3 communicatie en educatie

3.1     Hoofdpunten

·       ‘Op avontuur in de natuur’ activiteiten in het kader van de Brede School zijn 8 keer uitgevoerd in 2003. In totaal namen 112 kinderen hieraan deel uit Buitenhof en Voorhof en nu ook Tanthof en Vrijenban.

·       In totaal maakten 43 basisscholen uit Delft en 44 uit de regio gebruik van het aanbod aan educatieve materialen.

·       337 groepen uit het basisonderwijs namen deel aan de onderwijsactiviteiten, totaal 8.267 leerlingen. Dit is 12,5% meer dan in voorgaande jaren.

·       Er werden 255 themajaarpakketten, 17 lesbrieven, 325 leskisten, 106 ontdekdozen, 57 lesmappen en spellen, 1068 stuks veldwerkmateriaal uitgeleend dan wel verkocht vanuit De Papaver.

·       Sinds maart 2003 beschikt het vakteam Milieu over een medewerker voor het Voortgezet Onderwijs. Het jaarprogramma voor het basisonderwijs is dientengevolge aangepast en bevat ook informatie over voortgezet onderwijsactiviteiten.

·       De tentoonstellingen in De Papaver trokken in 2003 6.571 bezoekers.

·       178 kinderen namen deel aan de vijf schoolvakantieactiviteiten.

·       Er zijn diverse natuurtochten verkocht in de mei- en zomervakantie: ca. 300 exemplaren van de Kompastocht door de Delftse Hout, ca. 200 exemplaren van de Lentefietstocht in natuur rond Delft en ca.170 exemplaren van de Speurtocht door het Heempark.

 

3.2          Actuele ontwikkelingen in 2003/2004

Subsidieverlening voor milieuprojecten

In 2004 is de Subsidieverordening Milieureserves vastgesteld. Deze verordening beschrijft de voorwaarden en de gang van zaken wat betreft het indienen en afhandelen van aanvragen voor de Ondersteuningsregeling Natuur- en Milieuprojecten, de Reserve Energiebesparende Maatregelen en het Milieutechnologiefonds. De tekst ervan is te downloaden via www.gemeentedelft.info. Hier is eveneens meer informatie over de drie milieureserves te vinden.

 

Ondersteuningsregeling

Via de Ondersteuningsregeling Natuur- en Milieuprojecten kunnen particulieren en organisaties financiële, fysieke of procesondersteuning krijgen van de gemeente Delft. In 2003 konden daardoor de volgende projecten gerealiseerd worden:

·         Dierenopvangdag (Frettenopvang Zuid Holland)

·         Publicatie Doordacht Door Delft (International Institute fot the Urban Environment, zie ook hieronder),

·         Cursus bijen houden (Westlandse Imkervereniging)

·         Paddentrek (KNNV afd. Regio Delft e.o.)

·         Paaltjesroute Delftse Hout (IVN, vereniging voor natuur en milieueducatie)

·         Aanschaf verrekijkers (IVN, vereniging voor natuur en milieueducatie)

·         Zonne-energie op school De Horizon.

 

Ondertussen heeft ook de subsidieronde van voorjaar 2004 nieuwe initiatieven opgeleverd:

·         Sedum dakbedekking Verenigingsgebouw (ATV Levenslust)

·         Publicatie Delfland Lepelland (Vogelwacht Delft e.o.)

 

Duurzame fiets- en wandelgids

In 2004 is een handzame gids met fiets- of wandelroutes langs 55 voorbeelden van duurzaamheid in Delft uitgebracht. De gemeente heeft hier zowel inhoudelijk als financieel aan bijgedragen.

 

Natuur en milieu een eigen plek op internet

In september 2003 is de nieuwe natuur- en milieusite van Delft gelanceerd. Op www.delft.nl/natuurenmilieu zijn nieuwsberichten, milieutips, natuurervaringen te vinden en presenteren de natuur- en milieuorganisaties van Delft zich. Ook is de halfjaarlijkse natuur- en milieuagenda te raadplegen, staan er vacatures voor vrijwilligerswerk op en is er informatie over natuur- en milieucentrum De Papaver.

 

Publicaties over natuur en milieu in nieuw jasje

In 2003 en 2004 zijn diverse publicaties over natuur- en milieu in de gemeentelijke huisstijl gezet en geactualiseerd. Voorbeelden hiervan zijn de succesvolle Kompastocht, die nu ook in het Engels verkrijgbaar is en de halfjaarlijkse natuur- en milieuagenda die nu aansluit bij de ‘andere kleuren van Delft’ stijl. Het doel is resterende publicaties eveneens te vernieuwen voor een uniforme en actuele dienstverlening richting de Delftse burgers en bezoekers. Natuur- en milieu activiteiten in Delft worden nu integraal opgenomen in de ‘Uit in Delft’ agenda’s. Dit betekent meer aandacht voor natuur en milieu in Delft.

 

Natuur- en milieucentrum De Papaver

Jubileum

Op 25 september 2003 is het 10- jarig bestaan van het gebouw natuur- en milieucentrum De Papaver en de 30- jarige natuur- en milieueducatie van de gemeente Delft gevierd met een knallend feest. Bij deze gelegenheid tekenden 4 voorzitters van natuur- en milieuverenigingen een baliecontract voor de zondagsopening van De Papaver en werd de nieuwe website over natuur- en milieu gelanceerd. De gasten van Delftse natuur- en milieuverenigingen en buren van het natuur- en milieucentrum werden getrakteerd op een buffet en er waren 3 lezingen door natuur- en milieuverenigingen.

 

Herinrichting

In 2003 en 2004 is het gebouw De Papaver grondig opgeknapt. De buitenkant is gerenoveerd en voor de binnenkant is een herinrichtingsplan gemaakt passend bij de gewenste functie van het bezoekerscentrum met subsidie van Fonds 1818. Bij de verbouwing zijn de volgende aanpassingen uitgevoerd in 2004:

·         er is een nieuwe balie geplaatst in de tentoonstellingsruimte die dient als nieuwe receptie;

·         de keuken is vergroot en gemoderniseerd;

·         een aparte kopieerruimte is gerealiseerd naast de vergaderruimte;

·         de bibliotheek is verwijderd uit de vergaderruimte; en

·         het klimaatbeheersingssysteem en de toegankelijkheid voor rolstoelen zijn verbeterd.

 

In 2004/2005 wordt verder gewerkt aan de herinrichting van De Papaver. Als het lukt om financiën te verwerven, zal in de tentoonstellingsruimte een mediatheek worden gerealiseerd en zal het leslokaal heringericht worden. Ook het magazijn en de buitenruimte worden onder handen genomen.

Voor financiering van deze activiteiten is de ‘Stichting Vrienden van het natuur- en milieucentrum De Papaver’ in het leven geroepen.

 

Naast deze fysieke facelift wordt ook gewerkt aan de professionalisering en verbreding van het dienstenaanbod van De Papaver. De promotie en de verhuur van de accommodatie en de uitstraling en het vergroten van het activiteitenaanbod hebben daarbij de afgelopen tijd expliciet aandacht gekregen. Bij alle activiteiten blijft de inbreng van de vrijwilligers groot en van onschatbare waarde.

 

Oprichting Stichting Vrienden van De Papaver

In december 2003 is de oprichting van de Stichting Vrienden van het natuur- en milieucentrum De Papaver vastgesteld. In juni 2004 is de stichting ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De Stichting heeft ten doel aanvullende middelen te genereren voor de instandhouding van het gebouw en het stimuleren van de activiteiten van De Papaver. De stichting bereikt dit doel door onder meer het verwerven van fondsen, zoals subsidies, periodieke bijdragen van sponsors en donateurs.

 

Actualisatie en vernieuwing lesmateriaal natuur- en milieueducatie

Er zijn ook in 2003 weer leskisten geactualiseerd en nieuw gemaakt. De afgelopen 4 jaar is vrijwel het hele uitleenaanbod onder handen genomen. Dit betekent een forse kwaliteitsverbetering in het aanbod richting de Delftse scholen.

 

Delft zet hoog in op de promotie van techniek

Op Delftse basisscholen start in het schooljaar 2004-2005 een pilot op 10 scholen ter promotie van techniekonderwijs. Deze campagne bestaat onder meer uit lesmaterialen en –methoden, speciale cursussen voor leerkrachten etc. Hierbij is het de bedoeling dat het Techniek Museum een belangrijke rol gaat spelen. De verdeling van de verschillende thema’s is dat de Vrije Akademie Delft zich richt op cultuur, natuur- en milieucentrum De Papaver natuur en milieu voor haar rekening neemt en het Techniekmuseum zich buigt over techniek. Tussen deze onderwerpen bestaat veel overlap, met name tussen natuur en natuurkunde. Hierover waren reeds zogenaamde ‘ontdekdozen’ aanwezig, die inmiddels geactualiseerd zijn. Rekening houdend met de toekomstige ontwikkelingen is het assortiment ingekrompen en zijn de onderwerpen meer integraal van opzet waardoor meer samenhang tussen verschillende vakgebieden en onderwerpen ontstaat.

 

Brede school activiteiten

Ook in 2003 waren de Brede School activiteiten zeer in trek. Het Brede School programma ‘Op Avontuur in de Natuur’ is 8 keer uitgevoerd, met in totaal 112 kinderen uit niet alleen Voorhof en Buitenhof, maar ook Tanthof en Vrijenban.

Ook in 3 kindertuinen zijn Brede School activiteiten georganiseerd door Delftse natuur- en milieuorganisaties. In het najaar van 2004 worden de activiteiten van de Brede School voor het eerst stadsbreed aangeboden. De natuur- en milieueducatie groep van de gemeente

gaat dan 2 keer proefdraaien met een nieuw programma 'Overleven'. Dit is bedoeld voor oudere kinderen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs met als thema 'kunnen zorgen voor jezelf in de natuur'. In het voorjaar van 2005 is het streven de frequentie van ‘Op Avontuur in de Natuur’ en ‘Overleven’ zodanig te verhogen dat voldaan kan worden aan de vraag naar meer kindplaatsen.

 

De uitbreiding van de Brede School activiteiten richting het voortgezet onderwijs is ingezet door deelname van de medewerker voortgezet onderwijs aan de gemeentelijke ontwikkelgroep. Waarschijnlijk in het voorjaar van 2005 zal dit verder vorm krijgen.

 

3.3          Indicatoren

Natuur- en Milieucommunicatie en –educatie

Doelstelling

Doel van de gemeente[1] is door middel van ecologische basisvorming kennis over, waardering en zorg voor natuur en milieu te vergroten. Ecologische basisvorming leidt doorgaans niet direct tot gedragsverandering, maar veeleer tot een grotere betrokkenheid en een breder draagvlak. Het vormt zo een basis waarop in communicatie over beleid kan worden teruggevallen.

 

Basisonderwijs

In 2003 maakten in totaal 43 basisscholen uit Delft en 44 uit de regio op de een of andere manier gebruik van het aanbod aan educatieve materialen van Natuur- en milieucentrum De Papaver in het schooljaar 2002-2003. Dit verschilt nauwelijks met het jaar daarvoor. Het aantal groepen uit het basisonderwijs dat deelnam aan de

onderwijsactiviteiten van De Papaver zoals excursies en (praktijk)lessen lag op 373 met in totaal 8.729 leerlingen Dit is 6%meer dan in het voorgaande jaar. De toename is te verklaren door de nieuwe les ‘Stilte naast de Stad’, extra groepen voor de herfstexcursie voor groepen 1-3 en extra groepen voor de activiteit ‘Kaas maken’. In het najaar van 2003 zijn ook afvallessen gehouden, terwijl dit in 2002 alleen in het voorjaar is gebeurd en in de gemeente Bergschenhoek hebben meer groepen deelgenomen aan de speurtocht in een lokaal park.

 

Gebruik lesmaterialen

Naast excursies en (praktijk)lessen biedt de gemeente Delft de scholen ook verschillende materialen te leen of te koop aan. In 2003 ging dat om 255 themajaarpakketten, 17 lesbrieven, 325 leskisten, 102 ontdekdozen en 57 lesmappen.

Er is eveneens veldwerkmateriaal beschikbaar, zoals schepnetjes, loepen, e.d. Hiervan werden 1068 stuks[2] uitgeleend, 52 meer dan in 2002. Tentoonstellingen werden 8 keer uitgeleend in 2003.

 

Voortgezet onderwijs in de startblokken

In 2003 en 2004 heeft de natuur- en milieueducatie op het voortgezet onderwijs (vo) een impuls gekregen door de aanstelling van een medewerker voor het vo. Er wordt gewerkt aan de projecten “Milieuzorg en educatie in het vo” (3D-project, zie 2.5.5) en “Structureel aanbod natuur- en milieueducatie ontwikkelen voor het vo[3]

Over het ontwikkelen van een structureel aanbod zijn de volgende ontwikkelingen en activiteiten te melden:

 

·         18 september 2003 heeft de gemeente een kennismakingsbijeenkomst georganiseerd voor verschillende partijen die betrokken zijn bij het vo. Doel hiervan was wensen en mogelijkheden uit te wisselen op het gebied van onderwijs over duurzaamheid. Vertegenwoordigers van de hoofdlocaties van de vo scholen waren aanwezig;

·         Vanaf november 2003 tot heden vindt kennismaking met andere schoollocaties plaats. In 2003 zijn twee nieuwe locaties bezocht, in de eerste helft van 2004 één. Er is verdere aansluiting gezocht bij ontwikkelingen in het voortgezet onderwijs;

·         In december 2003 is een integraal veldwerkproject met het CLD – Obrechtstraat van start gegaan. Drie derde klassen van het VMBO, met in totaal 50 leerlingen hebben hieraan deelgenomen. In het veldwerkproject is samengewerkt met de gemeentelijke afdeling Archeologie en met het Hoogheemraadschap Delfland;

·         Vanaf maart 2003 neemt de gemeente deel aan het regionaal samenwerkingsverband “Scholen voor Duurzame Ontwikkeling”. Er is een presentatie gehouden vanuit de gemeente Delft, wat resulteerde in opname van Delft in de provinciale brochure;

·         Vanaf mei 2004 is gewerkt aan de vernieuwing van de natuur- en milieulessen voor Grotius VMBO;

·         In 2003 tot en met de eerste helft van 2004 zijn er drie slootlessen gehouden en is het lesmateriaal voor natuur- en milieueducatie in het voortgezet onderwijs vier keer uitgeleend.

·         het onderwijsaanbod voor het vo is opgenomen in het NME jaarprogramma.

 

Hiermee is een proces in gang gezet om duurzaamheid in het vo te introduceren. De verdere ontwikkeling daarvan vraagt veel tijd. Dit komt onder andere doordat de gemeentelijke projectleider afhankelijk is van het ritme en de bedrijfsvoering van scholen (lesrooster, vakanties, werkdruk). De meeste contacten lopen via docenten, het contacten leggen met de schooldirecties verloopt moeizaam.

 

Verdere ontwikkelingen op het gebied van voortgezet onderwijs staan vermeld in paragraaf 2.6.5 Milieuzorg en educatie in het vo”.

 

Conclusie

De deelname aan onderwijs- en vakantieactiviteiten blijft stijgen respectievelijk stabiel. Het aantal groepen dat deelnam aan onderwijsactiviteiten van Natuur- en milieucentrum De Papaver steeg in 2003 met 11 %, van 337 in 2002 naar 373 in 2003. In totaal namen 8.729 leerlingen deel.

De uitleen en verkoop van lesmaterialen steeg ook onder meer door aanpassingen in de leskisten en belangstelling uit buurgemeenten.

Aan de vakantieactiviteiten in en om De Papaver namen in 2003 178 kinderen deel.

 

Conclusie hieruit is dat Natuur- en milieueducatie stevig op de rails staat in Delft voor wat betreft de basisschool. Het proces van natuur- en milieueducatie in het voortgezet onderwijs is gestart en krijgt langzaam meer vorm.

 


Bezoek tentoonstellingen Papaver

Resultaat

 

 

Gedurende het jaar zijn in Natuur- en milieucentrum De Papaver verschillende tentoonstellingen te bezoeken. In 2003 waren dat ‘Afval in de Natuur’, die aanleiding gaf tot de organisatie van de opschoondag in de Delftse Hout[4], ‘Energie’, ‘Duurzaamheid‘, ‘Spinnen’ en ‘Textiel’. In totaal bezochten 6.571 mensen de tentoonstellingen, waarvan iets meer dan de helft op zondag.

 

Conclusie

Het totale bezoekersaantal is zeer licht gedaald ten opzichte van 2002. Daarbij valt op dat er een lichte stijging is van de zondagsbezoekers en een lichte daling in het aantal doordeweekse bezoekers. Hieruit blijkt dat de forse stijging in 2002 zich stabiliseert. Het verder werken aan professionalisering en naamsbekendheid blijven aandachtspunten.

 

Verhuur ruimten De Papaver

Natuur- en milieuorganisaties en overig publiek kunnen de lesruimte en de vergaderruimte van De Papaver huren. In 2003 werd 112 keer het leslokaal en 56 keer de vergaderruimte gehuurd. Dit aantal is licht gedaald van in totaal 181 keer in 2002 naar 168 keer in 2003. De voorwaarden en kosten voor het huren van deze ruimten staan in de folder van De Papaver en op www.delft.nl/natuurenmilieu onder het kopje ‘De Papaver’.

 

Vakantieactiviteiten

Tijdens de schoolvakanties kunnen kinderen meedoen aan vakantieactiviteiten in De Papaver. In 2002 werden in vijf vakanties activiteiten georganiseerd. In 2003 was dit in drie schoolvakanties het geval vanwege de verbouwing van De Papaver. Voorbeelden van de activiteiten zijn de Kerstballentocht waarvan 400 vragenboekjes de deur uit zijn gegaan en 230 kinderen antwoordvellen ingeleverd hebben. In januari vond de prijsuitreiking plaats en werd er een middag geknutseld met 23 kinderen. In de voorjaarsvakantie werd een schoonmaakdag in de Delftse Hout georganiseerd onder de naam ‘Afval uit de natuur, Help mee’. Hier staken 97 kinderen de handen uit de mouwen.De herfstvakantie stond in het teken van spinnen: een zoektocht buiten en knutselen binnen. Hierbij waren in totaal 58 kinderen van de partij. In totaal namen 178 kinderen deel aan de activiteiten.

Daarnaast zijn er natuurtochten verkocht in de mei- en zomervakantie. Het gaat om ca. 300 exemplaren van de Kompastocht door de Delftse Hout, ca. 200 exemplaren van de Lentefietstocht in de natuur rond Delft en ca.170 exemplaren van de Speurtocht door het Heempark.

 



[1] Natuur- en Milieucommunicatie. Op weg naar een duurzaam Delft, 2001.

[2] Dit getal is inclusief natuur- en milieuorganisaties.

[3] Natuur- en Milieucommunicatie. Op weg naar een duurzaam Delft, 2001.

[4] Zie ook onder ‘vakantieactiviteiten’.