Rapport luchtkwaliteit 2002

 

Gemeente:                  Delft                                        Datum: 30 oktober 2003

Samenvatting[I1] 

 

Dit rapport betreft de rapportage over de luchtkwaliteit van de gemeente Delft in de provincie Zuid-Holland voor het jaar 2002 conform het Besluit luchtkwaliteit (Stb. 2000, 269) van 11 juni 2001.

Nagegaan is of er sprake is van overschrijdingen van de wettelijke luchtkwaliteitsnormen in het Besluit luchtkwaliteit  voor de luchtverontreinigende stoffen: stikstofdioxide (NO2), koolmonoxide (CO), fijn stof (PM10), en benzeen (C6H6). Behoudens daar waar anders wordt aangegeven is overal in de gemeente voldaan aan de luchtkwaliteitsnormen.

 

De gemeente is gelegen in stedenlijk gebied. [I2] [I3] De achtergrondconcentraties worden mede bepaald door de aanwezigheid van het industriegebied Rijnmond. Er zijn overschrijdingen van luchtkwaliteitsnormen geconstateerd.

 

·       Langs of in de nabijheid van 7500 meter weg heeft de jaargemiddelde concentratie van NO2 de wettelijke grenswaarde (40 mg/m3) overschreden. Op gevoelige locaties langs deze weg(en) worden hierdoor circa 4000  personen aan luchtverontreiniging blootgesteld.

 

·       Langs of in de nabijheid van 1500 meter weg heeft de jaargemiddelde concentratie van NO2 ook de plandrempel (56 mg/m3) overschreden. Op gevoelige locaties langs deze weg(en) worden hierdoor 100 personen aan luchtverontreiniging blootgesteld.

Voor het komende jaar wordt voor deze locatie(s) conform artikel 25 van het Besluit luchtkwaliteit een plan opgesteld ten einde in 2010 te voldoen aan de wettelijke luchtkwaliteitsnormen.

De oorzaak van de overschrijding(en) met betrekking tot NO2 is naast het verkeer van de rijksweg A13 en drukke binnenstedelijke wegen de hoge achtergrondconcentratie als gevolg van onder andere het industriegebied Rijnmond.

 

·         Langs of in de nabijheid van 4800 m weg heeft de jaargemiddelde concentratie van PM10 de wettelijke grenswaarde (40 mg/m3) overschreden. Op gevoelige locaties langs deze weg(en) worden hierdoor circa 1850 personen aan luchtverontreiniging blootgesteld.
 

·         Langs of in de nabijheid van 1350 m weg heeft de jaargemiddelde concentratie van PM10 ook de plandrempel (45 mg/m3) overschreden. Op gevoelige locaties langs deze weg(en) worden hierdoor circa 400 personen aan luchtverontreiniging blootgesteld.

 

De oorzaak van de overschrijding(en) met betrekking tot PM10 is in alle gevallen de hoge achtergrondconcentratie en in mindere mate het verkeer.

 

·         In de gemeente doen zich geen situaties voor met zeer drukke wegen en extreem stagnerend verkeer, daarnaast zijn er ook geen grote slecht geventileerde grote parkeergarages aanwezig  Er bestaat daarom geen vermoeden dat voor benzeen de wettelijke luchtkwaliteitsnorm voor de jaargemiddelde concentratie (10 mg/m3) wordt overschreden.

 

·         In de gemeente doen zich geen situaties voor met zeer drukke wegen en extreem stagnerend verkeer. Er bestaat daarom geen vermoeden dat voor CO de wettelijke luchtkwaliteitsnorm (6000 mg/m3 98 percentiel van de 8-uurgemiddelde concentraties) wordt overschreden.

 

Naam: gemeente Delft

(post)adres: Postbus 340       

postcode en plaats:  2600 AH Delft

 

Naam (1) opsteller rapport: dhr. G.J. Ravensbergen

                                  

Naam (2) opsteller rapport: ………………………….                                

 

Naam contactpersoon gemeente: dhr. G.J. Ravensbergen                                  

 

Dit rapport betreft de rapportage over de luchtkwaliteit van de gemeente Delft in de provincie Zuid-Holland voor het jaar 2002 conform het Besluit luchtkwaliteit (Stb. 269).

Het rapport is op (datum) te Delft goedgekeurd door Burgemeester en Wethouders.

 

Handtekening: ………………………..                             Naam: ………………………….

 

                                                                                  Functie: ………………………..


Samenvatting................................................................................................................................. 1

Hoofdstuk 1. Inleiding..................................................................................................................... 5

Hoofdstuk 2. Algemene gegevens over de gemeente en haar omgeving............................................... 6

Hoofdstuk 3. Bronnen van luchtverontreiniging en te onderzoeken locaties in de gemeente.................... 7

Hoofdstuk 4 Resultaten en beoordeling voor het jaar 2002.................................................................. 9

Paragraaf 4.1. Stikstofdioxide....................................................................................................... 9

Paragraaf 4.1.1. Jaargemiddelde concentraties NO2................................................................. 9

Paragraaf 4.1.2. Uurgemiddelde concentratie van NO2............................................................ 11

Paragraaf 4.2. Fijn stof............................................................................................................... 12

Paragraaf 4.2.1 Jaargemiddelde concentraties PM10............................................................... 12

Paragraaf 4.2.2  24 uurgemiddelde concentraties van PM10..................................................... 13

Paragraaf 4.3. Benzeen............................................................................................................. 16

Paragraaf 4.4. Koolmonoxide...................................................................................................... 16

Paragraaf 4.5.1 Fase 2 voor de PM10 norm............................................................................ 16

Hoofdstuk 6. Referenties............................................................................................................... 16

Bijlagen....................................................................................................................................... 16

 

Hoofdstuk 1. Inleiding

 

In dit rapport wordt de luchtkwaliteit van de gemeente Delft in de provincie Zuid-Holland beschreven voor het jaar 2002.
In de gemeente wordt voor het merendeel voldaan aan de wettelijke luchtkwaliteitsnormen in het Besluit luchtkwaliteit van de luchtverontreinigende stoffen: stikstof dioxide (NO2), koolmonoxide (CO), fijn stof (PM10), en benzeen (C6H6). Controle berekeningen worden uitgevoerd voor die locaties waar een vermoeden bestaat dat de luchtkwaliteit voor tenminste één van de verontreinigende stoffen zou kunnen worden overschreden. De luchtkwaliteit met betrekking tot zwaveldioxide (SO2) en lood (Pb) komt in de provinciale rapportage aan de orde. De verontreiniging door deze stoffen is representatief voor de algemene luchtkwaliteit in Nederland.

 

De voornaamste bronnen van luchtverontreiniging zijn wegverkeer, industriële bedrijven en de landbouw. NO2 wordt voornamelijk veroorzaakt door snelrijdend en optrekkend verkeer. Benzeen en CO komen voornamelijk vrij bij stagnerend verkeer. De bronnen voor fijn stof zijn zeer divers: verkeer, industrie; en vele natuurlijke bronnen.


De concentraties van NO2, CO en benzeen (C6H6) kunnen significant zijn verhoogd door locale emissies en door plaatselijke omstandigheden die de verspreiding in de atmosfeer belemmeren.

De luchtkwaliteitnormen voor PM10 worden nagenoeg in geheel Nederland overschreden en het nemen van maatregelen valt onder het rijksbeleid.

 

De gevolgen van luchtverontreinigende stoffen kunnen zijn schade aan de gezondheid van mensen en dieren, en schade aan planten en gebouwen. NO2 en PM10 veroorzaken schade aan luchtwegen en versterken hooikoorts, allergische en astmatische problemen. Benzeen is kankerverwekkend.

 

De rapportageplicht in het Besluit luchtkwaliteit heeft betrekking op plaatsen waar naar redelijke verwachting mensen worden blootgesteld aan te hoge concentratie luchtverontreiniging. De luchtkwaliteitsniveaus zijn vastgelegd in de vorm van grenswaarden, plandrempels en alarmdrempels.

Indien de grenswaarde niet wordt overschreden voldoet de luchtkwaliteit aan de wettelijke norm en zijn geen maatregelen vereist. Bij overschrijden van plandrempels moet er een plan worden opgesteld met maatregelen ter beperking van de luchtverontreiniging. Bij overschrijding van alarmwaarden dient men te handelen conform de procedures beschreven in de Smogregeling 2001 (Stcrt. 2001, 109).

Hoofdstuk 2. Algemene gegevens over de gemeente en haar omgeving.

In de gemeente wonen  96.961 inwoners (Jaarboek bestuursinformatie 2002). Daarnaast zijn er twee industrieterreinen (Schieoevers Noord- en Zuid en DSM Gist/Calvé. De belangrijkste drukke hoofdwegen die woongebieden (op korte afstand) doorkruisen zijn de Kruithuisweg en de Provincialeweg. Verder ligt Delft ingeklemd tussen de rijkswegen A13 en A4.

 

Tabel 1: algemene gegevens van de gemeente

 

Soort gebied

Stedelijk gebied

Soort omgeving

Deels open weidegebied; deels stedelijk gebied

Belangrijke topografische gegevens

Ligging nabij rijksweg A13 en A4

Gebruikte regionale milieuverkeerskaart, naam regio

NVT

Toelichting op gebruikte milieuverkeerskaart

Pandora (AGV); verkeersmilieukaarten 1996-2010

Naam gebruikte milieumodel

CAR II, versie 2.0

Naam gebruikt verspreidingsmodel

NVT

Naam weerstation gebruikte klimaatgegevens

NVT

Jaargemiddelde windsnelheid hoger/lager dan gemiddeld

NVT

Opmerking t.a.v. de gebruikte klimaatgegevens

NVT

Gegevens die niet verkregen konden worden of onzeker zijn

NVT

Geplande grootschalige ruimtelijke ontwikkelingen of ingrijpende wijziging in infrastructuur

Op termijn eventueel de doortrekking van de rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam

 

 

Tabel 2: opgesteld/gevoerd milieubeleid

Bestaand samenwerkingsverband met gemeente(n)

Stadsgewest Haaglanden (oa Den Haag, Voorburg-Leidschendam en Zoetermeer)

Beleid t.a.v. luchtkwaliteit is in grote lijnen vastgelegd in

Procesplan voor het plan van aanpak luchtkwaliteit Delft (april 2003)

De belangrijkste aandachtspunten hierin zijn:

·         Overleg over en onderzoek naar mogelijke maatregelen op de rijkswegen (A13)

·         Prioritering in aanpak van knelpunten

 

Reeds uitgevoerde maatregel of genomen actie (1)

Resultaat (1) NVT

Reeds uitgevoerde maatregel of genomen actie (2)

Resultaat (2) NVT

 

 

Hoofdstuk 3. Bronnen van luchtverontreiniging en te onderzoeken locaties in de gemeente

In tabel 3, 4 en 5 wordt een opsomming gegeven van de belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging in de gemeente.

In tabel 6 zijn relevante historische vastgelegd.

In tabel 7 zijn de locaties vermeld waar verwacht wordt dat overschrijdingen van grenswaarden plaats kunnen vinden.

 

Tabel 3: Lijst van drukke wegen

Benaming

Verkeersintensiteit (optioneel)

[voertuigen/etmaal]

Aandeel vrachtverkeer (optioneel)

[ % ]

Rijksweg A13

144.000-153.000

10,2-10,5

Provincialeweg

22100

3,75

Kruithuisweg

28500

3,75

Wateringsevest

20400

3,4

Westlandseweg

25000

3,4

Kvar Savaweg

22100

2,7

Zuidwal

21100

3,4

Michiel de Ruyterweg

27300

3,4

Oostpoortweg

24900

3,4

Vrijenbanselaan

21800

3,4

 

 

 

 

 

 

 

Tabel 4 :Lijst van puntbronnen in de gemeente (optioneel)

Benaming

Locatie

Jaaremissie

[ton/jaar]

Emissieperiode

DSM Gist/Calvé

Idem

Niet bekend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabel 5 :Lijst van bronnen buiten de gemeente (optioneel)

Benaming

Locatie

Jaaremissie

[ton/jaar]

Emissieperiode

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabel 6 :Historische gegevens (optioneel)

Aard gegeven:

Meting/ klacht/ berekening

Locatie

Jaaremissie

[ton/jaar]

Emissieperiode/

Tijdstippen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabel 7 : Te onderzoeken plaatsen

Omschrijving van de locatie

Reden van onderzoek

Zie bijlage 1

Drukke binnenstedelijke wegen en gevoelige locaties nabij Rijksweg A4 en A13

 

 

 

 

Hoofdstuk 4 Resultaten [jol4] en beoordeling voor het jaar 2002

In dit hoofdstuk zullen achtereenvolgens overzichten worden gegeven van de opgetreden concentraties en de overschrijdingen van grenswaarden en plandrempels van de luchtverontreinigende stoffen: NO2, PM10, benzeen, en CO.

Indien de berekende of gemeten concentraties representatief zijn voor een groter gebied of het wegvak zal dit worden vermeld.

Toetsing van de berekende en gemeten concentraties geschiedt aan de grenswaarden en plandrempels aangegeven in het Besluit luchtkwaliteit (Stb. 200, 267).

Voor NO2 en PM10 zijn in bijlage 1 tabellen opgenomen met berekende of gemeten concentraties en aantallen keren dat overschrijdingen hebben plaatsgevonden.

Optioneel[I5]  In bijlage 2 zijn afbeeldingen opgenomen waarop grafisch concentraties van luchtverontreiniging zijn weergegeven.


Paragraaf 4.1. Stikstofdioxide

De concentraties NO2 zijn bepaald voor de locaties aangegeven in bijlage 1. De achtergrondconcentratie voor grote delen van de gemeente is relatief hoog door de nabije ligging van het industriegebied Rijnmond en de rijksweg A13.

 

Paragraaf 4.1.1. Jaargemiddelde concentraties NO2

In bijlage 1 zijn locaties opgenomen waar jaargemiddelde concentraties van NO2 zijn bepaald. In de tabellen 8 en 9 hieronder zijn alleen die locaties uit de bijlage overgenomen en nader gespecificeerd waar er sprake is van een overschrijding van grenswaarde of plandrempel.

 

Tabel 8 [jol6] Locaties waar de jaargemiddelde concentratie van NO2  de wettelijke grenswaarde (40 mg/m3) heeft overschreden.

 

Straatnaam of wegnummer of wijk

Gebruikte rekenmo-dellen

Concentratie

(berekend)

[mg/m3]

Weg(vak)

Lengte

[m]

Te beschermen objecten

Pers.blootgesteld

[aantal]

 

Soort

 

[aantal]

Rijksweg A13

Gegevens RWS

Westzijde: 40 mg/m3 – contour op 300 meter van de weg

Oostzijde: 40 mg/m3 – contour op 800 meter van de weg

3200

Woningen

Verpleegte-huis,bejaardenhuis, psychiatrische inrichting,

scholen, kinderdagopvang, speeltuin  sportterreinen

Ca. 1000

 

 

 

 

 

 

 

Ca. 2000

Delfgauwseweg

CAR II, 2.0

56

350

Woningen

40

80

Michiel de Ruyterweg

CAR II, 2.0

53

50

Woningen

10

20

Zuidwal

CAR II, 2.0

53

250

Woningen

150

300

Oostpoortweg

CAR II, 2.0

52

200

Woningen

100

200

Oostsingel

CAR II, 2.0

52

200

Woningen

30

60

Wateringsevest

CAR II, 2.0

51

150

Woningen

30

60

Vrijenbanselaan

CAR II, 2.0

50

200

Woningen

50

100

Julianalaan

CAR II, 2.0

50

250

Woningen

60

120

Maria Duystlaan

CAR II, 2.0

50

100

Woningen

15

30

Kvar Savaweg

CAR II, 2.0

49

20

Woningen

5

10

Westvest

CAR II, 2.0

48

200

Woningen

100

200

Nassaulaan

CAR II, 2.0

47

100

Woningen

30

60

Phoenixstraat

CAR II, 2.0

47

200

Woningen

20

40

Schoenmakerstraat

CAR II, 2.0

46

300

Woningen

50

100

Reinier de Graafweg

CAR II, 2.0

46

150

Woningen

20

40

Krakeelpolderweg

CAR II, 2.0

46

300

Woningen

50

100

Mijnbouwstraat

CAR II, 2.0

46

100

woningen

onderwijs-gebouw

1

1

 

Stalpaert vd Wielenweg

CAR II, 2.0

46

250

woningen

basisschool

40

1

80

Zambezielaan

CAR II, 2.0

45

250

Woningen

60

120

Ruys de Beerenbrouckstraat

CAR II, 2.0

44

200

woningen, basisschool

30

1

60

Westlandseweg

CAR II, 2.0

43

150

woningen, basisschool

20

1

40

Kruithuisweg

CAR II, 2.0

42

300

Woningen

50

100

 

Tabel 9 [jol7] Locaties waar de jaargemiddelde concentratie van NO2  naast de grenswaarde ook de plandrempel (56 mg/m3) heeft overschreden.

 

Straatnaam of wegnummer of wijk

Gebruikte rekenmo-dellen

Concentratie

(berekend)

[mg/m3]

Weg(vak)

Lengte

[m]

Te beschermen objecten

Pers.blootgesteld

[aantal]

 

Soort

 

[aantal]

Rijksweg A13

RWS

Westzijde: 56 mg/m3 – contour op 20 meter van de weg

Oostzijde: 56 mg/m3 – contour op 100 meter van de weg

1150

woningen

psychiatrissche inr.,

2 sportter-reinen, speeltuin

10

20

Delfgauwseweg

CAR II versie 2.0

56

350

woningen

40

80

 

 

·         In de Delftse Hout is de wettelijke grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie van NO2 voor een ecosysteem (30 mg/m3) overschreden

 

·         De oorzaak van de overschrijding(en) met betrekking tot NO2 is naast het wegverkeer van de rijksweg A13 en de binnenstedelijke wegen met name de hoge achtergrondconcentratie in Delft (circa 33 mg/m3 ). Uit het Rapport Luchtkwaliteit 2001 Delft bleek dat de bijdrage van industriële bronnen (DSM-Gist) zeer beperkt is (< 1 mg/m3). In deze rapportage is daarom verder geen onderzoek gedaan naar de effecten van deze bron in 2002.

 

Paragraaf 4.1.2. Uurgemiddelde concentratie van NO2

 

Voor een aantal locaties waarvoor op grond van een bijzondere situatie overschrijdingen verwacht worden, is het aantal uurgemiddelde concentraties van NO2 dat de grenswaarde heeft overschreden bepaald. In bijlage 1 zijn locaties en aantallen keren van de overschrijdingen weergegeven. Er zijn in Delft geen locaties waar het aantal overschrijdingen van deze uurgemiddelde concentratie groter is dan het wettelijke aantal (18).

 

Tabel 10 [jol8] Locaties waar het aantal uurgemiddelde concentraties van NO2 dat de grenswaarde (200 mg/m3)  heeft overschreden groter is dan het wettelijke toegestane aantal 18.

 

Straatnaam of wegnummer of wijk

Gebruikte rekenmo-dellen

Overschrij-

Dingen

[aantal]

Weg(vak)

Lengte

[m]

Te beschermen objecten

Pers.blootgesteld

[aantal]

 

Soort

 

[aantal]

NVT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paragraaf 4.2. Fijn stof

Jaargemiddelde concentraties van PM10 en aantal  24 uurgemiddelde concentraties van PM10 die de grenswaarde hebben overschreden zijn bepaald voor de locaties in bijlage 1. Resultaten van metingen of berekeningen voor die locaties zijn te vinden in bijlage 1.

 

Paragraaf 4.2.1 Jaargemiddelde concentraties PM10

 

In onderstaande tabellen 11 en 12 zijn de locaties uit bijlage 1 overgenomen en nader gespecificeerd waar de jaargemiddelde concentraties van PM10 de wettelijke grenswaarde of plandrempel hebben overschreden.

 

Tabel 11 [jol9] Locaties waar de jaargemiddelde concentratie van PM10  de wettelijke grenswaarde

(40 mg/m3) heeft overschreden.

 

Straatnaam of wegnummer of wijk

Gebruikte rekenmo-dellen

Concentratie

(berekend)

[mg/m3]

Weg(vak)

Lengte

[m]

Te beschermen objecten

Pers.blootgesteld

[aantal]

 

Soort

 

[aantal]

Rijksweg A13

RWS

Westzijde: 40 mg/m3 – contour op 75 meter van de weg

Oostzijde: 40 mg/m3 – contour op 100 meter van de weg

2200

woningen

psychiatrische inrichting,

2 sportter-reinen, speeltuin

Ca. 250

Ca. 500

Delfgauwseweg

CAR II, 2.0

46

350

woningen

40

80

Zuidwal

CAR II, 2.0

46

250

woningen

150

300

Michiel de Ruyterweg

CAR II, 2.0

45

50

woningen

10

20

Oostpoortweg

CAR II, 2.0

44

200

woningen

100

200

Oostsingel

CAR II, 2.0

44

200

woningen

30

60

Wateringsevest

CAR II, 2.0

44

150

woningen

30

60

Vrijenbanselaan

CAR II, 2.0

43

200

woningen

50

100

Julianalaan

CAR II, 2.0

43

250

woningen

60

120

Maria Duystlaan

CAR II, 2.0

42

100

woningen

15

30

Westvest

CAR II, 2.0

42

200

woningen

100

200

Phoenixstraat

CAR II, 2.0

42

200

woningen

20

40

Reinier de Graafweg

CAR II, 2.0

41

150

woningen

20

40

Krakeelpolderweg

CAR II, 2.0

41

300

woningen

50

100

 

Tabel 12 [jol10] Locaties waar de jaargemiddelde concentratie van PM10  naast de grenswaarde ook de plandrempel (45 mg/m3) heeft overschreden.

 

Straatnaam of wegnummer of wijk

Gebruikte rekenmo-dellen

Concentratie

(berekend)

[mg/m3]

Weg(vak)

Lengte

[m]

Te beschermen objecten

Pers.blootgesteld

[aantal]

 

Soort

 

[aantal]

Rijksweg A13

RWS

Westzijde: 45 mg/m3 – contour op 20 meter van de weg

Oostzijde: 45 mg/m3 – contour op 40 meter van de weg

700

psychiatrische inrichting

 

1

onbekend

Delfgauwseweg

CAR II, 2.0

46

350

woningen

40

80

Zuidwal

CAR II, 2.0

46

250

woningen

150

300

Michiel de Ruyterweg

CAR II, 2.0

45

50

woningen

10

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paragraaf 4.2.2  24 uurgemiddelde concentraties van PM10

 

In bijlage 1 is voor een aantal locaties het aantal overschrijdingen van de 24 uurgemiddelde concentraties van PM10 van de grenswaarde of plandrempel aangegeven. In tabel 13 en 14 zijn die plaatsen opgenomen en nader gespecificeerd waar het wettelijke aantal van de overschrijdingen wordt overschreden.

 

Tabel 13 [jol11] Locaties waar het aantal uurgemiddelde concentraties van PM10 dat de grenswaarde (50 mg/m3)  heeft overschreden groter is dan het wettelijke toegestane aantal 35.

 

Straatnaam of wegnummer[jol12]  of wijk

Gebruikte rekenmo-dellen

Overschrij-

Dingen

[aantal]

Weg(vak)

Lengte

[m]

Te beschermen objecten

Pers.blootgesteld

[aantal]

 

Soort

 

[aantal]

Delfgauwseweg

CAR II, 2.0

117

350

woningen

40

80

Michiel de Ruyterweg

CAR II, 2.0

111

50

woningen

10

20

Zuidwal

CAR II, 2.0

116

250

woningen

150

300

Oostpoortweg

CAR II, 2.0

102

200

woningen

100

200

Oostsingel

CAR II, 2.0

104

200

woningen

30

60

Wateringsevest

CAR II, 2.0

106

150

woningen

30

60

Vrijenbanselaan

CAR II, 2.0

96

200

woningen

50

100

Julianalaan

CAR II, 2.0

98

250

woningen

60

120

Maria Duystlaan

CAR II, 2.0

96

100

woningen

15

30

Kvar Savaweg

CAR II, 2.0

84

20

woningen

5

10

Westvest

CAR II, 2.0

95

200

woningen

100

200

Nassaulaan

CAR II, 2.0

79

100

woningen

30

60

Phoenixstraat

CAR II, 2.0

91

200

woningen

20

40

Schoenmakerstraat

CAR II, 2.0

82

300

woningen

50

100

Reinier de Graafweg

CAR II, 2.0

88

150

woningen

20

40

Krakeelpolderweg

CAR II, 2.0

88

300

woningen

50

100

Mijnbouwstraat

CAR II, 2.0

83

100

woningen

onderwijs-gebouw

1

1

 

 

Stalpaert vd Wielenweg

CAR II, 2.0

81

250

woningen, basisschool

40

1

80

Zambezielaan

CAR II, 2.0

85

250

woningen

60

120

Ruys de Beerenbrouckstraat

CAR II, 2.0

79

200

woningen, basisschool

20

1

40

Westlandseweg

CAR II, 2.0

75

150

woningen, basisschool

20

1

40

Kruithuisweg

CAR II, 2.0

75

300

woningen

50

100

 

Tabel 14 [jol13] Locaties waar het aantal uurgemiddelde concentraties van PM10 dat ook de plandrempel (65 mg/m3)  heeft overschreden groter is dan het wettelijke toegestane aantal 35.

 

Straatnaam of wegnummer of wijk

Gebruikte rekenmo-dellen

Overschrij-

Dingen

[aantal]

Weg(vak)

Lengte

[m]

Te beschermen objecten

Pers.blootgesteld

[aantal]

 

Soort

 

[aantal]

Delfgauwseweg

CAR II, 2.0

65

350

woningen

40

80

Michiel de Ruyterweg

CAR II, 2.0

62

50

woningen

10

20

Zuidwal

CAR II, 2.0

64

250

woningen

150

300

Oostpoortweg

CAR II, 2.0

55

200

woningen

100

200

Oostsingel

CAR II, 2.0

57

200

woningen

30

60

Wateringsevest

CAR II, 2.0

58

150

woningen

30

60

Vrijenbanselaan

CAR II, 2.0

51

200

woningen

50

50

Julianalaan

CAR II, 2.0

53

250

woningen

60

120

Maria Duystlaan

CAR II, 2.0

51

100

woningen

15

30

Kvar Savaweg

CAR II, 2.0

43

20

woningen

5

10

Westvest

CAR II, 2.0

51

200

woningen

100

200

Nassaulaan

CAR II, 2.0

40

100

woningen

30

60

Phoenixstraat

CAR II, 2.0

48

200

woningen

20

40

Schoenmakerstraat

CAR II, 2.0

42

300

woningen

50

100

Reinier de Graafweg

CAR II, 2.0

46

150

woningen

20

40

Krakeelpolderweg

CAR II, 2.0

46

300

woningen

50

100

Mijnbouwstraat

CAR II, 2.0

43

100

woningen

onderwijs-gebouw

1

1

 

 

Stalpaert vd Wielenweg

CAR II, 2.0

41

250

woningen

basisschool

40

1

80

Zambezielaan

CAR II, 2.0

44

250

woningen

60

120

Ruys de Beerenbrouckstraat

CAR II, 2.0

40

200

woningen, basisschool

20

1

40

Westlandseweg

CAR II, 2.0

37

150

woningen, basisschool

20

1

40

Kruithuisweg

CAR II, 2.0

37

300

woningen

50

100

 

 

 

 

 

 

 


Paragraaf 4.3. Benzeen[jol14] 

In de gemeente doen zich geen situaties voor met drukke wegen en stagnerend verkeer, daarnaast zijn er ook geen grote slecht geventileerde grote parkeergarages aanwezig  Er bestaat daarom geen vermoeden dat voor benzeen de wettelijke luchtkwaliteitsnorm voor de jaargemiddelde concentratie (10 mg/m3) wordt overschreden.

 

Paragraaf 4.4. Koolmonoxide[jol15] 

In de gemeente doen zich geen situaties voor met drukke wegen en stagnerend verkeer. Er bestaat daarom geen vermoeden dat voor CO de wettelijke luchtkwaliteitsnorm (6000 mg/m3 98 percentiel van de 8-uurgemiddelde concentraties) wordt overschreden.

 

Paragraaf 4.5. Toekomstverwachtingen

 

Paragraaf 4.5.1 Fase 2 voor de PM10 norm

In 2005 gaat naar verwachting fase 2 voor de PM10 norm in namelijk 20 mg/m3.

Op grond van de in deze rapportage vastgestelde concentraties PM10 alsmede de heersende achtergrondconcentratie in Delft van PM10 ter grootte van circa 35 mg/m3, kan worden gesteld dat dan in geheel Delft de nieuwe norm van 20 mg/m3 zal worden overschreden. Opgemerkt wordt dat, mede door het bovenlokale niveau van de bronnen, de verantwoordelijkheid voor het beleid ten aanzien van fijn stof bij het Rijk ligt.

Hoofdstuk 6. Referenties

·         Rapport luchtkwaliteit 2001 Gemeente Delft, juni 2002

·         Procesplan voor het plan van aanpak luchtkwaliteit Delft, april 2003

·         CD-rom Luchtkwaliteit langs rijkswegen in 2002, Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en waterbouwkunde

Bijlagen

Bijlage 1[jol16] : tabellen met concentraties van luchtverontreinigende stoffen

 


Pagina: 1
 [I1]Slechts ter voorbeeld is in deze samenvatting ervan uitgegaan dat wel overschrijding mbt NO2 en PM10 plaats vindt en niet voor CO en benzeen !

Pagina: 1
 [I2]Vul soort gebied in

Pagina: 1
 [I3]Vul soort ligging in

Pagina: 8
 [jol4]In bijlage 1 zijn tabellen met rekenresultaten voor de locaties genoemd in hoofdstuk 3 opgenomen, alle locaties waar sprake is van een overschrijding worden in dit hoofdstuk nader toegelicht. Door invulling van de tabellen in dit hoofdstuk verkrijgt u een indruk over de ernst van het knelpunt.

 

Pagina: 8
 [I5]Specifieke gegevens kunnen zijn:

·         Gemerkte wegvakken waar luchtkwaliteitsnormen worden overschreden of (in kleur) concentratieniveaus zijn aangegeven;

·         Berekende iso-concentratiecontourenverband houdende met emissies uit punt- en oppervlaktebronnen;

·         Locaties van de aanwezige meetstations;

·         Locaties waarvoor de concentraties daadwerkelijk zijn berekend;

·         Topografische gegevens met bevolkingsdichtheden.

 [jol6]Indien er in de bijlage sprake is van 10-tallen locaties wordt u verzocht deze in de tabellen 8 t/m 14 te  clusteren tot grotere representatieve gebieden. Invulling van specifiekere gegevens in tabel 8 t/m 14 verschaft gegevens over de aard en de mate van de verhoogde luchtverontreiniging en kan zo als hulp dienen bij prioritering van maatregelen.

 [jol7]Bij voorkeur niet meer dan ca 15 items opnemen, bij meer locaties clusteren tot grotere representatieve gebieden.

 [jol8]Bij voorkeur niet meer dan ca 15 items opnemen, bij meer locaties clusteren tot grotere representatieve gebieden.

 [jol9]Bij voorkeur niet meer dan ca 15 items opnemen, bij meer locaties clusteren tot grotere representatieve gebieden.

 [jol10]Bij voorkeur niet meer dan ca 15 items opnemen, bij meer locaties clusteren tot grotere representatieve gebieden..

 [jol11]Bij voorkeur niet meer dan ca 15 items opnemen, bij meer locaties clusteren tot grotere representatieve gebieden.

 [jol12]Kan ook de gehele gemeente zijn !

 [jol13]Bij voorkeur niet meer dan ca 15 items opnemen, bij meer locaties clusteren tot grotere representatieve gebieden.

Pagina: 12
 [jol14]Benzeen is geen knelpunt meer, in 2001 is op maar 1 locatie een overschrijding gerapporteerd. Hier wordt er van uitgegaan dat er geen overschrijding plaatsvindt.

Pagina: 12
 [jol15]Overschrijdingen voor CO niet worden verwacht.

 [jol16]U kunt hier de integrale output van CAR  II versie 2.0 gebruiken