bezoekadres

Westervoortsedijk 50

6827 AT  ARNHEM

t 026-7513300

f  026-7513818

www.syncera-destraat.nl

 

postadres

Postbus 5076

6802 EB  ARNHEM

  

 

 

 

 

 

 

 

   Aanmeldingsnotitie voor beoordeling m.e.r.-plicht voor de ontwikkeling van het


Gelatinepark Delft  

 

 

 

  

In opdracht van                                                                      Gemeente Delft

Opgesteld door                                                                      Syncera De Straat B.V.

Projectnummer                                                                      M04A0284

Documentnaam                                                                      F:\Data\project\milz04\M04A0284\m04a0284.r02.doc

Datum              17 september 2004


Samenvatting

 

De gemeente Delft wil ter plekke van de voormalige Lijm en Gelatine fabriek een evenemententerrein realiseren. Dit evenemententerrein trekt naar verwachting ca 250.000

bezoekers per jaar. Conform het Besluit Milieueffectrapportage (D-lijst) moet voorafgaand aan de formele ruimtelijke besluitvorming (art 19 Wro) besloten worden of een m.e.r.-procedure noodzakelijk is (m.e.r.-beoordelingsplicht). Een m.e.r.procedure is noodzakelijk als er sprake is van bijzondere omstandigheden. Dit is in bij de aanleg van het gelatinepark niet het geval. De milieubelangen kunnen volwaardig worden meegenomen in de reguliere besluitvorming (art 19 Wro en later de vergunningen Wet Milieubeheer). Een speciale m.e.r.-procedure is hiervoor niet noodzakelijk. Wij adviseren dan ook negatief te beslissen over de m.e.r. beoordeling of te wel voor de aanleg van het Gelatinepark is geen m.e.r. noodzakelijk.


Inhoudsopgave

 

1     Inleiding  2

2     De voorgenomen activiteit 2

2.1      Aanleiding en doel van het initiatief 2

2.2      Beschrijving van de locatie en het initiatief 3

2.3      Motivatie van de lokatiekeuze  3

3     Omstandigheden rond de voorgenomen activiteit 4

3.1      Kenmerken van de activiteit 4

3.2      Plaats van de activiteit 4

3.3      Samenhang met andere activiteiten  5

3.4      Kenmerken van de gevolgen voor het milieu  5

3.5      Beoordeling bijzondere omstandigheden  6

4     Milieugevolgen  6

4.1      Verkeersgegevens  6

4.2      Geluid  8

4.3      Water 8

4.4      Ecologie  9

4.5      Luchtkwaliteit 9

4.6      Bodem   9

4.7      Externe Veiligheid  10

5     Conclusie  10

 

Bijlage 1       Plattegrond omgeving                                                                    15

 

Bijlage 2       Plattegrond Gelatinepark                                                               16


1                                   Inleiding

Deze notitie is de formele aanmeldingsnotitie in het kader van de m.e.r. (milieueffect-rapportage)-beoordelingsplicht, die geldt voor het initiatief tot herontwikkeling van het

zogenaamde Gelatinepark. Deze aanmeldingsnotitie moet het voor het bevoegd gezag

mogelijk maken om de beoordelen of voor het initiatief een MER (milieueffectrapport) moet worden opgesteld.

 

Aanleiding notitie

Het voormalig terrein van de Lijm- en Gelatinefabriek aan de Rotterdamseweg wordt

momenteel herontwikkeld tot het zogenaamde Gelatinepark. Het Gelatinepark zal bestaan uit een deel voor culturele doeleinden (Lijm en Cultuur) en een evenemententerrein. Op jaarbasis worden circa 250.000 bezoekers verwacht. De geplande culturele activiteiten passen niet in het vigerende bestemmingsplan. De gemeente Delft heeft besloten om het bestemmingsplan te wijzigen (als onderdeel van een algehele actualisatie van alle

bestemmingsplannen). Omdat de onderhavige bestemmingsplanwijziging eerst in 2006 is voorzien, zal voor de herontwikkeling een artikel 19 WRO-procedure worden gevolgd.

 

Volgens het Besluit m.e.r., is de aanleg van een recreatieve voorziening waarbij meer dan 250.000 bezoekers worden verwacht een activiteit waarvoor de m.e.r. beoordelingsplicht geldt (bijlage D, categorie 10.1). Op grond hiervan moet voorafgaand aan de formele ruimtelijke besluitvorming (artikel 19 WRO) beoordeeld worden of een m.e.r.-procedure noodzakelijk is.

Het bevoegd gezag is de gemeenteraad van de gemeente Delft. Burgemeester en Wethouders (B&W) van de gemeente Delft zijn de initiatiefnemer. Ten behoeve van de beoordeling door het bevoegd gezag is deze aanmeldingsnotitie opgesteld.

 

Doel van de notitie

Het doel van de aanmeldingsnotitie is om te bepalen of er sprake is van bijzondere omstandigheden bij het initiatief, die het opstellen van een MER voor de realisatie van het

Gelatine park noodzakelijk maken.

 

Leeswijzer

Deze notitie geeft een beschrijving van de voorgenomen activiteit en geeft antwoord op de vraag of er sprake is van bijzondere omstandigheden. Hoofdstuk 2 gaat in op de kenmerken en de locatie van de voorgenomen activiteit en de samenhang van deze activiteit met andere activiteiten ter plaatse. Tevens geeft dit hoofdstuk een kort overzicht van de belangrijkste (nadelige) gevolgen voor het milieu.

 

Op basis van de beschrijving in hoofdstuk 2 wordt in hoofdstuk 3 de vraag beantwoord of bij dit initiatief sprake is van bijzondere omstandigheden, die rechtvaardigen dat een MER noodzakelijk is om de milieubelangen volwaardig in de besluitvorming mee te nemen.

In hoofdstuk 4 passeren alle relevante milieuaspecten in detail de revue. Dit hoofdstuk is met name toegevoegd omdat B&W van de gemeente Delft , als initiatiefnemer, voor alle betrokkenen en belanghebbenden een volledig beeld wil schetsen van de relevante milieuaspecten met  betrekking tot de ontwikkeling van het Gelatinepark. Tot slot vatten we in hoofdstuk 5 de conclusie samen en formuleren we een advies.

 

 

2                                   De voorgenomen activiteit

2.1                             Aanleiding en doel van het initiatief

Sinds lange tijd is er binnen de gemeente Delft een groot tekort aan ruimte voor culturele activiteiten, waaronder een terrein voor evenementen en ruimte voor activiteiten van

groepen in amateur- en professionele kunst. 

Tot nu toe vonden de meeste evenementen plaats op De Markt, in het centrum van de stad. Dit terrein ligt te midden van een grote concentratie woningen en andere (openbare) gebouwen. De Markt is te klein voor grootschalige evenementen; de omvang van evenementen moest dus worden beperkt of er moest voor grote evenementen gezocht worden naar aanvullende gebieden in de nabije omgeving om het totale evenement te kunnen herbergen. De nabijheid van woningen en de verkeersaantrekkende werking van evenementen op De Markt leggen een zware belasting op het centrum.

Voor de diverse gewenste culturele activiteiten bestaat de wens om deze te bundelen op één terrein, waardoor mensen in de gelegenheid worden gesteld om samen te werken,

elkaar te inspireren en van elkaar te leren.

 

Eind 2003 heeft de gemeente Delft een terrein verworven, waarvan de oppervlakte en

locatie zeer geschikt worden geacht om het gesignaleerde tekort aan ruimte voor culturele doeleinden op te lossen. Het betreft het terrein van de voormalige Lijm- en Gelatinefabriek aan de Rotterdamseweg. Een deel van het terrein kan worden gebruikt voor evenementen in eigen beheer van de gemeente. Daarnaast kan een ander deel van het terrein en de daarop gelegen gebouwen gebruikt worden voor kleinschalige culturele activiteiten.

 

Het doel van het initiatief is om het oude bedrijventerrein te herontwikkelen tot een terrein voor diverse evenementen en culturele activiteiten. Hiermee wordt ruimte geboden aan een aantal grootschalige evenementen, wordt een oplossing geboden voor het ruimtetekort van amateurkunstgroepen en wordt cultureel ondernemerschap gestimuleerd. Als bijkomend voordeel geldt dat het industrieel erfgoed van de Lijm- en gelatinefabriek (waaronder een gemeentelijk monument) behouden blijft.

 

2.2                             Beschrijving van de locatie en het initiatief

Locatie

Het Gelatinepark is gesitueerd op een deel van het voormalig industrieterrein van de

Delftse Lijm- en Gelatinefabriek.  Het plangebied ligt aan de Rotterdamseweg, de oude

verbindingsweg tussen Rotterdam en Delft (zie bijlage 1). De Lijm- en Gelatinefabriek lag op een bestaand industrieterrein, waarvan ook nu nog veel bedrijvigheid aanwezig is.

Het gebied is redelijk centraal gelegen op 1500 meter van de Delftse binnenstad. De bereikbaarheid voor trein/bus, auto of fiets is over het algemeen goed. Alleen in de avonduren is het regulier lokale openbaar vervoer (bus) minder frequent, waardoor later op de avond en ’s nachts de bereikbaarheid minder goed is. Met eenvoudige middelen, bijvoorbeeld een pendeldienst, is de bereikbaarheid ook in die late uren te vergroten.

Aan de noord- en zuidzijde van de locatie zijn bedrijven gevestigd. Aan de westzijde van het gebied ligt de doorgaande waterweg de Schie met aan de overzijde een bedrijventerrein. Ten oosten van het terrein liggen aan de overzijde van de Rotterdamseweg diverse gebouwen, gerelateerd aan de TU. Dit gebied, ‘TU-midden’ genaamd, is onderdeel van een groter TU-gebied. De activiteiten van de TU worden in de toekomst meer op TU-midden geconcentreerd (onder andere studentenhuisvesting). In bijlage 2 is de locatie weergegeven.

 

Het bestaande industrieterrein, gelegen binnen het bestemmingsplan “Schie-oevers” is een traditioneel industrieterrein, dat in de 20e eeuw is gevuld met een zwaarder type bedrijven (de zogenaamde categorie 3 en 4 bedrijven). Dit traditionele bedrijventerrein kent van oudsher een sterke scheiding van functies. Op slechts enkele plaatsen komen verspreid woningen voor. Voor een deel waren dit bedrijfswoningen, waarin de bewoners vroeger arbeidsrechtelijke banden hadden met de bedrijven. Tegenwoordig hebben de schaarse bewoners meestal geen band meer met de bedrijvigheid op het industrieterrein.

 

Het initiatief

Het totale terrein, dat is aangekocht, heeft een oppervlakte van 45.000 m2, waarvan circa 22.600 m2 tot het Gelatinepark behoren. Een oppervlak van circa 9000 m2 wordt ingericht ten behoeve van het evenemententerrein, het overige deel (circa 13.600 m2) waarop nog diverse bebouwing aanwezig is, wordt gebruikt voor de culturele activiteiten. Voor horeca activiteiten op het terrein zal een apart gebouw aan het water worden gebouwd. De planning is om in mei 2005 het  evenemententerrein en de culturele gebouwen in

gebruik te nemen.

Het evenemententerrein zal naar verwachting in de toekomst circa 250.000 bezoekers per jaar trekken. Het programma voor het evenemententerrein in de nabije toekomst is mogelijk het volgende:

-        Kleine evenementen, circa 1000 bezoekers per evenement, circa 15x per jaar; voorbeeld: beurzen en bedrijfspresentaties;

-        Middelgrote evenementen, circa 3000 bezoekers per evenement, circa 10x per jaar; voorbeeld: studentenfeesten, opening cultureel seizoen, culinair festival

-        Grote evenementen, circa 10.000 bezoekers per evenement, circa 12x per jaar; voorbeeld: grote kermis, popfestival, opening studentenweek.

Om ruimte te houden voor een eventuele groei in de toekomst, wordt uitgegaan van de genoemde 250.000 bezoekers in de verdere toekomst.

 

2.3                             Motivatie van de lokatiekeuze

Gelet op de ligging nabij de binnenstad, in een omgeving met weinig gevoelige bestemmingen, de omvang van het terrein en het industriële decor van de oude fabrieksgebouwen, is deze locatie uitermate geschikt om te worden gebruikt voor culturele activiteiten. Ook de goede ontsluiting voor diverse soorten van vervoer maakt dat het terrein geschikt is.

Het terrein is een aanvulling op de bestaande evenementen en betekent een vergroting van de totaal beschikbare ruimte in de gemeente.

 

Wanneer dit initiatief niet zou worden gerealiseerd, zullen de genoemde culturele activiteiten versnipperd over de gehele stad plaatsvinden. De gewenste cultureel ondernemerschap, onderlinge samenwerking en inspiratie vinden niet plaats. Middelgrote en grote evenementen, waarvan diverse belangengroepen de noodzaak hebben aangegeven, kunnen niet worden georganiseerd. De opbouw van een grote kermis of circus zal nimmer in de gemeente Delft kunnen plaatsvinden. Binnen de gemeente zijn geen andere terreinen van gelijke omvang beschikbaar. Dit betekent dat de doelgroep (jongeren en mensen van 30 –49 jaar) zijn heil buiten de gemeente zal zoeken in Rotterdam of Den Haag, hetgeen een verarming van de stad betekent.

 

 

3                                   Omstandigheden rond de voorgenomen activiteit

Conform het besluit milieueffectrapportage moet worden beoordeeld of er sprake is van bijzondere omstandigheden die een m.e.r. voor het Gelatinepark rechtvaardigen. De genoemde bijzondere omstandigheden rond een initiatief kunnen betrekking hebben op:

-        de kenmerken van de activiteit;

-        de plaats van de activiteit;

-        de samenhang met andere activiteiten ter plaatse (cumulatie);

-        de kenmerken van de belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu die de activiteit kan hebben.

 

3.1                             Kenmerken van de activiteit

Het gaat hier om een nieuw evenemententerrein dat op een bestaand (oud) bedrijventerrein wordt ontwikkeld. Bestaande gebouwen zullen worden gebruikt en eventueel verbouwd ten behoeve van de culturele activiteiten. Met name het evenemententerrein is de activiteit waarvan in potentie milieueffecten te verwachten zijn. De m.e.r.beoordelingsplicht geldt dan ook met name voor deze activiteit. In deze aanmeldingsnotitie wordt desondanks inzicht geboden in de milieueffecten van zowel het evenemententerrein als voor de culturele activiteiten.

 

Het evenemententerrein zal naar verwachting circa 250.000 bezoekers trekken.

Dit aantal stemt overeen met de drempelwaarde zoals die in het M.e.r.-besluit wordt aangegeven (bijlage D, categorie 10.1). Naar mate voor een bijlage D-activiteit de overschrijding van de drempelwaarde door een initiatief groter is, kunnen eventuele milieugevolgen ook omvangrijker zijn en wordt de noodzaak om deze milieugevolgen te onderzoeken, groter. Dit betekent dat de omvang van de activiteit in relatie tot het criterium uit de wet niet extreem groot is. Belangrijke milieukenmerken van een evenemententerrein zijn de productie van geluid- en lichthinder, een verkeersaantrekkende werking en het ontstaan van afval. De omvang van deze milieuaspecten is direct gerelateerd aan de omvang van de activiteit. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de omvang van de activiteit en de bijbehorden milieuaspecten niet als bijzondere omstandigheden moet worden gekenschetst. Op de milieuaspecten wordt in paragraaf 3.4 en in hoofdstuk 4 nader ingegaan.

 

3.2                             Plaats van de activiteit

Het Gelatinepark is gesitueerd op een deel van het voormalig industrieterrein van de Delftse Lijm- en Gelatinefabriek.  Het plangebied ligt aan de Rotterdamseweg, de oude verbindingsweg tussen Rotterdam en Delft. Het gebied ligt vrij centraal in Delft en wordt voornamelijk omgeven door bedrijven en onderwijs- en onderzoeksgebouwen in de TU-wijk. Direct grenzend aan het gebied is 1 woning aanwezig. Op een afstand van 30 meter ligt een tweede woning. Overige woningen liggen op meer dan 150 meter afstand en zijn beperkt in aantal.

 

De locatie ligt vlakbij het centrum en is goed bereikbaar vanaf de snelweg A13 en met het openbaar vervoer (bus) vanuit het centrum. In de toekomst wordt ook een tramverbinding voorzien. Op het terrein zelf en in de nabije omgeving is voldoende parkeergelegenheid (TU-wijk). De plaats van het Gelatineterrein is ver van woningen en zonder ontoelaatbare verkeerscongestie bereikbaar.

 

Het Gelatineterrein is een industrieterrein. Het terrein ligt niet in of nabij gebieden met een bijzondere betekenis (zoals Vogelrichtlijn- of Habitatgebieden, stiltegebieden of grondwaterbeschermingsgebieden). Er is slechts een beperkt aantal woningen in de nabijheid. De milieugevolgen  (geluid, veiligheid, verkeersaantrekkende werking) zijn daarmee beperkt .

De locatie is gelegen op een bestaand industrieterrein. Op dit terrein en in de directe omgeving is geen sprake van bijzondere omstandigheden zoals bedoeld in het besluit m.e.r..

 

 

3.3                             Samenhang met andere activiteiten

De activiteiten op het evenemententerrein kennen, voor wat betreft de datum en het tijdstip van optreden, geen direct, onlosmakelijk verband met andere culturele activiteiten.

 

Op het terrein bevinden zich gebouwen voor andere culturele activiteiten, maar deze vinden geheel onafhankelijk plaats.  Natuurlijk is het mogelijk dat er zich situaties voordoen waarin een groot evenement samenvalt met een hausse aan culturele activiteiten. In dat geval zal er extra behoefte zijn aan parkeermogelijkheid die niet allemaal op het terrein zelf kan worden gevonden. Dit is zoals gezegd niet het gevolg van een automatisch verband tussen evenementen en culturele activiteiten. Zoals vermeld is in de TU-wijk voldoende aanvullende parkeergelegenheid te realiseren.

Verder is het mogelijk dat een evenement op het Gelatinepark onderdeel uitmaakt van een gemeentebreed cultureel gebeuren. In een dergelijke situatie is mogelijk sprake van andere gelijktijdige culturele uitingen in het centrum. In dat geval zullen de milieugevolgen zich voornamelijk voordoen op het aspect verkeersaantrekkende werking. De gebieden waar een eventueel gemeentebreed cultureel gebeuren plaatsvindt liggen in die situatie verspreid over de stad. De eventuele extra verkeershinder is dan niet relevant. De ontwikkelingen van het Gelatinepark sluiten goed aan bij de concentratie van culturele voorzieningen aan de zuidrand van de binnenstad (theater De Veste en andere ontwikkelingen in Zuidpoortgebied en “De Porceleyne Fles”).

 

Andere activiteiten in de nabijheid zijn de bestaande bedrijven/bedrijfsprocessen. Verder wordt een deel van het totale Gelatineterrein gebruikt als uitbreidingskavel voor andere bedrijven. Er is geen functionele samenhang tussen de voorgenomen activiteit en de bestaande bedrijven.

De samenhang met activiteiten leidt niet tot bijzondere omstandigheden die een m.e.r. rechtvaardigen.

 

3.4                             Kenmerken van de gevolgen voor het milieu

Het kenmerk van een evenemententerrein is dat er op een buitenlocatie gedurende een bepaalde tijd (ook in de avond en nacht) grote groepen mensen aanwezig zijn die kunnen zorgen voor parkeer- en geluidhinder. Ook het te houden evenement gaat gepaard met geluid, mogelijk ook van omroepinstallaties. Daarnaast kan sprake zijn van productie van veel kunstlicht. Waar veel mensen zijn, wordt veel afval geproduceerd, dat voor een groot deel op het terrein wordt verzameld. Voor een deel kan ook het ontstaan van zwerfvuil buiten het terrein aan de orde zijn. Bij een goed geregelde schoonmaak voor of door de evenementhouder kan dit tot een minimum worden beperkt.

 

De verkeersaantrekkende werking van het evenemententerrein is een belangrijk aspect. Daarom is recent een verkeersonderzoek verricht naar de bereikbaarheid van het Gelatinepark. Er zal een toename te verwachten zijn van het jaargemiddeld aantal motorvoertuigen per dag. Daarnaast zal ten tijde van een groot evenement in relatief korte periode een groot aantal bezoekers arriveren of vertrekken. De resultaten van het verkeersonderzoek zijn gebruikt om de geluidbelasting te berekenen.

De toename van de jaargemiddelde geluidbelasting zal verwaarloosbaar zijn, maar met name voor de piektijden zal de geluidbelasting op de wegen in de nabije omgeving met 2 à 3 dB(A) toenemen. Dit zal overlast geven voor de bewoners langs deze wegen, met name de Julianalaan en de Schoemakerstraat.

 

Het Gelatinepark kent nauwelijks tot geen veiligheidsrisico’s voor de omgeving. Alleen wanneer een vuurwerkevenement wordt gehouden, speelt het onderwerp veiligheid. Voor het houden van vuurwerkevenementen is voldoende wetgeving, waarbij door het aanhouden van minimale afstanden (en andere eisen) de risico’s voldoende worden ingeperkt. Aanvullende gegevens ten opzichte van die in de vergunningverlening voor vuurwerk-evenementen hebben geen toegevoegde waarde. Wel is het belangrijk om, bij de aanwezigheid van grote groepen mensen, het terrein snel te kunnen benaderen met hulpdiensten of het terrein snel te kunnen verlaten in geval van calamiteiten in de omgeving.

 

De evenementen op het evenemententerrein kunnen op 2 manieren worden gewogen.

Incidentele evenementen worden tot nu toe toegestaan in het kader van de Algemene

plaatselijke verordening (APV). Op het Gelatinepark zullen mogelijk circa 37 evenementen per jaar worden gehouden. Het bevoegd gezag zal te zijner tijd een standpunt moeten innemen of het aantal van 37 als incidenteel kan worden beschouwd. Daarom moet ook worden onderzocht of het terrein als een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer (Wm) kan worden beschouwd. De beoordeling of het terrein onder de APV valt of als inrichting moet worden beschouwd, is van invloed op de geluidbelasting die kan worden toegestaan. Bij de beoordeling hierover is, naast het aantal evenementen, ook het volgende van belang:

-        worden er vaste voorzieningen op het terrein aangelegd?

-        is er een vaste beheerder/organisator voor alle evenementen of wordt elk evenement door verschillende organisaties georganiseerd?

 

Indien het evenemententerrein als een Wm-inrichting moet worden beschouwd, geldt het volgende: De genoemde gevolgen voor het milieu kunnen voor het evenemententerrein worden behandeld en vastgelegd in een Wet milieubeheer vergunning. Voor deze vergunningprocedure zal een akoestisch onderzoek nodig zijn.

Indien het evenemententerrein onder de APV valt gelden de diverse voorschriften uit de APV waaronder die over ordeverstoring en (licht- en geluid)hinder.

Voor de culturele activiteiten in de gebouwen is eveneens de Wet milieubeheer van toepassing. In een vergunning of mogelijk een Algemene Maatregel van Bestuur worden voorschriften voor  de diverse milieu-aspecten vastgelegd.

 

Om de toename van de geluidbelasting op enkele omliggende wegen te beperken is het aan te bevelen om een nader onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden om het terrein via andere wegen te ontsluiten.

 

3.5                             Beoordeling bijzondere omstandigheden

De noodzaak tot een m.e.r.-procedure wordt niet bepaald door de vraag of er sprake is van nadelige gevolgen voor het milieu, maar door de vraag of er sprake is van bijzondere omstandigheden. Bijzondere omstandigheden zouden er toe kunnen leiden dat een MER noodzakelijk is om de milieubelangen volwaardig in de  besluitvorming mee te nemen.

Uit de beschrijving in paragraaf 3.1 t/m 3.4 kan worden geconstateerd dat er geen sprake is van bijzondere omstandigheden zoals bedoeld in het Besluit m.e.r.. Het milieubelang is voldoende gewaarborgd in de reguliere art 19 procedure en de toekomstige vergunningen in het kader van de Wet milieubeheer.

 

Een belangrijk aandachtspunt voor de besluitvorming ligt in de verkeersaantrekkende

werking van het evenementen terrein. Momenteel wordt de ontsluiting in TU-noord onderzocht. Door een aanvullend onderzoek naar andere ontsluitingsmogelijkheden kan worden bekeken of de geluidbelasting als gevolg van het verkeer kan worden beperkt. Dit aanvullend onderzoek kan in het verdere traject van de artikel 19 procedure plaatsvinden en voldoende informatie bieden voor een volwaardige besluitvorming. Het is niet noodzakelijk om voor dit onderwerp een aparte m.e.r. procedure te volgen.

 

 

4                                   Milieugevolgen

4.1                             Verkeersgegevens

Voor de verkeersproductie van het Gelatinepark is een bereikbaarheidsonderzoek verricht door Goudappel Coffeng. (noot: onderzoek van Goudappel Coffeng naar de bereikbaarheid van het Gelatinepark d.d. 3 september 2004 met kenmerk Det029/Tbg/0181)

Hierbij is voor de diverse evenementen een analyse gemaakt van het te verwachten verkeerspatroon. Voor het aantal evenementen dat in de analyse is gehanteerd, is rekening gehouden met de situatie in de verdere toekomst. Deze analyse wordt hieronder weergegeven:

§        gemiddeld 24 kleine evenementen per jaar (tot 2000 bezoekers), waarbij 75% van de bezoekers met de auto komt, en 2 personen per auto worden vervoerd;

§        gemiddeld 12 middelgrote evenementen per jaar (tot 5000 bezoekers), waarbij 60% van de bezoekers met de auto komt, en 2 personen per auto;

§        gemiddeld 8 grote evenementen (10.000 bezoekers), waarbij 60% met de auto komt, en 2,5 personen per auto;

 

Met behulp van bovenstaande gegevens is uit te rekenen hoeveel ritten dit op jaarbasis zijn. Het betreft 110.400 ritten op jaarbasis, oftewel gemiddeld 300 ritten per dag.

Er kan ook een worst-case benadering worden gehanteerd. Hierbij gaat het model uit van een toename is met 300 ritten voor alle wegen. De huidige intensiteit op de Rotterdamseweg tussen de Julianalaan en de C. Drebbelweg (als relevant voorbeeld) is 1400 ritten per etmaal.

 

Ten tijde van een groot evenement arriveren of vertrekken in een relatief korte periode alle bezoekers. Bij een bezoekersaantal van 10.000 mensen, waarbij 60% van de bezoekers met de auto komt, met een gemiddelde van 2,5 persoon per auto, komt dit neer op een bepaald aantal autoritten extra in een uur.

In onderstaande figuur wordt de te verwachten verdeling van het aantal motorvoertuigen over de verschillende wegen aangegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per evenementsklasse is een aantal maatregelen geformuleerd op het terrein van:

-        routering van autoverkeer;

-        parkeren (benodigde plaatsen, parkeerverwijzing, parkeerondersteuning, controle tegen wildparkeren in omliggende wijken en looproutes);

-        langzaam verkeer (aantal benodigde plaatsen, bewegwijzering);

-        openbaar vervoer (aantal reizigers, inzet bussen, routes).

In aanvulling op deze goede spreiding zal verder onderzoek moeten uitwijzen hoe de verkeersafwikkeling nog verder kan worden verbeterd.

 

4.2                             Geluid

4.2.1                        Geluid ten gevolge van de verkeersaantrekkende werking

Voor het realiseren van een evenemententerrein op de locatie van de voormalige Gelatinefabriek is een akoestisch onderzoek verricht.

Daarbij is voor de nulsituatie gebruikt gemaakt van de verkeersgegevens van het gemeentelijk verkeersmodel 2002. Voor de toekomstige situatie is het gemeentelijk verkeersmodel 2015 gecombineerd met het onderzoek van Goudappel Coffeng.

 

Er zijn twee geluidbelastingen uitgerekend. Er is uitgerekend hoe groot de toename van de (jaargemiddelde) geluidbelasting is, en er is uitgerekend hoeveel de uurgemiddelde geluidbelasting toeneemt op het moment dat er een piek in de verkeersstroom is t.g.v. van een groot evenement (10.000 bezoekers).

 

De toename van de jaargemiddelde geluidbelasting door verkeer ten gevolge toekomstige activiteiten op het Gelatinepark is gering voor Rotterdamseweg en Julianalaan (< 1 dB(A)), en verwaarloosbaar voor alle overige wegen.

 

De grootste toename van de geluidbelasting zal plaatsvinden op de Julianalaan (tussen Oostpoortplein en Michiel de Ruyterweg) en de Schoemakerstraat. De geluidbelasting zal hier tijdens de piekperioden van aan- en afvoer van bezoekers van het Gelatineterrein 2 tot 3 dB(A) hoger liggen dan tijdens een normale avondspits. Ook de Michiel de Ruyterweg zal tijdens deze perioden een hogere geluidbelasting veroorzaken dan tijdens de spits. Voor de overige wegen zal een piekperiode rustiger verlopen dan een normale avondspits, en dus ook een lagere geluidbelasting geven. Omdat de woningen aan de Julianalaan in de huidige situatie reeds een hoge geluidbelasting hebben, is geluidhinder tijdens de aan- en afvoer van bezoekers te verwachten, met name als de aan- en afvoer pieken zich op late tijdstippen voordoen.

 

4.2.2                        Geluid afkomstig van de activiteiten op het Gelatinepark

De culturele activiteiten kunnen gepaard gaan met muziekgeluid, wanneer de oefenruimte voor bands en fanfares wordt gebruikt. Dit zijn activiteiten die binnen plaatsvinden. Het gebouw waarin de oefenruimte zich bevindt is gelegen aan de westzijde van het terrein (het verst van de bestaande woningen (totaal 5) aan de Rotterdamseweg. Het gebouw ligt op circa 80 meter vanaf de dichtstbijzijnde woning. Bij de woningen dient gestreefd te worden naar een etmaalwaarde van 50dB(A). Naar verwachting zou dit voor een binnenactiviteit mogelijk moeten zijn. Dit zal in het kader van de milieuvergunning of AMvB nader moeten worden onderzocht.

 

Op het evenemententerrein vinden diverse activiteiten in de open lucht plaats, die geluid produceren. Dit betreft bijvoorbeeld: live-muziek, omroep en muziekinstallaties, kermisgeluiden en dergelijke. Zoals in paragraaf 3.4 is aangegeven kunnen de evenementen op het evenemententerrein op 2 manieren worden gewogen, namelijk als vallend onder de APV of onder de Wm. De beoordeling of het terrein onder de APV valt of als inrichting moet worden beschouwd, is van invloed op de geluidbelasting die kan worden toegestaan. Zowel in het kader van de APV, als zeker ook in het kader van de Wm zal een akoestisch onderzoek moeten worden verricht om de geluidbelasting in de omgeving te bepalen. Hierbij zal de geluidbelasting op de 6 dichtstbijzijnde verspreid liggende woningen worden berekend, maar ook op de dichtstbijzijnde aaneengesloten woonbebouwing, die aanzienlijk verder weg ligt. De afstand van het midden van het evenemententerrein tot aan de dichtstbijzijnde woningen is circa 120 meter.

In geval van een Wm-inrichting geldt een streefwaarde van 50 dB(A) etmaalwaarde.

 

4.3                             Water

Het voormalige Gelatineterrein ligt aan de Schie. De Schie is boezemwater. De waterkering ligt langs de Rotterdamse weg en niet langs de Schie. Het Gelatineterrein bevindt zich dus buitendijks in zogenaamd boezemland. Op het terrein ligt momenteel geen oppervlaktewater.

Overigens voldoet de waterkering niet aan de huidige eisen voor hoogte en staat van onderhoud. Mede in verband met de herontwikkeling van het gebied zal de riolering die langs de Rotterdamseweg loopt worden vervangen. De invloed hiervan op de waterkerende functie moet worden afgestemd met het Hoogheemraadschap.

 

Voor het onderwerp ‘water’ in ruimtelijke plannen gelden beleid en richtlijnen. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft in dat kader randvoorwaarden gesteld aan (het vergroten van) de waterbergingscapaciteit.  Voor het Gelatinepark geldt een inspanningsverplichting voor de waterbergingscapaciteit van 325 m3/ha (uitgaande van 50% verhard terrein). Verder geldt voor het terrein dat zoveel mogelijk oppervlaktewater moet worden gerealiseerd, dat moet worden aangelegd op boezemniveau. Met de aanwezigheid van open water en van natuurvriendelijke oevers wordt voorzien in een deel van de benodigde waterbergingscapaciteit in tijden van extreme neerslag. Omdat het terrein buiten de waterkering ligt moet daarnaast rekening worden gehouden met een peilstijging van 20 cm en daarbij horend ruimtebeslag.  Voor het Gelatinepark komt dit neer op circa 0.36 ha.

 

Op het terrein van Lijm en Cultuur wordt circa 440 m2 water gerealiseerd. Van het evenemententerrein geldt dat 1/3 van het oppervlak wordt verhard, 1/3 half verhard en dat op 1/3 gras wordt aangelegd. B&W van de gemeente Delft zal gedurende het verdere proces met het Hoogheemraadschap in overleg blijven over de uit te voeren maatregelen.

 

4.4                             Ecologie

Het  bestaande terrein is industrieterrein. In het verleden is daarom voor ecologie geen aandacht geweest. Voor het bestemmingsplan Schieoevers wordt ingezet op een brede ecologische en recreatieve zone aan weerszijden van de Schie of parallel daaraan. Ook voor het Gelatineterrein zal deze ecologische zone worden nagestreefd, bij voorkeur langs het water om migratie van libelles, vlinders en kleine zoogdieren te bevorderen.

 

Voor het Gelatineterrein betekent dit concreet:

-        Er mogen geen belemmeringen op het terrein komen die de bewegingen van zoogdieren langs de Schie onmogelijk maken. (bv. het plaatsen van een muur als terreingrens vanaf het water tot aan de Rotterdamseweg.)

-        Er dient een aantrekkelijke leefomgeving voor zoogdieren, libellen en vlinders op het terrein aanwezig te zijn. Indien de gebruikseisen van het terrein zodanig zijn dat een doorgaande zone niet kan worden gerealiseerd, kan dat door het gebruik van stepping stones. Dit zijn kleine groepen bomen en struikgewas die op het terrein worden geplaatst en die bovengenoemde diersoorten een schuilplaats kunnen bieden.

-        De erfafscheidingen tussen evenemententerrein, Lijmen en Cultuur en aangrenzende bedrijven bij voorkeur uitvoeren als houtwal bestaande uit bomen en struiken, zodat deze aan verschillende diersoorten (kleine zoogdieren, vogels) een schuilplaats kunnen bieden.

 

4.5                             Luchtkwaliteit

Op het Gelatinepark vinden geen activiteiten plaats die emissies naar de lucht veroorzaken. Ook is er geen sprake van geurhinder. In de oude situatie, met een operationele gelatinefabriek, was er sprake van een geuremissie naar de omgeving. Door het vertrek van de fabriek is er geen geuremissie meer.

De toename van het verkeer naar het Gelatinepark heeft op jaarbasis geen effecten op de luchtkwaliteit.

 

4.6                             Bodem

Bodemkwaliteit

In de bovengrond van het gehele terrein wordt veelal puinhoudende materiaal aangetroffen dat licht tot matig en lokaal sterk verontreinigd is met PAK en/of zware metalen,. Lokaal komt ook een verontreiniging met minerale olie voor in grond en grondwater. Ook is lokaal asbest in de grond en aan het maaiveld aangetroffen.

 

Op het zuidelijke terreindeel worden hierbij in de bodem (grond en grondwater) sterk verhoogde gehalten van zware metalen, PAK en minerale olie aangetroffen, de interventiewaarde wordt overschreden. Er is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging en dus een saneringsnoodzaak in het kader van de Wet bodembescherming.

De minerale olie verontreiniging wordt verwijderd tot beneden de tussenwaarde (S+1/2). Voor het overige zal de verontreiniging in de grond worden geïsoleerd door het gehele terrein te verharden en/of te bebouwen waardoor geen contact mogelijk is.

 

De eventueel bij de herinrichting vrijkomende grond zal binnen de bestaande beleidskaders (Wet bodemsanering/Bouwstoffenbesluit) verwerkt dan wel afgevoerd worden.

 

B&W wil bij herinrichtingswerkzaamheden zoveel mogelijke werken met een gesloten grondbalans (uitgezonderd mogelijk ernstig verontreinigde saneringslocaties). Alle vrijkomende grond dient binnen het gebied te worden hergebruikt. Hierdoor wordt het gebruik van grondstoffen en vervoersbewegingen tot een minimum beperkt. Indien grond nodig is dan dient dit zoveel mogelijk vanuit de regio te worden aangevoerd.

 

Bodembescherming

Via voorschriften in de milieuvergunning of in een AMvB zal worden vastgelegd dat de opslag en het gebruik van bepaalde (bodembedreigende) stoffen moet voldoen aan de NRB (Nederlandse richtlijnen bodembescherming). Op het Gelatinepark vindt nauwelijks opslag en gebruik van bodembedreigende stoffen plaats. Eventueel aanwezige stoffen die in verband met het aspect veiligheid conform CPR 15.1 moeten worden opgeslagen (zie 4.7) hebben daarmee ook al een voldoende bodembeschermende voorziening. Het evenemententerrein en het parkeerterrein worden (deels) verhard. Indien voor bepaalde evenementen noodstroomvoorzieningen worden aangelegd, moeten deze worden voorzien van een bodembeschermende voorziening (lekbak).

 

4.7                             Externe Veiligheid

Het Gelatinepark bevindt zich niet in de nabijheid van een route vervoer gevaarlijke stoffen en ligt niet binnen een plaatsgebonden risicocontour van bedrijven die vallen onder het Besluit kwaliteitseisen externe veiligheid van inrichtingen milieubeheer.

Het evenemententerrein en het gedeelte met culturele activiteiten zelf vallen evenmin onder dit Besluit. In de bestaande gebouwen op het terrein zal ten behoeve van de culturele activiteiten wel opslag van allerlei materiaal plaatsvinden. Afhankelijk van welke typen culturele activiteiten (inclusief ondersteunende faciliteiten) zich uiteindelijk zullen vestigen, kan er ook behoefte zijn aan kleinschalige opslag van gevaarlijke stoffen. Hierbij kan worden gedacht aan schoonmaakmiddelen, verf, oplosmiddelen, lijm. Voor de opslag van dergelijke stoffen gelden richtlijnen (CPR 15.1) die in een Wet milieubeheer vergunning kunnen worden vastgelegd. Wanneer een AMvB van toepassing is zijn ook hierin voorschriften vastgelegd voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Door de kleinschaligheid van deze opslag en door de voorschriften die in een vergunning aan de opslag kunnen worden verbonden zullen er geen effecten buiten de inrichting te verwachten zijn.

 

 

5                                   Conclusie

De beoordeling of er bij het initiatief voor het Gelatinepark sprake is van bijzondere omstandigheden die het noodzakelijk maken dat een m.e.r.-procedure moet worden gevolgd heeft aangetoond dat er geen bijzondere omstandigheden zijn. Alle milieuaspecten zijn beschreven. Het belangrijkste milieuaspect betreft geluid, zowel het geluid dat afkomstig is van de verkeersbewegingen naar en van het terrein, als het geluid dat afkomstig is van de activiteiten op het terrein zelf. De milieubelangen kunnen volwaardig worden meegenomen in de reguliere besluitvorming (art 19 Wro en later de vergunningen Wet Milieubeheer). Een speciale m.e.r.-procedure is hiervoor niet noodzakelijk.

Wij adviseren dan ook negatief te beslissen over de m.e.r. beoordeling of te wel voor de aanleg van het Gelatinepark is geen m.e.r. noodzakelijk.


Bijlage 1 Plattegrond omgeving


Bijlage 2 Plattegrond Gelatinepark

 

1