Ontwikkelingsvisie

locatie Koepoort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wijk- en Stadszaken

Sector Duurzaamheid

April 2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

 

A

 

 

 

Ontwikkelingsvisie locatie Koepoort

 

Inhoudsopgave

1.         Aanleiding

2.         Plangebied

3.         Ruimtelijke analyse

-           Structuur

-           Verkavelingprincipe

4.         Locatie A

-           Huidige situatie

-           Ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden

-           Model 1

-           Model 2

-           Functies

-           Verkeer

-           Milieu

-           Openbare ruimte

-           Welstandscriteria

5.         Locatie B

-           Huidige situatie

-           Ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden

-           Functies

-           Verkeer

-           Milieu

-           Openbare ruimte

-           Welstandscriteria

 

 

 

 

Gemeente Delft

Vakteam Ruimtelijke Ordening

April 2003

Ontwikkelingsvisie locatie Koepoort

 

 

Aanleiding

 

Een belangrijke functie van de locatie Koepoort is de entreefunctie van beziekers en bewoners aan de oostkant van de binnenstad.

In het westelijk deel A van de locatie Koepoort, de Maria Duystlaan, zal conform hert parkeerbeleid voor de binnenstad een bezoekersgarage met een capaciteit van 320 parkeerplaatsen worden gerealiseerd.

Bezoekers naar de binnenstad vervolgen vanaf deze locatie als voetganger hun weg naar het centrum van de binnenstad.

Eén van de doelstellingen uit het collegerapport 2002-2006 is de realisatie van de garage aan het eind van deze collegeperiode.

De woningen aan de Genestetstraat zijn eigendom van woningbouwvereniging Ceres en zijn zeer recentelijk gesloopt.

 

Het oostelijk deel B van de Koepoortlocatie, de Koepoortplaats, wordt bij deze ruimtelijke studie betrokken omdat deze locatie met de huidige inrichting, ruimtelijk gezien niet de meest gewenste invulling heeft. Hiermee kan worden onderzocht of een gelijktijdige ontwikkeling van beide locaties aantrekkelijk is.

 

In deze notitie is een studie gedaan voor beide locaties. Naar aanleiding van deze studie zijn er keuzes gemaakt die leiden tot deze ontwikkelingsvoorwaarden.

 

 

 

 

 

 

 

Plangebied

 

De Koepoortlocatie ligt aan de oostkant van de binnenstad en is bereikbaar vanaf de Stalpart van der Wieleweg / Van Miereveldlaan. Het plangebied bestaat ruimtelijk gezien uit twee locaties.

Locatie A, de Maria Duystlaan, is gesitueerd tussen de Koepoortbrug en de Stalpart van der Wieleweg / Van Miereveldlaan en tussen de woningen aan van Renswoudestraat en de Genestetstraat.

Deze locatie heeft een entreefunctie voor de binnenstad, waarvan het beeld aan de zuidzijde wordt bepaald door tuintjes an achterkanten van woningen aan de Genestststraat.

 

Aan de noordzijde is een groen terreintje gelegen dat gebruikt wordt als speelplek. Hierachter ligt kleinschalige woonbebouwing uit het begin van deze eeuw.

De Maria Duystlaan overbrugt in de richting van de brug een hoogteverschil van ongeveer 2,30 meter.

 

Locatie B, de Koepoortplaats, is het huidige parkeerterrein voor elf touringcars. Dit terrein is gelegen aan de oostzijde van de Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan en ten noorden van de Maria Duystlaan. De Maria Duystlaan vormt aan deze zijde de toegang tot het woongebied Van Lodesteystraat en omgeving.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruimtelijke Analyse

 

Structuur

De Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan is een wijkontsluitingsweg die tevens onderdeel is van de binnenstadsring. Deze binnenstadsring is de ontsluiting voor de binnenstad waaraan de parkeerlocaties voor de bezoekers van de binnenstad zijn gesitueerd conform het bestaande parkeerbeleid.

Deze Stalpaert van de Wieleweg / Van Miereveldlaan is een doorgaande noord-zuid structuurlijn die min of meer evenwijdig loopt met het Rijn Schiekanaal.  Het kanaal is samen met het spoor en rijksweg 13 onderdeel van de hoofdstructuur van de stad Delft.  Het kanaal en de Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan komen aan de zuidzijde bij elkaar.

 

In oost west richting zijn de twee Molentjeskade en de Bieslandsekade onderdeel van de ruimtelijke hoofdstructuur. Het water van beide kades verbindt de stad aan de oostzijde met het landschap.

Op het niveau van de wijk zijn de Willem van Aelstlaan en de Maria Duystlaan eveneens oost west georiënteerde structuurlijnen. De Maria Duystlaan vindt aan de westkant zijn vervolg de binnenstad in en in oostelijke richting is het de entree van het woongebied Van Lodesteynstraat e.o.

De Willem van Aelstlaan vindt zijn vervolg in de richting van de Bomenbuurt.

 

De Willem van Aelstlaan wordt langs de Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan gemarkeerd door een woongebouw met een grotere bouwhoogte.

 

 

 

Verkavelingsprincipe

 

De stedebouwkundige verkaveling van het gebied tussen het kanaal en de rijksweg, de Twee Molentjeskade en de Bieslandsekade wordt ten westen van de Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan wordt gekenmerkt door een gesloten stedebouwkundige bouwblokken verkaveling in aansluiting op de verkaveling van de binnenstad. Deze bouwblokken bestaan hoofdzakelijk uit woningbouw met een hoogte van twee bouwlagen al dan niet voorzien van een kap.

Uitzondering hierop is een los woongebouw op de hoek van de Willem van Aelststraat en de Van Miereveldlaan, met een hoogte van zes bouwlagen.

Deze verkaveling wordt ter plaatse van de Maria Duystlaan doorbroken, waardoor de toegang naar de binnenstad mogelijk is geworden.

 

Ten oosten van de Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan heeft het gebied tot de Rijksweg 13 een groen karakter. In dit gebied bestaat de bebouwing hoofdzakelijk uit losse gebouwen met een hoogte die varieert van twee, drie tot vier bouwlagen die in samenhangende eenheden omzoomd worden door groen en water.

 

Locatie A is onderdeel van het gebied dat verkaveld is in gesloten stedebouwkundige bouwblokken.

Locatie B, de Koeppoortplaats is onderdeel van het gebied waar losse gebouwen in een groene setting zijn geplaatst en ligt in het zicht van de Koepoortbrug.

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

 

 

 

locatie A met zicht op de toren van de Nieuwe Kerk op de Markt.

 

 

  

 

de Genestetstraat                                                  Oostsingel 65, 66 en 67

 

  

 

Van Renswoudestraat                                         groentje Van Renswoudestraat

 

  

 

beeld bij het verlaten van de binennstad.            Toren Nieuwe Kerk als oriëntatiepunt

 

Totale maat tussen de Willem van Aelstlaan en Van Renswoudestraat is ongeveer 195 meter. Tussen de Bieslandkade en de Maria Duystlaan is 155 meter

 

 

model 1 op hoofdlijnen.

Ligging Koepoortstraat is historisch bepaald. Afmeting

tussen Koepoortstraat en een 23 meter brede Maria Duystlaan is ongeveer 70 tot 80 meter. Het opdelen van

deze maat in twee bouwblokken levert per bouwblok een

te geringe maat op waar woningbouw mogelijk is. Met

name naar de Maria Duystlaan toe is een grotere bouwhoogte gewenst. Dit is dan niet mogelijk.                                                           Het gebied tussen de Maria Duystlaan en Bieslandse-

kade is verkaveld in twee hele en twee halve stedebouwkundige bouwblokken. Deze liggen in het

noorden en het zuiden van het gebied.  De noordelijke is in de huidige situatie een onaf bouwblok dat gesloopt wordt

De zuidelijke is afgerond door aan de zuidzijde afwijkende woningtypen te maken.

 

 

model 2 op hoofdlijnen

Maria Duystlaan ligt in dezelfde richting als de overige

oost west straten. Aan de Van Renswoudestraat wordt

geen bebouwing gemaakt. Aan de Genestetstraat is een breder bouwblok mogelijk, waardoor dit bouwblok zich makkelijk kan aanpassen aan de twee in functie en

afmeting verschillende openbare ruimten waar het aan

ligt.

Bouwblokken verkaveling is helder en houdt ontwikkelingsmogelijkheden in de toekomst open.

De Koepoortplaats blijft in het zicht van de Koepoortbrug.

 

 

 model 1

  model 2

 

Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan verbindt, zal evenwijdig gemaakt worden aan de  De Genestetstraat, waardoor het zich goed voegt in de oost west georiënteerde straten

Het bruto vloeroppervlak van dit bouwblok is ongeveer 4500 m².

 

Functie

Functioneel gezien zal het realiseren van woningen in aansluiting op de functie ten noorden en ten zuiden van deze locatie het uitgangspunt zijn. Maar als aansluiting op de functies in het oostelijk deel van de binnenstad, de Nieuwe Langendijk, is het in beperkte mate realiseren van commerciële ruimten en andere kleinschalige niet-wonenfunctie in aansluiting op het maaiveld en gericht naar de Maria Duystlaan mogelijk.

 

Verkeer

De ingang van de parkeergarage moet ruimtelijk ingepast worden op een wijze dat automobilisten die de binnenstad willen bezoeken op een logische wijze de parkeergarage inrijden. Bij voorkeur wordt deze ingang zover mogelijk van de Koepoortbrug gesitueerd, waarbij wel rekening gehouden moet worden met een opstelstrook waardoor het doorgaande verkeer op de Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan geen hinder ondervindt.

Voor de automobilisten die hun weg als voetganger de

binnenstad in vervolgen moeten in-en uitgangen worden gemaakt die zo dicht mogelijk bij de Koepoortbrug zijn gesitueerd.

Deze in- en uitgangen worden zoveel mogelijk in de bebouwing geïntegreerd of leveren als ruimtelijke elementen een positieve

bijdrage aan de inrichting van de openbare ruimte.

 

De Maria Duystlaan is onderdeel van de hoofdstructuur van het fietsroutenetwerk van de stad. Dit blijft bij de nieuwe inrichting van

Locatie A

 

Huidige situatie

Deze locatie is gelegen aan de oostzijde van de binnenstad en onderdeel van het gebied dat verkaveld is in stedebouwkundige bouwblokken die hoofdzakelijk bestaan uit ééngezinswoningen van twee bouwlagen al dan niet voorzien van een kap. De locatie wordt in oost west richting doorsneden door de Maria Duystlaan die in het verlengde ligt van de Koepoortbrug en de Nieuwe Langendijk. De Nieuwe Langendijk is de aanlooproute naar het centrum, die bestaat uit afzonderlijke aaneengesloten panden met  op de begane grond winkels en op de verdiepingen hoofdzakelijk woningen.

De Koepoortbrug is aan de oostkant de enige verbinding over het kanaal dat geschikt is voor alle soorten van verkeer. Hierdoor is locatie A de oostelijk toegang tot de binnenstad. De toren van de Nieuwe Kerk op de Markt is hier duidelijk zichtbaar en als oriëntatiepunt belangrijk.

De Maria Duystlaan overbrugt vanaf de Stalpaert van de Wieleweg /Van Miereveldlaan tot aan de Koepoortbrug een hoogte van 2,30m.

 

Aan de noordzijde wordt locatie A begrensd door de woningen aan de Van Renswoudestraat. Deze woningen hebben hun parkeergelegenheid in de Van Renswoudestraat en dateren uit het begin van deze eeuw. Ze zijn opgebouwd uit twee bouwlagen met een kap. Aan de noordzijde hebben deze woningen een plaatsje dat grenst aan de Gerard van Loonstraat. Deze straat is gesitueerd binnen het stedebouwkundige bouwblok Van Renswoudestraat, Van Miereveldlaan,Koepoortstraat en Oostsingel. Voor de woningen aan de Van Renswoudestraat ligt een terreintje dat gebruikt wordt als speelplek. Alle woningen zijn particulier eigendom.

De tuinen van de woningen gelegen aan de Genestetstraat bepalen op het ogenblik aan de zuidzijde het beeld van de oostelijke entree van de binnenstad. Deze woningen zijn twee bouwlagen hoog en zijn eigendom van de woningbouwvereniging Ceres en zullen in de nabije toekomst worden gesloopt. De Genestetstraat wordt hierdoor de zuidelijk grens van locatie A.

De woningen Oostsingel 65, 66 en 67 zijn particulier eigendom. Hoewel ze een monumentale uitstraling hebben zijn het geen gemeentelijke of rijksmonumenten en zijn als zodanig ook niet geïnventariseerd.

 

Ontwikkelingsmogelijkheden

Vanuit het parkeerbeleid voor de binnenstad is bepaald dat er aan de oostzijde van de Koepoortbrug een parkeergarage voor bezoekers met een capaciteit voor 320 auto’s gerealiseerd moet worden.

De belangrijkste opgave is hierdoor: Het realiseren van een ruimtelijk en fiunctioneel aantrekkelijke entree voor de binnenstad. Voor de autobezoeker  moet door de inrichting van het gebied blijken dat het  logisch en gemakkelijk  is om aldaar te parkeren en als  voetganger de binnenstad te bezoeken. Het zicht op de toren van de Nieuwe Kerk op de Markt moet hierbij als oriëntatiepunt gehandhaafd blijven.

 

De Maria Duystlaan is onderdeel van de hoofdstructuur van het fietsroutenetwerk van de stad. Dit blijft bij de nieuwe inrichting uitgangspunt.

Vanuit de ruimtelijke samenhang is het doorzetten van de stedebouwkundigebouwblokken in een gesloten verkavelingprincipe met een hoogte die aansluit op de bestaande bebouwing de meest gewenste. Hierbij moet rekening gehouden worden dat ontwikkelingen van de gebieden ten noorden en ten zuiden in de toekomst mogelijk blijven.

Na sloop van de woningen aan de noordzijde van de Van Renswoudestraat is de afmeting tussen de woningen aan de Van Renswoudestraat en de Genestetstraat ongeveer 66 m.

Uitgaande van de oost west structuurlijnen is ten noorden van de Maria Duystlaan een gebied te onderscheiden tot aan de Willem van Aelststraat. Direct ten zuiden van de Willem van Aelstlaan is in de jaren 90 woningbouw ontwikkeld. Binnen dit gebied ligt de huidige Koepoortstraat in het verlengde van de oorspronkelijke plek van de Koepoort. Hierdoor is de ligging van de Koepoortstraat historisch bepaald en zal de geschiedenis van de ontwikkeling van de stad afleesbaar blijven.

De woningen aan de Koepoortstraat tot en met de woningen aan de Van Renswoudestraat zullen gehandhaafd blijven.

 

Model 1

Met een minimale maat van 23 meter voor de Maria Duystlaan (het entreegebied), een minimale maat voor de Van Renswoudestraat van 12 meter en de bestaande maat van 12 meter voor de Genestetstraat, resteert er voor bebouwing een maat van ongeveer 19 meter.  Deze maat moet verdeeld worden over twee stroken bebouwing.

Door de Maria Duystlaan in dezelfde richting te leggen als de huidige situatie betekent het dat de strook aan de noordzijde een diepte krijgt die in de richting van de brug 3 meter diep is en bij de Van Miereveldlaan 10 meter.De bebouwingsdiepte van de strook aan de zuidzijde verloopt dan van 18 tot  8 meter.

Beide stroken grenzen zowel aan de noord als zuidzijde aan de openbare ruimte die sterk van karakter verschilt. Enerzijds een woonstraat en anderzijds het entreegebied van de binnenstad. Voor beide stroken geldt dat binnen de beschikbare dieptemaat  aan beide karakters aangesloten moet worden.

De korte afstand tot de bestaande woningen, de geringe dieptemaat en de oriëntatie ten opzichte van de bezonning maakt het onmogelijk beide zijden van het blok aan te laten sluiten op de uiteenlopende karakters van de aangrenzende buiten ruimte. Dit geldt ook voor de bouwhoogte. Aan de zijde van de Maria Duystlaan is in aansluiting op de breedte van 23 meter en functie een bouwhoogte van 4 bouwlagen gewenst. Aan de zijde van de woningen van de Van Renswoudestraat is een bouwhoogte van maximaal drie bouwlagen mogelijk.

Dit betekent maximaal een bruto vloeroppervlak van maximaal 1320 m².

 

Aan de zuidzijde is het mogelijk om een differentiatie in functie en bouwhoogte te realiseren, waarbij de bouwhoogte aan de Genestetstraat maximaal drie bouwlagen kan zijn. Aan de Maria Duystlaan is een hoogte van vier bouwlagen mogelijk. De bebouwing heeft een bruto vloeroppervlak van 3360 m².

Dit model heeft de volgende nadelen:

-      de heldere stedebouwkundige bouwblokken structuur ten noorden van de Maria Duystlaan is in een toekomstige ontwikkeling niet meer te integreren in een stedebouwkundig bouwblok,

-      de bouwhoogte aan de Maria Duystlaan wordt voor de toekomst bepaald door de nieuwbouw die in hoogte rekening heeft moeten houden met de huidige woningen aan de Van Renswoudestraat (hoogte, straatbreedte, oriëntatie),

-      de Koepoortplaats ligt niet meer in het zicht van de Koepoortbrug,

-      de bezonning van de woningen aan de Van Renswoudestraat worden nadelig beïnvloed.

 

 

Model 2

 

Een andere optie is om aan de noordzijde van de Maria Duystlaan geen bebouwing te realiseren, maar een ruime maat voor het entreegebied te kiezen.

Dit betekent dat de huidige woningen aan de Van Renswoudestraat het beeld aan de noordkant van de oostelijke toegang tot de binnenstad zullen blijven bepalen.

 

Met een maat tussen de Koepoortstraat en de Van Renswoudestraat is in de toekomst een stedebouwkundig bouwblok mogelijk met een dieptemaat van ruim 60 meter. Met een nieuwe rooilijn ter plaatse van de noordelijke garagewand is het dan mogelijk de bebouwing aan te laten sluiten aan de maat en schaal van het entree gebied.

 

Uitgaande van de oost west structuurlijnen wordt aan de zuidzijde van de Maria Duystlaan een gebied onderscheiden tot aan de Bieslandsekade. Dit gebied heeft een maat waardoor het  theoretisch verdeeld kan worden in drie stedebouwkundige bouwblokken. In de huidige situatie heeft het bouwblok tussen de Bieslandesekade en de Hugo van Rijkenlaan een afmeting van een half stedebouwkundig bouwblok. Aan de noordzijde blijft tussen de Maria Duystlaan en de Genestetstraat een strook over met een maat van ongeveer 18 meter. Binnen deze maat is het goed mogelijk bebouwing te realiseren waarbij beide zijden van de bebouwing aan sluiten aan de twee verschillende karakters van de aangrenzende buitenruimte:

-  aan de noordzijde: de oostelijke entree van de binnenstad

-  aan de zuidzijde: woonstraat

De Maria Duystlaan, die het Rijn Schiekanaal met de

locatie A uitgangspunt. 

 

Ontwikkelen van de Koepoortlocatie betekent een herinrichting van het kruispunt Maria Duystlaan met de Stalpeart van der Wieleweg / Van Miereveldlaan. 

 

Verder moet rekening gehouden worden met een goede verkeersafwikkeling van het vrachtverkeer, het openbaar vervoer,  het overig autoverkeer, het fietsverkeer en het toeristisch busverkeer.

 

Parkeergelegenheid voor de nieuwe functies moet in de parkeergarage worden gemaakt. Het aantal moet voldoen aan de norm zoals gesteld door de CROW.

Het aantal bestaande parkeerplaatsen voor de bestaande woningen moet gehandhaafd blijven.

 

Milieu

 

Openbare ruimte

Het gebied moet als oostelijke entree van de binnenstad herkenbaar zijn. Het moet in de materialisatie van het maaiveld aansluiten op  de omgeving, maar ten aanzien van het straatmeubilair kan het afwijkend zijn van het meubilair in de binnenstad.

 

In aansluiting op de entree van de binnenstad is het noodzakelijk de aanlooproute in de binnenstad, de Nieuwe Langendijk meer allure te geven en opnieuw in te richten, waardoor de voetganger meer ruimte krijgt.

 

Welstandscriteria

In de architectonische uitwerking moet de nieuwbouw onderdeel worden van de bebouwing van het gebied tussen het Kanaal en de Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan. De architectuur heeft hier een massiviteit, waar raamopeningen uitgesneden zijn. De kleur wordt bepaald door rood/ paarse bakstenen.

 

 

Conclusie

Op basis van de voorgaande analyse wordt geconcludeerd dat model 2 de voorkeur heeft omdat :

Een ontwikkeling conform model 1 past niet in de stedebouwkundige structuur van de omgeving. De noordwand van de Maria Duystlaan zal na realisatie maar ook in de toekomst altijd bepaald  worden door een bouwhoogte die niet past bij de functie van entreegebied van de binnenstad. Alleen na sloop van de nieuwe bebouwing is aanpassing mogelijk.

De bezonning van de woningen aan de Van Renswoudestraat wordt aanzienlijk verminderd, waardoor de bewoners van deze woningen onevenredig in hun belangen worden geschaad.

 

Door het ontbreken van nieuwe bebouwing in model 2 is het mogelijk om in de toekomst aan de noordzijde van de Maria Duystlaan bebouwing te realiseren die past bij de entreefunctie van dit gebied.

In dit model is ruimtelijk gezien interessant om de Koepoortplaats mee te ontwikkelen. Het ligt in het zicht van de Koepoortbrug, waardoor het een rol kan vervullen als oriëntatie punt voor een ieder die de binnenstad verlaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Duystlaan bij de

Koepoortplaats gezien in de richting van de binnenstad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van Miereveldlaan bij de Koepoortplaats gezien in noordelijke richting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de Koepoortplaats als oriëntatiepunt bij de oostelijke uitgang van de binnenstad

 

 

 

Parkeerplaatsen voor eventuele nieuwe functies moeten op eigen terrein in een gebouwde parkeervoorziening worden gemaakt.

 

Milieu

 

Openbare ruimte

De Koepoortplaats moet een groene sfeer uitstralen. Het bestaande wateroppervlak mag niet worden verkleind. Aan de zijde van de Van Miereveldlaan een de Maria Duystlaan moet het groene taluud langs het water gehandhaafd blijven.

Na inventarisatie van de bestaande bomen zal aangegeven worden welke gehandhaafd moeten blijven. De grote wilg op de hoek van de Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan en de Maria Duystlaan moet in ieder geval behouden blijven.

 

Welstandscriteria.

De samenhang van de bebouwing in het groene gebied ten oosten van de Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan

wordt bepaald door de aanwezigheid van het groen. De bestaande gebouwen hebben elk een eigen architectonisch beeld en zijn hier ondergeschikt aan. Een solitair gebouw op de Koepoortplaats mag door zijn expliciete plek tegenover de toegang van de binnenstad en als oriëntatiepunt bij het verlaten van de binnenstad een eigen identiteit hebben. De naoorlogse architectuur van de Bomenwijk, de Oudraadtweg en de Bieslandhof laten een strakkere vormgeving met  moderne materialen toe. Van belang is dat er wel wordt gekozen voor duurzame materialen en dat er geen goedkope plaatmaterialen worden gebruikt.

 

 

 

 

 

 

Locatie B

 

Huidige situatie

De Koepoortplaats ligt aan de oostzijde van de Van Miereveldlaan in het zicht van de Koepoortbrug en is ruimtelijk gezien onderdeel van het gebied met een singelachtig karakter.

Bebouwing met een hoogte van twee, drie tot vier bouwlagen zijn als losse elementen in een groene setting geplaatst.

Binnen de ruimtelijke structuur van dit gebied ligt de Koepoortplaats aan de kop in een oost west georiënteerde strook waarin diagonaal bebouwing is geplaatst.  Deze strook wordt begrensd door water en groen. De bebouwing bestaat uit drie strookjes eengezinswoningen van drie bouwlagen met tuin en vier gebouwen met studentenhuisvesting in vier bouwlagen.

 

Ten noorden van de Koepoortplaats ligt het terrein van de Bieslandhof. Voor dit verpleeghuis zal in de zomer van 2003 een bouwvergunning voor de uitbreiding van het gebouwencomplex worden afgegeven.

Deze uitbreiding is drie bouwlagen hoog en wordt ontsloten vanuit het bestaande gebouwencomplex. Het wordt gesitueerd in de zuid-westhoek van het terrein van de Bieslandhof, direct gelegen aan de noordzijde van de Koepoortplaats.

 

De Koepoortplaats is sinds maart 1998 ingericht als parkeerplaats voor elf touringcars. De touringcars worden op de Koepoortplaats geparkeerd nadat de toeristen in de binnenstad zijn afgezet en verblijven er meestal een korte periode, waardoor het belangrijk is dat de bussen niet op grote afstand van de binnenstad worden geparkeerd.

In de maanden april, mei en juni is de capaciteit van het parkeerterrein nauwelijks toereikend terwijl buiten deze periode het terrein voor een groot deel leeg tot helemaal leeg staat.

De aanwezigheid van parkeerplaatsen voor touringcars is van groot belang voor de Delftse binnenstad. Deze functie dient behouden te blijven.

 

Ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden

Voor de Koepoortplaats is ruimtelijk gezien het volgende van belang:

1.         het ligt op de kruising van twee structurerende lijnen, de Van Miereveldlaan en Maria Duystlaan,

2.         de locatie ligt in het zicht van de ingang binnenstad Koepoortbrug.

3.         het is onderdeel van het gebied met een singelachtig karakter waarin losse bebouwing is geplaatst,

4.         hierbinnen ligt het aan de kop van een strook met diagonaal geplaatste bebouwing.

Gezien de toch unieke plek die de Koepoortplaats inneemt in de ruimtelijke structuur en de ligging tegenover de toegang van de binnenstad is een invulling met bebouwing ruimtelijk gezien gewenst. Een functie als bus parkeren dient echter behouden te blijven, omdat  door onderzoek aangetoond is dat een andere locatie op een geringe afstand van de binnenstad niet aanwezig is. De touringcars  zullen op deze locatie gehandhaafd blijven, hetzij in de open ruimte of geïntegreerd in de bebouwing of een combinatie van beide.

 

De Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan is onderdeel van de secundaire ecologische zone. Dit betekent dat in deze situatie dat aan de oostzijde een strook met een breedte van 10 meter, gerekend vanaf de verharding van de stoep, niet mag worden bebouwd.

Ook ruimtelijk gezien is het van belang dat het singelachtige karakter aan de oostzijde van de Van Miereveldlaan behouden moet blijven.

Aan de noordzijde is een overschrijding van het verlengde van de rooilijn van de bebouwing aan de Oudraadtweg niet toegestaan.

Daarnaast zal in verband met de waterberging het wateroppervlak vergroot moeten worden. Hierover zijn vanuit het Hoogheemraadschap van Delfland met betrekking tot het waterbeheer afspraken gemaakt.

Aan de zuidzijde kan de rooilijn het verlengde van de zuidelijke rooilijn van de bebouwing aan de Maria Strickhof overschrijden, hierbij moet het singelkarakter wel worden behouden.

 

Een grotere hoogte van bebouwing op de Koepoortplaats wordt gelegitimeerd door de zichtlocatie vanaf de Koepoortbrug, de toegang tot de binnenstad. Hierdoor ontstaat een oriëntatiepunt als de binnenstad aan de oostzijde wordt verlaten. Dit is dan de  tegenhanger van de toren van de Nieuwe Kerk op de Markt, die als oriëntatiepunt werkt voor een ieder die de binnenstad vanaf het oosten binnenkomt.

De hoogte blijft wel beperkt tot maximaal 8 bouwlagen vanaf het maaiveld, om een samenhang te houden met het woongebouw aan de Willem van Aelstlaan dat zes bouwlagen hoog is.

Met dit gebouw zal ongeveer 3400 m² bruto vloeroppervlak toegevoegd worden.

 

Verkeer

Geen enkele ontwikkeling op de Koepoortplaats mag het doorgaande verkeer op de Stalpaert van der Wieleweg / Van Miereveldlaan belemmeren. Ook moet rekening gehouden worden met de aanwezigheid van een basisschool ten zuiden van de Koepoortplaats.