sAMENVATTING

Natuur- en milieucommunicatie en –educatie

·   De belangstelling vanuit basisscholen voor natuur- en milieu-educatieve lesmaterialen en activiteiten blijft groot.

·    Er vinden steeds meer activiteiten in het kader van de Brede School plaats; niet alleen in een paar maar in alle wijken van Delft.

·    De introductie van natuur- en milieu-educatie op het voortgezet onderwijs vordert goed door toedoen van de nieuwe medewerker.

·    Vakantie-activiteiten voor kinderen in De Papaver werden weer druk bezocht en er zijn vele natuurtochten verkocht.

·    De tentoonstellingen in natuur- en milieucentrum De Papaver trokken in 2003 ongeveer evenveel bezoekers als in 2002. Ook deden weer veel kinderen mee aan de vakantieactiviteiten in De Papaver.

·    Diverse publicaties over natuur- en milieu zijn geprofessionaliseerd en de natuur- en milieu website voor Delft is sinds september 2003 in de lucht.

 

Ruimte, bouwen en energie

·    Via richtlijnen in het nieuwe handboek Bestemmingsplannen worden duurzaamheidsdoelstellingen in alle relevante plannen opgenomen.

·    De nota ‘Bedrijven en bestemmingsplannen’ is vastgesteld in 2003 en regelt via bedrijfscategorieën de afstand tussen milieugevoelige en –belastende bestemmingen.

·    Er zijn in 2003 geen overtredingen van bepalingen in bestemmingsplannen buitengebied geconstateerd.

·    Het percentage rioolbuis van minder-milieubelastend materiaal is in 2003 op hetzelfde niveau gebleven (20%).

·    Er zijn circa 10 bodemsaneringen uitgevoerd. Het totale aantal bekende locaties van bodemverontreiniging schommelt rond de 200.

·    In 2003 is er in de bestaande bouw in totaal een CO2 –reductie bereikt van circa 6300 ton per jaar.

·    Er zijn 2700 EPA’s uitgevoerd tot en met 2003.

·    Voor het VDD-terrein, Koepoort, Technopolis en Veld 10 Zuidpoort zijn in 2003 energievisies opgesteld en overeenkomsten gesloten over te realiseren energieprestaties.

·    PV voor huurders-actie, een van de projecten onder de koepel 100 Delftsblauwe Daken is succesvol afgerond in 2003. 266 huishoudens namen deel en stoten daardoor circa 60 ton CO2 minder uit per jaar.

 

Geluidsbelasting en luchtvervuiling door verkeer

·    In 2003 is 88% van de woningen met een gevelbelasting groter of gelijk aan 65 dB(A) gesaneerd, dit is een toename van 2% ten opzichte van 2002. Het percentage gesaneerde woningen op de B-lijst is met 27% gelijk aan voorgaande jaren.

·    Ook in 2003 zijn er geen woningen gesaneerd die last hebben van geluid van railverkeer. De doelstelling voor 2010 lijkt daarmee niet haalbaar.

·    Op tien locaties in Delft werd de geldende plandrempel voor NO2 en fijn stof in 2003 overschreden. Dit zijn er 7 meer dan in 2002. Waarschijnlijk is dit deels te wijten aan de extreem warme en lange zomer in 2003. Voor benzeen en CO zijn er evenals voorgaande jaren geen overschrijdingen.

·    Het plan van Aanpak luchtkwaliteit formuleert maatregelen om deze knelpunten op te lossen. Het zal echter moeilijk zijn alle knelpunten tegelijk aan te pakken vanwege de hoge verkeersintensiteit in en om Delft. Ook heeft Delft als gemeente weinig invloed op maatregelen aan de bron zoals stillere motoren of schonere brandstoffen.

 

Mobiliteit

·    De automobiliteit blijft toenemen. Dit is een aandachtspunt met het oog op duurzaamheidsdoelstellingen om dit juist af te remmen en het gebruik van fiets en OV te stimuleren. Deze aspecten komen terug in het het LVVP dat momenteel in ontwikkeling is.

·    Er is besloten tramlijn 19 aan te leggen. Daarmee is een deel van de vervoersvraag van en naar de TU Delft opgelost.

·    In 2003 is een daling van het aantal letselongevallen waar te nemen na jaren van stabilisatie.

·    Binnen Delft zijn meer en betere stallingsmogelijkheden voor fietsers gerealiseerd.

·    Er worden tariefsacties voor het openbaar vervoer gerealiseerd en geïntegreerd in de reguliere activiteiten van het vakteam Mobiliteit.

 

Water

·    Evenals in 2002 is in 2003 wateroverlast voorkomen.

·    De oppervlaktewaterkwaliteit is licht verbeterd, maar de algehele waterkwaliteit kan nog worden verbeterd.

·    De zwemwaterkwaliteit is voor alle locaties constant gebleven, ondanks de hete zomer in 2003. In dat opzicht is er dus sprake van een verbetering van de zwemwaterkwaliteit.

·    De gemeente Delft is gestart met een waterstructuurvisie teneinde meer ruimte te vinden voor water en het oppervlaktewatersysteem verder te verbeteren.

·    Het aantal ongerioleerde panden is in 2003 gelijk gebleven.

·   In 2003 is 85 ha verhard oppervlak van Delft afgekoppeld van de rioolwaterzuivering. Daarmee komt het totaal op driekwart van het daarvoor geschikte verharde oppervlak van Delft. Bovendien is er een afkoppelvisie en –uitvoeringsprogramma opgesteld.

·    De doelstelling voor 2003 uit het Duurzaamheidsplan wordt voor ruim 75% gehaald omdat 85 van de 112 ha. geschikt verhard oppervlak zijn afgekoppeld. Om op de lange termijn te voldoen aan de doelstellingen is extra inspanning vereist.

·    De belevingswaarde van Delftse wateren is gestegen.

 

Ecologie

·    In 2003 zijn er geen oevers natuurvriendelijk ingericht, maar wel voorbereidingen getroffen voor de uitvoering daarvan in 2004. Wel is vastgesteld dat 50 km van de Delftse oevers geschikt is voor natuurvriendelijke inrichting. In 2003 was er in totaal 8 km oever natuurvriendelijk ingericht. De doelstelling voor natuurvriendelijke oevers uit het ISV DOP is behaald, die uit het Duurzaamheidsplan voor 80%. Het is daarom zinvol op de lange termijndoelstelling te focussen om in 2010 50km natuurvriendelijke oevers gerealiseerd te hebben.

·    Het Ecologieplan en Bomenbeleidsplan zijn vastgesteld. De projecten lopen reeds op de in de plannen beschreven werkwijze.

·    De natuurmonitor is aangepast op basis van het Ecologieplan en de aanbevelingen voor het meten in drie ecologische kerngebieden. Uit de waarnemingen komt naar voren dat het aantal soorten broedvogels en bijzondere planten voldoet aan de landelijke streefwaarde voor stedelijk gebied. Het aantal vlindersoorten ligt onder deze streefwaarde en is een aandachtspunt. Herziening van het maaibeleid is hiervoor een noodzakelijke maatregel die begin 2004 is gestart.

·    Evanals voorgaande jaren verleende de gemeente ondersteuning bij de overzet van amfibieën, in het kader van het Beschermingsplan Amfibieën. Het totaal aantal amfibieën dat in 2003 is overgezet, is lager dan 2002. Het percentage levende dieren is daarentegen toegenomen.

 

Afval

·    Eind 2003 waren er 582 ondergrondse containers. De doelstelling is daarmee ruimschoots behaald. Eind 2004 is deze maatregel voltooid en zal daarom niet langer gemonitord worden.

·    De totale hoeveelheid te verbranden afval blijft stijgen.

·    De totale hoeveelheid gescheiden ingezameld afval daalde.

·    Het percentage huishoudens dat zegt deel te nemen aan de scheiding van afval neemt voor alle deelstromen toe.

·    In 2004 heeft meer dan eenderde van de huishoudens een anti-drukwerksticker, een lichte stijging ten opzichte van 2002.

·    In 2003 steeg het aantal ingezamelde wit- en bruingoederen fors met 32%.

·    Bijna tweederde (59%) van het bedrijfsafval dat op het Overlaadstation wordt aangeboden, wordt hergebruikt, tegenover 38% in 2002.

·    De deelname van Delftse bedrijven aan het horecaconvenant blijft stijgen in 2003, maar minder hard dan in 2002.

·    Nieuw grofvuilbeleid leidt in 2004 tot verbeteringen in het aanbieden en aanmelden van grof huisvuil.

·    Er is een glasbak promotiecampagne gestart op scholen in Delft en een prijsvraag bij het afvalbrengpunt Retourette uitgezet.

 

Milieuzorg

·    Het papierverbruik binnen de gemeentelijke organisatie blijft in 2003 licht dalen, maar is nog steeds te hoog. Over het energieverbruik valt nog geen harde uitspraak te doen omdat de methode van monitoren en het aantal gemeentelijke gebouwen gewijzigd zijn.

·    In 2004 zijn de milieuvergunningen van gemeentelijke gebouwen en inrichtingen geïnventariseerd en zijn afspraken gemaakt met de verantwoordelijke gebouwbeheerders om vergunningsvoorschriften na te leven.

·    Van 77% van de bedrijven met een milieuvergunning is de milieuvergunning in de afgelopen 10 jaar opgesteld of geactualiseerd.

·    De nieuwe piketregeling geluidsmeting voor de horeca heeft in 2003 geleid tot 9 dwangsommen.

·    Twee belangrijke bedrijven die werden genoemd in de risico-inventarisatie uit 2000 zijn met de risicovolle activiteiten gestopt. Van een derde bedrijf wordt de vergunning binnen drie jaar ingetrokken. De risico-inventarisatie uit 2001 wordt geactualiseerd.

·    Van de in het kader van de milieuwetgeving gecontroleerde bedrijven, voldeed iets meer dan tweederde (69%) bij de eerste controle aan de vergunningvoorschriften. Dit is 5% minder dan in 2002.

·    Het project Professionalisering Handhaving is opgepakt binnen de gemeentelijke organisatie en begin 2005 zal Delft voldoen aan de landelijke normen voor handhaving.

·    Aan het programma "verruimde reikwijdte en zorgplicht bij bedrijven" is sinds september 2003 invulling gegeven door in alle vergunningen en bij iedere bedrijfscontrole het energieverbruik in ogenschouw te nemen. De planning is voor 2005 om verbetering te brengen door de verruimde reikwijdte te formaliseren in een beleidsplan. In 2003 hebben geen nieuwe bedrijven een energiebesparingsplan opgesteld of een energie-besparingsonderzoek uitgevoerd. Daarmee lijkt de lichtelijk stijgende tendens van de afgelopen jaren gestagneerd.

 

Hinder en klachten

·    Het percentage huishoudens dat hinder ervaart door stank en geluidsbronnen blijft stijgen, alhoewel deze stijging minder groot is dan van 2001 naar 2002. Een mogelijke verklaring voor deze afzwakking van de stijgende trend ligt in het meetmoment. In 2004 zijn de vragen wederom in mei gesteld in tegenstelling tot eind juni/begin juli in 2002. Over het algemeen zijn mensen in de zomer meer buiten dan in het voorjaar. De ervaren overlast zou hierdoor in vergelijking tot 2002 licht positief beïnvloed kunnen zijn.

·    Het aantal milieuklachten is in 2003 met bijna een kwart (24%) toegenomen. De stijging is voornamelijk te wijten aan lucht- en geluidsklachten, waarvan vliegverkeer een belangrijke bron is van geluidsklachten. Een eventuele verklaring hiervoor is de warme en droge zomer van 2003. De warmte beïnvloedt de luchtkwaliteit en zorgt er tevens voor dat mensen vaker en langer buiten zijn. Daardoor ervaren zij wellicht meer stank- en geluidoverlast.

 

Milieurisico’s

·    De niet bindende waarde voor het groepsrisico wordt langs de A13 en het spoor op een aantal plaatsen (bijna) overschreden. Bij nieuwe ontwikkelingen op die locaties is dit een aandachtspunt. Er worden ook in 2003 geen bindende normen wat betreft externe veiligheidsrisico’s overschreden.

·    In oktober 2003 is een risico-inventarisatie bij inrichtingen gestart.