In december 2002 heeft u ingestemd met de ontwikkeling van een aantal varianten van een begroeid geluidsscherm langs de A13 ter hoogte van de Professorenwijk. Door Rijkswaterstaat zijn een viertal schermontwerpen gemaakt. Uit een meningspeiling onder de bewoners van de wijk Wippolder, via de internetsite www.wippolder, is in juni de bewonersvoorkeur bepaald. Het geluidsscherm met daarop schuin geplaatste PV-panelen kreeg de meeste stemmen (zie bijlage 1, variant 3). Als 2e kwam het type scherm met een geheel transparante bovenzijde (variant 4) uit de peiling.

 

Voorgesteld wordt om het verdere traject in te zetten gericht op realisatie van een begroeid ‘groen’ geluidsscherm met PV-panelen. Als de PV-variant financieel of om andere redenen niet haalbaar mocht blijken zal een ontwerp worden gemaakt van een begroeid scherm met een geheel transparante bovenzijde.

 

Wat betreft het scherm zelf is verder de materiaalkeuze van belang. Uit de meningspeiling blijkt er een lichte voorkeur te zijn voor een metalen scherm. Bij de keuze van een type materiaal is van belang of deze akoestisch absorberend kan worden uitgevoerd of niet. Dit heeft gevolgen voor de plaatsing van het scherm: een scherm dat aan de wegzijde niet absorberend is maar juist reflecterend, dient schuin te worden geplaatst om reflecties naar de overzijde van de weg (woonwijk Emerald) te voorkomen[1].

Een scherm dat aan de wegzijde geluidsabsorberend is, kan wél recht worden geplaatst. Met het oog op de reeds aanwezige rechte geluidsschermen op het viaduct Delfgauwseweg wordt voorgesteld om het nieuwe scherm recht te plaatsen. Dit betekent dat het nieuwe scherm aan de wegzijde geluidsabsorberend dient te worden uitgevoerd.

 

Teneinde langs de A13 bij Delft een eenduidig beeld te krijgen in de vormgeving van de geluidsschermen, is het de bedoeling dat als de bestaande oude schermen worden vervangen, de nieuwe schermen qua vormgeving en aanzicht te laten aansluiten op het ‘groene’ scherm langs de Professorenwijk.  Om aan te sluiten op de bestaande metalen schermen wordt voorgesteld om voor dit materiaal te kiezen, onder voorwaarde dat dit materiaal geschikt is voor begroeiing die er tegenaan geplaatst wordt. Het scherm zal aan de wegzijde van perforaties dienen te worden voorzien zodat sprake is van een geluidsabsorberend scherm.

 

Voor de uitvoeringskosten van het PV-geluidsscherm dient een saneringsprogramma te worden ingediend bij het Ministerie van VROM. Deze subsidie heeft echter alleen betrekking op het scherm zelf: de PV-panelen dienen op een andere wijze te worden gefinancierd. De meerkosten van de PV- panelen worden geraamd op € 528.000,- incl. BTW. Inmiddels is door het Delfts Energie Agentschap een subsidieverzoek (zie bijlage 2) ingediend bij de Provincie Zuid-Holland voor een bijdrage van 50 % van de meerkosten van de PV-panelen. Binnen 13 weken na 1 juli  (week 39) zal de provincie een besluit nemen over de subsidieaanvraag. Vervolgens zal een financieringsvoorstel aan het college worden voorgelegd waarin de definitieve verdeling van de kosten wordt vastgesteld. Naast de subsidie van de provincie zullen de gemeente Delft en Eneco dienen bij te dragen aan de kosten van de PV-panelen. Op korte termijn zal hiertoe een  intentieverklaring tussen gemeente Delft en Eneco worden opgesteld en voor besluitvorming worden aangeboden.

 

De verdere planning voor de realisatie van het geluidsscherm bestaat eruit dat Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en waterbouwkunde een concept-ontwerp gaat maken. Deze zal door zowel de verschillende diensten van Rijkswaterstaat als door de gemeente Delft moeten worden goedgekeurd.

Vervolgens zal een bestek worden gemaakt en zal bij het Ministerie van VROM een verzoek tot uitbetaling van de uitvoeringskosten worden ingediend.  Naar verwachting worden de kosten van het geluidscherm (zonder de PV-panelen, zie boven) voor 100 % gedekt door de subsidie van het Ministerie van VROM.

 

Voorgesteld wordt:

In te stemmen met de keuze voor de verdere ontwikkeling en realisatie van een begroeid geluidsscherm met daarop schuin geplaatste PV-panelen (variant 3) langs de A13 ter hoogte van de Professorenwijk als eerste voorkeursvariant

 

Als bovengenoemde vorokeursvariant financieel niet haalbaar is in te stemmen met de realisatie van een begroeid geluidsscherm waarvan het bovenste deel transparant is (variant 4)

 

In te stemmen met ondertekening van de nog op te stellen intentieverklaring tussen de gemeente en ENECO, gericht op realisatie en medefinanciering van de bovengenoemde PV-panelen, mits de voorkeursvariant financieel uitvoerbaar is

 

De burgemeester wordt voorgesteld in te stemmen met het verlenen van een volmacht aan wethouder Grashoff voor het ondertekenen van bovengenoemde intentieverklaring

 



[1] Het bestaande (reflecterende) geluidsscherm langs de wijk Emerald is om dezelfde reden schuin geplaatst om reflecties naar de wijk Wippolder  te vermijden.