RUIMTELIJKE ONDERBOUWING

 

ten behoeve van

 

Caspar Fagelstraat 65, het uitbreiden van een schoolplein

 

 

1.       Aanleiding en omschrijving verzoek vrijstelling bebouwings- en/of gebruiksvoorschriften

 

In de wijk Hof van Delft bevindt zich op de kruising van de Adriaan Pauwstraat /Van der Heimstraat de christelijke basisschool “Het Mozaïek”. Het gebouw dateert uit 1933. Het te vergroten en her in te richten plein is gelegen aan de oostzijde van de school. Het plein is deels in gebruik als schoolplein, en heeft als zodanig ook een afscheiding in de vorm van een muur met hekwerk. Het andere deel van het plein heeft een openbare functie en maakt in ruimtelijk opzicht geen deel uit van het schoolterrein.

Het verzoek is nu om dit laatste deel van het plein te betrekken bij de school, zodat de functie als schoolplein verbeterd wordt. Het plein wordt heringericht en vergroot waardoor de bruikbaarheid wordt verbeterd voor de bestaande school en in het kader van de Brede school / naschoolse opvang. Daarnaast wordt het plein na schooltijd openbaar toegankelijk en vervult daarmee een functie voor de buurt. Het nieuwe schoolplein wordt mede in verband daarmee begrensd door een laag hek van 1 meter hoog.

 

Het plan omvat het slopen van het huidige hekwerk en het plaatsen van een nieuw lager hekwerk tot nabij de bestaande bomenrijen, die zich parallel aan de straatzijde bevinden en behouden zullen blijven. Voorts zullen de struiken grenzend aan het huidige hek verwijderd worden, de solitaire bomen zullen deel gaan uitmaken van het nieuwe ontwerp. Ook zullen twee fietstrommels geplaatst worden.

 

Ten tijde van het opstellen van het nu vigerende bestemmingsplan “Noordwest 1” was deze uitbreiding niet voorzien.

 

2.       Geldend bestemmingsplan

 

Ter plaatse vigeert het bestemmingsplan “Noordwest 1”. Dit bestemmingsplan is onherroepelijk sinds 7 juli 2004.

De gronden van de gewenste uitbreiding van het schoolplein zijn bestemd voor Verkeers­doeleinden 1. In de doeleindenomschrijving is bepaald dat deze gronden zijn bestemd voor verblijfs- en verkeersruimte met de daarbij behorende verhardingen en groenvoor­zieningen. Op basis van de gebruiksvoorschriften mogen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten behoeve van de bestemming tot een hoogte van maximaal 3 meter worden gebouwd. De uitbreiding van het schoolplein met de daarbij behorende bebouwing is in strijd met het gebruik en de bebouwing van het vigerende bestemmingsplan.

 

3.       Ruimtelijke impact

 

Het voorliggende plan versterkt de pleinfunctie ten behoeve van de basisschool; de bestaande splitsing in een openbaar deel en een deel voor de school heeft als zodanig geen stedenbouwkundige meerwaarde. Het bestaande openbare deel heeft geen uitstraling, terwijl het schoolplein zelf door een duidelijke afscheiding wordt begrensd.

In de nieuwe situatie ontstaat er één groot schoolplein, met een één meter hoog hek­werk. Hierdoor ontstaat vanaf de openbare ruimte een duidelijke relatie met het school­plein. De bestaande bomen alsmede de aanwezige parkeerplaatsen blijven gehand­haafd. Ook blijft er een voldoende ruim trottoir langs de straat (ruim 4 meter) en het schoolplein over.

Het plan zal door de voorgestelde vergroting en herinrichting een kwaliteitsimpuls voor de school, alsmede een duidelijker uitstraling van de openbare ruimte tot gevolg hebben. Als speelruimte wordt het plein niet onttrokken aan de openbare ruimte, doch juist vergroot.

 

Deze ruimtelijke onderbouwing voorziet alleen in het oprichten van een schoolhek. Voetbalkooien en vergelijkbare grote objecten die overlast zouden kunnen veroorzaken voor omwonenden passen niet in deze ruimtelijke onderbouwing.

 

4.       Rijks- provinciaal en gemeentelijk beleid

 

De uitbreiding en herinrichting van het schoolplein past binnen het gemeentelijk beleid met betrekking tot de Brede school / naschoolse opvang.

 

De betreffende voorziening wordt getroffen op initiatief van de school en van de buurt. Een klein deel van de financiering hiervoor wordt bijgedragen vanuit een subsidie voor het gemeentelijk brede schoolproject (aanpassing schoolplein onder voorwaarde van eenzelfde bijdrage door de school en van openstelling voor de buurt). De beleidsdocumenten die hierop betrekking hebben "vanuit project brede school" zijn: EZH projecten "meer activiteiten en zorg rond de scholen" en "investeren in de wijken" waarvan delen zijn samengevoegd tot deelproject: "schoolpleinen-brede scholen".

 

5.       Inspraak

 

De ruimtelijke onderbouwing heeft van 27 september 2004 tot 25 oktober 2004 ter inzage gelegen. Op de ruimtelijke onderbouwing zijn geen schriftelijke inspraakreacties binnengekomen. Tevens is er op 5 oktober een inspraakavond geweest. Deze is bezocht door 1 belangstellende. Belangstellende heeft enkele mondelinge inspraakreacties ingediend die met name betrekking hebben op mogelijke overlast door hangjongeren en aantasting van het uitzicht. Van de avond is een verslag gemaakt, dat verstuurd is naar inspreker. Naar aanleiding van deze inspraakreactie is de ruimtelijke onderbouwing zodanig aangepast dat voetbalkooien en vergelijkbare grote objecten worden uitgesloten.

 

6.       Samenvatting en conclusies

De ruimtelijke onderbouwing ziet op de aanpassingen en de wijziging van het schoolplein van de basisschool “Het Mozaïek”. Het plein wordt hierbij uitgebreid en komt zodoende op de bestemming verkeersdoeleinden te liggen. De ruimtelijke onderbouwing heeft betrekking op de wijziging van deze bestemming naar maatschappelijke doeleinden.

De ruimtelijke onderbouwing heeft vier weken ter inzage gelegen met de mogelijkheid tot inspraak. Tevens is er een inspraakbijeenkomst geweest die bezocht is door 1 belangstellende. Deze reactie heeft geleid tot aanpassing van de ruimtelijke onderbouwing.