Verzoek subsidie uit Delft Milieu Technologie Fonds

 

Prof.dr.Wubbo J. Ockels leerstoel ASSET, faculteit Lucht en Ruimtevaart Techniek TUD

 

Achtergrond:

Met ingang van 1 september 2003 is Prof.dr Wubbo J.Ockels , onder een speciaal “Agreement” tussen de “European Space Agency” ESA en de TU Delft , benoemd tot voltijd hoogleraar bij de nieuwe - door hem in te vullen - leerstoel ASSET (AeroSpace Sustainable Engineering and Technology). Professor Ockels zal zich voornamelijk richten op het onderzoek en onderwijs gerelateerd aan duurzame ontwikkeling met gebruik van lucht en ruimtevaart technologie. Zijn kracht en zijn inzet ligt op het terrein van het stimuleren van jongeren met in het oog springende projecten i.h.b. die van zonneracen (NUNA I en NUNA II) en de laddermolen. De toepassingen van lucht- en ruimtevaarttechnologie voor duurzame ontwikkeling heeft een hoge maatschappelijke waarde.

De leerstoel ASSET heeft intussen een 5-jarig Laddermolenproject gestart om te komen tot een werkbare versie van de Laddermolen. Dit project wordt gesteund en gesponsord door een aantal sponsors: Shell, Essent, Fugro, Gasunie, Gemeente Groningen, Provincie Groningen, Rijks Universiteit Groningen en uiteraard de TU Delft.

 

De Laddermolen:

De Laddermolen is een geheel nieuw concept om windenergie van grote hoogte (1-10km!) te exploiteren. De energievoorraad in het luchtruim is enorm: een luchtkolom van 500m breed en 10 km hoog bevat meer vermogen dan de gehele Nederlandse energievraag...

Een laddermolen bestaat uit een serie vliegers die zodanig is ingesteld dat zij omhooggaand veel harder trekken dan wanneer zij naar beneden gaan. Aldus drijven zij m.b.v. een touw een generator op de grond aan. De huidige technologieen van lichtgewichtcontructies en supersterke kabels zijn hierbij belangrijk. Om de Laddermolen te realiseren is een geheel nieuwe ontwikkeling gestart om geheel bestuurbare vliegers te realiseren. Men kan van een synergie tussen vliegtuig en vlieger spreken. (“kiteplane”) en de ontwikkeling geeft ‘spinoff’, zoals gebruik van vliegers voor het voortstuwen van grote schepen, voor observatie en voor antennes etc.

 

Laddermolen samenwerking Groningen-Delft:

Door het onlangs aangeboden bijzonder hoogleraarschap aan de RUG aan Prof. Ockels wordt ook een synergie bereikt tussen de meer theoretisch ingestelde RUG en de TUDelft. Zo zal in samenwerking met de stad en de provincie Groningen een mogelijk Laddermolen testcentrum in het Noorden in de toekomst kunnen worden gerealiseerd zodat een paar maal per jaar studenten in een gebied met veel ruimte kunne testen.

 

Voorstel “Kiteplane test laboratorium, TUD”:

Het blijft echter van essentieel belang om ook lokaal in Delft regelmatig te kunnen testen, al is dat dan weliswaar op kleine schaal. Immers alleen dan is het mogelijk een continue ontwikkeling te garanderen en deze toegankelijk te houden voor een grote groep studenten.

Om dit te bereiken wordt een “Kiteplane testlaboratorium” voorgesteld bovenop het gebouw van LR. Op het dak van LR kan besturingsapparatuur worden geplaatst om kleine vliegers op te laten en te besturen vooral omdat vanaf het dak op lage hoogte al vaak een welhaast ideale windstroom voor dit testen aanwezig is.

Het is mogelijk een volledig gecontrolleerde en veilige ruimte te realisereen op de 14de verdieping met directe toegang tot het dak. Hier kan m.b.v. meteorologische en andere meetapparatuur uniek wetenschappelijk onderzoek aan vliegers worden verricht. E.e.a. zal zeer aanschouwelijke testen te zien geven met een duidelijk promotioneel effect naar toekomstige studenten.

De kosten voor het realiseren van dit “Kiteplane testlab” worden geschat op zo’n 75 keuro. De Gemeente Delft wordt gevraagd dit laboratorium mogelijk te maken en te ondersteunen. Hiervoor wordt twee maal een subsidie gevraagd van 35keuro. Eenmaal op korte termijn en een maal na 3 jaar om de dan - te voorziene- noodzakelijke uitbreiding mogelijk te maken. Eveneens wordt verzocht medewerking te verlenen in het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Bovendien kan de Gemeente na verloop van 3 jaren een belangrijke ondersteunende rol spelen voor het organiseren van een Laddermolen conferentie om de resultaten te presenteren.