Stuk…..                                                                                                          Bijlage

03/017392

 

Overleg tijdelijke parkeerplaatsen Van Renswoudestraat – De Genestetstraat d.d. 14 mei 2003

 

Gemeentelijke toelichting

Conform afspraak uit het overleg van 26 maart 2003 is het alternatieve voorstel van bewoners (22 pp’s Van Renswoude, 27 pp’s De Genestet, 23 pp’s Oostsingel, 8 Koepoortplaats) uitge­tekend en teruggekoppeld naar het bestuur.

 

Voor het bestuur is dit alternatief niet bespreekbaar. Er is een nieuw voorstel uitgewerkt uit­gaande van de volgende verdeling:

21 pp’s Van Renswoudestraat, 48 pp’s De Genestetstraat en 11 pp’s op Oostsingel. Het reali­seren van 8 pp’s op de Koepoortplaats blijkt qua maatvoering niet realiseerbaar op de verhar­ding. Aanleggen ten koste van de groenstrook is geen optie.

Wat betreft het parkeerregiem wordt nu voorgesteld dit te laten aansluiten bij het regiem van de Oostschil. Dit betekent betaald parkeren maandag/vrijdag van 16.00 tot 20.00 uur en zater­dag van 12.00 tot 18.00 uur. Hiermee wordt het door de bewoners genoemde risico onder­van­gen, dat bezoekers buiten de bloktijden van de schil massaal gratis in de woonstraten gaan parkeren, in plaats van te betalen op het parkeerterrein. Het tarief is € 1,30 per uur. Op de Oostsingel wordt een mixregiem ingesteld tegen een tarief van € 1,50 per uur.

De maatvoering van de parkeervakken De Genestetstraat is iets verruimd. Aan beide zijden van het parkeerterrein is een steekmogelijkheid gecreëerd. De verkeerskundigen raden een ontwerp met een keerlus af. Op deze vrije ruimte gaat ongetwijfeld toch geparkeerd worden.

 

Reactie bewoners

De bewoners zijn zeer ontevreden en boos. Ze vinden het bestuur niet geloofwaardig, omdat dit voorstel wordt gepresenteerd: er is helemaal niets met hun alternatieve voorstellen gedaan. De bewoners De Genestetstraat vinden, dat ze met hun bereidheid nogmaals met de gemeente om tafel te gaan zitten er alleen maar slechter op zijn geworden. De vorige bijeenkomst werd een voorstel voor 45 plaatsen gepresenteerd en door hun als onaanvaardbaar betiteld. Nu komt de gemeente terug met een voorstel voor nota bene 48 plaatsen. Dit voorstel getuigt ook niet van normen en waarden aan bestuurskant. De bewoners vinden dit een schofterige behande­ling. Mevrouw van Mil en de heer Nicolic distantiëren  zich van deze uitspraak.

Aanleg van 48 plaatsen bij de De Genestetstraat is voor hen niet aanvaardbaar. De verdeling 21– 48 is ook voor de bewoners van de De Genestetstraat een volstrekt onredelijke verdeling van de lasten. Daarbij vinden ze de tekeningen manipulatief. Het gebruik van frisse kleuren is beslist niet hoe de werkelijkheid zal zijn. Men eist, dat er grijstinten worden gebruikt. Ook de ingetekende vele, grote bomen in een ondergrond van groen is bezijden de realiteit.. Zij voor­zien dat er wat iele boompjes komen te staan, die nauwelijks groeikans hebben. (gezien tijd van planten en duur van de aanwezigheid van het terrein). Men eist in elk geval grote bomen en een haag als onderbeplanting. Deze moet voorkomen, dat koplampen de huizen in schij­nen.

Verder praten heeft in de ogen van de bewoners geen zin. Er wordt toch niet naar hen geluis­terd. Zij willen dat hun reactie zoals nu verwoord middels een verslag wordt teruggekoppeld naar de politiek en dat zij het verslag om commentaar krijgen.

 

Verdere punten die nog ter tafel komen

-          voor de in- en uitrit moet vergunning worden verleend door Bouw- en Woningtoezicht. Dit gebeurt op basis van een B&W besluit Er is geen formele bezwaarprocedure, dus ook geen publicatie van de vergunning in de stadskrant. Bewoners geven aan dat zij bezwaar gaan maken tegen de vergunning en een voorlopige voorziening zullen aanvragen. Zij zullen ook starten met acties.

-          de bewoners vinden het onfatsoenlijk, dat hun brief met bezwaren van 26 februari jl. nog steeds niet is beantwoord. Lidwine geeft aan dat deze brief betrokken moest worden bij agendapunt 10 van de raadsvergadering van 27 maart. Beantwoording voor die tijd was dus niet mogelijk. Op drie bezwaarpunten, zijn de bewoners mondeling reeds geïnformeerd wat het schriftelijke antwoord zal zijn. Het vierde punt betreft het ontwerp, zoals oorspron­kelijk gepresenteerd. Over dit punt was het gesprek tot op dit moment nog gaande.

-          de bewonersvertegenwoordigers De Genestetstraat willen weten, wanneer de speeltoestel­len worden geplaatst. Deze vraag wordt doorgespeeld naar de wijkcoördinator.

-          de vertegenwoordigers van de Van Renswoudestraat geven aan, dat de bewoners van de nummers 16 t/m 40 verdeeld zijn over de wenselijkheid van bomen. De gemeente zal hen benaderen met de vraag waar de meerderheidsvoorkeur naar uitgaat.

 

Afspraken

Lidwine

-          stuurt het voorgestelde ontwerp op A3 formaat aan de bewonersvertegenwoordigers toe

-          geeft aan Arjan Ubbels door, wanneer er een B&W besluit is over de in-/uitrit, zodat de be­woners weten, wanneer zij hiertegen bezwaar kunnen maken

-          maakt een samenvattend verslag van dit gesprek, waarin ook de sfeer tot uitdrukking komt

-          koppelt terug naar het bestuur.

-          benadert de bewoners Van Renswoudestraat 16 t/m 40 over de wenselijkheid van bomen.

-          Lidwine maakt een B&W voorstel, dat ook om advies wordt voorgelegd aan de commissie Duurzaamheid/CKE van 17 juni a.s.

 

 

 

Aanwezigen

Joke Kuypers, Van Renswoudestraat

Frans Nijwening, De Genestetstraat

José van Mil, De Genestetstraat

Arjen Ubels, Van Renwoudestraat

de heer Nicolic, Oostsingel

Lidwine van Elteren, gemeente

 

 

 

 

190503 LvE