Memo

 

Datum

05-10-2003

Opsteller

Etienne vd Horst

Bijlagen

-

Onderwerp

Tariefactie openbaar vervoer

 

 


Achtergrond

 

Het vakteam Mobiliteit wil bezien of het OV door aanpassingen van tarief­structuren en betaalwijzen aantrekkelijker kan worden gemaakt. Hiervoor is een brede notitie in de maak, die medio november zal worden afgerond. Als voorloper hierop doen wij een voorstel om te komen tot een proef met een zogenaamd “dal(uren)kaartje”. Dit voorstel is in nauwe samenwerking met connexxion opgezet.

 

Dalkaartje

 

Hoofddoelstelling van de proef met de invoering van een dalkaartje is om de incidentele reiziger in het OV te krijgen. De concrete uitwerking van het dal­kaartje ziet er als volgt uit.

 

Geldigheid

Het dalkaartje is geldig op doorde­weekse dagen na de ochtendspits (vanaf 9:00 uur) en in het weekend.

 

Vervoergebied

Het dalkaartje is op alle tram- en buslijnen in Delft (1 zone) en omliggende gebieden (2 zones) van toepassing, met uitzondering van de zone Rijswijk.

 

Verkooppunten

Het dalkaartje is verkrijgbaar in bus en tram (bij buschauffeurs en tram­bestuurders), maar ook op het verkoop- en informatiepunt van connexxion op het Stationsplein.

 

Prijs

De prijs van het dalkaartje is € 1,= voor een 1-zone en € 2,= voor 2-zones.

 


Kosten

De proef zal budgettair neutraal plaatsvinden. Connexxion verwacht dat kosten en (extra) opbrengsten tegen elkaar kunnen worden weggestreept. De gemeente Delft draagt geen financieel risico.

 

Promotie

Voorlichting zal geschieden door advertenties in huis aan huisbladen, pers­berichten, posters in abri’s, internetsite gemeente, folders (uit te delen bij parkeerplaatsen), busstickers en eventueel via reclame via de stadsradio.

 

Planning

De startdatum van de proef is vastgesteld op 24 november 2003 en kent (vooralsnog) een werkingsduur van 1 jaar. Vanaf 24 november 2003 zal ook de promotiecampagne starten.

 

Evaluatie

 

Het effect van de tariefactie zal na afloop van de proefperiode worden geëvalueerd. De evaluatie komt voor het einde van 2004 beschikbaar.

De volgende effecten worden hierbij meegenomen:

 

·         toename van het aantal reizigers tijdens de actie

·         effect op de kwaliteit van de dienstverlening door kaartverkoop in de voertuigen en (eventueel) discomfort door te volle voertuigen

·         effecten op de OV-exploitatie

·         toedeling van de toename in bestaande en nieuwe OV reizigers (structureel en incidenteel)

·         aantallen “overkomend” fietsverkeer, voetgangers en automobilisten

 

De meting van het effect van de tariefactie kan plaatsvinden op basis van tellingen door de vervoerbedrijven en enquętes onder reizigers door het vakteam ICT/O&S.

 

Op basis van de evaluatie kan worden besloten de tariefactie structureel in te voeren, doordat (bijvoorbeeld) de meeropbrengst, door extra reizi­gers, het prijsverschil tussen het dalkaartje en het normale tarief in voldoende mate compenseert, zonder dat er sprake is van extra exploitatie­kosten.

 

Voorstel

 

Akkoord gaan met voorgestelde tariefactie, in de vorm van de invoering van een dalkaartje, ten behoeve van het stimuleren van het openbaar vervoer.