02 april 2004

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid 9 maart 2004

 


naar agenda
9 maart 2004


naar agenda
13 april 2004


 

Voorzitter:

Dhr. R. D. Blinker

Griffier:

Dhr. M. van der Slikke

Aanwezig:

Wethouder Grashoff.
De dames Vlekke, De Jong, Geursen, Bolten, en Loomans.
De heren Kiela, Gabeler, De Wit, Stoelinga, Van Tongeren,
A. van Breukelen, Roest, De Jong, A. Meuleman, Van der Goot, Willems-Kruize Smit en Vuijk,

1.

Opening
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.

2.

Mededelingen
Er zijn geen mededelingen.

3.

Inventarisatie insprekers
De heren Van Aken, Van Niekerk, Zandhuis, Van Vondelen, Steijger en mevrouw Leijdens-Nühn bij agendapunt 7.

De heren Sirks, Jaarsma, Bongers, Jansen, Peters en Smit bij agendapunt 8.

De heren Kunz, Maks en Van Stralen bij agendapunt 9.

4.

Vaststellen besluitenlijst d.d. 10 februari 2004
De besluitenlijst wordt gewijzigd vastgesteld:

Op bladzijde 3 bij agendapunt 7 Gratis openbaar vervoer in Delft (402296) merkt mevrouw Bolten op dat Groen Links in bepaalde gevallen op het voorstel terug kan komen.

Op bladzijde 4 bij Principeovereenkomst tussen gemeente Delft en BAM Utiliteitsbouw BV ten behoeve van de projectontwikkeling van de stationslocatie Delft Zuid. (401924) heeft de PvdA het voorstel mee terug genomen naar de fractie in plaats van dat men een positief heeft geadviseerd over het voorstel.

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. 

6.

Rondvraag
De heer Van Tongeren (CDA) vraagt naar de stand van zaken ten aanzien van de Brandweerkazerne in relatie tot de planning (bij positief besluit GGD half maart selectie aannemer). De wethouder antwoordt dat de GGD nog geen besluit heeft genomen. In de commissie van april wordt door de wethouder en burgemeester hierover een definitief besluit ,genomen met of zonder positief besluit van de GGD. Hierdoor is een vertraging in de planning ontstaan van 1 á 2 maanden.

Mevrouw Bolten (GroenLinks) vraagt naar de stand van zaken inzake de nieuwbouw van het buurthuis aan de Sandinoweg. GroenLinks is het eens met de buurtbewoners dat het buurthuis aan de bibliotheek gebouwd kan worden zodat er een groter veld ontstaat in plaats van losstaand. Ze vraagt zich af of er nog inspraakmogelijkheden zijn voor de bewoners.

De wethouder antwoordt dat de buurtbewoners al bij de inspraak waren betrokken en dat er na twee varianten wordt gekeken.

Mevrouw Vlekke (PvdA) vraagt of er weer wegbewijzering in het tunneltje bij het station kan komen.

De wethouder antwoordt dat de bewegwijzering er drie dagen heeft gehangen en daarna is verdwenen. De wethouder zal er voor zorgdragen dat er bewegwijzering komt, maar kan niet garanderen hoelang het blijft hangen.

Daarnaast merkt mevrouw (Vlekke) op dat de wegbewijzering in Delft in het algemeen niet erg efficiënt is. Een vraag is of Delft hierover gaat, zo ja of de gemeente hiernaar kan kijken. De wethouder antwoordt dat in het kader van het LVVP naar de bewegwijzering kan worden gekeken.

De heer Smit (Leefbaar Delft) heeft gelezen dat de burgemeester toestemming heeft gegeven om het graf van de heer Naamdorf te ruimen in het Kalverenbos. Hij vraagt of er nu extra ruimte komt voor het project Watertoren.

De wethouder antwoordt dat het ruimen van het graf en de watertoren los van elkaar staan.

Een andere vraag van de heer Smit (Leefbaar Delft) heeft betrekking op het parkeren aan de Amazoneweg door de medewerkers van Rijkswaterstaat. Er wordt dusdanig geparkeerd dat het schade oplevert.

De wethouder antwoordt dat het probleem bekend is en dat de gemeente in overleg is met Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat vindt het ook vervelend en komt zelf met een oplossing.

7.

Voorstel aan de gemeenteraad inzake de definitieve invoering van gereguleerd parkeren in gebied "E". (401797)
De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over het onderwerp definitieve invoering van gereguleerd parkeren in gebied "E".

De heer Van Aken vindt dat er meteen naar vergunningparkeren wordt gekeken voordat er naar alternatieven zijn gezocht. Verder vindt hij de parkeertellingen niet representatief.

De heer Van Niekerk maakt melding dat hij als huurder van een auto geen parkeerkaart krijgt.

Mevrouw Leijdens-Nühn vindt dat ten onrechte de suggestie wordt gewekt dat het een advies is van de werkgroep en de gemeente. Daarnaast zet zij vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de telefonische interviews. Er is een nachttelling uitgevoerd wat de onderbouwing zou moeten zijn voor gereguleerd parkeren.

De heer Zandhuis vindt de communicatie slecht en is het niet eens met de prijsstelling voor de tweede vergunning. Verder is hij van mening dat de indruk dat de bezoekerskaart misbruikt zou worden door de bewoners niet met cijfers is onderbouwd.

De heer Van Vondelen, voorzitter van de bewonerscommissie Heilige Land, merkt op dat bij de bewoners ook een telefonische enquête is gehouden en dat 55% van de bewoners voor gereguleerd parkeren is. Maar uit de eigen enquête van de bewonerscommissie komt naar voren dat maar twee bewoners voor gereguleerd parkeren zijn.

De heer Steijger vraagt wat gebeurt er met de enquête van januari 2004 in relatie tot de belangen van de bedrijven in de wijk. Het gaat met name om het aantal vergunningen voor de bedrijven en hoe dit wordt gecommuniceerd met de bedrijven.

Na de beraadslaging doet de wethouder de volgende toezeggingen:

Er zal afzonderlijk overleg plaatsvinden met garage Verlaat.

Er volgt een check op de communicatie en de briefwisseling richting de bewoners.

De commissie wordt vóór de raadsvergadering hierover geïnformeerd.

Mocht er een fout in het proces zijn ontstaan dan wordt het voorstel teruggenomen.

De fracties van PvdA, VVD, GroenLinks, D66 en STIP adviseren positief over het voorstel. (Het CDA is alleen positief over deelgebied 1)

De fracties van Stadsbelangen, Leefbaar Delft adviseren negatief over het voorstel. (Het CDA is negatief inzake de deelgebieden 2+3)

De fracties van ChristenUnie/SGP en SP wachten de nadere informatie van de wethouder af voordat zij een standpunt innemen.

8

Voorstel aan de gemeenteraad inzake de definitieve invoering van gereguleerd parkeren in gebied "F".(407239)
De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over het onderwerp definitieve invoering van gereguleerd parkeren in gebied "F"

De heer Sirks is het niet eens met de uitbreiding van het gebied omdat het een verkeerstechnisch afgesloten gebied betreft, dat ook wat betreft de bewoning homogeen is.

De heer Jaarsma steunt het ingezette beleid omdat volgens hem vergunning parkeren de de oplossing voor het parkeerprobleem is.

De heer Smit van de Belangenvereniging Rotterdamseweg Noord Plus heeft als doel de belangen van de bewoners te behartigen. Volgens de Belangenvereniging blijkt uit de enquête dat er te weinig draagvlak is en daarom wordt niet het ingezette beleid niet gesteund.

Zowel de heer Jansen als de heer Bongers waren lid van de werkgroep en zijn voor het invoeren voor vergunningparkeren om vreemd parkeerders tegen te gaan.

De heer Peters is voor het ingezette beleid omdat er anders overlast voor de bewoners ontstaat. Er is volgens hem voldoende draagvlak voor vergunning parkeren.

De heer Schreurs heeft ook in de werkgroep gezeten en pleit ervoor om in de buitenste schil vergunningparkeren goedkoper te maken om zodoende overloop van vergunningparkeren gebied naar niet vergunningparkeren gebied te voorkomen.

De fracties van PvdA, D66, STIP, en VVD adviseren positief over het voorstel.

De fracties van ChristenUnie/SGP, Stadsbelangen, SP en CDA (wel positief over Delftzicht) nemen het voorstel mee terug naar de fractie.

GroenLinks neemt het voorstel mee terug naar de fractie en kondigt een amendement aan.

De fractie van Leefbaar Delft geeft een negatief advies over het voorstel. 

9.

Voorstel aan de gemeenteraad tot het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het plangebied "Ceram Boeroe". (406139)
De commissie wordt gevraagd de raad te adviseren over het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het plangebied "Ceram Boeroe".

De heer Van Straalen van het buurtcomité "Indische buurt" heeft bezwaar tegen het bouwplan omdat volgens het buurtcomite het bouwplan niet past in het ontwikkelingsplan en er een parkeerprobleem zal ontstaan. Bovendien past het plan stedenbouwkundig niet in de wijk. Ten slotte deelt hij mee dat het bouwplan door de welstandscommissie als onaanvaardbaar is beoordeeld.

De heer Kunz heeft bezwaar tegen het bouwplan omdat het niet voldoet aan de gemeentelijke parkeernormen en omdat de welstandscommissie het plan heeft afgewezen.

De heer Maks vindt het jammer dat er geen overleg is geweest met Vestia en de gemeente Delft. Hij stelt voor om gezamenlijk tot een bouwplanontwikkeling te komen.

De commissie stemt unaniem in met het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het plangebied ‘Ceram Boeroe’.

10.

Voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van het Handboek Bestemmingsplannen Delft.(406657)
Dit agendapunt wordt naar de volgende commissievergadering doorgeschoven.

11.

Sluiting
00.45

 

terug naar boven