1  inleiding

1.1     Achtergrond

De Delftse duurzaamheidsmonitor vloeit voort uit het gelijknamige project uit 3D, Duurzaamheidsplan Delft 2000-2003. Al sinds 2001 is deze vorm van rapportage in gebruik waarin de Milieumonitor, het Milieujaarverslag, de GIM-rapportage en de Voortgangsrapportage 3D samengebracht zijn. In voorliggend rapport vindt u de actuele ontwikkelingen over 2003 en de eerste helft van 2004 en de kwantitatieve resultaten over het jaar 2003. Vanwege het verstrijken van de looptijd van het duurzaamheidsplan zal de methode van de huidige duurzaamheidsmonitor onder de loep genomen worden. Het streven is het monitoringsproces te koppelen aan het Programma Duurzaamheid uit de Programmabegroting en meer te integreren in andere gemeentelijke monitors. Dit betekent dat het proces van dataverzameling sneller en de rapportagevorm korter zal zijn in 2004/2005.

 

Ook het vaststellen van beleidsplannen op diverse deelterreinen binnen duurzaamheid, zoals het Klimaatplan en het Ecologieplan brengt wijzigingen in doelstellingen en bijbehorende indicatoren met zich mee. Deze actuele ontwikkelingen worden meegenomen in de aanpassing van de volgende duurzaamheidsmonitor.

 

Voorgaande jaren vond er vanuit VROM een centrale monitoring plaats van gemeentelijke milieugegevens, de zogenaamde CCO-monitor. Met ingang van 2004 is deze vorm van monitoring vervallen. Daarom treft u in deze versie van de duurzaamheidsmonitor in sommige hoofdstukken een andere selectie aan van indicatoren dan in voorgaande jaren.

 

De Delftse Duurzaamheidsmonitor wordt voorgelegd aan het college van B & W en de gemeenteraad.

1.2     Leeswijzer

Het rapport start met de voortgang van de 3D-projecten over 2003 tot medio 2004 (H2). Daarna volgen hoofdstukken die parallel lopen aan de thema-indeling van 3D, aangevuld met de hoofdstukken Communicatie en Educatie (H3), Milieuzorg (H8) en Milieu en gezondheid (H9). De gemeentelijke interne milieuzorg wordt besproken in 2.7.3 en is onderdeel van het hoofdstuk Milieuzorg (paragraaf gemeente als bedrijf).

 

Elk hoofdstuk start met een opsomming van de meest in het oog springende resultaten en eventuele beleidsaanbevelingen. Vervolgens worden de actuele ontwikkelingen in 2003 en begin 2004 beschreven. De paragraaf ‘Indicatoren’ geeft -veelal cijfermatig- inzicht in de mate waarin (beleids)instrumenten zijn ingezet, gedragsverandering bij doelgroepen is opgetreden en de milieukwaliteit is veranderd.

 

Met name in het hoofdstuk Milieu en Gezondheid worden gegevens wijkgericht gepresenteerd. Hierbij wordt de indeling in zeven wijken gehanteerd. De figuur hiernaast geeft de ligging en de namen van deze wijken aan.