Ontwikkelingsovereenkomst gebied  TNO – Zuidpolder.

 

 

Partijen,

 

1.

Cheops I Development B.V.,, ten deze vertegenwoordigd door haar directeur F.E. Nieboer,

verder te noemen: de Ontwikkelaar;

 

2.

De Gemeente Delft, ten deze krachtens artikel 171 van de Gemeentewet vertegenwoordigd door haar burgemeester, de heer Mr. H.M.C.M. van Oorschot, handelend krachtens besluit van Burgemeester en Wethouders d.d.18 februari 2003, verder te noemen: de Gemeente;

 

 

Overwegende:

 

1

TNO heeft besloten om haar activiteiten in het gebied TNO-Zuidpolder te beperken en heeft de niet meer door haar te gebruiken gebouwen, gronden en opstallen verkocht aan de Ontwikkelaar , welke partij voor eigen rekening en risico herontwikkeling van het door haar verworven gebied wil realiseren, al of niet met gebruikmaking van de bestaande opstallen; TNO wil voorts komen tot verbouw van of nieuwbouw voor het instituut NMI in het gebied.

 

2

De Ontwikkelaar  heeft belang bij een optimale ontwikkeling van het door haar verworven gebied, maar realiseert zich dat die ontwikkeling beperkt wordt door de specifieke ligging van het gebied, in het bijzonder met betrekking tot de aanwezige en nog te realiseren infrastructuur;

 

3

De Gemeente is bereid de herontwikkeling van het gebied actief te ondersteunen, ook door het nemen van planologische maatregelen, waartoe zij in deze overeenkomst wel procedure-afspraken maakt; zij kan evenwel geen verplichting aangaan met betrekking tot de uitkomst van zulke afspraken. Daarnaast heeft de Gemeente belang bij een herontwikkeling die past binnen de mogelijkheden van de bestaande weginfrastructuur. De gemeente wil verder realisatie van tramlijn 37 richting Delfgauw-Emerald via dit gebied mogelijk maken, in eerste instantie waarschijnlijk als buslijn; langs dit tracee wil de gemeente een voet/fietspad aanleggen met ondertunneling van de A 13 richting Delfgauw/Emerald. De gemeentelijke inzichten in de gewenste herontwikkeling van het gebied zijn vastgelegd in het Ontwikkelingsplan TNO – terrein. De gemeente spant zich in om instemming te verwerven van de Raad met dit Ontwikkelingsplan.

 

 

 

Komen daartoe alsvolgt overeen:

 

1.

De Ontwikkelaar  verkoopt aan de Gemeente Delft, die in koop aanneemt, een perceel grond, gelegen nabij de Schoemakerstraat, kadastraat bekend gemeente Delft, sectie K, nummers 2292 en 2293 (beide gedeeltelijk), ter grootte van circa 10.759 m2 (inclusief circa 3.134 m2 sloot), zoals met een dubbele diagonale arcering nader staat aangegeven op de tot deze overeenkomst behorende tekening nr. L-86-60-64 (bijlage 1). De koopprijs zal worden bepaald door drie onpartijdige deskundigen, van wie ieder der partijen er een aanwijzen, en die beiden de derde onpartijdige deskundige. De deskundigen gaan  voor de waardering van de grond uit van de bestemming “verkeersdoeleinden” op basis van minnelijke aankoop bij onteigening. De Ontwikkelaar geeft een erkend milieu-adviesbureau (tijdig) opdracht voor een verkennend bodemonderzoek. De levering van de grond, en betaling van de koopprijs vinden plaats op afroep van de Gemeente Delft, doch uiterlijk op 1 februari 2008. Met inachtneming van bovenstaande bepalingen zal een en ander door partijen worden uitgewerkt in een nadere, separate overeenkomst van koop en verkoop.

 

 

2.

Voor de herontwikkeling van het gebied is een Ontwikkelingsplan in procedure. Dit Ontwikkelingsplan heeft de instemming van beide partijen, en  is als bijlage 2 aan deze overeenkomst gehecht. Zodra dit Ontwikkelingsplan door het College van B&W is vastgesteld, wordt dit als definitieve bijlage 2 aan deze overeenkomst gehecht. Dit vastgestelde Ontwikkelingsplan is voor partijen uitgangspunt voor de herontwikkeling van het gebied en vormt de basis voor het te maken bestemmingsplan voor dit gebied. De door de Ontwikkelaar ten behoeve van TNO te realiseren bebouwing  kan, voor zover bebouwingsgrenzen niet overschreden worden, binnen het vigerende bestemmingsplan  gerealiseerd worden, bij overschrijding van de bebouwingsgrenzen dient een art. 19 WRO-procedure gevoerd te worden. De Gemeente zal daartoe na indiening van definitieve bouwaanvragen een procedure in gang zetten. Voor de herontwikkeling van het overige gebied zal de Gemeente een bestemmingsplanproces starten. Als bijdrage in de kosten van de te voeren planologische procedures betaalt de Ontwikkelaar een bedrag van de werkelijke kosten doch ten hoogste 25.000 euro. Betaling vindt plaats gelijktijdig met de afgifte van de bouwvergunning(en) die op basis van die procedures mogelijk is gemaakt.

 

3. In het Ontwikkelingsplan is voorzien in een kantoorgebouw ter hoogte van de A 13, primair ten dienste van TNO. Indien in een later stadium van de herontwikkeling mocht blijken dat TNO deze kantoorfunctie niet zal afnemen, zal de Gemeente een planologische procedure entameren met als doel dat de Ontwikkelaar deze kantoorfunctie voor de markt realiseert. Die medewerking wordt uitsluitend verleend indien de ontwikkeling plaatsvindt na de realisatie van de kantoorfuncties in de locaties station Delft-zuid, en  Spoorzone, of indien de ontwikkeling zal geschieden ten behoeve van een eindgebruiker die niet elders in Delft gefaciliteerd kan of wil worden. In ieder geval wordt die medewerking verleend na ommekomst van acht jaren na ondertekening van deze overeenkomst.

 

4.

In het Ontwikkelingsplan wordt uitgegaan van de nieuwbouw van 76.000 m2 bvo. Dit wordt verdeeld in ca. 25.000 m2 ten behoeve van TNO, met een mogelijkheid om uit te breiden naar 40.000 m2 bvo, ca. 10.000 m2 bvo onderwijs, ca. 20.000 m2 bvo bedrijven, en 6.000 m2 bvo overig, waaronder short-stay-facilities, expositie, services etc. Daarnaast zullen 330 woningen op het terrein gerealiseerd worden. Omtrent de typologie ervan maken partijen nadere afspraken. Voorshands wordt uitgegaan van een prijsklasse tussen de 250.000 en de 450.000 euro.

 

5.

5.1 Het openbaar gebied rond de woningen wordt door en voor rekening van Ontwikkelaar ingericht overeenkomstig de eisen die in de Gemeente Delft gebruikelijk zijn. Het openbaar gebied rond de woningen is geheel gereed bij oplevering van de laatste woning, en wordt in een staat die naar genoegen van de gemeente is, op dat moment om niet in eigendom overgedragen aan de gemeente.

 

5.2 Het openbaar gebied rond de bedrijven blijft in eigendom van de Ontwikkelaar of van een door deze op te richten rechtspersoon die met het parkmanagement van het bedrijventerrein wordt belast.

 

6.

Ontwikkelaars zijn ervoor verantwoordelijk dat voldaan wordt aan de geldende milieu-eisen. Indien dit betekent dat direct langs de A13 een geluidsscherm moet worden aangebracht, dan geldt als randvoorwaarde voor deze voorziening dat deze qua type en gebruikte materialen (incl. begroeiing) overeenkomt met het nog te realiseren scherm ter hoogte van de Professorenwijk. Tevens dienen beide schermen aan elkaar te worden bevestigd. Eventuele hoogteverschillen worden zo mogelijk trapsgewijs aangebracht. Partijen streven ernaar om de bouw van beide schermen tegelijkertijd te laten plaatsvinden. De kosten van het scherm voor de nieuwbouw op het TNO – terrein zijn voor rekening van de Ontwikkelaar.

 

7.

De ontsluiting van het gebied met een zogeheten volledige aansluiting ter plaatse van de huidige secundaire ontsluiting acht de Gemeente uiterst ongewenst. Realisatie van een halve aansluiting wordt wel mogelijk geacht. Aanleg ervan, en herprofilering van de Schoemakerstraat zal plaatsvinden bij de aanleg van tramlijn 19. Ontwikkelaar acht dit, gelet op de eigen fasering, aanvaardbaar.

 

8.

Trillingsgevoeligheid gebouwen NMI.

Mogelijke effecten van trillingen ten gevolge van het berijden van de aan te leggen tramlijn zullen blijkens toezegging van de HTM door bij de aanleg te treffen maatregelen aan de lijn worden voorkomen. De Gemeente zal hierop in haar overleg met de HTM in het bijzonder opmerkzaam zijn.

 

9.

Bestuurlijk Overleg.

Over de voortgang van partijen bij de herontwikkeling, en over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van deze overeenkomst, vindt eenmaal per half jaar een Bestuurlijk Overleg plaats, of zoveel eerder of vaker als een der partijen dat gewenst acht. De Gemeente doet zich vertegenwoordigen door de portefeuillehouders EZ en TU, en RO , Ontwikkelaar doet zich op directie-niveau vertegenwoordigen.

 

 

Aldus vastgesteld en ondertekend door partijen:

 

 

Delft,           maart 2003,

 

 

1.

Cheops I Development B.V.

 

 

 

F.E. Nieboer

 

 

2.

De Burgemeester van Delft,

Namens deze,

 

 

 

Ir H.J. Grashoff,

Wethouder stadsontwikkeling.