22 december 2003

Besluitenlijst commissie duurzaamheid 9 december 20003

 


naar agenda
9 december 2003


naar agenda
13 januari 2004


 

Voorzitter:

Dhr. R. Blinker

Griffier:

Dhr. M. van der Slikke

Aanwezig:

Wethouder Grashoff
De dames Vlekke, Koning, De Jong, Geursen, Bolten, en Loomans.
De heren Stoelinga, Smit, Van Tongeren, A. van Breukelen, Roest, Bot, De Jong, A. Meuleman, Van der Goot, Willems-Kruize en Vuijk.

1.

Opening
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.

2.

Mededelingen
De wethouder geeft een stand van zaken inzake de spoortunnel. Begin november heeft de begrotingsbehandeling plaatsgevonden. Afgelopen maandag vond de behandeling van het MIT plaats. De vaste kamercommissie heeft gisteren gesproken met de minister over de infrastructurele projecten, waaronder die van Delft. Na het debat lag er een motie voor waarin de regering wordt verzocht vast te leggen dat in 2011 of 2012 voldoende middelen beschikbaar worden gesteld voor de aanleg van de 1e fase spoortunnel zodat de werkelijke aanleg inclusief aansluiting middels voorfinanciering door de regio ruim voor 2010 kan aanvangen.

3.

Inventarisatie insprekers
De heer Bazelmans van het VNO/NCW bij agendapunt 7.

4.

Vaststellen besluitenlijst d.d.18 november 2003.
De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

6.

Rondvraag
De heer Meuleman (Stadsbelangen) heeft begrepen dat de gemeente van plan is per 1-1-2004 geen gebruik meer te maken van het transportbedrijf van der Lee, maar dat op oudejaarsnacht al geen gebruik meer van het bedrijf zal worden gemaakt. De vraag aan de wethouder is of de gemeente er verzekerd van is dat alle rommel is opgeruimd op nieuwjaarsdag.

Een tweede vraag met betrekking tot dit onderwerp is of een overzicht van de kosten in verband met de voorgenomen veranderingen kan worden verstrekt. De wethouder antwoordt dat dit zijn portefeuille niet is en zal de vragen doorgeven aan zijn college Torenstra die stadsbeheer in zijn portefeuille heeft.

Verder vraagt de heer Meuleman of het niet de bedoeling was dat de parkeerplaatsen aan de Van Renswoudestraat en de Genestetstraat als compensatie zouden dienen voor de opgeheven parkeerplaatsen op de markt. Maar nu blijken de nog niet opgeheven parkeerplaatsen op de markt te worden gebruikt evenals de parkeerplaatsen van de Renswoudestraat en de Genestetstraat.

Volgens Stadsbelangen toont dit aan dat er een parkeertekort is.

De wethouder antwoordt dat het autogebruik op de markt is afgenomen en dat het gebruik op de Van Renswoudestraat heel acceptabel is.

Een derde vraag is wanneer het Floratheater in de commissie Duurzaamheid wordt geagendeerd.

De wethouder antwoordt dat het Floratheater in de planning wordt meegenomen.

Mevrouw De Jong (CDA) heeft een aanvullende vraag over het Floratheater. Volgens de directeur van het Floratheater heeft hij een viertal rechtszaken tegen de gemeente Delft gewonnen. Gevraagd wordt of de commissie inzage zou kunnen krijgen in de vonnissen zodat bekend wordt wat de gemeente verkeerd doet; we zouden daar lering uit kunnen trekken.

De wethouder antwoordt dat bij de beantwoording van de schriftelijke vragen over het Floratheater is aangegeven welke zaken onder de rechter waren. De laatste zaak die onder de rechter was betrof het verzoek om een voorlopige voorziening tegen het bestemmingsplan Binnenstad. Dit heeft de gemeente gewonnen waardoor het bestemmingsplan Binnenstad vigerend is. Wanneer rechterlijke uitspraken beleids consequenties hebben zal de wethouder de commissie informeren.

Een tweede vraag van mevrouw De Jong betreft het Lidl pand. Ze informeert of het waar is dat de bestemming ‘detailhandel’ niet mogelijk is als gevolg van een vormfout van de gemeente, omdat het gewijzigd bestemmingsplan door de gemeente niet in de staatscourant was gepubliceerd. Daardoor zou de gemeente moeten terugvallen op een bestemmingsplan uit de jaren vijftig waarin detailhandel mogelijk is.

De wethouder antwoordt dat het vigerend beleid aan de orde is en daarin niet is voorzien in detailhandel.

Tot slot vraagt mevrouw De Jong in hoeverre Delft bij de verwerving van panden gebruik maakt van de Wet voorkeursrecht gemeenten.

De wethouder antwoordt dat de wet is toegepast bij de verwerving van een aantal panden aan de Van Leeuwenhoeksingel en Houttuinen.

Mevrouw Koning (PvdA) vraagt aan de wethouder of het hem bekend is dat sinds kort planschade verhaald kan worden op de projectontwikkelaar.

De wethouder antwoordt dat hem nog niet bekend is; hij zal daarop terugkomen.

De heer Willems (SP) vraagt aan de wethouder wat de in de toezeggingenlijst genoemde nota inhoudt.

De wethouder antwoordt dat de commissie een korte en bondige nota krijgt waarin de analyse is opgetekend over gratis openbaar vervoer en de consequenties daarvan en alternatieven en varianten daarop. Daarin zal ook een voorstel worden opgenomen hoe daarmee om te gaan.

De heer Smit (Leefbaar Delft) vraagt wat er met de woonboot zal gebeuren indien deze op 15 januari nog steeds niet is verkocht.

Verder vraagt de heer De Smit of de tweede gegadigde voor de watertoren een kans kan krijgen, de eerste gegadigde zijn financiën niet rond krijgt

Ten slotte vraagt de heer Smit of er sprake is van inkomstenderving nu er een hek staat vóór de door de gemeente aangekochte garage op de Kampveldweg.

Wat betreft de woonboot antwoordt de wethouder dat die gewoon in de verkoop is.

Ten aanzien van de Watertoren antwoordt de wethouder dat men in een vergevorderde staat van gesprek is met de initiatiefnemers en dat er geen signaal is dat daar iets zou stokken.

De wethouder meldt niets af te weten van de garage op de Kampveldweg .

Mevrouw Koning (PvdA) deelt mee dat de garage alleen wordt gebruikt door mensen die in het gebouw werken en er tegenover werken.

Mevrouw Bolten (Groen Links) maakt er melding van dat bewoners die bezwaar maken tegen het kappen van bomen het vervelend vinden dat wanneer er bomen gekapt worden er geen herplant of compensatie plaats vindt op de locatie zelf. Daarom wil GroenLinks het bomenplan op de agenda.

De wethouder antwoordt dat hij het ook vervelend vind dat het bomenplan op zich laat wachten.

7.

Voorstel aan de gemeenteraad inzake de Startnotitie Lokaal Verkeer- en Vervoerplan (LVVP). (340014)
De heer Bazelmans van het VNO/NCW spreekt in, hij stelt dat bereikbaarheid de belangrijkste vestigingsfactor voor bedrijven is. De bereikbaarheid laat nu al te wensen over. Men ziet graag een economische analyse en onderbouwing van het LVVP.
Na de beraadslaging doet de wethouder de volgende toezeggingen:
Er zal nader aandacht worden besteed aan de ketenmobiliteit.
De reacties uit de stad worden weergegeven in een rapport en gestuurd aan de commissie.
In samenwerking met VNO/NCW een analyse maken van het woon/werkverkeer.
Voorzover mogelijk worden kwantitatieve/meetbare doelen geformuleerd.
Er komt een kaart met een voetgangersnetwerk.
De gewijzigde startnotitie LVVP wordt vóór de raad van 18 december aan de commissieleden gestuurd.
De fracties van ChristenUnie/SGP, STIP, Groen Links, SP, PvdA, VVD (met uitzondering van pagina 4 van de startnotitie, 3e bolletje ‘Het autoverkeer zal in Delft worden geconcentreerd op een beperkt aantal routes. Op deze routes staat de doorstroming van het verkeer binnen de grenzen van luchtkwaliteit en geluidhinder centraal’.) adviseren positief over het voorstel.
De fracties van CDA, D66 en Stadsbelangen nemen het voorstel mee terug naar de fractie.
Leefbaar Delft adviseert negatief aan het voorstel
 

8.

Voorstel aan de gemeenteraad inzake definitieve invoering gereguleerd parkeren gebied D. (339457)
De fracties van PvdA, VVD, CDA, Groen Links, STIP, ChristenUnie/SGP, D66, SP adviseren positief over het voorstel.
De fractie van Stadsbelangen neemt het voorstel mee terug naar de fractie.
De fractie van Leefbaar Delft adviseert negatief over het voorstel.
Het voorstel wordt met technische wijzigingen vóór de raad aan de commissieleden gestuurd.
 

9.

Concept-handboek Bestemmingsplannen Delft.(339743)
Na de beraadslaging doet de wethouder de volgende toezeggingen:
De art. 19 procedure wordt bijgevoegd bij het handboek bestemmingsplannen Delft.
Er komt communicatie richting de bedrijven.
De bouwstenen van de toe te kennen bestemmingen worden in het handboek opgenomen.
Middels een procedure wordt vastgesteld wie geïnformeerd moet worden over het bestemmingsplan.
Op bladzijde 16 wordt aan de tabel toegevoegd aspecten zoals zienswijze, inspraak, beroep en dergelijke.
Het mogelijk conflict tussen bestemmingsplannen en welstandsbeleid wordt ook meegenomen.
De fracties van PvdA, CDA, VVD, ChristenUnie/SGP, D66, STIP, Groen Links, Stadsbelangen, SP adviseren positief over het voorstel.
De fractie van Leefbaar Delft neemt het voorstel mee terug naar de fractie.
 

10.

Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 24.00.

 

terug naar boven