Verslag van de commissie Extern gehouden op  31 maart  2004 in het Stadhuis van Delft voor wat betreft het onderwerp Duurzaamheid en Stedelijke projecten.

 

Voorzitter:   mevrouw C.E. Lourens

Verslag:    de heer M. van der Slikke     

 

De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.

 

De voorzitter heet de aanwezigen welkom en deelt mee dat deze bijeenkomst wordt gegeven in het kader van de voorbereiding van de komende begroting van de gemeente Delft.

 

Het doel van deze avond is dat de inwoners en instanties hun meningen en wensen kenbaar maken over de door het college opgestelde basisdocument. Dit basisdocument is onderverdeeld in een aantal programma’s. Vanavond is er de mogelijkheid om op alle programma’s in te spreken.

Kern van vanavond is informatieoverdracht naar de raadsleden toe. Het is dus geen discussieavond en ook geen klachtenavond.

 

Nadat een inspreker het woord heeft gevoerd zal aan de aanwezige raadsleden gevraagd worden of zij vragen hebben aan de insprekers voor aanvullende informatie. Ook collegeleden kunnen eventueel informatieve vragen stellen.

 

De reflecties van de raadsfracties op hetgeen vanavond naar voren wordt gebracht en de mening van de raadsfracties over het basisdocument zullen door de fracties gegeven worden  in de commissie Duurzaamheid op 13 april 2004. Vervolgens zal het college de gemeentebegroting maken (voor de zomer). De behandeling van en besluitvorming over de gemeentebegroting door de raad zal plaatsvinden na de zomer.

 

Een verslag wordt gemaakt waarin de wensen en meningen van de insprekers worden weergegeven tezamen met de binnengekomen schriftelijke reacties en de reacties van de fracties. Aan iedere indiener wordt het verslag gestuurd. Het verslag wordt ook op het RIS geplaatst.

 

Dit verslag wordt tevens gestuurd naar het college, die dit als input kan meenemen bij de voorbereiding van de gemeentebegroting.

 

Er zijn ook schriftelijke reacties binnengekomen van organisaties en mensen die niet willen inspreken maar schriftelijk hun mening hebben kenbaar gemaakt. Hun inbreng zal ook in het verslag opgenomen worden.

 

Insprekers bij het onderwerp Duurzaamheid:

 

1. De heer H. Klootwijk namens het belangenplatform Tanthof.

 

Wateroverlast  Tanthof

 

De heer Klootwijk wijst op de grote wateroverlast in de wijk Tanthof. De wijk heeft nog geen last van overstromingen, maar de waterhuishouding draagt er wel aan bij dat de sloten dichtslibben. Hierdoor onstaat wel stankoverlast. Het grondwater onder de huizen zorgt ook voor overlast en gezondheidsrisico's. Wanneer het probleem niet wordt aangepakt dan kan de wijk Tanthof wel eens het volgende gebied worden waar de wateroverlast bedwongen moet worden.

 

A 4

 

Het belangenplatform heeff kennisgenomen van de drie opties voor de aansluiting van de huidige A4 naar het nieuwe gedeelte. Het zou kunnen zijn

dat de verdiepte A4 pas voorbij/ten zuiden van Tanthof komt. Het belangenplatform vindt dit onaanvaardbaar. Het is het Belangenplatform nog steeds niet duidelijk welke optie het college en de gemeenteraad heeft gekozen. Houdt men vast aan het allereerste plan, of wijkt men daar vanaf? Het is belangrijk dat de Delftse burger hierover wordt geďnformeerd. Het Belangenplatform wil dit snel horen en niet als de MER is afgerond.

 

Fietsactieplan

 

Het belangenplatform Tanthof heeft nog nooit iets van het fietsactieplan gemerkt. Vele fietspaden zijn zeer slecht.

 

2. De heer J.P. de Vette van de bewonerscommissie Westerkwartier/Krakeelpolder.

 

Voorstel tot vergunningparkeren in Krakeelpolder

 

De heer J.P. de Vette pleit ervoor om vergunningparkeren in te voeren in Krakeelpolder en mogelijk ook achteraan in de Hugo de Grootstraat.

De reden is dat het vergunningparkeren in het Westerkwartier duurder is geworden waardoor bewoners van het Westerkwartier en passanten hun auto's gaan parkeren in de Krakeelpolder, waardoor daar overlast ontstaat.

 

Inspreker bij het onderwerp Stedelijke projecten:

 

Harnaschpolder

 

1. Mevrouw H. Zijlstra van de belangenvereniging grensbewoners Hoornsehof Voordijkshoornsepolder.

 

De belangenvereniging grensbewoners Hoornsehof Voordijkshoornsepolder is verbaasd dat het tekort op een grondexploitatie van een nog te ontwikkelen bedrijventerrein wordt afgewenteld op de exploitatie van een eveneens in ontwikkeling zijnd aangrenzend woongebied. De belangenvereniging vindt dit een slechte zaak. Een tekort van € 5.000.000,-- op 1300 woningen betekent een bedrag van € 4.000,-- per woning. Het lijkt de belangenvereniging niet meer dan logisch dat een bedrijventerrein zich financieel neutraal ontwikkelt. Er dient gestreefd te worden naar een positief financieel resultaat dat kan worden ingezet om de aangrenzende woongebieden te verbeteren.