelweg wonen in het algemeen slechter is dan dat van anderen.

Wethouder Grashoff antwoordt dat uit eerder gehouden onderzoek naar de gezondheid van mensen die langs snelwegen wonen naar voren is gekomen dat zij vaker aandoeningen kunnen hebben aan longen en luchtwegen. Een dergelijk onderzoek heeft overigens niet plaatsgevonden in Delft.

De commissie wordt gevraagd advies te geven over het initiatief voorstel. Naar aanleiding van de beraadslaging doen de initiatiefnemers de volgende toezegging: zij zullen via de griffie het -RIVM rapport: Realisering EU-NO2-normen in Nederland- aan de leden en de plaatsvervangend leden van de commissie Duurzaamheid sturen.

De fracties zullen na kennisneming van het rapport eventueel in de raadsvergadering adviseren over de door de indieners voorgestelde maatregelen.

12.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 00.30 uur.

terug naar boven