01 december 2003

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid d.d.18 november 2003

 


naar agenda 18 november 2003


naar agenda 9 december 2003


 

Voorzitter:

Dhr. R. Blinker

Griffier:

Dhr. M. van der Slikke

Aanwezig:

De wethouders Grashoff en Baljé.

De dames Vlekke, Koning, De Jong, Geursen, Bolten, en Loomans.

De heren Gabeler, Smit, Van Leeuwen, Van Tongeren, Schoenmakers, Roest, Van Wijk, De Jong, Van der Goot, Kroon, Willems-Kruize en Vuijk.

Afwezig met kennisgeving:

A. Meuleman

 

1.

Opening
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.

2.

Mededelingen
Geen mededelingen.

3.

Inventarisatie insprekers
Er zijn geen insprekers.

4.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De lijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

5.

Vaststellen besluitenlijst d.d.14 oktober 2003.
Vragen naar aanleiding van de besluitenlijst

De heer (Smit) Leefbaar Delft vraagt naar de stand van zaken in Vlaardingen inzake de verkeersremmende maatregelen.

De wethouder antwoordt dat er nog geen besluit is genomen door de raadscommissie in Vlaardingen en het naar de raadscommissie in december is verplaatst.

Mevrouw Koning (PvdA) vraagt naar de stand van zaken van het geluidsscherm bij de Pauwbrug en de Amazoneweg. De wethouder antwoordt dat er een brief mede namens dede bewoners Delfgauwseweg oostzijde naar Rijkswaterstaat is gestuurd met het verzoek om het geluidsscherm te dichten. De brief is in de commissie gedistribueerd.

Wat betreft de vraag inzake geluidsscherm Amazoneweg antwoordt de wethouder dat er een ontwerp klaar ligt voor een geluidswal met een topscherm dit wordt in het overleg met de bewoners van Tanthof meegenomen. Aspecten die daarbij meegenomen worden zijn bouwmogelijkheden, het buurthuis, Sandinoweg en omgeving en de inrichting eco-zone, zodat ze in onderlinge samenhang kunnen worden besproken. En er komt op 10 december onder voorbehoud voor alle belanghebbenden een uitnodiging voor een informatieavond over dit onderwerp .

Mevrouw Bolten (GroenLinks) informeert of de wethouder bij agendapunt 7 inzake Windpark Delft niet had toegezegd dat er inspraak zou zijn. De wethouder antwoordt in zoverre bevestigend dat inspraak in het kader van de bestemmingsplanprocedure zal plaatsvinden. Daarbij wordt opgemerkt dat het bestemmingsplan met alle vanaf het begin lopende inspraakprocedures onder de aandacht van de bewoners van Tanthof en de Schieovers zal worden gebracht.

 

Vaststellen besluitenlijst d.d. 21 oktober 2003.
De besluitenlijst wordt met de volgende wijziging vastgesteld:

Onder agendapunt (Vaststelling van het Masterplan Spoorzone) wordt ten aanzien van het advies van Leefbaar Delft vermeld een positief advies mits gekeken wordt naar alternatieven.

6.

Rondvraag
De heer Van Tongeren (CDA) stelt de volgende drie vragen aan wethouder Baljé naar aanleiding van het feit dat minstens twee keer een glasplaat van het het kantoorgebouw aan de phoenixstraat 60 is gebroken en naar beneden is gekomen

Heeft het gemeentelijk bouwtoezicht naar deze incidenten gekeken?

Zo ja, wat is het oordeel over deze incidenten?

Is er sprake van een onveilige situatie?

Wethouder Baljé antwoordt dat bouwtoezicht naar het incident heeft gekeken, maar geen bijzonderheden heeft ontdekt. De glazen platen en de bevestiging voldoen aan alle eisen. Het huidige geval is aangemeld als een ongeluk doordat een monteur die bezig was met werkzaamheden aan een lift op één van de glasplaten heeft geslagen waardoor er een glasplaat is versplinterd. Er is geen reden om aan te nemen dat er iets structureels aan de hand is.

De heer Roest (D66) vraagt aan wethouder Baljé of een keer een korte presentatie kan worden verzorgd over het gemeentelijk project professionalisering van de handhaving dat op 1 mei 2003 gestart is, waarin "wordt gewerkt aan kwaliteitsverbetering van vergunningverlening, toezicht, controle en handhaving op het gebied bouw en gebruik."

Wethouder Baljé zegt toe in januari/februari 2004 een korte presentatie te houden over het onderhavige onderwerp waarbij het handhavingprogramma 2004 ook kan worden behandeld.

Mevrouw Koning (PvdA) wil graag een nadere toelichting op de bekendmaking over de parkeerverordening waarin staat dat meerdere mensen die in een huis wonen vanwege de geloofsovertuiging kan leiden tot meerdere parkeervergunningen. De wethouder antwoordt dat geloofsovertuiging er niet toedoet, in dit geval leidt het tot een constructie die noopt om expliciet dit in te delen in een bepaalde benadering die aansluit bij bestaande regelgeving.

Mevrouw Koning (PvdA) heeft nog een vraag namelijk of er overleg is geweest met de belangenvereniging Olofsbuurt/Westerkwartier over het plaatsen van ondergrondse containers; de hiermee gepaard gaande ruimte gaat soms ten koste van de parkeerruimte. De wethouder antwoordt dat er overleg is geweest met de belangenvereniging.

Mevrouw Bolten (GroenLinks) vraagt waar het bomenplan is gebleven en vraagt aan de voorzitter of er een geactualiseerde toezeggingenlijst kan komen. De wethouder antwoordt dat het bomenplan op de planning van de commissie Leefbaarheid staat. En de voorzitter zegt toe dat er een geactualiseerde toezeggingenlijst komt.

De heer van Leeuwen (VVD) vraagt of er bij het herrioleren van de markt rekening kan worden gehouden met de winkelopeningstijden rond de Sinterklaas en de Kerst.

De wethouder antwoordt dat hij overleg zal hebben met de uitvoerenden hoe om te gaan met de topdagen rond Sinterklaas en Kerst.

De heer Roest (D66) vraagt naar de planning rond de ecologische hoofdstructuur.

De wethouder antwoordt dat hij hard bezig is om de ecologische hoofdstructuur weer op de planning te krijgen.

Mevrouw Vlekke (PvdA) heeft vernomen dat Conexxion vanuit Rotterdam de buslijnen 125, 126 en 129 gaat opheffen. Omdat deze buslijnen door Delft lopen wordt de bereikbaarheid met het Westland minder. De vraag is of het klopt het en of de wethouder nog actie hierop kan ondernemen. De wethouder antwoordt dat het klopt en dat via Haaglanden hierop is gereageerd. Meer kan men niet doen.

Mevrouw Vlekke (PvdA) heeft signalen ontvangen dat de oude Joris tuin verkocht gaat worden en dat een projectontwikkelaar daar huizen of kantoren gaat bouwen. Ze vraagt aan de wethouder of er serieus onderzocht kan worden of de tuin aangekocht kan worden middels het groencompensatiefonds. De wethouder antwoordt dat de kwestie van de Joris tuin bekend is. Er kan niets daar, alleen met een bestemmingsplanwijziging die door de raad wordt goedgekeurd. Het betreft een art. 19 procedure. Wanneer er een serieuze ontwikkeling is inzake het groencompensatiefonds is er aanleiding om daar over te praten

 

7.

Welstandsbeleid – 1e aanzet voor een ‘nota’. (336184)

Het betreft een opiniërende discussie waar de commissie inbreng kan leveren voor de finale nota Welstandsbeleid.

Na de beraadslaging doet wethouder Baljé de volgende toezeggingen:

De welstandsnota wordt gedigitaliseerd en de daarbij komende kosten worden vermeld.

De kleur wordt meegenomen in de welstandsnota..

In de welstandsnota wordt aandacht besteed aan de handhaving.

De openbare ruimte wordt meegenomen in de welstandsnota.

Het nieuwe beleid wordt na enige tijd geëvalueerd.

De commissie geeft unaniem een positief advies aan het college.

8.

Voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van het Ontwikkelingsplan Papsouwselaan.(03/025349)

Aan de raad wordt voorgesteld het ontwikkelingsplan Papsouwselaan vast te stellen.

Na de beraadslaging doet wethouder Grashoff de volgende toezegging:

In maart/april komt er een kaderstellende discussie over bouwhoogten in Delft.

De fracties van CDA, GroenLinks, ChristenUnie/SGP, STIP, D66en VVD geven een positief advies aan het voorstel.

De fractie van de SP geeft een negatief advies aan het voorstel.

De fracties van PvdA, Leefbaar Delft, onafhankelijk en Stadsbelangen nemen het voorstel mee terug naar de fractie

9.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 24.00.

 

terug naar boven