Tbv commissie samenvattingen van de monitor

 

Samenvatting en aanbevelingen 3D projecten

In onderstaande tabel zijn de aanbevelingen betreffende de 3D-projecten samengevat. De aanbevelingen hebben geen financiële consequenties, tenzij anders vermeld. Dit betekent dat alle aanbevelingen binnen de bestaande budgetten kunnen worden uitgevoerd.

 

Voortgang project 2000-2003

Aanbeveling

 

Ruimte, bouwen en energie

 

1. Duurzaam bouwen

1. Verordening duurzaam bouwen; nieuwbouwwoningen:

De verordening functioneert naar verwachting.

ad 2. Verordening duurzaam renoveren/beheren

Deze wordt voorlopig niet opgesteld. De indicator wordt afgevoerd en wordt in deze monitor niet verder aangehaald.

3. Convenant duurzaam beheer:

De ontwikkeling van het convenant is tot op heden niet gelukt.

1. Verordening duurzaam bouwen; nieuwbouw woningen:

Onderzoek te verrichten naar het DuBo-instrumentarium op lokaal niveau dat aansluit op de bouwopgave van Delft tot 2015.

 

3. Convenant duurzaam beheer:

Een laatste poging wordt ondernomen om via persoonlijke gesprekken op bestuurlijk niveau de corporaties te bewegen een overeenkomst te sluiten over duurzaam beheren en renoveren. Als deze poging strandt, wordt aanbevolen serieus te overwegen andere instrumenten in te zetten om te komen tot duurzaam beheer van woningen in beheer van corporaties.

2. Kansen-kaart van Delft

De doelstelling van de Kansenkaart was niet voldoende afgebakend en helder. Dit creëerde de mogelijkheid om er tevens een integraal ruimtelijk instrument van te maken, hetgeen zeer vertragend werkte. Het lukte mede daardoor niet om een goede opzet te maken voor een hanteerbaar product qua systematiek. De vastgestelde of in voorbereiding zijnde sectorale beleidsplannen geven nu echter goed inzicht in zowel kansen als belemmeringen. Daarmee vormen zij een zeer bruikbare input voor alle ruimtelijke plannen op stedelijk-, wijk- en buurtniveau, alsmede voor de meer omvangrijke bouwinitiatieven.

Vooruitlopend op een actualisering van de bestaande ontwikkelingsvisie is er voor de volgende collegeperiode wel behoefte gebleken aan enkele gebiedsgerichte studies en gebiedsvisies.

Hierbij zullen elementen uit de oorspronkelijk beoogde Kansenkaart aan bod komen. Een dergelijk project wordt ingepast in de reguliere werkzaamheden van het vakteam Ruimtelijke Ordening.

 

3. Duurzame her-structurering Schie-oevers

In 2003 ontstond er discussie over de ambities voor en aanpak van de herstructurering van het gebied. De stuurgroep Schie-oevers heeft daarom de volgende besluiten genomen:

§                    Opstellen Gebiedsvisie Noordwest;

§                    Verbetering van de Infrastructuur/ Schieweg;

§                    Woningbouw op termijn mogelijk in de Noordoost-hoek;

§                    Verzoek BKS naar onderzoek Parkmanagement;

§                    Onderzoeken watervisie & bodemtoets wel doorzetten, energievisie niet.

Een besluit mogelijk maken in de interne stuurgroep over het ambitieniveau en de gefaseerde aanpak van het Schie-oevers gebied.


 

 

Voortgang project 2000-2003

Aanbeveling

4. Duurzame ontwikkeling TU Zuid-gebied

Milieu wordt als een van de belangrijke aspecten van begin af aan meegenomen in gemeentelijke projecten. Technopolis is daar een goed voorbeeld van. Ecologische zones, waterstructuur en energie zijn milieuthema’s die in een vroeg stadium bij de planvorming zijn meegenomen. Daarnaast heeft de inbreng van verschillende milieudisciplines in de algehele projectorganisatie geresulteerd in een goede verankering in de diverse plannen. Bovendien heeft het in kaart brengen van de milieueffecten in het MER ervoor gezorgd dat er wat betreft de milieuthema’s weloverwogen keuzen zijn gemaakt bijvoorbeeld aangaande het bestemmingsplan. Dit wordt gezien als succesvol procesmanagement.

-

5. Duurzaam-heid in wijkplannen

Dit betekent dat het project volgens planning is afgerond en zijn doel behaald heeft. De uitwerking van wijkplannen naar wijkprogramma's verliep niet gemakkelijk en de realisatie van de doelstellingen uit de wijkplannen was zeer minimaal. Het lijkt erop dat het bij vele aspecten uit de wijkplannen is gebleven bij mooie gedachten en goede intenties. Wel is het zo dat er goede voortgang is geboekt met het oppakken van allerlei zaken die voor het tot stand brengen van duurzame wijken van belang zijn. Te denken valt aan de ecologische zones, 30 km gebieden, initiatieven in het kader van het fietsactieplan, brede school (leren voor duurzaamheid), etc.

-

6. Duurzame her-structurering Poptahof

Bij het initiëren van duurzame ambities in projecten zoals Poptahof is het zaak dat er nauwe aansluiting is bij de belevingswereld van de betrokken projectpartners. Het stellen van randvoorwaarden dient te worden vervangen door het formuleren van ontwikkelingskansen.

Met de betrokken woningbouwcorporatiesde duurzaamheidsambities uit het Masterplan Poptahof uit te voeren.

6. Klein Kyoto in Delft

Het ‘3E: Klimaatplan Delft 2003-2012’ is in april 2003 door de Raad goedgekeurd. In juli 2003 heeft het ministerie van VROM een subsidie van €231.457 toegekend in het kader van het BANS klimaat. Er is ook ingestemd met de doorstart van DEA voor een periode van drie jaar. DEA verkent op dit moment de bestaande instrumenten om het energieverbruik, het aandeel duurzame energie en CO2-uitstoot te monitoren.

-

8. Duurzame ontwikkeling Zuidpoort

Na de sanering van de bouwkuip is gestart met de bouw van de parkeerkelder en de bovenbouw van winkels, danscafé, bioscoop en woningen. Op de Zuidwal loopt de sanering van de oude gasfabriekverontreiniging door. Het ontwerp van de buitenruimte inclusief pergola’s is in 2004 door de Raad vastgesteld. Om de wilg bij de Oostpoort te behouden, heeft de Raad tevens besloten een extra woonboot te verminderen. Rondom het project Zuidpoort vindt steeds meer communicatie plaats zoals de posterpresentatie op de Nationale Dubodag en de kopersfolder ‘Meer comfort, minder CO2’.

Voor de herontwikkeling van het Hoogovenpand tot mediatheek zijn concrete duurzaamheidsdoelstellingen opgenomen in het programma van eisen.

-

9. Eenheid première Delft/ Zoetermeer

Dit project is in 2000 stopgezet. De taken van de eenheid Première Delft/Zoetermeer zijn overgedragen aan het Delfts Energie Agentschap.

-


 

 

Voortgang project 2000-2003

Aanbeveling

10. Haalbaarheidsonderzoek Auto(matisch) weg

Dit project is uitgevoerd binnen de planning. Er zijn echter geen ondergrondse parkeersystemen aangelegd op de onderzochte locaties, maar wel in het Zuidpoort complex.

 

-

 

Mobiliteit

 

11. Openbaar vervoer

De tariefacties zijn conform afspraak en planning uitgevoerd. Acties in 2000 en 2001 zijn vrij traag op gang gekomen wegens lage prioriteit, personele onderbezetting en wisselingen. De laatste jaren is de continuïteit van het project beter gewaarborgd; de tariefacties hebben een vaste plaats in het vakteam Mobiliteit ingenomen en er wordt de nodige tijd besteed aan het bedenken van nieuwe ideeën.

Het is aan te bevelen duidelijke bestuurlijke besluiten te nemen opdat de nieuwe tariefacties tijdig uitgevoerd worden in 2004 en 2005.

12. Voldoende ruimte voor voetganger en fietser

Voor fietsers zijn de volgende voorzieningen getroffen: rood asfalt, rotonde Delfgauwse/ Nassaulaan, kwaliteitsverbetering wegdek fietspaden, verbeterde bewegwijzering, uitbreiding stallingscapaciteit rond station Delft en uitbreiding van stallingen aan de herkomstzijde (trommels).

Uitvoering van dit project loopt door via het LVVP.

 

Water en Ecologie

 

13. Water in Ecodus: EcoDusVer en Verder

Het project is niet tot uitvoering gekomen. Dit heeft te maken met personele wisselingen en -capaciteit. De veranderingen in het waterbeheer en de daartoe uitgevoerde watersysteemanalyse vragen zoveel capaciteit van de medewerkers, dat de uitvoering van een project als EcoDus in het gedrang is gekomen. Daarbij komt dat watersysteemanalyses veel inzichten verschaffen die weer gebruikt kunnen worden in het project EcoDus.

-

14. Afkoppelen van regenwater in de Wippolder

Het project is uitgevoerd volgens het werk-met-werk principe. Er is aangesloten bij de rioolvervanging en de herprofilering van de bestrating. Ook de groenstructuur is ingrijpend gewijzigd. De oude hoge populieren zijn gerooid. Daarvoor in de plaats zijn nieuwe bomen geplant. De oever is natuurvriendelijk ingericht.

 

De realisatie van het infiltratieriool heeft op zich geen weerstand opgeleverd vanuit de bewoners. Bij de zichtbare veranderingen in de leefomgeving was dit wel het geval. Het beheer, de communicatie en de nazorg is voor verbetering vatbaar. Kritische succesfactor is het maken van heldere afspraken binnen de gemeentelijke organisatie, maar ook met de bewoners. Ook het gezamenlijk dragen van het project is belangrijk. Overeenstemming bereiken en eenduidig zijn over het eindresultaat, zijn daarbij de sleutelwoorden.

-


 

 

Voortgang project 2000-2003

Aanbeveling

15. Her-structurering watersysteem Voorhof, Buitenhof en Tanthof

De uitvoering van het project is door allerlei factoren sterk vertraagd. Kritische succesfactor is continuïteit. Sleutelwoorden zijn het vaststellen van ritme- en tempoprojecten. De ritmeprojecten zorgen ervoor dat iedereen bij het project betrokken blijft. Ritmeprojecten zijn bijvoorbeeld de aanleg van natuurvriendelijke oevers of opschoningsacties. De tempoprojecten zijn de essentiële onderdelen, nodig om het project werkelijk vorm te geven. In het geval van het gebiedseigen watersysteem zijn dit de opschalingen.

-

16. Ecologische Hoofdstructuur Delft

In de periode 2000-2003 is ecologie letterlijk en figuurlijk op de kaart van Delft gezet. De ecologische structuren zijn inzichtelijk gemaakt, opgenomen in planvorming en er wordt aandacht besteed aan de flora en fauna. Dit proces is en wordt mede gestuurd door nationale wetgeving.

Om een betere samenwerking en daarmee uitvoering van beleid te borgen, wordt aanbevolen een structurele oplossing te zoeken voor interne problemen.

17. Onderzoek effecten verminderen grondwateront-trekkingen in Delft

Het project is in 2003 opgepakt in het kader van het project Waterstad 2000. Naar verwachting zal dit een positieve invloed hebben op het eindresultaat omdat met een hoog kennisniveau naar alle disciplines wordt gekeken. De partijen zijn ook enthousiast en verlenen graag hun medewerking aan een dergelijk complex onderzoek. De vertraging heeft niet tot negatieve consequenties geleid.

-

18. Recreatie-water in en om Delft

Het project is afgerond. Het vormde onderdeel van de reconstructieplannen voor Midden-Delfland, waarbij de uitvoering in handen was van derden. Bij dit proces is Delft uitvoerig betrokken geweest. Dit geeft het belang aan van goede samenwerking en afstemming in de regio.

-

19. Proefproject Waterstad 2000

Na een goede start heeft het project een tijd stilgelegen. Begin 2002 is een herstart gemaakt en is in samenspraak met belanghebbenden een programmering voor Waterstad 2000 opgesteld. Het gaat hierin om projecten waarbij met behulp van praktische toepassingen invulling gegeven wordt aan de doelstellingen van het project Waterstad 2000. Deze programmering zal de komende jaren worden uitgevoerd.

Kritische succesfactor is het niet-realiseren van een projectdoelstelling gebleken. Hierdoor is de animo voor het project weggeëbd bij de verschillende partijen. Regelmatig een positief projectresultaat en bij knelpunten een gezamenlijke gedragen aanpassing van een (deel)projectdoelstelling houdt mensen enthousiast.

-


 

 

Voortgang project 2000-2003

Aanbeveling

 

Afval

 

20. Tariefs-differentiatie

Er is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd over een in te voeren systeem van ‘belonen van goed afvalscheidingsgedrag’, in combinatie met uitbreiding van inzamelpunten voor specifieke afvalstromen. Op basis daarvan is besloten in Delft geen tariefsdifferentiatie door te voeren en de bestuurlijke wens geuit om alternatieven te zoeken voor het belonen van goed scheidingsgedrag (zie ‘nieuw project’).

-

21. Uitbreiding afval-brengpunten

Geschikte supermarktlocaties om een Retourette te starten, zijn geïnventariseerd. Ook zijn de winkeliers gevraagd of ze belangstelling hadden om hiermee aan de slag te gaan. Gebrek aan belangstelling, ruimte of onvoldoende bereidheid tot investeren zorgden voor een moeizame voortgang van dit project. Uiteindelijk is besloten het Retourette-concept los te laten en een andere vorm te zoeken om meer afvalbrengpunten in Delft te realiseren (zie ‘nieuw project’).

-

Nieuw project: Uitbreiding afval-brengpunten in combinatie met belonings-systemen

·         Er is een conceptnotitie geschreven “Afvalbrengpunten, retourshops, en beloningssystemen”. Hierover zal in de tweede helft van 2004 besluitvorming plaatsvinden.

·         Met de eigenaar van de Retourette in de Plus is overlegd de Retourette om te vormen tot een afvalbrengpunt voor verschillende afvalstromen, los van Retourette B.V. Om een en ander een nieuwe impuls te geven wordt de informatie over afvalscheiding ter plaatse vernieuwd en geactualiseerd. Er is er gezamenlijk een actie georganiseerd om het winkelend publiek op de afvalscheidingsmogelijkheden te attenderen.

·         Diverse ontwikkelingen op het gebied van afval in Delft:  bijvoorbeeld een nieuwe regeling voor inzameling van grofvuil, met als doel zo veel mogelijk grof huishoudelijk afval voor hergebruik in aanmerking te laten komen om zo de hoeveelheid restafval per inwoner te reduceren.

Er wordt geadviseerd alle zaken, activiteiten en projecten[1] met als doel de hoeveelheid restafval per inwoner terug te dringen en het afvalscheidingsgedrag te verbeteren onder de noemer “Afvalstrategie” te brengen. In een opvolger van het huidige duurzaamheidsplan kunnen vervolgens diverse deelprojecten geformuleerd worden.

22. Milieuzorg en -educatie in het voortgezet onderwijs

De Afvalfietstocht is vanaf 2001 ieder jaar georganiseerd. In 2004 is de tocht omgedoopt en inhoudelijk verbreed tot Milieufietstocht. Er is een ontwikkeling te zien in het aantal deelnemers en het aantal behandelde milieuthema’s. De fietstochten hebben voldoende resultaat opgeleverd om dit pilotproject te kunnen afsluiten. Milieuzorg wordt ondergebracht in het project uit de NMC-nota “Structureel aanbod ontwikkelen voor het vo”.

Geadviseerd wordt het pilotproject af te sluiten en de activiteiten uit dit project onder te brengen in het project uit de NMC-nota “Structureel aanbod ontwikkelen voor het VO”.

Tevens wordt geadviseerd eenmalig een bedrag van € 13.000,- beschikbaar te stellen voor diverse lesmaterialen om in de behoefte te voorzien van vo scholen om met een klas practica te kunnen doen in de Papaver[2]. Dit kan opgenomen worden in de Programmabegroting 2006.

23. Voorlichting op maat

Het project is erg traag op gang gekomen en daarom boekte het aanvankelijk weinig voortgang. Sinds halverwege 2003 is een communicatiemedewerker aangesteld en zijn diverse voorlichtingsprojecten uitgevoerd.

 


 

 

Voortgang project 2000-2003

Aanbeveling

 

Procesinstrumenten

 

24. Duurzaam-heidsmonitor

Gedurende de afgelopen jaren is er over 2000, 2001 en 2002 een duurzaamheidsmonitor gepubliceerd. In december 2003 is de ‘Duurzaamheidsmonitor in kort bestek’ (publieksversie) in nieuwe vorm gepubliceerd De huidige monitor bevat resultaten over 2003 en de eerste helft van 2004. Het 3D: duurzaamheidsplan Delft loopt formeel tot 2003. Vele projecten lopen nog door. Andere zijn succesvol afgerond of stopgezet. Voor de komende collegeperiode worden nieuwe duurzaamheidsprojecten opgezet.

Onderzoeken hoe de wijze en publicatie van monitoring aangepast kan worden om het evaluatieproces efficiënter te laten verlopen en te integreren in andere monitoringsinspanningen zoals de Stads- en Wijkbarometer. Het integraal opnemen van duurzaamheidsindicatoren in dergelijke publicaties zou het draagvlak onder gegevensleveranciers vergroten en het proces van monitoren en rapporteren versoepelen.

25. Duurzaam-heidstoets

Het project is niet volgens planning gestart. Er is in 2003 contact geweest met andere steden die met soortgelijke projecten bezig zijn. Dit heeft echter nog niet geleid tot een actualisering van het bestaande projectdocument dat in 2000 door discussie in het college van B&W op een laag pitje is gezet. Een van de vele frictiepunten was dat veel collegeleden ineens een voor hen relevante toets op het besluitvormingsformulier wilden.

Ontwikkeling van een Duurzaamheidstoets is pas zinvol als in de gemeentelijke organisatie sprake is van draagvlak voor integratie van milieu- en duurzaamheidseffecten in alle beleidsgebieden. Aanbevolen wordt deze collegeperiode af te zien van invoeren van de duurzaamheidstoets uit het oogpunt van de bezuinigingstaakstelling.

26. Gemeente-lijke interne milieuzorg

De gemeentelijk interne milieuzorg is sinds 2002 gekoppeld aan de arbozorg. Deze koppeling versterkt de positie van milieuzorg binnen de organisatie. Het zorgt tevens voor uitstraling van de voorbeeldfunctie als gemeentelijke organisatie enerzijds en het voldoen aan de wettelijke verplichtingen anderzijds.

 

Met het opstellen van het arbo-milieuzorgsysteem in de vorm van een handboek is het fundament gelegd voor het behalen van de doelstelling. Voor de invulling van het gehele systeem met relevant beleid en processen zal nog enkele jaren uitgetrokken moeten worden.

Geadviseerd wordt om het project volgens de ingeslagen weg voort te zetten wat betreft de organisatie van de interne milieuzorg.

 

Daarnaast is het aan te bevelen dat de interne milieucoördinator concrete doelstellingen formuleert en met commitment van het GMT acties koppelt aan die doelstellingen.

 


sAMENVATTING per hoofdstuk

Natuur- en milieucommunicatie en –educatie

·   De belangstelling vanuit basisscholen voor natuur- en milieu-educatieve lesmaterialen en activiteiten blijft groot.

·    Er vinden steeds meer activiteiten in het kader van de Brede School plaats; niet alleen in een paar maar in alle wijken van Delft.

·    De introductie van natuur- en milieu-educatie op het voortgezet onderwijs vordert goed door toedoen van de nieuwe medewerker.

·    Vakantie-activiteiten voor kinderen in De Papaver werden weer druk bezocht en er zijn vele natuurtochten verkocht.

·    De tentoonstellingen in natuur- en milieucentrum De Papaver trokken in 2003 ongeveer evenveel bezoekers als in 2002. Ook deden weer veel kinderen mee aan de vakantieactiviteiten in De Papaver.

·    Diverse publicaties over natuur- en milieu zijn geprofessionaliseerd en de natuur- en milieu website voor Delft is sinds september 2003 in de lucht.

 

Ruimte, bouwen en energie

·    Via richtlijnen in het nieuwe handboek Bestemmingsplannen worden duurzaamheidsdoelstellingen in alle relevante plannen opgenomen.

·    De nota ‘Bedrijven en bestemmingsplannen’ is vastgesteld in 2003 en regelt via bedrijfscategorieën de afstand tussen milieugevoelige en –belastende bestemmingen.

·    Er zijn in 2003 geen overtredingen van bepalingen in bestemmingsplannen buitengebied geconstateerd.

·    Het percentage rioolbuis van minder-milieubelastend materiaal is in 2003 op hetzelfde niveau gebleven (20%).

·    Er zijn circa 10 bodemsaneringen uitgevoerd. Het totale aantal bekende locaties van bodemverontreiniging schommelt rond de 200.

·    In 2003 is er in de bestaande bouw in totaal een CO2 –reductie bereikt van circa 6300 ton per jaar.

·    Er zijn 2700 EPA’s uitgevoerd tot en met 2003.

·    Voor het VDD-terrein, Koepoort, Technopolis en Veld 10 Zuidpoort zijn in 2003 energievisies opgesteld en overeenkomsten gesloten over te realiseren energieprestaties.

·    PV voor huurders-actie, een van de projecten onder de koepel 100 Delftsblauwe Daken is succesvol afgerond in 2003. 266 huishoudens namen deel en stoten daardoor circa 60 ton CO2 minder uit per jaar.

 

Geluidsbelasting en luchtvervuiling door verkeer

·    In 2003 is 88% van de woningen met een gevelbelasting groter of gelijk aan 65 dB(A) gesaneerd, dit is een toename van 2% ten opzichte van 2002. Het percentage gesaneerde woningen op de B-lijst is met 27% gelijk aan voorgaande jaren.

·    Ook in 2003 zijn er geen woningen gesaneerd die last hebben van geluid van railverkeer. De doelstelling voor 2010 lijkt daarmee niet haalbaar.

·    Op tien locaties in Delft werd de geldende plandrempel voor NO2 en fijn stof in 2003 overschreden. Dit zijn er 7 meer dan in 2002. Waarschijnlijk is dit deels te wijten aan de extreem warme en lange zomer in 2003. Voor benzeen en CO zijn er evenals voorgaande jaren geen overschrijdingen.

·    Het plan van Aanpak luchtkwaliteit formuleert maatregelen om deze knelpunten op te lossen. Het zal echter moeilijk zijn alle knelpunten tegelijk aan te pakken vanwege de hoge verkeersintensiteit in en om Delft. Ook heeft Delft als gemeente weinig invloed op maatregelen aan de bron zoals stillere motoren of schonere brandstoffen.

 

Mobiliteit

·    De automobiliteit blijft toenemen. Dit is een aandachtspunt met het oog op duurzaamheidsdoelstellingen om dit juist af te remmen en het gebruik van fiets en OV te stimuleren. Deze aspecten komen terug in het het LVVP dat momenteel in ontwikkeling is.

·    Er is besloten tramlijn 19 aan te leggen. Daarmee is een deel van de vervoersvraag van en naar de TU Delft opgelost.

·    In 2003 is een daling van het aantal letselongevallen waar te nemen na jaren van stabilisatie.

·    Binnen Delft zijn meer en betere stallingsmogelijkheden voor fietsers gerealiseerd.

·    Er worden tariefsacties voor het openbaar vervoer gerealiseerd en geïntegreerd in de reguliere activiteiten van het vakteam Mobiliteit.

 

Water

·    Evenals in 2002 is in 2003 wateroverlast voorkomen.

·    De oppervlaktewaterkwaliteit is licht verbeterd, maar de algehele waterkwaliteit kan nog worden verbeterd.

·    De zwemwaterkwaliteit is voor alle locaties constant gebleven, ondanks de hete zomer in 2003. In dat opzicht is er dus sprake van een verbetering van de zwemwaterkwaliteit.

·    De gemeente Delft is gestart met een waterstructuurvisie teneinde meer ruimte te vinden voor water en het oppervlaktewatersysteem verder te verbeteren.

·    Het aantal ongerioleerde panden is in 2003 gelijk gebleven.

·   In 2003 is 85 ha verhard oppervlak van Delft afgekoppeld van de rioolwaterzuivering. Daarmee komt het totaal op driekwart van het daarvoor geschikte verharde oppervlak van Delft. Bovendien is er een afkoppelvisie en –uitvoeringsprogramma opgesteld.

·    De doelstelling voor 2003 uit het Duurzaamheidsplan wordt voor ruim 75% gehaald omdat 85 van de 112 ha. geschikt verhard oppervlak zijn afgekoppeld. Om op de lange termijn te voldoen aan de doelstellingen is extra inspanning vereist.

·    De belevingswaarde van Delftse wateren is gestegen.

 

Ecologie

·    In 2003 zijn er geen oevers natuurvriendelijk ingericht, maar wel voorbereidingen getroffen voor de uitvoering daarvan in 2004. Wel is vastgesteld dat 50 km van de Delftse oevers geschikt is voor natuurvriendelijke inrichting. In 2003 was er in totaal 8 km oever natuurvriendelijk ingericht. De doelstelling voor natuurvriendelijke oevers uit het ISV DOP is behaald, die uit het Duurzaamheidsplan voor 80%. Het is daarom zinvol op de lange termijndoelstelling te focussen om in 2010 50km natuurvriendelijke oevers gerealiseerd te hebben.

·    Het Ecologieplan en Bomenbeleidsplan zijn vastgesteld. De projecten lopen reeds op de in de plannen beschreven werkwijze.

·    De natuurmonitor is aangepast op basis van het Ecologieplan en de aanbevelingen voor het meten in drie ecologische kerngebieden. Uit de waarnemingen komt naar voren dat het aantal soorten broedvogels en bijzondere planten voldoet aan de landelijke streefwaarde voor stedelijk gebied. Het aantal vlindersoorten ligt onder deze streefwaarde en is een aandachtspunt. Herziening van het maaibeleid is hiervoor een noodzakelijke maatregel die begin 2004 is gestart.

·    Evanals voorgaande jaren verleende de gemeente ondersteuning bij de overzet van amfibieën, in het kader van het Beschermingsplan Amfibieën. Het totaal aantal amfibieën dat in 2003 is overgezet, is lager dan 2002. Het percentage levende dieren is daarentegen toegenomen.

 

Afval

·    Eind 2003 waren er 582 ondergrondse containers. De doelstelling is daarmee ruimschoots behaald. Eind 2004 is deze maatregel voltooid en zal daarom niet langer gemonitord worden.

·    De totale hoeveelheid te verbranden afval blijft stijgen.

·    De totale hoeveelheid gescheiden ingezameld afval daalde.

·    Het percentage huishoudens dat zegt deel te nemen aan de scheiding van afval neemt voor alle deelstromen toe.

·    In 2004 heeft meer dan eenderde van de huishoudens een anti-drukwerksticker, een lichte stijging ten opzichte van 2002.

·    In 2003 steeg het aantal ingezamelde wit- en bruingoederen fors met 32%.

·    Bijna tweederde (59%) van het bedrijfsafval dat op het Overlaadstation wordt aangeboden, wordt hergebruikt, tegenover 38% in 2002.

·    De deelname van Delftse bedrijven aan het horecaconvenant blijft stijgen in 2003, maar minder hard dan in 2002.

·    Nieuw grofvuilbeleid leidt in 2004 tot verbeteringen in het aanbieden en aanmelden van grof huisvuil.

·    Er is een glasbak promotiecampagne gestart op scholen in Delft en een prijsvraag bij het afvalbrengpunt Retourette uitgezet.

 

Milieuzorg

·    Het papierverbruik binnen de gemeentelijke organisatie blijft in 2003 licht dalen, maar is nog steeds te hoog. Over het energieverbruik valt nog geen harde uitspraak te doen omdat de methode van monitoren en het aantal gemeentelijke gebouwen gewijzigd zijn.

·    In 2004 zijn de milieuvergunningen van gemeentelijke gebouwen en inrichtingen geïnventariseerd en zijn afspraken gemaakt met de verantwoordelijke gebouwbeheerders om vergunningsvoorschriften na te leven.

·    Van 77% van de bedrijven met een milieuvergunning is de milieuvergunning in de afgelopen 10 jaar opgesteld of geactualiseerd.

·    De nieuwe piketregeling geluidsmeting voor de horeca heeft in 2003 geleid tot 9 dwangsommen.

·    Twee belangrijke bedrijven die werden genoemd in de risico-inventarisatie uit 2000 zijn met de risicovolle activiteiten gestopt. Van een derde bedrijf wordt de vergunning binnen drie jaar ingetrokken. De risico-inventarisatie uit 2001 wordt geactualiseerd.

·    Van de in het kader van de milieuwetgeving gecontroleerde bedrijven, voldeed iets meer dan tweederde (69%) bij de eerste controle aan de vergunningvoorschriften. Dit is 5% minder dan in 2002.

·    Het project Professionalisering Handhaving is opgepakt binnen de gemeentelijke organisatie en begin 2005 zal Delft voldoen aan de landelijke normen voor handhaving.

·    Aan het programma "verruimde reikwijdte en zorgplicht bij bedrijven" is sinds september 2003 invulling gegeven door in alle vergunningen en bij iedere bedrijfscontrole het energieverbruik in ogenschouw te nemen. De planning is voor 2005 om verbetering te brengen door de verruimde reikwijdte te formaliseren in een beleidsplan. In 2003 hebben geen nieuwe bedrijven een energiebesparingsplan opgesteld of een energie-besparingsonderzoek uitgevoerd. Daarmee lijkt de lichtelijk stijgende tendens van de afgelopen jaren gestagneerd.

 

Hinder en klachten

·    Het percentage huishoudens dat hinder ervaart door stank en geluidsbronnen blijft stijgen, alhoewel deze stijging minder groot is dan van 2001 naar 2002. Een mogelijke verklaring voor deze afzwakking van de stijgende trend ligt in het meetmoment. In 2004 zijn de vragen wederom in mei gesteld in tegenstelling tot eind juni/begin juli in 2002. Over het algemeen zijn mensen in de zomer meer buiten dan in het voorjaar. De ervaren overlast zou hierdoor in vergelijking tot 2002 licht positief beïnvloed kunnen zijn.

·    Het aantal milieuklachten is in 2003 met bijna een kwart (24%) toegenomen. De stijging is voornamelijk te wijten aan lucht- en geluidsklachten, waarvan vliegverkeer een belangrijke bron is van geluidsklachten. Een eventuele verklaring hiervoor is de warme en droge zomer van 2003. De warmte beïnvloedt de luchtkwaliteit en zorgt er tevens voor dat mensen vaker en langer buiten zijn. Daardoor ervaren zij wellicht meer stank- en geluidoverlast.

 

Milieurisico’s

·    De niet bindende waarde voor het groepsrisico wordt langs de A13 en het spoor op een aantal plaatsen (bijna) overschreden. Bij nieuwe ontwikkelingen op die locaties is dit een aandachtspunt. Er worden ook in 2003 geen bindende normen wat betreft externe veiligheidsrisico’s overschreden.

·    In oktober 2003 is een risico-inventarisatie bij inrichtingen gestart.

 

 



[1] Zoals bemenste en onbemenste afvalbrengpunten, retourshops, beloningssystemen, premiesystemen, e.d.

[2] Het gaat om 15 microscopen, 15 binoculairen, CD-rom’s en boeken voor in de mediatheek.