Stuk 177 I                                                                           Delft, 14 oktober 2003.

332827

 

Onderwerp:   Raamovereenkomst Spoorzone

                   cum annexis

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

1.

Op 24 september jongstleden werd in de externe stuurgroep Spoorzone het Beleidsadvies Spoorzone Delft gepresenteerd, met een drietal bijlagen. Met deze presentatie is de Planstudiefase wat ons betreft afgerond, en kon de conclusie getrokken worden dat overeenkomstig de financiële bijlagen met de financiële middelen die in het MIT waren geraamd  (310 mio euro), en met de overige bijdragen thans het project in een tweesporige variant  kan worden uitgevoerd, met een gebouwde voorziening voor viersporigheid te zijner tijd. Overigens zijn de bijdragen van andere partijen wel op de in de stukken genoemde hoogte besproken, maar nog niet definitief toegezegd. Dat kan pas na het Projectbesluit van de minister.

Het bovengenoemde (vertrouwelijke) beleidsadvies en de daarbij behorende (vertrouwelijke) bijlagen zijn als vertrouwelijke bijlagen voor u ter inzage gelegd.

Van de overige Plandocumenten zijn/worden het MER en het Masterplan afzonderlijk in procedure gebracht. De Projectnota van ProRail wordt met bijbehorende bijlagen eveneens voor u ter inzage gelegd. Tenslotte zijn er dan nog de private documenten: de Raamovereenkomst, de Principe-overeenkomst, de Uitvoeringsovereenkomst, en de Driepartijenovereenkomst. Hier is verder alleen de besluitvorming terzake van die documenten aan de orde. Op elk van die documenten wordt hieronder kort ingegaan. In algemene zin moet opgemerkt worden dat voor al deze documenten geldt dat het niet nemen van het Projectbesluit door de minister als ontbindende voorwaarde geldt. De bij die documenten behorende bijlagen zijn eveneens voor u ter inzage gelegd.

 

2.

Op 19 maart 2003 werd de Prijsaanbiedingsovereenkomst Spoorzone getekend, die leidde tot een bod van de Private Partijen, dat op 24 april 2003 door ons werd aanvaard. Op die basis is vervolgens de Raamovereenkomst die de samenwerking regelt tussen de gemeente en de Private Partijen, opgesteld.

Een aantal in de Prijsaanbiedingsovereenkomst genoemde onderwerpen worden in de Raamovereenkomst gedetailleerder geregeld. Voorwaarde voor het totstandkomen van de Raamovereenkomst was voorts, dat gemeente en Private Partijen het eens zouden worden over het Masterplan. Die overeenstemming is inmiddels bereikt, zodat het Masterplan als bijlage is opgenomen bij de Raamovereenkomst. Daarnaast wordt de relatie geregeld met de drie overeenkomsten die voorwaarde zijn voor het totstandkomen van de herontwikkeling Spoorzone: de Principe-overeenkomst, de Uitvoeringsovereenkomst, en de Driepartijen-overeenkomst.  Een korte typering van de vier overeenkomsten volgt hieronder.

 

3.

De Raamovereenkomst: het doel van de Raamovereenkomst is het gezamenlijk uitvoeren van de herontwikkeling van het gebied spoorzone. Dit gebeurt samen met de ontwikkelaars op basis van een aantal Basisdocumenten, waaronder het Masterplan en het Projectbesluit van de minister van V&W. Komt er geen Projectbesluit, dan gaat deze herontwikkeling niet door. De herontwikkeling krijgt gestalte in gezamenlijk te vervaardigen Plandocumenten. Realisatie vindt plaats door aankoop van alle grond in het gebied door de gemeente, die de grond via de GOM (Gemeentelijk OntwikkelingsMaatschappij) bouwrijp verkoopt aan de ontwikkelaars. De koopprijs van de bouwkavels wordt berekend op basis van de verrekenprijzen per m2 b.v.o. kantoren, per m2 b.v.o. woningen per woningcategorie, en per gebouwde parkeerplaats woningen, zoals bedoeld in de Definitieve Prijsaanbieding. Partijen willen het bouwprogramma van de definitieve prijsaanbieding in en volgens het Masterplan realiseren, en mogelijk optimaliseren, zodat de daaruit resulterende grondwaarde volgens de afgesproken verrekenprijzen tenminste € 78.000.000,-- zal bedragen.

 

De Principe-overeenkomst wordt gesloten met RIB (RailInfraBeheer, thans ProRail), die eigenaar is van de spoorweginfrastructuur. De essentie van deze overeenkomst is ruiling van gronden: de gemeente verkrijgt de grond onder de bestaande railinfrastructuur vanaf ruwweg de Herculesweg tot aan het Bolwerk, inclusief een stuk grond van RIB op het Emplacement. De gemeente geeft de grond die nodig is voor de nieuwe infrastructuur. Daarnaast wordt op die grond ten behoeve van de gemeente een opstalrecht gevestigd, zodat afzonderlijke eigendom van overbouwing boven de tunnel mogelijk wordt.

 

De Uitvoeringsovereenkomst wordt gesloten met NS Vastgoed, en regelt de verkrijging door de gemeente van de gronden van NS Vastgoed, vooral gelegen op en nabij het Emplacement. De waarde ervan is eerst door taxatie, en vervolgens door onderhandeling bepaald. Saneringskosten in verband met bodemverontreiniging zijn wat ons betreft voor rekening van verkoper, voor zover het sanering tot de huidige functie betreft. NSVastgoed wenst hier een limiet aan te verbinden. Zo is het ook geformuleerd in de Uitvoeringsovereenkomst. Wij hebben aan de bepalingen inzake de bodemsanering geen goedkeuring gehecht, en zijn hieromtrent nog in onderhandeling met NS Vastgoed.

 

De Driepartijen-overeenkomst regelt de totstandkoming van de OV-knoop, en de relatie ervan met het stadskantoor. Partijen hierbij zijn de gemeente Delft, de N.V. Nederlandse Spoorwegen, en RailInfraBeheer B.V. (ProRail). Kern van de overeenkomst  is de planontwikkeling, de realisatie, en de regeling van eigendom en beheer van OV-knoop en Stadskantoor. Daarbij worden afspraken gemaakt over de onderlinge afstemming van de verschillende  onderdelen waaruit de OV-knoop bestaat, en met het stadskantoor. De Driepartijen-overeenkomst verwijst naar het Masterplan, waarin voorgesteld wordt het stadskantoor en het NS-station te situeren in de OV-knoop, waarbij met name de begane grond van beide functies zodanig kan worden ontworpen dat - met behoud van eigen identiteit  en eigen toegang -  er sprake zal zijn van een min of meer gemeenschappelijke, publieksvriendelijke hal. Omdat NS om haar moverende redenen de Driepartijen-overeenkomst pas wil ondertekenen nadat de minister het Projectbesluit heeft genomen, wordt deze overeenkomst nu als bijlage aan een te ondertekenen  brief gehecht, of qua inhoud in die brief verwoord.


4.

Het sluiten van deze overeenkomsten c.q. het bereiken van overeenstemming over de inhoud ervan, is een belangrijke voorwaarde voor de start van de herontwikkeling van de Spoorzone, maar de belangrijkste voorwaarde is wel het projectbesluit dat de minister van V&W nog moet nemen. Dat zou, volgens de eerder afgesproken planning, begin december het geval kunnen zijn. Voor een gunstig besluit is het absoluut noodzakelijk dat de gemeente, Ballast Nedam, NS Vastgoed, RIB(ProRail) tijdig de op hun weg liggende overeenkomsten zijn aangegaan, zodat duidelijk is dat er voor de uitvoering geen belemmeringen zijn.

 

Wij stellen u daarom voor, onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie duurzaamheid, om ingevolge art. 169 lid 4 van de Gemeentewet in te stemmen met de Raamovereenkomst, de Principe-overeenkomst, de Uitvoeringsovereenkomst en de Driepartijen-overeenkomst, en daartoe het bijgaande besluit te nemen.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

H.M.C.M. van Oorschot       ,burgemeester.

N. Roos                           ,secretaris.

 


Stuk 177 II

 

 

De raad van de gemeente Delft;

 

Gelezen het voorstel van het college van  14 oktober 2003;

 

b e s l u i t :

 

In te stemmen met :

 

  1. de Raamovereenkomst tussen de gemeente Delft, de B.V. GOM Spoorzone Delft B.V. i.o., het Samenwerkingsverband (van NS Vastgoed B.V. en Ballast – Nedam Ontwikkelingsmaatschappij B.V.), en beide Besloten Vennootschappen afzonderlijk;
  2. de Principe-overeenkomst Spoorinfrastructuur tussen de gemeente Delft en de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Railinfrabeheer B.V.;
  3. de Uitvoeringsovereenkomst Grondinbreng NS Vastgoed tussen de gemeente Delft en de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid NS Vastgoed B.V., met uitzondering van de daarin opgenomen bepalingen inzake de bodemsanering;
  4. de Driepartijenovereenkomst OV-knoop en Stadskantoor tussen de gemeente Delft, de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid NS Stations B.V., en de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Railinfrabeheer B.V.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 30 oktober 2003.

 

 

 

                                                         ,burgemeester

 

 

 

                                                         ,griffier.