RUIMTELIJKE ONDERBOUWING

 

ten behoeve van

 

bouwplan Wippolder tweede fase

 

 

1.       Aanleiding en omschrijving bouwplan

Aanleiding

Ten zuidoosten van de oude binnenstad van Delft ligt de wijk Wippolder. Vanaf 1920 is dit gebied ontwikkeld tot woongebied. In de jaren veertig is ten noorden van de Koningin Emmalaan sociale woningbouw gerealiseerd. Deze woningen zijn verouderd en aan renovatie of vernieuwing toe. De woningen zijn in bezit van een woningbouwcorporatie.

 

De renovatie en nieuwbouw van dit deel van de Wippolder is gepland in twee fasen. De eerste fase is afgerond in 2000. Ten behoeve van de tweede fase is een bouwplan ingediend. Dit bouwplan past qua bouwhoogte en bestemming voor een deel niet in het vigerende bestemmingsplan.

Het verzoek om bouwvergunning behelst daarom tevens een verzoek om vrijstelling als bedoeld in artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Die vrijstelling moet gebaseerd zijn op een goede ruimtelijke onderbouwing.

 

Locatiebeschrijving en beschrijving van het bouwplan

Het bouwplan Wippolder tweede fase betreft de woningen aan de De Colignystraat (zuidoostzijde), de hoek De Colignystraat/Kloosterkade tot aan de St Allegondestraat, de woningen aan weerszijden van de Prof. Bosschastraat (tussen de De Colignystraat en de St. Allegondestraat) en het woningblok aan de Prof. Bosschastraat, tegenover de nieuwbouw-driehoek van de eerste fase.

 

De 136 bestaande woningen worden gesloopt en vervangen door 62 koopwoningen en 31 huurwoningen. Het hoekbouwblok is voorzien van een halfverdiepte parkeerbak met 26 parkeerplaatsen.

 

2.       Geldend bestemmingsplan

Ter plaatse vigeert het bestemmingsplan “Wippolder”, onherroepelijk sinds 1999. In dit bestemmingsplan valt de totale locatie van het bouwplan onder de bestemmingen:

            .           “woondoeleinden” (artikel 3);

      .           “woongebied II” (artikel 6);         

      .           “tuin” (artikel 14).

Woondoeleinden – bestemd voor woningen en de daarbij behorende nevenruimten zoals bergingen en garages. De maximale bouwhoogte is 12 meter (hoek Kloosterkade/De Colignystraat) en 9 meter (overige). Boven deze bouwhoogte is een kap toegestaan met een maximale hoogte van 5 meter en een maximale hellingshoek van 60 graden. Het bebouwingspercentage bedraagt 100%.

 

Woongebied II – bestemd voor woningen en de daarbij behorende nevenruimten zoals bergingen en garages. De maximale bouwhoogte mag niet meer bedragen dan de bestaande bouwhoogte vermeerderd met maximaal 1 bouwlaag.

 

Tuin – bestemd voor open ruimte en erf bij woningen. Bergingen en garages zijn toegestaan mits de oppervlakte van deze bebouwing max. 25 m2 per terreineenheid bedraagt of, indien dat meer is, ten hoogste 1/3 deel van de oppervlakte van de gronden met de bestemming tuin op de betreffende terreineenheid, echter max. 60 m2 en er dient altijd een vrije diepte van 5 meter gemeten vanaf de achtergevel over te blijven.

De maximale hoogte van een aanbouw of uitbouw bedraagt 3,5 meter, danwel is ten hoogste gelijk aan de hoogte van de begane grondlaag. De maximale hoogte van een vrijstaande berging bedraagt 2,7 meter. Balkons behorende bij de bestemming woondoeleinden boven de bestemming tuin zijn toegestaan tot een maximale hoogte van 2,5 meter uit de grens van de bestemming tuin en woondoeleinden.

 

De woningen, welke vallen binnen de bestemming woondoeleinden, ter hoogte van de hoek Kloosterkade/De Colignystraat zijn strijdig met het vigerende bestemmingsplan voor wat betreft de bouwhoogten en de bestemming:

* De ‘punt’ ter hoogte van de hoek Kloosterkade/De Colignystraat mag een bouwhoogte hebben van max. 12 meter met kap van maximaal 5 meter en een hellingshoek van 60 graden; het bouwplan voorziet in een bouwhoogte van ca. 17 meter.

* De twee aangrenzende bouwblokken aan deze punt, aan de zijde van de Kloosterkade, mogen een bouwhoogte hebben van max. 9 meter met kap van maximaal 5 meter en een hellingshoek van 60 graden; het bouwplan voorziet in een bouwhoogte van ca. 14 meter.

* Door het naar achteren plaatsen van het bouwblok valt het gedeeltelijk binnen de bestemming ‘tuin’.

 

 

3.       Ruimtelijke impact van het bouwplan

Het bouwplan past wat betreft toegestaan gebruik grotendeels binnen het vigerende bestemmingsplan. De strijdigheid in gebruik wordt veroorzaakt omdat het bouwblok naar achteren is geplaatst en daarmee deels in de bestemming ‘tuin’ staat. Voorts is er strijdigheid met de vigerende regeling ten aanzien van de bouwhoogte. Deze strijdigheid vloeit voort uit het feit dat de nieuwbouw in rechte blokken wordt gerealiseerd, en niet, zoals is opgenomen in het bestemmingsplan uit blokken met een kap.

 

Realisatie van de eerste fase herstructurering Wippolder voorzag in het naar achteren leggen van de rooilijn langs de Kloosterkade. Op deze wijze is de Kloosterkade verbreed en is ruimte ontstaan voor dwars- en langsparkeren. Het bouwblok kon door de toegenomen profielbreedte bovendien worden voorzien van een vierde bouwlaag. Met het realiseren van de eerste fase ontstond het voornemen om in de tweede fase het bouwblok hoek Colignystraat langs de Kloosterkade op dezelfde wijze te verschuiven en te verhogen. De in het bestemmingsplan opgenomen bouwhoogte van 9 meter wordt daardoor weliswaar overschreden, maar daarmee past het bouwplan wat betreft positionering en hoogte in de nieuwe ruimtelijke structuur zoals deze is ingezet met realisatie van de eerste fase.

Uit bezonningsdiagrammen is gebleken dat de nieuwbouw ten opzichte van de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt voor het merendeel van de woningen geen verslechtering inhoudt.

Op de hoek Kloosterkade/Colignystraat is in het bestemmingsplan een bouwhoogte opgenomen van 12 meter, waarboven een kap met een hoogte van 5 meter en een hellingshoek van 60 graden is toegestaan. Het bouwplan gaat uit van een hoekaccent in de vorm van een 5de bouwlaag, waarmee de bouwhoogte op ruim 16 meter komt. De hoekbebouwing vormt de afronding van een stedenbouwkundig bouwblok en is gelegen aan de Schoemakerstraat die een breed profiel kent. Tegenover deze hoekbebouwing ligt de Immanuëlkerk die op de hoek een bouwhoogte van 14 meter heeft. Mede gelet hierop achten wij een hoogte-accent in de vorm van een vijfde bouwlaag op de hoek ruimtelijk passend. Bovendien wordt met deze ruimere bouwhoogte mogelijk gemaakt dat onder de hoekbebouwing een half verdiepte parkeerbak worden aangelegd. Door het aanleggen van een parkeerbak wordt de parkeerdruk op de openbare ruimte verminderd.

 

4. Rijks-, provinciaal en gemeentelijk beleid

De bouwplannen zijn gesitueerd in bestaand stedelijk gebied  en zijn niet in strijd met provinciaal of regionaal beleid.

 

5. Inspraak

De ruimtelijke onderbouwing heeft van 22 maart 2004 tot 19 april 2004 ter inzage gelegen. Op de ruimtelijke onderbouwing zijn geen schriftelijke inspraakreacties binnengekomen. Op 5 april 2004 heeft er een inspraakbijeenkomst plaatsgevonden. De mondelinge inspraakreacties en de beantwoording hiervan zijn verwerkt in de Nota Inspraak Wippolder fase 2.

 

6. Samenvatting en conclusies

Een aantal van de inspraakreacties heeft betrekking op de bezonning van de bestaande woningen, die door de nieuwbouw zou verslechteren. Ten opzichte van de oude situatie is er op onderdelen inderdaad sprake van een verslechtering. Er moet echter vergeleken worden met de situatie die bestemmingsplantechnisch mogelijk zou zijn. Naar aanleiding van de inspraakreacties is een bezonningsstudie uitgevoerd die de bouwplansituatie vergelijkt met de bestemmingsplansituatie (zie bijlage). Deze studie wijst uit dat er voor het merendeel van de woningen sprake van een verbetering, slechts één woning gaat er qua bezonning enigszins op achteruit.

 

Daarnaast heeft een aantal inspraakreacties betrekking op de bouwhoogte, die men te hoog acht voor deze buurt. Hierbij moet opgemerkt worden dat deze hoogte ook binnen het geldende bestemmingsplan mogelijk is, zij het in een andere bouwkundige vorm. Het hoogte-accent aan de zijde van de Schoemakerstraat wordt bovendien als passend ervaren, aangezien de buurt zich hier naar de hoofdinfrastructuur profileert.

Daarnaast richten een aantal reacties zich tegen de afwikkeling van het verkeer en wordt de vrees geuit voor een toename van de verkeer- en parkeerdruk. De nieuwe verkeerssituatie zal evenwel niet voor een enorme verkeersbelasting zorgen. Daarnaast wordt er door de vermindering van het aantal nieuwe woningen ten opzichte van het aantal gesloopte woningen alsmede door de realisering van extra parkeerplaatsen een afname van de parkeerdruk verwacht. De ruimtelijke onderbouwing is op die punten dan ook niet aangepast.