28 oktober 2004

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid d.d. 12 oktober 2004

 


naar agenda 12 oktober 2004


naar agenda
9 november 2004


 

Voorzitter:

Dhr. N.A.J.M. van Doeveren

Griffier:

Dhr. M. van der Slikke

Aanwezig:

Wethouder Baljé
De dames Koning, De Jong, Geursen, Bolten en Loomans.
De heren Van Tongeren,Vuijk, Otto, Van Leeuwen, De Jong, Gabeler, Velders, Eduard, Noordenbos, Van Breukelen, Meuleman, Van der Goot, en Mennes.

1.

Opening
De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.

2.

Mededelingen
De voorzitter doet twee mededelingen:

  • Er is een notitie rondgedeeld met het voorstel van het Presidium om de onderwerpen inzake de mobiliteit uit de commissie Duurzaamheid over te hevelen naar de commissie Cultuur, Kennis en Economie.
  • Een subcommissie Duurzaamheid wordt in het leven geroepen die de hoorzittingen van de bestemmingsplannen gaat behandelen.

3.

Inventarisatie insprekers
De heren Bergsma, Van Vliet, Oskamp, Ali, Bentvelsen, Van Hengel, Bergakker,Van Kastel, Löbker, en Dessens, de dames Zijlstra, Van Paasen en Dijkshoorn bij agendapunt 7.
De heer Krombeen bij agendapunt 9.

4.

Vaststellen besluitenlijst 31 augustus 2004
Naar aanleiding van de besluitenlijst merkt de heer Van Tongeren (CDA) op dat hij bij agendapunt 8 Voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van het Ontwikkelingsplan VDD-terrein.(449526) de toezegging mist dat wethouder Grashoff zijn ongenoegen bij de projectontwikkelaar kenbaar zou maken dat de gemeenteraad geen invloed meer kon uitoefenen op het ontwikkelingsplan omdat het plan al klaar was. Inmiddels is wethouder Grashoff de toezegging nagekomen.
Naar aanleiding van de besluitenlijst merkt mevrouw Bolten (Groen Links) op dat bij agendapunt 9 Nota Overleg en Inspraak / ontwerp bestemmingsplan Buitengebied 2004. (440814) de commissie niet heeft gereageerd op de insprekers vanwege de status van het stuk.
De heer Meuleman meldt dat bij agendapunt 10 Voorstel aan de gemeenteraad inzake tramlijn 19. (451425) de fractie van Stadsbelangen geen positief advies had gegeven omdat zij de commissie om 23.30 hadden verlaten.
De besluitenlijst van 31 augustus is met bovengenoemde wijzigingen vastgesteld.

Vaststellen besluitenlijst 8 september 2004
Naar aanleiding van de besluitenlijst merkt mevrouw Bolten (Groen Links) op dat bij de rondvraag de wethouder heeft gezegd dat dit onderwerp niet in zijn portefeuille zit, maar ook dat hij maatregelen zou nemen om de overlast te beperken. De wethouder heeft de toegezegde maatregelen inmiddels uitgevoerd.
Met deze wijziging wordt de besluitenlijst vastgesteld.

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken.
De lijst niet te bespreken stukken wordt ongewijzigd vastgesteld.

6.

Rondvraag
Mevrouw Loomans (STIP) vraagt naar de voortgang van de onderhandelingen met DSM over de restwarmte. Wethouder Baljé antwoordt dat dit onderwerp niet in zijn portefeuille zit, maar zal de vraag doorgeven aan wethouder Grashoff.

De heer Gabeler (Leefbaar Delft) vraagt naar de stand van zaken van de brandweerkazerne. Wethouder Baljé zal eveneens deze vraag doorgeven aan wethouder Grashoff.

De heer Van Tongeren (CDA) meldt dat in winkelcentrum de Veste een winkel is gekraakt, die is gevestigd in het Hoogovenpand. De vraag van de heer Van Tongeren is of het college hiervan op de hoogte is en zo ja, zijn er dan afspraken gemaakt met de krakers. En wat is de algemene lijn van het college inzake het kraken van leegstaande panden. Wethouder Baljé antwoordt dat het college op de hoogte is dat het pand is gekraakt. Wanneer het noodzakelijk is zullen de krakers het pand verlaten.
Maar voor een uitgebreide beantwoording zal de vraag worden doorgegeven aan de verantwoordelijke wethouder.

Mevrouw De Jong (CDA) vraagt aan wethouder Baljé of hij aan wethouder Grashoff wil vragen of hij de nota baggerspecie berging kan doen toekomen aan de commissie. Zodat de commissie weet hoe het staat met de berging van de baggerspecie voordat het bestemmingsplan Buitengebied behandeld wordt.

7.

Ontwerpbestemmingsplan Harnaschpolder. (457716)
Het voorstel wordt voorgelegd voor advies aan de commissie.

Mevrouw Bolten (Groen Links) meldt dat de commissie niet reageert op de insprekers vanwege de status van het stuk (voorontwerp)

Mevrouw Zijlstra van de belangenvereniging Grensbewoners Hoornsehof Voordijksehoornsepolder vraagt aandacht voor de afhandeling van het verkeer bij het kruispunt Van Foreestweg kruispunt provinciale weg. Er zijn berekeningen gemaakt over de verkeersstromen, maar de inspreekster vraagt zich af of de berekeningen de verkeersstroom juist afdekken. Daarnaast wil belanghebbende opkomen voor een persoonlijk belang met nog tachtig andere belanghebbenden. Het betreft hofjes die grenzen aan de Voordijkshoornsepolder. Daar zijn woningen met tuinen van 6 meter diep, die grenzen aan een waterloop van 8 meter breed. Aan de waterlopen komen ook tuinen te liggen waardoor de privacy in het geding komt.

De heer Bergakker vraagt om zorgvuldigheid onder verwijzing naar de Nota Inspraak en Overleg waarbij op bladzijde 3 staat dat de afstand tussen de nieuwe woningen en bestaande bebouwing ruim 30 meter moet bedragen. De tuin van belanghebbende is 23 meter en de sloot 6 meter van de bestaande bebouwing.

Mevrouw Van Paassen wil graag reageren op een antwoord van haar inspraakreactie.
In het antwoord staat dat met de bewoners aan weerszijde is afgesproken dat het pad gebruikt mag worden als fietspad, maar belanghebbende wijst erop dat dit nog nooit met haar besproken is. Belanghebbende vraagt of een afspraak gemaakt kan worden om dit te bespreken.

De heer van Kastel sluit zich aan bij mevrouw Van Paassen.

De heer Bergsma pleit voor het maken van een W4 die langs de randen gaat waar lage bebouwing is en daar 3 lagen van maken.

De heer Löbker spreekt zijn zorg uit over de geplande waterwoningen vanwege de mogelijke geluidsoverlast die de woningen kunnen veroorzaken. Vanwege de geluidsgeleiding door het water.

De heer Van Vliet sluit zich aan bij de heer Löbker.

De heer Dessens vraagt aandacht voor de vestiging van de brede school tussen de lintbebouwing, het hoogteaccent van 16 lagen en ontsluiting van de woonwijk met een vaste of flexibele knip.

De heer Ali vraagt aandacht voor de plek waar het woonzorgcentrum wordt gevestigd en voor het onderhoud van de watergangen.

De heer Bentvelsen meldt dat op de plankaart van het bestemmingsplan een watergang staat getekend. Bij de beantwoording van de inspraakreactie wordt evenwel gemeld dat er geen sloot is ingetekend. Derhalve wordt gevraagd om zorgvuldigheid.

De heer Van Hengel maakt bezwaar tegen de waterwoningen en het brengt meer kosten met zich mee.

De heer Oskamp stelt voor de gewenste groenstrook de breedte en de bestemming te geven zoals bij de te handhaven woningen. Daarnaast vraagt de heer Oskamp om een kaderstellende uitspraak op te nemen in het bestemmingsplan Harnaschpolder over de levensloop bestendigheid van de nieuwe wijk.

Mevrouw Dijkshoorn meldt dat haar inspraakreactie niet heeft geleid tot aanpassing van het plan, maar dat inspraakreactie wel wordt meegenomen in de verdere uitwerking.

Na de beraadslaging doet wethouder Baljé de volgende toezeggingen:

  • Er volgt te zijner tijd een voorstel over de keuze van de architecten.
  • De rand in het plangebied wordt meegenomen in de voorschriften van de uitwerking van de deelgebieden.
  • De foto’s van de studie naar bouwhoogten wordt aan de commissie toegestuurd inclusief een verklarend memo.
  • De waterwoningen worden als een aparte categorie in het bestemmingsplan opgenomen.
  • Conform vastgesteld beleid gaat er een nieuwsbrief uit naar de bewoners met een duidelijk stappenplan.
  • Een stedenbouwkundig plan met een programma van eisen wordt te zijner tijd naar de raad gezonden.
  • De uitwerkingsplannen van het bestemmingsplan gaan te zijner tijd naar de
    commissie om ze behandelen.

Advies:
De fracties Leefbaar Delft, Groen Links, ChristenUnie/SGP, STIP, CDA, VVD, PvdA, D66 en Stadsbelangen geven een positief advies.

8.

Ontwerpbestemmingsplan TNO Zuidpolder. (457607)
Het voorstel wordt voorgelegd voor overleg met de commissie. De commissie adviseert het college.
Na de beraadslaging doet wethouder Mooiweer de volgende toezegging:

Bij de Nota Inspraak en Overleg ontwerpbestemmingsplan TNO Zuidpolder wordt niet meer verwezen naar de Nota Bouwhoogten.

Advies:
De fracties van PvdA, STIP, CDA, D66, VVD geven een positief advies
De fracties van Stadsbelangen, Leefbaar Delft en ChristenUnie/SGP geven een positief advies, maar met de aantekening dat de nieuwe parkeernorm moet worden toegepast.
De fractie van Groen Links geeft een negatief advies.

9.

Voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van het Ontwikkelingsplan Gelatinepark. (456883)
Het voorstel wordt voor advies voorgelegd aan de commissie. De commissie brengt advies uit aan de raad.

De heer Krombeen meldt dat in de inspraaknota staat dat een veiligheidsplan wordt opgesteld. De vraag van belanghebbende is of in het veiligheidsplan kan worden opgenomen dat er regelmatig overleg plaatsvindt met bewoners, politie en gemeente.
Dit in verband met mogelijke overlast voor omwonenden.

Na de beraadslaging doet wethouder Mooiweer de volgende toezegging:

  • De kades worden zo ingericht dat ze te zijner tijd als aanlegsteiger kunnen worden gebruikt.

Advies:
De fracties Leefbaar Delft, Groen Links, ChristenUnie/SGP, STIP, VVD, PvdA, D66 en Stadsbelangen geven een positief advies.
De CDA fractie geeft een positief advies daarbij van uitgaand dat er bestuurlijk overleg is geweest met de TU-Delft over het parkeren.

10.

Voorstel Procedure Nota Bouwhoogten
De commissie stemt niet in met het procedurevoorstel.
Op 26 oktober vindt een vrije discussie plaats in de commissie over de bouwhoogten met als onderleggers de beleidsnota Bouwhoogten van het college en Visie Bouwhoogten PvdA Delft.
De raad gaat een commissie Extern organiseren waarin de uitkomsten van de discussie
van 26 oktober worden ingebracht.

11.

Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 23.40 uur.

 

 

terug naar boven