NOTA INSPRAAK

 

 

MASTERPLAN

 

LOOKWATERING-WEST EN

VOORDIJKSHOORN

 

 

gemeente Delft

vakteam ruimtelijke ordening

23 maart 2004

 

 

Inhoudsopgave

 

 

1      Inleiding.. 3

2      ALGEMENE LIJN INSPRAAKREACTIES. 4

2.1 Communicatie tussen gemeentelijke overheden en bewoners van het plangebied  4

2.2 De stedenbouwkundige opzet van het plangebied 4

2.3 De voorgestelde verkeersontsluiting van het plangebied. 6

2.4 Wateroverlast ten gevolge van de voorgestelde ophoging van het plangebied  7

3       Schriftelijke inspraakreacties Masterplan. 8

3.1       Overzicht indieners schriftelijke reacties. 8

3.2       Beantwoording schriftelijke reacties. 11

4       Mondelinge reacties op het Masterplan. 36

4.1       Overzicht indieners mondelinge reacties. 36

4.2       Beantwoording mondelinge reacties. 36

4.3       Beantwoording telefonische reacties. 39

5      Bijlage: Presentielijst van de op 22 oktober 2003 bijeenkomst. 41

6      Bijlage: Communicatieoverzicht. 45

6.1       Algemene handelswijze. 45

6.2       Communicatie in formele procedures. 45

6.3       Onteigening.. 47

7      Bijlage: Hoofdontsluitingsstructuur. 48

7.1       Inleiding.. 48

7.2       Onderzoek Hoofdontsluitingsstructuur 2010. 48

 


 

1           Inleiding

 

Tussen de oude gemeentegrens van Delft en de A4 ligt een gebied dat deel uitmaakt van zowel de Harnaschpolder als de Voordijkshoornsepolder. Dit gebied – dat we in het vervolg kortheidshalve aanduiden met Harnaschpolder  - wordt nu grotendeels gebruikt voor glastuinbouw. Het zal in de nabije toekomst worden ontwikkeld ten behoeve van bedrijven en woningbouw. Een deel van dit gebied is met ingang van 1 januari 2004 overgedragen door de gemeente Schipluiden aan de gemeente Delft.

Voor de ontwikkeling van de gehele Harnaschpolder is in 1997 een structuurschets opgesteld door de gemeente Schipluiden. Deze is in 2002 geactualiseerd en vormt de basis voor de uiteindelijke uitwerking van het masterplan Lookwatering-west en Voordijkshoorn. Het masterplan geeft aan hoe de beschikbare ruimte zich verhoudt tot de ambities op de verschillende beleidsterreinen enerzijds en de cultuurtechnische condities anderzijds. Hierbij zijn keuzes gemaakt op basis van globale verkenningen. De resultaten van die verkenningen zijn verwerkt in een stedenbouwkundige hoofdstructuur, als basis voor de verdere uitwerking. In de hoofdstructuur zijn een aantal haalbare kwaliteiten vastgelegd, met behoud van een zekere flexibiliteit bij de uitwerking.

 

Om bewoners tijdig bij het planproces te betrekken en zo informatie te verzamelen ten behoeve van de verdere planvorming (het bestemmingsplan en eventuele (stedenbouwkundige) uitwerkingsplannen) is het masterplan onderwerp geweest van inspraak als bedoeld in artikel 6A van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) en de gemeentelijke Inspraakverordening.

Het masterplan Lookwatering- west en Voordijkshoorn heeft daartoe ter inzage gelegen van 20 oktober tot 17 november 2003, met de mogelijkheid tot het indienen van schriftelijke inspraakreacties. De ter inzage legging is aangekondigd in de stadskrant van 19 oktober 2003. Er zijn 93 ondertekende inspraakreacties ingediend. De schriftelijke inspraakreacties zijn samengevat en beantwoord in met  A aangeduide  van deze nota.

Kort voor de officiële inspraakperiode is op 22 september 2003 door de gemeente Delft een inloopbijeenkomst georganiseerd waarin het masterplan is toegelicht en de mogelijkheid is geboden tot mondelinge inspraak. Er is een presentielijst gemaakt, die is bijgevoegd als bijlage 1. De mondelinge inspraakreacties zijn samengevat en beantwoord in met B aangeduide  van deze nota.

 

De ingediende reacties vormden aanleiding voor het organiseren van een inloopspreekuur op 17 maart 2004 waarin aan bewoners de mogelijkheid is geboden om concrete situaties zoals begrenzing van percelen en bebouwing en individuele vragen te bespreken met betrokken ambtenaren. Mede op grond van de informatie die tijdens dit spreekuur naar voren is gebracht is de plankaart op zorgvuldige wijze aangepast.

 

2           ALGEMENE LIJN INSPRAAKREACTIES

 

Op het masterplan zijn veel inspraakreacties gegeven. De meeste reacties hebben betrekking op de volgende onderwerpen:

I           Communicatie tussen gemeentelijke overheden en bewoners van het plangebied

II          De stedenbouwkundige opzet van het plangebied (bouwhoogte en woningdifferentiatie)

III          De voorgestelde ontsluiting van het plangebied

IV         Wateroverlast ten gevolge van de voorgestelde ophoging van het plangebied

Alvorens in te gaan op de individuele inspraakreacties wordt een algemene reactie gegeven op voornoemde onderwerpen.

 

2.1          Communicatie tussen gemeentelijke overheden en bewoners van het plangebied

Veel insprekers klagen over een gebrekkige communicatie tussen de gemeentelijke overheden en de bewoners van het plangebied en de directe omgeving.

Het plangebied is per 1 januari 2004 overgedragen van de gemeente Schipluiden aan de gemeente Delft. Het masterplan en deze inspraaknota zijn producten van de gemeente Delft. De gemeente Delft kan zich niet uitspreken over de communicatie tussen de gemeente Schipluiden en de bewoners over de ontwikkelingen in het plangebied van de afgelopen jaren. Wel trekt de gemeente Delft zich het commentaar van bewoners aan voor zover dit betrekking heeft op de communicatie tussen de gemeente Delft en de bewoners. Kennelijk bestaat er bij bewoners veel onduidelijkheid over de communicatie. Om tegemoet te komen aan deze klacht heeft de gemeente Delft een communicatieoverzicht opgesteld waarin wordt aangegeven hoe in de toekomst met bewoners zal worden gecommuniceerd over de voorgenomen onteigeningen en het bestemmingsplanproces dat als planologische basis dient voor de herontwikkeling van het gebied. Dit communicatieoverzicht is als bijlage 2 opgenomen in deze Nota.

Inhoudelijk meent de gemeente juist zorgvuldig met de bewoners te hebben gecommuniceerd door voorafgaande aan de formele bestemmingsplanprocedure WRO een masterplan op te stellen en in de inspraak te brengen om zo bewoners tijdig te informeren over de planvorming en hen tijdig te betrekken bij het proces.

 

2.2          De stedenbouwkundige opzet van het plangebied

Veel insprekers hebben hun zorgen geuit over de in het masterplan voorgestelde bouwhoogten. Dit geldt met name voor de hoogteaccenten van 24 lagen op de kruising met de Harnaschdreef en de accenten van 16 lagen aan weerszijden bij de aansluiting op Lookwest -noord. Ook bestaat bezwaar tegen de woningdichtheid van circa 1100-1200 woningen in het plangebied. Dit zou in strijd zijn met toezeggingen dat het gebied zijn dorpse karakter zou behouden.

           

dichtheid

De transformatie van het glastuinbouwgebied in woningbouwlocatie en de daarbij voorgestelde dichtheid van circa 1100-1200 woningen passen binnen het Rijks-, provinciaal en regionaal beleid dat gericht is op het realiseren van een substantieel aantal woningen aansluitend op of binnen (verdichting) het bestaand stedelijk gebied. Dit beleid is ondermeer uitgewerkt in de structuurschets Harnaschpolder dat uitgaat van toevoeging van drie woongebieden : Lookwatering-west, Lookwest-noord en Voordijkshoornsepolder. Die structuurschets is de basis van het masterplan.

In de samenwerkingsovereenkomst van augustus 2000 tussen Delft en Schipluiden staan geen woningaantallen aangegeven.

In diverse beleidsnota's (waaronder Regionaal Structuurplan Haaglanden en ontwikkelingsvisie Delft) wordt aandacht gevraagd voor de kwaliteitsvraag van het wonen, zowel wat betreft het woonmilieu als de woning zelf. Centraal staat daarbij het vergroten van de toekomstwaarde van woningen. Gestreefd dient te worden naar een hoogwaardig woon- en werkgebied.

In het masterplan is een indicatie gegeven van het woonprogramma. Deze zal bestaan uit een menging van grondgebonden woningen met gestapelde woningen in diverse typen en prijsklassen. Omwille van een  duurzame stedenbouwkundige opzet is een zonering naar type niet gewenst. Wel kunnen enkele accenten worden aangegeven. Zoals meer woningen in de omgeving van het openbaar vervoer. Dit kunnen stadswoningen zijn, maar ook appartementen. De kavels met grondgebonden woningen zijn over het gehele plangebied gedacht. De grote kavels liggen vooral in het zogenoemde Scharnier, dat in de structuurschets is aangegeven als wonen in het groen.

In het plan wordt niet met absolute dichtheden gerekend, omdat dit getal vertekenend werkt. Dichtheid is geen normbegrip, wel een indicatie. Globaal kan worden gesteld dat de dichtheid in de (H)OV zone iets hoger is dan gemiddeld; in de Lintzone gemiddeld (vergelijkbaar met VINEX-locaties) en in de Polderzone lager dan gemiddeld.

Voor de polders dit gebied streeft de gemeente Delft niet naar een (zeer) lage of extreem hoge dichtheid. De bestaande stad, met voorzieningen is dichtbij en de locatie is goed met openbaar vervoer ontsloten. De nieuwe woonbuurten vormen een schakel tussen het dorpse karakter van de “oude” kern van Den Hoorn, de nieuwe woonwijken om de oude kern en de stedelijkheid van Delft. Op het gebied van verschillende duurzaamheidsambities is een lagere dichtheid dan die van het masterplan niet gewenst. Daarbij moet o.a. worden gedacht aan beperken van het autogebruik, stimuleren van het OV en in stand houden open, groene gebieden buiten de stad. Bovendien wordt het draagvlak versterkt voor bestaande voorzieningen in de directe omgeving van het plangebied. Gelet op de bestuurlijke ambitie meer sociale woningbouw in het gebied te realiseren om zodoende de herstructurering in het bestaande stedelijk gebied van Delft een impuls te kunnen geven, zal de woningdichtheid in het vast te stellen masterplan verhoogd worden van circa 1100-1200 naar 1300 woningen. Zelfs met 1300 woningen kan een ontspannen duurzaam woonmilieu worden gerealiseerd waarvan de woningdichtheid vergelijkbaar is met de woningdichtheid van een gemiddelde Vinexlocatie en die geringer is dan de woningdichtheid van de aangrenzende Delftse woonwijk "Hoornse Hof".

 

gestapelde bouw

In de samenwerkingsovereenkomst van augustus 2000 tussen Delft en Schipluiden  is aangegeven dat aansluiting gevonden moet worden met het dorpse karakter. Gestapelde bouw en hoogbouw wordt echter niet uitgesloten. De gemeente Delft streeft naar een evenwichtig samengesteld woongebied. Dit betekent dat verschillende huishoudens, elk met hun eigen woonwensen en ruimtebehoefte in deze wijk moeten kunnen wonen. Daarbij wordt niet alleen gelet op de woning, maar ook op de woonomgeving, ofwel het stedenbouwkundig milieu. De beoogde diversiteit zal terug te vinden zijn in de verschillende kavelvormen en gebouwtypen, en in de inrichting van de openbare ruimte. In een divers samengestelde woonwijk passen naast grondgebonden woningen ook gestapelde woonvormen. Daar is zelfs toenemend behoefte aan. De hogere bouwvormen zijn zo gesitueerd dat deze de bestaande, te handhaven woningen zo min mogelijk hinderen. Zo wordt langs de hoofdontsluiting voorgesteld stadswoningen te bouwen. Deze zijn grondgebonden en 3 tot 4 lagen hoog.

Langs het HOV tracé wordt voorgesteld appartementen te bouwen in overwegend 3 tot 5 lagen, met op een enkele hoek maximaal 6 lagen. Deze zone schermt de laagbouw af van het bedrijventerrein.

De verschillende hoogten maken het mogelijk stedenbouwkundige oriëntatiepunten aan te brengen, architectonische diversiteit te realiseren en bijzondere woningtypen aan te bieden. Bijvoorbeeld met een dakterras, een bijzonder uitzicht, een extra grote woning enzovoort.

De gestapelde bouw is in het plan beperkt tot de HOV-zone. Dat wil zeggen aan weerszijde van het HOV-tracé met accenten op de overgangen naar aansluitende locaties. De accenten markeren tevens veranderingen van richting. Daarmee bestaat circa 90% van het te bebouwen oppervlak van het plangebied uit grondgebonden woningen, groen en water.

 

hoogteaccenten

Het hoogteaccent aan de bocht van de Harnaschdreef is gebaseerd op het beeldkwaliteitplan dat in opdracht van de gemeente Schipluiden is opgesteld. Daarin staan nog meer hoogteaccenten. Het hoogteaccent in het masterplan is daarmee onderdeel van meerdere accenten, zowel in de Harnaschpolder (bedrijventerrein) als in de bestaande bebouwing van Delft, zoals in het Ontwikkelingsplan Van Foreestweg / Van Kinschotstraat. De accenten zijn niet allemaal even hoog, omdat dat een saai beeld geeft. De hoogte in het masterplan is bepaald op grond van enerzijds de gewenste slankheid en anderzijds de gewenste markering op grotere afstand. Zoals vroeger de kerktoren vanuit het buitengebied de plaats van de nederzetting al van veraf markeerde, markeert deze toren de aanwezigheid van een woongebied, temidden van infrastructuur en bedrijven.

Uit schaduwberekeningen is overigens gebleken dat slechts drie bestaande kavels aan de Woudselaan in de lente en de herfst, dus bij lage zon, iets meer schaduw krijgen in de ochtenduren. Bomen in de tuin of aan de rand van het perceel zullen bij deze stand van de zon overigens ook schaduw veroorzaken op deze kavels.

Naar aanleiding van een aantal reacties is inmiddels in overleg met de gemeente Midden Delfland besloten een geleidelijke overgang van de woongebieden Lookwest Noord en Lookwatering West. De in het masterplan genoemde hoogteaccenten van max. 16 lagen op deze grens van het woongebied aan weerszijden van de Harnaschdreef komen daarmee als accent te vervallen en zal worden aangesloten op de gestapelde bouw van de HOV zone. 

 

2.3          De voorgestelde verkeersontsluiting van het plangebied

Er is onderzoek gedaan naar de gewenste ontsluitingsstructuur op hoofdlijnen voor 2010 voor de plangebieden Voordijkhoornsepolder, Lookwatering-West en de consequenties daarvan voor de omliggende wijken. Een technische samenvatting van het onderzoek is opgenomen in bijlage 3 van deze nota.

Uit voornoemd onderzoek is gebleken dat het doortrekken van de Van Foreestweg/Kristalweg tot de Harnaschdreef (met een autoknip vlak voor en vlak na de Dijkshoornseweg) als hoofdontsluiting van het plangebied geen problemen oplevert ten aanzien van de afwikkeling van het verkeer ter plaatse.
Voorwaarde hierbij is wel dat de vormgeving van het kruispunt Van Foreestweg – Provinciale weg wordt aangepast. Daarbij wordt onder meer gedacht aan het aanpassen van de rijstrookindelingen voor de verkeerslichten en het verlengen van een aantal opstelvakken.

 

Naar onze verwachting zal tramlijn 37 er zeker de eerstkomende tien jaar niet komen: er komen daarvoor onvoldoende middelen van het Rijk aan het Stadsgwest Haaglanden beschikbaar. De lijn 37(A), van Den Haag (Wateringseveld), via de Harnaschpolder naar Delft CS, zal daarom voorlopig als gewone bus starten in 2005, en vervolgens medio 2010 als H.O.V-buslijn, geheel op een vrijliggend tracé .

 

De wijkontsluiting zal in een later stadium van de planontwikkeling worden ontworpen in samenhang met het stedenbouwkundig plan

 

2.4          Wateroverlast ten gevolge van de voorgestelde ophoging van het plangebied

De plannen zoals gepresenteerd in het masterplan zijn te globaal om als basis te dienen voor rekenmodellen die uitslag kunnen geven over de gevolgen van de uitvoering van de plannen voor de waterhuishouding in het plangebied. In een later stadium, als de plannen verder zijn uitgewerkt zal dergelijk onderzoek wel worden uitgevoerd. De gemeente zegt toe hier zeer zorgvuldig mee om te gaan.

Bij de ontwikkeling van het plangebied heeft de gemeente samen met het hoogheemraadschap de zorg voor een goede waterhuishouding. Daarbij gaat het zowel om kwantitatieve- (voldoende waterberging en voorkomen van overlast), kwalitatieve- (de waterkwaliteit moet goed zijn en het water moet er aantrekkelijk uit zien) als ecologische (diversiteit van de stedelijke natuur) aspecten. Ook grondwater is een van de mee te wegen elementen. De watertoets is het instrument die dit moet waarborgen. Volgens de watertoets moet in het ruimtelijk plan inzichtelijk gemaakt worden wat de consequenties van een ruimtelijke ontwikkeling zijn op de waterhuishouding. Aan de watertoets ligt zorgvuldig onderzoek van de waterhuishouding in relatie tot de ruimtelijke ingrepen ten grondslag. Deze watertoets wordt vertaald in de waterparagraaf van het bestemmingsplan.

Om wateroverlast te voorkomen wordt in de Harnaschpolder in ieder geval uitgegaan van de door het hoogheemraadschap vastgestelde normen voor waterberging. Dat betekent dat er meer ruimte voor water wordt gecreëerd voor waterberging dan nu het geval is in de polder en daarmee de kans op wateroverlast vermindert.

 

Veel insprekers hebben hun zorg geuit over verhoging van het bestaande maaiveld. Het maaiveld moet verhoogd worden omdat het huidige maaiveld te laag ligt voor de nieuw te leggen wegen en woongebieden. De exacte afmeting van de ophoging is in dit stadium van de planvorming nog niet te berekenen. Zodra de plannen uitgewerkt zijn zal de exacte afmeting berekend worden en zal onderzocht worden welke de gevolgen daarvan zijn voor de bestaande bebouwing. Deze aspecten worden eveneens in de Watertoets betrokken.

 


3           Schriftelijke inspraakreacties Masterplan

 

 

3.1          Overzicht indieners schriftelijke reacties

 

 

De onderstaand personen hebben schriftelijk gereageerd op het masterplan:

 

1.          T. en J. van Paassen (bewonerscommissie); Dijkshoornseweg    153,  2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft; gedateerd en ingekomen 31 augustus 2001 via e-mail.

  1.        C.F.E. de Dooij, v.d. Lelijstraat 173, 2614 EL Delft;

             gedateerd en ingekomen 5 november 2003 via e-mail.

3.          J. van Paassen, Laan van Groenewegen 3; 2614 KG Delft;

  ingekomen 24 september 2003 via e-mail.

  1.        Fam. Dijkxhoorn, Dijkshoornseweg 140, 2635 EV Den Hoorn, 2614 KD Delft;

       gedateerd 24 september 2003, ingekomen 29 september 2003.       

  1.        Fam. Boks, Dijkshoornseweg 204, 2635 EV Den Hoorn,

  Fam. Van den Berg, Dijkshoornseweg 202, 2635 EV Den Hoorn;

                   gedateerd 6 oktober 2003, ingekomen 9 oktober 2003.

      7.          J. Deelstra, v. Blommesteinstraat 24, 2614 ET Delft;

             gedateerd en ingekomen 26 oktober 2003  via e-mail.

8.          T. Kubot, Parkzoom 121, 2614 TD Delft;

       gedateerd 1 november 2003, ingekomen 7 november 2003.

 9.          J.H.T. van Paassen, Laan van Groenewegen 16, 2635 EZ Den Hoorn, 2614 KG Delft;

             gedateerd 8 november 2003, ingekomen 11 november 2003.

10.                   A. Moerman, Dijkshoornseweg 142, 2635 EV Den Hoorn, 2614 KD Delft; 

                   gedateerd en ingekomen 4 november 2003 via e-mail.

11.                   J. Aerts, Groene Zoom 2, 2614 TT Delft;

                   gedateerd en ingekomen 6 november 2003 via e-mail.

12.                   C.M. Zwetsloot, Laan van Groenwegen 2, 2635 EZ Den Hoorn, 2614 KG Delft;

gedateerd 10 november 2003, ingekomen 11 november 2003.

13.                   Van der Hoeven & Machielsen, Postbus 95, 4840 AB Prinsebeek, namens de 

               familie Strampraad, Dijkshoornseweg 179, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

               gedateerd 11 november 2003, ingekomen 12 november 2003.

14                       De bewonerscommissie heeft namens bewoners 41 gelijkluidende ondertekende reacties ingediend:

J.A.M. Bentvelsen, Dijkshoornseweg 154, 2635 EV Den Hoorn, 2614 KD Delft.

A. Berwers, Dijkshoornseweg 195, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

A.Blokland, Dijkshoornseweg 171, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

M.G. Boeters, Laan van Groenewegen 11, 2635 EZ Den Hoorn, 2614 KG Delft;

H. en M. Bos, Lookwatering 40, 2635 EA Den Hoorn, 2614 KA Delft;

G.M. en M.C. Bouman, Lookwatering 48a, 2635 EA Den Hoorn, 2614 KA Delft;

M. Demmenie en H. v. Velthoven, Dijkshoornseweg 193, 2635 EN Den Hoorn,   2614 KC Delft;

W. Dijkxhoorn, Dijkshoornseweg 140, 2635 EV Den Hoorn, 2614 KD Delft;

Fam. Duijndam, Laan van Groenewegen 26, 2635 EZ Den Hoorn, 2614 KG Delft;

H.W. v.d. Ende, Lookwatering 43a, 2635 EA Den Hoorn, 2614 KA Delft;

Fam. van Erk, Lookwatering 44a, 2635 EA Den Hoorn, 2614 KA Delft;

P.C.A. Gaemers, Dijkshoornseweg 148, 2635 EV Den Hoorn, 2614 KD Delft;

W.B.M. Groen en A. Groen-v. Marrewijk, Dijkshoornseweg 158, 2635 EV Den Hoorn;

P.A. Harteveld, Woudselaan 9, 2635 CH Den Hoorn;

E. Homan en M. van der Lee, Dijkshoornseweg 209, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

De Jonge, Dijkshoornseweg 188, 2635 EV Den Hoorn;

P. Kalkman-v. Leeuwen, Kastanjewetering 6, 2635 GA, Den Hoorn, 2614 KE Delft;

K. Kaptein en F. de Keefte, Dijkshoornseweg 199, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

G.A.M. Keijzer, Dijkshoornseweg 147, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

Fam. Lander, Dijkshoornseweg 185, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

A.N. van Leeuwen, Dijkshoornseweg 197, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

C.A. Lekkerkerk, Lookwatering 39, 2635 EA Den Hoorn, 2614 KA Delft;

A.A. v.d. Maarel,    Dijkshoornseweg 207, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

Fam. R. Mangal,    Dijkshoornseweg 213, 2635 EN Den Hoorn. 2614 KC Delft;

L. van Marrewijk en H.D. Snijders, Woudselaan 1, 2635 CH Den Hoorn, 2614 KB Delft;

J. en T. van Marrewijk,Lookwatering 49, 2635 EA Den Hoorn, 2614 KA Delft;

            T.H.J. v. Marrewijk, Lookwatering 45, 2635 EA Den Hoorn, 2614 KA Delft;

            A. Meijer en  E. Meijer-v.d. Berg, Woudselaan 2, 2635 CH Den Hoorn;

Fam. Meijler, Kastanjewetering 2, 2635 GA Den Hoorn, 2614 KE Delft;

J.W. Overgaag, Dijkshoornseweg 157, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

A. van Paassen, Dijkshoornseweg 144, 2635 EV Den Hoorn, 2614 KD Delft;

A.M. v. Paassen-Kloosters, Dijkshoornseweg 167, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

J. van Paassen; Kastanjewetering 8, 2614 KE Delft;

J. van Paassen, Dijkshoornseweg 165, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

J.A. Paassen, Laan van Groenewegen 3, 2635 EZ Den Hoorn, 2614 KG Delft;

M.L. van Paassen, Dijkshoornseweg 152, 2635 EV Den Hoorn, 2614 KD Delft;

W.L.M. v.d. Reijken, Laan van Groenewegen 4, 2635 EZ Den Hoorn, 2614 KG Delft;

A. v. Sprongen, Lookwatering 42, 2635 EA Den Hoorn, 2614 KA Delft;

A. en K. v.d. Stap, Dijkshoornseweg 215, 2635 EN Den Hoorn;

J. Winden, Dijkshoornseweg 168, 2635 EV Den Hoorn;

 J.A. v. Winden, Dijkshoornseweg 203, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft.  

 

Onderstaande 33 bewoners hebben dezelfde brief ondertekend en deze aangevuld met persoonlijke opmerkingen:   

a.    H. en J. Bentvelsen, Dijkshoornseweg 156, 2635 EV Den Hoorn,   2614 KD Delft;            

b.    J. en R. Bentvelsen, Dijkshoornseweg 146, 2635 EV Den Hoorn,   2614 KD Delft;

c.    W.A. Bentvelsen, Laan van Groenewegen 12, 2635 EZ Den Hoorn, 2614 KG Delft;

d.    W.M.C. Bentvelsen, Laan van Groenewegen 6, 2635 EZ Den Hoorn, 2614 KG Delft;

e.    B. Berkhout en J.  van den Ende, Dijkshoornseweg 189, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

f.    C. Bloemhard en B. van Paassen, Laan van Groenewegen 17, 2635 EZ Den              

      Hoorn, 2614 KG Delft;

g.    P. Dessens, Dijkshoornseweg 175, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

h.    Fam. Fonkert, Dijkshoornseweg 183, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

i.     P. Friskes Assurantiën BV, Dijkshoornseweg 211, 2635 EN Den Hoorn,  2614 KC Delft;

j.     M. en S. Hall, Dijkshoornseweg 160, 2635 EV Den Hoorn;

k.    A. Harteveld, Woudselaan 37, 2635 CH Den Hoorn;

l.     A.C. Harteveld, Woudselaan 39, 2635 CH Den Hoorn;

m.   G.C. Harteveld, Woudselaan 13, 2635 CH Den Hoorn;

n.    H. Huisman, Dijkshoornseweg 205, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

o.    B. van Leeuwen, Kastanjewetering 1, 2635 GA Den Hoorn, 2614 KE Delft;

p.    G. en H. Lekkerkerk, Lookwatering 36, 2635 EA Den Hoorn, 2614 KA Delft;

                   q.    A.M. Moerman, Dijkshoornseweg 142, 2635 EV Den Hoorn, 2614 KD Delft;

                   r.     J. Nowee, Dijkshoornseweg 136, 2635 ET Den Hoorn, 2614 KD Delft;

s.    M.L. Otting, Dijkshoornseweg 181, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft; 

t.     C.W.M. van Paassen-van der Meer, Laan van Groenewegen 16, 2635 EZ

       Den Hoorn, 2614 KG Delft;

u.    F. en A van Paassen, Laan van Groenwegen 9, 2635 EZ Den Hoorn,  2614 KG Delft;

v.    H.C. van Paassen, Laan van Groenewegen 14, 2635 EZ Den Hoorn,    2614 KG Delft;

w.   J. van Paassen, Kastanjewetering 8, 2635 GA Den Hoorn, 2614 KE Delft;

x.    J.TH.H van Paassen, Laan van Groenewegen 16, 2635 EZ Den Hoorn, 2614 KG Delft;

y.        T. en J. van Paassen-Leenaers, Dijkshoornseweg 153, 2635 EN Den Hoorn,                

2614 KC Delft;

z.    F.W.N. van Rijswijk, Dijkshoornseweg 190, 2635 EV Den Hoorn;

aa.  H. Schenkeveld, Dijkshoornseweg 151, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

bb.     L. Schenkeveld- v.der Drift, Dijkshoornseweg 177, 2635 EN Den Hoorn,

  2614 KC Delft;

cc.     F.J. v. Scheyndel, Dijkshoornseweg 201, 2635 EN Den Hoorn,

  2614 KC Delft;

dd.     A.W. v.d. Velden, Dijkshoornseweg 173, 2635 EN Den Hoorn,

  2614 KC Delft;

ee.  Q.A. de Vreede, Dijkshoornseweg 138, 2635 EV Den Hoorn, 2614 KD Delft;

ff.    M.A.J. de Wilde, Dijkshoornseweg 149, 2635 EN Den Hoorn, 2614 KC Delft;

gg.     C.M. Zwetsloot, Laan van Groenewegen 2, 2635 EZ Den Hoorn,

  2614 KG Delft.

             De reacties zijn gedateerd 12 november 2003 en ingekomen                                                 

      17 november 2003

                                              

   15.           J.P.M. Lambert & M.P.A. Ivens, Hof van Azuur 14, 2614 TB Delft;

                   gedateerd 15 november 2003, ingekomen 19 november 2003.                                                      

16.                        G. Schenkeveld, Woudselaan 3, 2635 CH Den Hoorn, 2614 KB Delft; gedateerd 11 november 2003, ingekomen 13 november 2003.

   17.           Belangenvereniging Grensbewoners Hoornsehof, Voordijkshoornsepolder,

corr. H. Zijlstra, Hof van Topaas 8, 2614 TM Delft; gedateerd 12 november 2003, ingekomen 13 november 2003.         

18.            Van der Hoeven en Machielsen, postbus 95, 4840 AB Prinsenbeek, namens V.O.F. H.W. van der Ende, Lookwatering 43 a, 2614 KA Delft;

                   getekend en ingekomen op 20 november 2003;

       Van der Hoeven en Machielsen, postbus 95, 4840 AB Prinsenbeek, namens

                   V.O.F. H. Poot, Lookwatering 43, 2614 KA Delft;

                   getekend en ingekomen op 20 november 2003.

   19.           Gemeente Schipluiden, Postbus 1, 2635 ZG Schipluiden;

A.      gedateerd 15 oktober 2003, ingekomen 20 oktober 2003.                                           

B.      gedateerd 14 november 2003, ingekomen 18 november 2003.

20.                       Bedrijvenschap Harnashpolder, Postbus 1, 2636 ZG Schipluiden; gedateerd  

       10 november 2003, ingekomen 18 november 2003.

 

3.2          Beantwoording schriftelijke reacties

 

 

A.1.      T. en  J. van Paassen (bewonerscommissie), Dijkshoornseweg 153:

            Samenvatting

Insprekers brengen naar voren het een vreemde gang van zaken te vinden dat het masterplan niet eerder is besproken met de bewonerscommissie zoals door hen eerder verzocht  De dag na de inloopavond gaan de plannen namelijk naar B&W’s (van Delft en Den Hoorn) en de commissies. Het komt nu over alsof de plannen al vast staan en er geen inspraak is.

            Antwoord

Het masterplan Lookwatering-west/Voordijkshoorn is een plan dat door de gemeente Delft in procedure is gebracht. Het concept-masterplan is toegelicht tijden de inloopbijeenkomst op 22 september. Op 30 september 2003 hebben B&W het concept-masterplan formeel vrijgegeven voor inspraak. De formele inspraakperiode was dus nog niet van start gegaan op 22 september. Pas na verwerking van alle inspraakreacties zal het masterplan voor vaststelling worden aangeboden aan de gemeenteraad van Delft. Voordat de gemeenteraad hierover besluit worden het masterplan en de nota inspraak behandeld in de raadscommissie Duurzaamheid. Alle indieners van inspraakreacties worden voor deze vergadering uitgenodigd. Zij kunnen tijdens de behandeling in de commissie gebruik maken van hun inspreekrecht.

 

 

A.2.                  De heer C.F.E. de Dooij, v.d. Lelijstraat 173:

A.2.1    Samenvatting

Inspreker brengt naar voren dat in het plan alleen via de Van Foreestweg ontsluiting mogelijk is gemaakt voor gemotoriseerd verkeer. Hij meent dat die onsluiting overlast geeft in de vorm van file, slechte veiligheid en geluidhinder.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder III.

 

A.2.2   Samenvatting

Inspreker vraagt of een tweede ontsluiting mogelijk is via einde Kristalweg, Sion en Provinciale weg. Deze ontsluiting past binnen de plannen Agglonet en Harnaschpolder. Hij suggereert om buslijn 61 te verbeteren door verbreding van de Teding van Berkhoutlaan en Van der Dussenweg en door aanpassing van de fietstunnel zodanig dat de bus ook van deze tunnel gebruik kan maken. Het autoverkeer zou in die plannen een eigen oprit moeten krijgen op de provinciale weg. Het huidige voetpad aan de Teding van Berkhoutlaan zou geschikt gemaakt moeten worden voor fietsers zodat die naar dit pad verplaatst kunnen worden.

            Antwoord

Voor de ontsluiting wordt verwezen naar Algemeen onder III. Uit onderzoek opgenomen in bijlage 3 blijkt dat een tweede ontsluiting op de Provinciale Weg ter hoogte van de Van Almondestraat niet nodig is.

 

A.2.3    Samenvatting

Inspreker stelt voor om busroute 61 te beperken tot het plein bij de Van Foreestweg. Met deze relatief eenvoudige ingreep meent inspreker de nu onveilige situatie op het eindpunt en de druk op de Van der Lelijstraat, de Meermanstraat  en de Vosmaerstraat zullen worden verbeterd.

            Antwoord

Aanpassingen aan het huidige stadsbusnet zijn in dit masterplan niet aan de orde. Een eventuele discussie over het terugleggen van de eindhalte van lijn 61 zal in een ander verband moeten worden gevoerd.

 

 

A.3.      J. van Paassen, Laan van Groenewegen 3:

             Samenvatting

Inspreker geeft aan dat hij als gevolg van de plannen de komende twee jaren geen gebruik meer zal kunnen maken van de  gasaansluiting die achter de kas aanwezig is. Dit omdat hij de kas heeft verkocht.

            Antwoord

Gedurende de planontwikkeling zal gasleverantie gegarandeerd moeten worden. In overleg met het Nutsbedrijf kan een nieuwe aansluiting worden aangelegd.

 

 

A.4.      Fam. Dijkxhoorn, Dijkshoornseweg 140:

A.4.1    Samenvatting

Insprekers hebben uit de plankaart behorende bij het masterplan begrepen dat direct achter hun woning eerst een strook woningen en achter die woningen water is gepland. Zij stellen uit oogpunt van privacy en scheiding met bestaande bebouwing voor het water direct te laten grenzen aan hun achtertuin. Als voorbeeld verwijzen insprekers naar de woningen van de Lookwatering waar wél water direct achter de bestaande woningen is opgenomen.      Antwoord

Het masterplan is nog niet gedetailleerd op kavelniveau. Dit betekent dat enkele inpassingen nog zorgvuldig moeten worden afgewogen en ontworpen. Algemeen kan worden gesteld dat het aaneenschakelen van de privé-buitenruimten, dus tuinen aan tuinen, stedenbouwkundig te prevaleren is. Het voorkomt dat tuinen aan de openbare zijde komen te liggen en dat watergangen als het ware geprivatiseerd worden.

           

A.4.2    Samenvatting

Insprekers geven aan voornoemd voorstel ook naar voren te hebben gebracht tijdens de inloopbijeenkomst. Zij stellen op die avond door de ambtenaren niet serieus te zijn genomen, omdat de ambtenaren het voorstel zonder redenen van de hand hebben gewezen.

            Antwoord

Met de beantwoording als opgenomen onder A.4.1. is alsnog gemotiveerd waarom het voorstel van insprekers niet zonder meer wordt overgenomen.

           

A.4.3.   Samenvatting

Insprekers verzoeken hun voorstel over te nemen. Zij menen dat de overdracht aan de gemeente Delft en de geplande woningbouw hun belangen zwaar aantast en dat er alles aan gedaan moet worden om hun leed te verzachten.

            Antwoord

In het antwoord onder A.4.1 is aangegeven waarom het voorstel van insprekers niet zonder meer is overgenomen. Het algemeen belang is gediend met een goede stedenbouwkundige invulling van het plangebied en dit algemeen belang weegt in dit geval zwaarder dat het individuele belang van insprekers. Mogelijk kan op andere wijze tegemoet gekomen worden aan het nadeel dat insprekers stellen te ondervinden als gevolg van de geplande woningbouw. Daarbij kan gedacht worden aan een verzoek om planschadevergoeding op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Insprekers kunnen daartoe te zijner tijd bij de gemeente Delft een verzoek indienen.   

           

 

A.5.      Fam. Boks en fam. Van den Berg, Dijkshoornseweg 204 en 202:

A.5.1    Samenvatting

Insprekers spreken hun zorg en bezwaar uit over de ontwikkelingen t.a.v. de herindeling en de daarbij behorende grondruil tussen de gemeentes Schipluiden en Delft. Pas op de informatie bijeenkomst werd hen bekend dat, anders dan zij uit de overeenkomst tussen de gemeente Schipluiden en de gemeente Delft hebben begrepen, de gehele Dijkshoornseweg bij de gemeente Delft zal horen waaronder ook hun woningen. Insprekers verzoeken om hierover op korte termijn duidelijkheid te krijgen.   

Antwoord

In de samenwerkingsovereenkomst tussen Delft en toenmalig Schipluiden van augustus 2000 was de Dijkshoornseweg inderdaad niet opgenomen in het bij grenscorrecties te betrekken gebied. Die overeenkomst ging nog uit van de grenscorrecties al naar gelang de ontwikkeling van woningbouwlocaties in Delft. In het kader van de gemeentelijke herindeling van het Westland zijn echter nadien ook de in het convenant afgesproken grenscorrecties tussen Delft en Schipluiden opgenomen. Dit betekende dat de grenswijzigingen in één keer zou worden doorgevoerd in plaats van een reeks van incidentele grenscorrecties. Als onderliggend document voor dit deel van de latere Herindelingswet Westland is weliswaar de samenwerkingsovereenkomst in aanmerking genomen, maar voor de grenswijziging in een keer en mede in het kader van versnelling van de ontwikkeling van de Delftse bouwlocaties, was het voor de hand liggend een samenhangend gebied aan te wijzen. Naar de mening van beide betrokken gemeenten en van de provinciale overheid, in dat latere stadium, paste het daarin de Dijkshoornseweg en de Lookwatering (in stedenbouwkundig opzicht vallend binnen dat samenhangend gebied) op te nemen.  

Voor de overige beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder I.

           

A.5.2    Samenvatting

Insprekers hebben uit de plankaart begrepen dat er door hun woningen met bijbehorende garages een uitvalsweg geprojecteerd is. Ook op dit punt willen zij zo spoedig mogelijk duidelijkheid.

Antwoord

De weg is zodanig gesitueerd dat zo min mogelijk behoeft te worden gesloopt. Daarbij is rekening gehouden met de gemeentelijke monumenten aan de zuidzijde van de weg.

De situering is bepaald aan de hand van objectieve criteria. Volgens de huidige planvorming zullen de woningen Dijkshoornseweg 177 en 179 moeten wijken voor de aanleg van de (hoofd)ontsluiting van Lookwatering-west.

De bewoners zijn inmiddels persoonlijk op de hoogte gesteld en de gemeente is met hen in gesprek over aankoop van gronden en opstallen.

 

A.7.      J. Deelstra, v. Blommesteinstraat 24:

            Samenvatting

Inspreker vraagt zich af of de planologen erover nagedacht hebben dat met de realisatie van Lookwatering-west en Voordijkshoorn een wijk aan de bestaande bebouwing wordt toegevoegd die even groot is als de wijken Ecodus, Hoornse Hof en Kuijperwijk. Die hele wijk wordt onsloten via de Van Foreestweg. De van Foreestweg is voor de nu bestaande wijken al ontoereikend als ontsluitingsweg.           

Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder III. Verkeersplanologen verwachten dat een deel van de nieuwe wijken via de Van Foreestweg wordt ontsloten op het Delftse wegennet en een ander deel via de andere kant (westzijde ofwel de zijde van het bedrijfsschap). Dit zal een verhoging van de hoeveelheid verkeer op de Van Foreestweg met zich meebrengen. De verkeerssituatie is hierop reeds gedeeltelijk aangepast en de Van Foreestweg is, in het kader van Duurzaam Veilig, een voorrangsweg gemaakt.

De Van Foreestweg is in de spitsperiode en op zaterdag een vrij drukke weg, maar heeft nog voldoende capaciteit om het berekende deel van het extra verkeer uit de Harnaschpolder te kunnen verwerken. De verkeerssituatie zal nader bekeken worden, waaruit veranderingen kunnen voortvloeien zoals bijvoorbeeld het verhoogd uitvoeren van 1 of 2 zebrapaden, om de snelheid van het autoverkeer af te remmen en de oversteek zodoende nog veiliger te maken.

 

 

A.8.      T. Kubot, Parkzoom121:

A.8.1    Samenvatting   

Inspreker merkt op dat de geplande hoofdontsluiting voor verkeer voor de nieuwe wijken (over de bestaande Van Foreestweg en Kristalweg) tot problemen zal leiden omdat het kruispunt Van Foreestweg met de provinciale weg het extra verkeer niet zal kunnen verwerken. Reeds in de bestaande situatie is in de spitstijd sprake van filevorming en van ongelukken als gevolg van te hard rijden. Hij stelt voor zachte drempels aan te leggen op de Van Foreestweg en Kristalweg. Hij meent dat ruimere afslagbanen op de provinciale weg noodzakelijk zijn om de blokkades op te kunnen vangen die zullen ontstaan als gevolg van  het linksafslaan vanuit de Van Foreestweg richting Rijswijk, en vice versa. De Van Foreestweg voldoet niet als enige uitgang van de wijk. Inspreker vraagt of de verbreding van ’t Haantje een optie is.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder III.

 

A.8.2.   Samenvatting

Inspreker stelt dat tramlijn 37 (komend van het Wateringse Veld naar de Harnaschpolder en via de Kristalweg en de Van Foreestweg naar Delft centrum) een goed alternatief is voor het openbaar vervoer. Hij vraagt of deze naar het centrum via lijn 1 gaat of over de provinciale weg. Inspreker vraagt zich af of het water langs de Van Foreestweg verdwijnt voor de tram. Het nu opnemen van tramlijn 37 is naar zijn mening goed voor het verminderen van autoverkeer tussen deze en de toekomstige wijken en geeft betere bereikbaarheid tussen Den Haag en Delft.

Antwoord

Over de aanleg van tramlijn 37 is nog geen definitieve besluit genomen.

Naar onze verwachting zal tramlijn 37 er zeker de eerstkomende tien jaar niet komen: er komen daarvoor onvoldoende middelen van het Rijk aan het Stadsgwest Haaglanden beschikbaar. De lijn 37(A), van Den Haag (Wateringseveld), via de Harnaschpolder naar Delft CS, zal daarom voorlopig als gewone bus starten in 2005, en vervolgens medio 2010 als H.O.V-buslijn, geheel op een vrijliggend tracé .

 

 

A.9.      J.T.H. van Paassen, Laan van Groenewegen16:

            Samenvatting

Inspreker geeft aan ernstige bezwaren te hebben tegen de grote afwijking die bestaat tussen de bestaande situatie en de situatie die ingetekend is in het  concept masterplan. Dit geldt in ieder geval voor de afmetingen van ingetekende perceel van Laan van Groenewegen 16.

            Antwoord

De inventarisatie van te handhaven woningen is geactualiseerd en vormt de basis voor het nog nader uit te werken stedenbouwkundig plan. De plankaart van het masterplan is op dit punt aangepast.

           

 

A.10.    De heer A. Moerman, Dijkshoornseweg 142:

A.10.1  Samenvatting:

Inspreker brengt naar voren dat naast zijn garage een sloot ligt die hij en zijn buurman graag willen behouden. Hij vraagt of dit mogelijk is.

            Antwoord

De plankaart van het masterplan is een heel globale kaart waarop de eigendomssituaties niet exact zijn aangegeven. Momenteel worden de eigendomssituaties onderzocht en deze zullen op de plankaart van het bestemmingsplan worden opgenomen. Pas al die gegevens bekend zijn kan worden beoordeeld of het water behouden kan blijven.

           

A.10.2  Samenvatting

Inspreker geeft aan dat meerdere mensen in de wijk vrezen voor problemen met het grondwaterpeil als de wijk wordt opgehoogd (badkuipeffect). Hij vraagt of deze vrees terecht is.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder IV.

           

           

A.11.    De heer J. Aerts, Groene Zoom 2:

Samenvatting                                                              

Inspreker vraagt of de verbindingsweg tussen de Laan van Groenewegen en de Kristalweg alleen een fietspad is zoals toegezegd op de bijeenkomst, of een ontsluitingsweg voor auto’s zoals op het plan staat aangegeven.

Antwoord

De verbinding is er voor de fiets en voor calamiteiten. Het gebied moet goed toegankelijk zijn voor hulpdiensten. De verbindingsweg wordt daarom een fietspad met bijvoorbeeld een klappaaltje en geen auto-ontsluiting.

 

 

A.12.    C.M. Zwetsloot, Laan van Groenewegen 2 :

A.12.1  Samenvatting

Inspreker betoogt dat in de nieuwe plannen, anders dan in de vorige, hoogbouw van 6 woonlagen is opgenomen, wat indruist tegen het dorpse karakter. Hij geeft aan zijn vrije uitzicht en de zon op prijs te stellen.

                Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II.

           

A.12.2  Samenvatting

Inspreker geeft aan dat zijn huis niet geheid is en nu nog in goede staat verkeert. Hij hoopt dat er als gevolg van de ontwikkelingen geen scheuren zullen komen in zijn woning.

            Antwoord

Uitgangspunt is om overlast aan bestaande bebouwing te voorkomen door weinig bouwverkeer over de Laan v Groenewegen te leiden en door bij grondwerkzaamheden de bestaande panden te betrekken. Ook wordt voorafgaand aan de werkzaamheden, die eventueel effect kunnen hebben op bestaande niet onderheide bebouwing, van deze panden een zogenaamde ‘nulsituatie’ vastgelegd. Bij eventuele schade kan bewoner onder verwijzing naar die nulsituatie een verzoek om schadevergoeding indienen.

           

A.12.3  Samenvatting

Inspreker brengt naar voren problemen te hebben met de voorgestelde ontwikkelingen die zijn directe leefomgeving zullen aantasten. Hij stelt meer te moeten gaan betalen terwijl hij geen enkel belang heeft bij de herontwikkeling.

            Antwoord

Als gevolg van de grondoverdracht van de gemeente Schipluiden aan de gemeente Delft vallen bewoners onder een ander gemeente regime voor onroerend zaak belasting. Dit heeft echter geen betrekking op het masterplan. De herontwikkeling van het plangebied is van algemeen belang omdat het algemeen belang gediend is bij het realiseren van meer woningen in de regio. Het individuele belang van inspreker moet op dit punt wijken voor het algemeen belang. Voor het overige wordt verwezen naar Algemeen onder II.

           

A.12.4  Samenvatting

Inspreker vraagt om tijdig en duidelijk op de hoogte gebracht te worden als de plannen definitief zijn.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar hetgeen is gesteld onder Algemeen I (communicatieplan).

 

 

A.13.    J.J.C.M. Machielsen, Van der Hoeven & Machielsen Breda B.V. namens fam. Strampraad, Dijkshoornseweg 179:

Samenvatting

Inspreker is van mening dat de geplande weg in de plangebied die dwars door de woning van zijn cliënten loopt het woongenot van zijn cliënten ernstig zal verstoren. De woning zou gespaard kunnen worden indien de weg vanuit de van Foreestweg rechtdoor zou worden getrokken. Cliënten zijn bij het vooruitzicht te moeten verhuizen emotioneel uit hun doen.            Antwoord

De weg is zodanig gesitueerd dat zo min mogelijk behoeft te worden gesloopt. Daarbij is rekening gehouden met de gemeentelijke monumenten aan de zuidzijde van de weg.

De situering is bepaald aan de hand van objectieve criteria. Volgens de huidige planvorming zullen de woningen Dijkshoornseweg 177 en 179 moeten wijken voor de aanleg van de (hoofd)ontsluiting van Lookwatering-west.

De bewoners zijn inmiddels persoonlijk op de hoogte gesteld en de gemeente is met hen in gesprek over aankoop van gronden en opstallen.

           

 

A.14.    Commissie van bewoners van de straten: Dijkshoornseweg, Laan van Groenewegen, Lookwatering, Kastanjewetering, Woudselaan (ondertekend door 74 huishoudens):

A.14.1  Samenvatting:

Insprekers maken bezwaar tegen het doortrekken van de Kristalweg naar het middengebied en voeren daar de onderstaande argumenten voor aan:

  1. het doortrekken heeft als consequentie dat een aantal huizen in de lintbebouwing zullen moeten worden gesloopt, de bewoners van die huizen wonen er al lang en willen niet verhuizen;
  2. de weg zal twee fietsroutes doorkruisen, wat de verkeersveiligheid in gevaar brengt;
  3. als gevolg van de weg zal het aantal vervoersbewegingen toenemen en daarmee geluidsoverlast;
  4. de brug over Lookwatering zal het landelijk uitzicht verstoren en de cultuurhistorische waarde van gebied verminderen;
  5. de brug is gepland over een doorgaande schaatsroute en vaarroute, bij te krap aanleggen van de brug zullen de routes worden geblokkeerd;
  6. het sluipverkeer naar/door Den Hoorn zal toenemen;
  7. de inbraak veiligheid van het gebied neemt af omdat er meer routes van en naar gebied lopen

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II en III. In de regio is een tekort aan woningen. Om te kunnen voorzien in de behoefte aan woningen is onder meer in de Harnaschpolder woningbouw gepland. Realisatie van de woningbouw brengt met zich mee dat de bestaande situatie fors zal wijzigingen. Het algemeen belang, gediend met realisatie van extra woningen heeft daarbij geprevaleerd boven het individueel belang van bewoners van het plangebied en van de directe omgeving van dit gebied. Een woonwijk moet ontsloten worden voor verkeer. De meest optimale ontsluiting is de doortrekking van de Kristalweg. Realisatie van de nieuwe woonwijk heeft onvermijdelijk tot gevolg dat het aantal gebruikers van het plangebied toeneemt en daarmee ook de verkeersbewegingen. Het gebied zal daardoor drukker worden. In de uitvoering van de aanleg van wegen en bruggen zal aandacht worden besteed aan de verkeersveiligheid, ook op die plaatsen waar bruggen en wegen bestaande fietsroutes, vaarroutes en schaatsroutes doorkruisen.

           

A.14.2  Samenvatting

Insprekers hebben bezwaar tegen het opnemen van zeer hoog gestapelde bouw (één van circa 24 woonlagen en twee van 16 woonlagen) in het plangebied. Zij voeren als redenen voor hun bezwaar aan:

  1. de hoogbouw past niet in omgeving en veroorzaakt horizonvervuiling;
  2. het is in strijd met convenant (d.d. 22 augustus 2000) tussen de gemeente Delft en Schipluiden waarin is afgesproken dat de nieuw te bouwen woningen moeten  passen in dorpse karakter;
  3. deze bouwstijl is in strijd met informatie die schriftelijk en mondeling is gegeven door beide gemeentes en met de informatie die wethouder Baljé heeft gegeven tijdens de  informatiebijeenkomst en het overleg met bewonerscommissie;
  4. de gebouwen zullen de privacy en zon wegnemen bij een groot gedeelte van de bestaande bebouwing.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II.

Uit schaduwberekeningen is overigens het volgende gebleken. Slechts drie bestaande kavels aan de Woudselaan krijgen in de lente en de herfst, dus bij lage zon, iets meer schaduw in de ochtenduren. De eerste schaduw ligt dan om 9.00 ’s-morgens deels over de westelijke kavel (huisnr.11) en is om 11.30 uur de beide oostelijk gelegen kavels (huisnrs. 9 en 7) alweer gepasseerd. De stand van de zon zal overigens op de kavels ook schaduw veroorzaken van bomen in de tuin of aan de rand van het perceel.

De regio Haaglanden kampt met een tekort aan woningen. Het rijks-,provinciaal-,regio- en gemeentebeleid is daarom gericht op realisatie van extra woningen in het gebied. Het algemeen belang, gebaat bij uitbreiding van de woningvoorraad, zal in sommige opzichten ten koste gaan van individuele belangen van zittende bewoners. Eén van die individuele belangen is de door inspreker aangevoerde vermindering van privacy en zonlichttoetreding. Gelet op het bovenstaande menen wij dat het algemeen belang hier prevaleert boven individuele belangen. Indien inspreker meent als gevolg van de geplande woningen onevenredig in zijn belangen te worden geschaad dan kan hij te zijner tijd een verzoek indienen om planschadevergoeding als bedoeld in artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

           

A.14.3  Samenvatting

Insprekers maken bezwaar tegen de gehanteerde norm voor de netto woondichtheid van 33,5 woningen per hectare. Zij stellen dat de norm te hoog is om een dorps karakter te kunnen realiseren. De norm is voorts in strijd met het voornoemde convenant (d.d. 22 augustus 2000).

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II.

           

A.14.4  Samenvatting

Insprekers zijn van mening dat de verdichte bebouwing langs OV-verbindingen niet past in het toegezegde dorpse karakter van het plangebied.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II.

           

A.14.5  Samenvatting

Insprekers hebben bezwaar tegen het onderbreken van de lint-bebouwing ten oosten van Dijkshoornseweg ter hoogte van de Kristalweg, omdat daardoor het landelijk karakter verdwijnt en cultuurhistorische waarde van monumentale panden verloren gaat.

            Antwoord

Vooropgesteld wordt dat de gemeentelijke monumenten niet worden gesloopt. Wel wordt de lintbebouwing onderbroken. Die onderbreking is noodzakelijk voor de ontsluiting van Lookwatering-west.

           

A.14.6  Samenvatting

Insprekers kunnen zich niet vinden in de geplande schoolvoorzieningen. De geplande schoolvoorzieningen geven overlast en zijn niet nodig omdat reeds in het Hoornse-gedeelte van de Harnaschpolder voorzieningen zijn en in overleg met de gemeente Schipluiden naar synergie voordelen kan worden gezocht. Zij spreken hun voorkeur uit voor uitbreiding van de bestaande voorzieningen.

            Antwoord

De geplande voorzieningen in het Hoornse gedeelte zijn ontoereikend. Daarom wordt momenteel de mogelijkheden onderzocht van een gecombineerde ontwikkeling met Schipluiden/Midden Delfland dan wel van een solitaire voorziening in de nabijheid van de hoofdontsluiting in het plangebied. Er komt mogelijk een brede school in het plangebied. Daarover is nog geen beslissing genomen. Ook de omvang en de mogelijke plek zijn nog niet bekend. De plek zal worden bepaald aan de hand van benodigde ruimte en bereikbaarheid (vooral voor langzaam verkeer).

 

A.14.7  Samenvatting

Insprekers hebben bezwaar tegen niet uitvoeren MER-procedure. Zij menen dat de invloed van de A4 op de leefomstandigheden (geur, geluid, luchtkwaliteit) in plangebied moet worden onderzocht. Ditzelfde geldt voor de invloed van de afvalwaterzuiveringsinstallatie op plangebied. Tevens stellen zij dat de negatieve effecten van het uitvoeren van het masterplan op het nu rustieke / ecologische /cultuurhistorische gebied moeten worden onderzocht.

            Antwoord

De Wet milieubeheer bepaalt dat gemeenten voor bepaalde activiteiten (zoals de herontwikkeling van de Harnaschpolder) verplicht zijn te beoordelen (m.e.r.-beoordeling-plicht) of ten behoeve van die activiteiten een milieu-effectrapport (MER) moet worden gemaakt. Een MER hoeft alleen te worden opgesteld indien sprake is van bijzondere omstandigheden. De m.e.r- beoordeling leidt tot het wel opstellen van een MER of tot het niet opstellen van een MER (omdat er geen sprake is van bijzondere omstandigheden). De m.e..r.- beoordeling is een besluit van de gemeenteraad en in dat besluit moet worden aangegeven waarom de gemeenteraad meent dat er wel of geen MER gevolgd dient te worden. Dat kan op basis van een onderzoeksrapport van een onafhankelijk bureau.

Op 16 september 2003 heeft het bureau Royal Haskoning het rapport "Aanmeldingsnotitie ontwikkeling Harnaschpolder (Gemeente Schipluiden; kenmerk: 9m7727)" uitgebracht, waarin zij het bevoegd gezag adviseren welke procedure op grond van milieuwetgeving voor de herontwikkeling van de Harnaschpolder gevolgd zou moeten worden. In de notitie wordt ingegaan op de effecten van de geplande ontwikkelingen (waaronder de A-4 en de AWZI) op het milieu. Aandacht is besteed aan onder meer milieuzonering, verkeer en vervoer, waterhuishouding, waterberging, waterkwaliteit, natuurwaarden, landschap, cultuurhistorie, archeologie, bodem en grondwater, energie.

Zij concluderen dat ten behoeve van de ontwikkelingen met de vaststelling van bestemmingsplannen een m.e.r. beoordelingsplicht geldt en adviseren het gemeentebestuur te beoordelen dat geen MER dient te worden opgesteld voor het plangebied Voordijkshoornsepolder en Lookwateringwest.  Gezien de omgevingstypen en -factoren meent het bureau dat de voorgenomen activiteiten (herontwikkeling van het plangebied ten behoeve van woningbouw) geen noemenswaardige gevolgen (geluid- en stankhinder, externe veiligheidsrisico's) zal hebben voor de omgeving. Omdat er geen bijzondere omstandigheden aanwezig zijn is het opstellen van een MER niet noodzakelijk (naar verwachting zal de Gemeenteraad van Delft hier voor de zomer een definitief besluit over nemen).

De aandachtpunten uit deze notitie worden meegenomen bij het opstellen van het bestemmingsplan.

Voor de A4 wordt wel een MER opgesteld en voor de AWZI is een MER opgesteld.

           

A.14.8  Samenvatting

Insprekers hebben bezwaar tegen uitvoeren van het masterplan waarin het landelijke gebied wordt getransformeerd naar woningbouw. Zij vrezen toename van criminaliteit en afname van de verkeersveiligheid.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II en het antwoord onder A.14.1

           

A.14.9  Samenvatting

Insprekers uiten hun zorg om de wateroverlast voor de bestaande bebouwing als gevolg van  ophoging van totale gebied met 1,1 meter, omdat opvangcapaciteit van glastuinbouw verloren gaat.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder IV.

           

A.14.10 Samenvatting

Insprekers uiten ook hun zorg voor overlast van gestalde en rondslingerende fietsen bij OV-haltes omdat geen stallingvoorzieningen in het plan zijn opgenomen.

            Antwoord

Het masterplan geeft een globaal beeld van de ruimtelijke invulling van het plangebied. Het opnemen van stallingvoorzieningen is te gedetailleerd voor deze planvorm maar zal als aandachtspunt bij de planvorming aan de orde komen.

           

A.14.11 Samenvatting

Insprekers kunnen zich niet vinden in de reductie met 10% van de parkeernorm voor gebied bij HOV-lijn omdat de onzekerheid omtrent de HOV-lijn groot is. Zij pleiten ervoor om de norm niet te verlagen.

Antwoord

Er zijn geen redenen om aan te nemen dat er geen hoogwaardig OV zal worden aangelegd tussen Wateringse Veld en Delft, via de Harnaschpolder. Het stadsgewest Haaglanden stelt daarvoor een (voor)ontwerpplan op.

In de recentelijk vastgestelde Parkeernota heeft de gemeenteraad besloten om voor gebieden binnen 500 m loopafstand van hoogwaardig openbaar vervoer als randvoorwaarde aan te houden dat de parkeernorm met 10% mag worden verlaagd. Daarvan wordt in dit masterplan niet afgeweken.

 

A.14.    Insprekers die naast ondertekening van formulier bewonerscommissie ook het formulier met eigen reacties hebben aangevuld:

 

A.14.a  H. en J. Bentvelsen, Dijkshoornseweg 156:

Samenvatting

Insprekers hebben bezwaar tegen de verhoging van de gemeentelijke belasting.

            Antwoord

De verhoging van de gemeentelijke belasting vloeit niet voort uit het masterplan maar is het gevolg van de gemeentelijke grondruil.

           

A.14.b J. en R. Bentvelsen, Dijkshoornseweg 146:

A.14.b.1 Samenvatting

Insprekers stellen door de gang van zaken het vertrouwen te hebben verloren in het gemeentelijke bestuur. Zij vinden de grenscorrectie geen verbetering.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder I.

           

A.14.b.2.  Samenvatting

Insprekers uiten hun zorgen over de verkeersafwikkeling over de Dijkshoornseweg.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder III.

           

A.14.b.3  Samenvatting

Insprekers vragen zich af of de vele bestaande huizen in het plangebied die niet geheid zijn schade zullen ondervinden van de bouwwerkzaamheden.

            Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.12.2.

           

A.14.b.4  Samenvatting

Insprekers brengen naar voren dat op de voorlichtingsavond van de gemeente Schipluiden is verteld dat het Delfts gebied een dorps karakter zou krijgen. Ze vragen zich af waarom Schipluiden, nu Delft hoogbouw heeft gepland, niet opkomt voor de bewoners en of de bewoners reeds in de vergetelheid zijn gevallen.

            Antwoord

De gemeente Schipluiden heeft een uitgebreide reactie gegeven op het masterplan. Deze reactie is opgenomen onder punt 19.

Voor de overige beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder I (communicatie) en II.

                                                                                                             

A.14.b.5  Samenvatting

Insprekers verzoeken de nieuwe straten te vernoemen naar Hoornse families.

            Antwoord

Het benoemen van straten in het plangebied wordt niet geregeld in het masterplan maar zal in een later stadium in een aparte procedure worden geregeld. Insprekers kunnen in die procedure hun visie bij de straatnamencommissie naar voren brengen.

 

 

A.14.c  W.A. Bentvelsen, Laan van Groenewegen 12:

            Samenvatting

Inspreker brengt naar voren dat de geplande hoogbouw niet past in het dorpse karakter van het plangebied en schaduw zal geven op de achterliggende bebouwing.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II.

           

A.14.d  Fam W.M.C. Bentvelsen, Laan van Groenewegen 6:

A.14.d. Samenvatting

Insprekers geven aan dat zij aan de afdeling grondzaken van de gemeente kenbaar hebben gemaakt dat zij het bedrijf hebben verkocht en 2 bouwkavels willen creëren. In het masterplan is echter een sloot over het perceel opgenomen. Insprekers verzoeken de sloot over de 16 meter die verkocht is vanaf de Laan van Groenewegen 8 aan de rand van hun perceel te realiseren. Zij vragen om overleg over de bouwtekeningen. 

            Antwoord

Op 17 maart is een inloopspreekuur gehouden waarop dit soort individuele situatie zijn besproken en zo mogelijk overgenomen zijn op de plankaart. Met deze avond heeft de gemeente beoogd maatwerk te leveren.

           

A.14.e  B. Berkhout en J. van den Ende, Dijkshoornseweg 189:

            Samenvatting

Insprekers maken bezwaren tegen de hoogbouw en de toename van drukte op de weg door doortrekken Kristalweg. Zij stellen dat bij navraag bij de aankoop van hun woning door gemeente Delft gezegd is dat de doortrekking van de Kristalweg geen concreet plan was. Zij vinden dat opmerkelijk, omdat er een jaar later een masterplan ligt, inclusief de doortrekking.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II en III. De plannen voor de  stedenbouwkundige invulling van Lookwatering-west en Voordijkshoorn zijn reeds een aantal jaar in ontwikkeling waarbij het afgelopen jaar onder meer diverse verkavelingsmogelijkheden zijn onderzocht op haalbaarheid. Dit heeft geresulteerd in het masterplan. Anders dan een jaar geleden zijn nu wel concretere plannen aanwezig.

 

A.14.f   C. Bloemhard en B. van Paassen, Laan van Groenewegen 17:

            Samenvatting

Insprekers stellen voor om een nieuw adres “Den Hoorn (gemeente Delft)” te maken. Zij geven aan dat er meerdere gemeentes bestaan met naamsbehoud. Zij vragen of een andere postcode ook andere gemeentenaam inhoudt.

Antwoord

Het masterplan regelt de stedenbouwkundige opzet van het plangebied en ziet niet toe op de benaming.

Wijziging van gemeentelijk grondgebied leidt op grond van wettelijke regelingen altijd tot aanpassing van de postcode. De bewoners zijn hierover en over tal van andere voor hen relevante aangelegenheden, medio december 2003 per folder geďnformeerd.

Het postcode gebied van TPG Post wordt Voordijkshoorn met codenummer 2614. Dit is de gemeente Delft. Noch voor TPG Post, noch voor Delft was de aanduiding van de naam als wijknaam Den Hoorn acceptabel (wel als buurtnaam).  

 

A.14.g  P. Dessens, Dijkshoornseweg 175:

            Samenvatting

Inspreker vraagt of de bedrijfsbestemming BII6 van het nieuwe plan op zijn kavel gehandhaafd blijft. Ook vraagt hij of de schuur op zijn kavel behouden kan blijven.

            Antwoord

Op 17 maart is een inloopspreekuur gehouden waarop dit soort individuele situatie zijn besproken en overgenomen zijn op de plankaart. Het bestaande gebruik en de bestaande bebouwing van de te handhaven panden zullen als zodanig overgenomen genomen worden in het nieuwe bestemmingsplan (maatbestemming).

De gemeente Delft spant zich in om de ligging van de weg zodanig te bepalen dat de schuur van inspreker behouden kan blijven.

           

A.14.h  Fam. Fonkert, Dijkshoornseweg 183:

            Samenvatting

Inspreker geeft aan het niet eens te zijn met de plannen van de gemeente Delft.

            Antwoord

De gemeente Delft vindt het jammer dat inspreker zich niet kan vinden in de plannen

           

A.14.i   P. Friskes Assurantiën BV, Dijkshoornseweg 211:

            Samenvatting

Inspreker heeft bezwaar tegen de verhoogde O.Z.B. en de gewijzigde postcode. Hij vraagt zich af of de kosten hiervan ten laste van de gemeente Delft komen.

            Antwoord

Het masterplan geeft een globale visie op de geplande ruimtelijke invulling van het plangebied en ziet niet toe op belastingen en postcodes. Bezwaren tegen verhoogde O.Z.B. kan inspreker bij het vakteam Belastingen van de gemeente Delft kenbaar maken. Belanghebbenden zijn per brief geďnformeerd over de gevolgen van wijziging van de postcode voor bedrijven.

           

A.14.j   M. en S. Hall, Dijkshoornseweg 160 (inspraakreactie in de Engelse taal):

            Samenvatting

Insprekers hebben bezwaar tegen de sloop van de oude stadshuizen en zijn van mening dat daardoor het karakter van het originele Den Hoorn verloren gaat.

            Antwoord

Aan de Dijkshoorseweg is de sloop van slechts twee panden aan de orde. Panden die zijn aangewezen als monument worden in alle gevallen gehandhaafd, zodat het historische karakter behouden blijft.

Voor de overige beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II en het antwoord onder A.14.1.

           

A.14.k  A. Harteveld, Woudselaan 37:

            Samenvatting

Inspreker is van mening dat de verstedelijking niet in het platteland thuishoort en zeker geen hoogbouw.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II.

           

A.14.l   A.C. Harteveld, Woudselaan 39:

            Samenvatting

Inspreker kan zich niet vinden in de verstedelijking.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar het antwoord onder A.14.h.

           

A.14.m   G.C. Harteveld, Woudselaan 13:

              Samenvatting

Inspreker vindt een woonflat niet passen in de omgeving.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II.

 

A.14.n      H. Huisman, Dijkshoornseweg 205:

A.14.n.1  Samenvatting

Inspreker stelt verkeerd te zijn voorgelicht over de indeling Harnaschpolder. Hij vraagt zich af  waarom de naam Den Hoorn niet gehandhaafd kan blijven. Zijns inziens wordt de mening van de zogenoemde stratencommissie belangrijker geacht dan de wens van de bewoners. Inspreker betoogt dat de Harnaschpolder eerst voornamelijk bestemd was voor groen, vervolgens 6 woonlagen en daarna 12 tot 24 woonlagen hoog is geworden.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder I en II en het antwoord onder en A.14.b.5 en A.14.f.

 

A.14.n.2  Samenvatting

Inspreker geeft aan een stevige afkeer te ontwikkelen tegen de gemeentebesturen van Schipluiden en Delft omdat de besturen die zouden moeten opkomen voor de belangen van hun burgers hierin ernstig tekort schieten. Bewoners worden wel op de hoogte gebracht van de verhoogde belastingen maar niet over de overige aspecten van het toekomstig Delftenaarschap. Beide bestuurscolleges zijn volgens inspreker verantwoordelijk voor de emotionele belasting van de steeds gewijzigde plannen. Hij vindt dat gemeente en wethouders ter verantwoording dienen te worden geroepen voor het vals voorlichten van de bevolking en niet nakomen van beloften. Hij geeft aan desnoods de grote dagbladen in te schakelen voor de nijpende situatie of naar de Hoge Raad te gaan voor de rechten van burgers. De bewonerscommissie dient volgens Inspreker rechtskundige bijstand in te schakelen wegens het incorrecte handelen.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder I (communicatie) en het antwoord onder A.14.f. Vanuit de projectgroep grenswijziging is op 15 december 2003 een brochure onder de nieuwe bewoners van Delft verspreid. In deze brochure is informatie opgenomen over het Delftenaarschap.

           

A.14.o      B. van Leeuwen, Kastanjewetering 1:

A.14.o.1. Samenvatting

Inspreker verzoekt zijn postcode te mogen behouden, mogelijk met de vermelding “Den Hoorn-Delft”.

            Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.14.f

 

A.14.o.2.  Samenvatting

Inspreker vraagt om ophoging van het 1 meter lager gelegen deel in het midden bij de Laan van Groenewegen en Kastanjewetering die op gelijke hoogte liggen.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder IV. Bij de uitwerking van de plannen wordt onderzocht of tegemoetkoming aan dit verzoek een reële mogelijkheid is.

           

A.14.p      G. en H. Lekkerkerk, Lookwatering 36:

A.14.p.1  Samenvatting

Inspreker geeft aan zijn bedrijfsruimte die ook dienst doet als kantoor, garage en opslag te willen handhaven en geen eigendommen te willen afstaan. In het masterplan staat zijn bedrijfsruimte ingepland als groengebied.

               Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.14.g.

              

A.14.p.2  Samenvatting

Inspreker brengt naar voren bezwaren te hebben tegen het fietspad dat dwars door eigendommen loopt en naast het huis is gesitueerd dat door zijn moeder wordt verhuurd. Inspreker zegt steeds te hebben begrepen dat de bestaande brug bij Berestein zou gaan functioneren als fietsbrug.

               Antwoord

Het masterplan is nog niet gedetailleerd op kavelniveau. Dit betekent dat enkele inpassingen nog zorgvuldig moeten worden afgewogen en ontworpen. Dit geldt in het bijzonder voor de fietspaden, voorzover deze niet zijn gekoppeld aan de hoofdontsluiting. Overigens is op 17 maart een inloopspreekuur gehouden waarop dit soort individuele situatie zijn besproken en zo mogelijk overgenomen zijn op de plankaart.

                                                                                                                     

A.14.q  A.M. Moerman, Dijkshoornseweg 142:

            Samenvatting

Inspreker heeft bezwaren tegen het mogelijk verdwijnen van de sloot, het mogelijk niet laten aansluiten van een bestaande sloot aan het nieuw te vormen oppervlakte water, het ophogen van de omgeving van het perceel (badkuip) en het niet aanleggen van vaarwater direct achter het perceel.

            Antwoord

De exacte eigendomssituaties worden in kaart gebracht. Vervolgens zal worden beoordeeld of het water behouden kan blijven. Er wordt een stedenbouwkundig plan opgesteld waarin inpassingen zorgvuldig zullen worden afgewogen en vormgegeven. Voor het overige wordt verwezen naar Algemeen onder IV.

                                                                                                         

A.14.r   J. Nowee, Dijkshoornseweg 136:

            Samenvatting

Inspreker verzoekt om waterafvoer langs bestaande lintbebouwing te realiseren i.v.m. de hoogte verschillen (sloten, c.q. watergangen).

            Antwoord

De suggestie van inspreker zal worden meegenomen bij de uitwerking van de waterstructuur. In dit stadium kunnen er nog geen toezeggingen gedaan worden of dit ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Dit hangt onder meer af van noodzaak, haalbaarheid en de voor- en nadelen van deze variant.

           

A.14.s  M.L. Otting, Dijkshoornseweg 181:

            Samenvatting

Inspreker heeft bezwaar tegen het aanleggen van een weg en brug naast zijn huis. Omdat zijn huis is gebouwd op een zandplaat meent hij dat het plan onuitvoerbaar is.

            Antwoord

Bij de constructie van bruggen en wegen wordt rekening gehouden met bestaande panden en wordt de bouwwijze daarop afgestemd. Ook wordt voorafgaand aan de werkzaamheden, die eventueel effect kunnen hebben op bestaande bebouwing, van deze panden een zogenaamde ‘nulsituatie’ vastgelegd. Mocht toch schade ontstaan dan kan de bewoner verwijzen onder verwijzing naar die nulsituatie een verzoek om schadevergoeding indienen.

           

A.14.t   C.W.M. van Paassen- van der Meer, Laan van Groenewegen 16:

            Samenvatting

Inspreker betoogt dat de voorziene bebouwing privacy en zon zullen wegnemen bij bestaande bebouwing.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar het antwoord onder A.14.2.

                       

A.14.u  F. en A. van Paassen, Laan van Groenwegen 9:

Samenvatting

Insprekers geven aan dat bij ophoging van het bouwterrein met 1 meter hun perceel bij overvloedige regen onder water komt te staan. Insprekers kondigen aan de gemeente Delft daarvoor aansprakelijk te zullen stellen.

Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder IV.

 

A.14.v       H.C. van Paassen, Laan van Groenewegen 14:

A.14.v.1 Samenvatting

Inspreker heeft bezwaar tegen hoogbouw, omdat dit leidt tot verlies van zonlichttoetreding, privacy en rust. Tevens verwacht hij een grote waardevermindering en hogere energie kosten.

  Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II en het antwoord onder A.14.2.

A.14.v.2 Samenvatting

Inspreker geeft aan bezwaren te hebben tegen de verbindingsweg van de Kristalweg over de Laan van Groenewegen die gepland is door de schuur en koelcel van zijn bedrijf.

              Antwoord

In deze zone is een ontsluitingsweg noodzakelijk in verband met de ontsluiting van het plandeel Voordijkshoorn. In overleg met de eigenaren en de gebruikers zal de positie van de ontsluiting worden bepaald.

             

A.14.w  J. van Paassen, Kastanjewetering 8:

             Samenvatting

Inspreker vraagt welke oplossing is bedacht voor de gasleiding (voor zijn woonhuis), die boven de grond aan de opstanden van zijn kassen (wat huizen waren) is opgehangen, als deze wordt afgebroken.

             Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.3.

             

A.14.x      J.Th.H. van Paassen, Laan van Groenewegen 16:

A.14.x.1  Samenvatting

Inspreker geeft aan dat slechts een deel van de bestaande bebouwing van de Laan van Groenewegen nr. 16 op de plankaart is ingetekend. Verzocht wordt de bestaande situatie op de plankaart op te nemen.

               Antwoord
De plankaart zal hierop worden aangepast.

             

A.14.x.2  Samenvatting

Inspreker geeft aan de geplande hoogbouw niet te accepteren.

               Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II en A.14.h.

              

A.14.y      Th. en J. van Paassen-Leenaers, Dijkshoornseweg 153:

A.14.y.1   Samenvatting

Insprekers voeren aan dat de hoogbouw niet conform de afspraken in het convenant is.

                Antwoord

Verwezen wordt naar Algemeen onder II (stedenbouwkundige opzet).

               

A.14.y.2  Samenvatting

Insprekers vragen hoe de wateroverlast in hun achtertuin en die van hun buren, reeds diverse keren gemeld bij gemeentes, opgelost gaat worden.

               Antwoord

De gemeente heeft inspreker bezocht om de situatie ter plaatse te kunnen bekijken. Gebleken is dat wateroverlast kan optreden door een waterkering aan de achterzijde van de tuin. De situatie zal nader onderzocht worden en overlegd worden met het Hoogheemraadschap. Voor de overige beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder IV (wateroverlast).

             

A.14.z. F.W.N. van Rijswijk, Dijkshoornseweg 190:

A.14.z.1           Samenvatting

Inspreker is van mening dat oversteken op de Van Foreestweg nu al gevaarlijk is en de ontsluiting van de nieuwe wijken via deze en de Kristalweg in de Kuiperwijk een onacceptabele verkeersdrukte geeft.

             Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder III (ontsluiting).

             

A.14.z.2 Samenvatting

Inspreker voert als extra argument tegen de gestapelde bouw en woningdichtheid aan dat dit parkeerproblemen zal veroorzaken.

             Antwoord

De in het masterplan voorgestelde woningdichtheid past binnen het streven van overheden om aansluitend op het bestaand stedelijk gebied een substantieel aantal woningen te bouwen. Uitvoering van dit beleid heeft onvermijdelijk tot gevolg dat het gebruik van het plangebied zal intensiveren met alle daar aan gebonden consequenties waaronder toename van het aantal te parkeren auto's. In de door de raad vaststelde parkeernota is zijn normen opgenomen voor het aantal parkeerplaatsen dat per woning moet worden aangelegd. Die parkeerplaatsen moeten voor een substantieel deel op eigen terrein worden gerealiseerd. Daarmee beoogt de gemeente parkeeroverlast voor overige gebruikers van het plangebied te beperken.

                                                                                                                     

A.14.aa  H. Schenkeveld, Dijkshoornseweg 151:

              Samenvatting

Inspreker heeft bezwaar tegen een extra fietspad en brug over de Lookwatering direct aan zijn woonhuis. Hij voert aan dat er reeds diverse bruggen op Delfts en Midden-Delflands gebied aanwezig zijn.

              Antwoord

Fietsen is een speerpunt in het Delftse Verkeers- en Vervoersbeleid. De nieuwe woongebieden in de Harnaschpolder liggen op goede fietsafstand van het Delftse centrum, waardoor in het masterplan is gekozen voor het aanvullen van het huidige fietsnet met directe en comfortabele fietsverbindingen van de Harnaschpolder naar het Centrum. In het masterplan zijn hiervoor (indicatief en globaal) een aantal fietsverbindingen opgenomen, die in de verdere uitwerking nader gedetailleerd moeten worden.

             

A.14.bb  L. Schenkeveld- van der Drift, Dijkshoornseweg 177:

              Samenvatting

Inspreker heeft bezwaar tegen de weg die direct over/ naast zijn woning komt te lopen, zonder hierover vooraf te zijn geďnformeerd.

              Antwoord

Voor beantwoording wordt verzen naar het antwoord onder A.13.

             

A.14.cc  F.J Scheyndel, Dijkshoornseweg 201:

A.14.cc.1  Samenvatting

Inspreker brengt naar voren de wijze waarop de gemeente Schipluiden met zijn bewoners om gaat een groot schandaal te vinden.

                 Antwoord

Verwezen wordt naar Algemeen onder I (communicatie).

               

A.14.cc.2  Samenvatting

Inspreker vraagt of er nog een bericht volgt over het adres en code nr. Hij geeft aan dat niet iedereen een computer heeft en verzoekt daar rekening mee te houden

                Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar het antwoord onder A.14.f.

 

A.14.dd  A.W. v.d. Velden, Dijkshoornseweg 173:

              Samenvatting

Inspreker geeft aan dat hij zijn vertrouwen in de mens verloren heeft en zwaar teleurgesteld is.

            Antwoord

Verwezen wordt naar Algemeen onder I (communicatie).

           

A.14.ee    Q.A. de Vreede, Dijkshoornseweg 138:

A.14.ee.1 Samenvatting

Inspreker is van mening dat de perceelgrens achter zijn woning schuin getekend is met een hoek, terwijl hij volgens inspreker evenwijdig aan de weg moet lopen, zodat hij overal even diep is.

                Antwoord

De inventarisatie van te handhaven woningen wordt geactualiseerd en zal de basis zijn voor het stedenbouwkundig plan, waarin inpassingen zorgvuldig zullen worden afgewogen en vormgegeven. Op 17 maart is een inloopspreekuur georganiseerd waarin bewoners concrete individuele situaties met betrokken ambtenaren hebben besproken. Ook de op die avond verkregen gegevens zijn verwerkt op de plankaart.

               

A.14.ee.2  Samenvatting

Inspreker eist dat er een sloot gegraven wordt tussen de nieuwe en oude bebouwing omdat de bebouwing erg verschillend is en er op die wijze een afscheiding tussen de percelen wordt aangebracht.

                Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar het antwoord onder A.4.1.

              

A.14.ff M.A.J. de Wilde, Dijkshoornseweg 149:

            Samenvatting

Inspreker is het niet eens met de aanduiding van fietspad door zijn poort en garage.

            Antwoord

Het masterplan is nog niet gedetailleerd op kavelniveau. Dit betekent dat enkele inpassingen nog zorgvuldig moeten worden afgewogen en ontworpen. Dit geldt in het bijzonder voor de fietspaden, voorzover deze niet zijn gekoppeld aan de hoofdontsluiting. De aanduiding fietspad op de plankaart van het masterplan is slechts indicatief. Bij de uitwerking van de plannen zal de opmerking van inspreker worden meegenomen.

           

A.14.gg    C.M. Zwetsloot, Laan van Groenewegen 2:

De inhoud van deze reactie is gelijk aan de inhoud van inspraakreactie A.12. Voor beantwoording wordt verwezen naar voornoemde reactie.

 

 

A.15.    J.P.M. Lambert en M.P.A. Ivens, Hof van Azuur 14:

A.15.1    Samenvatting

Insprekers zegen begrip te hebben voor de noodzaak van de grootschalige veranderingen in hun directe leefomgeving maar vragen om in de planvorming wel rekening te houden met hun inmiddels verworven recht op privacy en uitzicht.

                Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.14.2.

               

A.15.2  Samenvatting

Insprekers geven aan dat de waterloop achter hun huis eigendom is van bewoners Hoornse Hof, die waterloop wordt door de bewoners onderhouden. De waterlopen in het Concept Masterplan zijn minimaal 8 meter breed ten behoeve van onderhoud. Ze gaan ervan uit dat dit de minimale breedte is om een eenduidig onderhoudsbeleid te kunnen voeren. Ze verzoeken om ten behoeve van juridische eenduidigheid de bestaande breedtemaat als middellijn van de nieuwe waterloop vast te stellen. Insprekers stelen voor om langs de gehele bestaande waterloop als bij Hof van Azuur 27-49, het bestaande water te verdubbelen en een groene buffer te plaatsen, wat minder problemen geeft met de eigendomsproblematiek en het gebruik en onderhoud van de waterloop. Dit komt tegemoet aan behoud van privacy en, bij verbreding van bestaande waterloop, aan de ecologische oevers van het Concept Masterplan.

                 Antwoord

De exacte eigendomssituaties worden in kaart gebracht. In dit geval is duidelijk dat de plangrens ligt op de eigendomsgrens en wel aan de overzijde van de sloot, gezien vanuit de bestaande woning. Bij de uitwerking tot stedenbouwkundig plan zal worden beoordeeld of het water nog verder zal worden verbreed t.b.v. de afstand van de bestaande kavels. Het staat dus nog niet vast dat dit gebeurt. De minimale breedte van een watergang zonder onderhoudspad is 8m. In het masterplan zijn op enkele plaatsen ecologische oevers getekend, voornamelijk langs straten.

             

A.15.3 Samenvatting

Insprekers vinden dat de waterloop achter hun woning niet meegenomen kan worden in de waterbalans van plan, omdat het buiten de plangrenzen ligt. Ze geven aan dat het in de huidige situatie al niet toereikend is, omdat hun tuin al eerder overstroomd is.

                 Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder IV. In de waterbalans wordt rekening gehouden met de totale waterstructuur in de polder. Bij hevige piekbuien is het niet altijd te voorkomen dat (een deel van) een tuin onder water staat.

  

A.15.4    Samenvatting

Insprekers verzoeken de plannen aan te passen om waardevermindering in geld en beleving van woning, tuin en water te voorkomen.

              Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.14.2

           

 

A.16     G. Schenkeveld, Woudselaan 3:

            Samenvatting

Inspreker stelt dat het wettelijk en economisch moeilijkheden zal geven om binnen de geurcirkel van zijn boerderij woningbouw te realiseren. Hij betoogt dat het in strijd is met de voorschriften voor volksgezondheid en milieu. Inspreker verzoekt om binnen een straal van 100 meter van zijn bedrijf geen nieuwbouw te realiseren.

            Antwoord

De betreffende boerderij valt onder het Besluit Melkrundveehouderijen. Dit Besluit is niet meer van toepassing indien binnen 100 m van het bedrijf een gevoelig object of woningen van derden komen. In dat geval wordt het bedrijf vergunningplichtig. Op basis van de richtlijn Stankhinder en veehouderij geldt dan nog steeds een afstand van 100m. Indien de afstand kleiner wordt dan 100 m is de kans heel groot dat er geen vergunning af kan worden gegeven.

Er kunnen geen woningen of andere gevoelige bestemmingen binnen een straal van 100 m van het bedrijf worden gerealiseerd, zolang de melkrundveehouderij als zodanig in bedrijf is.

De afstand van 100 m kan worden gereduceerd tot 50 m indien het gezamenlijk oppervlak van de mestbassins binnen de inrichting kleiner is dan 350 m2. Het oppervlak van de mestbassins is echter niet bekend.

 

A.17     Belangenvereniging Grensbewoners Hoornsehof Voordijkshoornsepolder,

Hof van Topaas 8:

A.17.1  Samenvatting

Inspreker is van mening dat de bestaande wegen rond het plangebied het verkeer van het nieuwe woongebied met 1100 nieuwe woningen, niet zullen kunnen verwerken. Er is een 30 km zone en gesteld wordt dat er een toename van geluidhinder en luchtverontreiniging zal ontstaan en dat spelende kinderen gevaar zullen lopen. Inspreker is van mening dat de  “Zuidweg” geen afdoende oplossing zal bieden. De “knip” in de verlengde Kristalweg zal de afwikkeling niet in goede banen kunnen lijden. Gepleit wordt voor het ontwerpen van een evenwichtig verkeersplan dat gebaseerd is op geprognosticeerde aantallen vervoersbewegingen, waarbij de afwikkeling niet alleen over bestaande wegen zal zijn.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder III (ontsluiting).

           

A.17.2  Samenvatting

Inspreker geeft aan dat uit het plan valt af te leiden dat er in de zogenaamde "polderzone" voornamelijk een verkaveling zal worden uitgewerkt in de langsrichting van de bebouwingsvelden parallel aan de voorgestelde waterlopen. De woningen liggen dan met de kopgevels richting de bestaande waterloop die achter de bestaande (Hoornse) hofjes van Onyx, Smaragd, Topaas, Aquamarijn, Robijn, Saffier, Zirkoon en Hof van Azuur langs loopt. Dat kan alleen indien er voldoende afstand in acht wordt genomen tot de bestaande bebouwing, tuinen en water. De bebouwingsvelden zijn nu ingetekend tot aan de rand van de bestaande bebouwing.

            Antwoord

De verkaveling zal worden uitgewerkt in het stedenbouw plan. Er zijn meerdere oplossingen denkbaar. Het belang van de bestaande woningen wordt daarin meegenomen. De grenzen van het masterplan zijn aangepast aan de eigendomssituatie.

           

A.17.3  Samenvatting

Inspreker meent dat het appartementgebouw van 35 meter hoog aan de verlengde Kristalweg, direct grenzend aan de bestaande woningen aan de Groene Zoom (eengezinswoningen van twee bouwlagen met een kap), niet past op deze plaats. Inspreker stelt een grotere spreiding voor van de seniorenwoningen. Wethouder Baljé heeft aangegeven dat de woonlagen maximaal 6 verdiepingen hoog zouden worden. De hoogbouw leidt tot verlies van zonlichttoetreding en waardevermindering van woningen (planschade).

            Antwoord

Het betreft een gebouwtype voor senioren. Dit betekent niet dat alle senioren in het plangebied in deze flat zullen gaan wonen. Ook op andere plekken in het gebied worden seniorenwoningen gebouwd.

Het gebouw zal kleiner zijn dan de aangegeven kavel. Het wordt zodanig op de kavel gesitueerd dat schaduw op de eigen kavel valt en de bestaande woningen niet hindert. Het aantal lagen is een indicatie. De hoogte van 35m geldt niet voor de gehele kavel; hooguit voor 30% van het oppervlak van de kavel.

Voor de overige beantwoording wordt verwezen naar het antwoord onder A.14.2.

           

A.17.4  Samenvatting

Inspreker meent dat de tekst "Een locatie als deze binnenstedelijk en gelegen in de buurt van toekomstig hoogwaardig openbaar vervoer" misleidend is. Dit omdat elders in het plan wordt geschreven over “van de polder, agrarische bebouwing, lintbebouwing” ed. De hoge dichtheid van woningen kan niet door de melding van binnenstedelijke locatie gerechtvaardigd worden.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II (stedenbouwkundig plan). Het begrip binnenstedelijk is gebruikt omdat het plangebied in de nabijheid ligt van de stad en goed ontsloten is door openbaar vervoer. In die zin is het geen buitenstedelijke of landelijke  locatie.

           

A.17.5 Samenvatting

Inspreker meent dat het een slecht uitgangspunt is dat het te ontwikkelen woningbouwgebied een financiële bijdrage gaat leveren aan de realisatie van een commercieel bedrijventerrein. Betoogd wordt om met het zicht op de huidige economische situatie het geld te gebruiken voor een aangename woonomgeving en om de consequenties van woningdifferentiatie op te vangen.

            Antwoord

Uitgangspunt is dat de ontwikkeling van de Harnaschpolder als geheel voor de gemeente Delft budgettair-neutraal verloopt. Het bedrijventerrein kan naar verwachting niet geheel kostendekkend worden ontwikkeld. De verwachting is dat de ontwikkeling van de woongebieden, met in achtneming van de beoogde, hoge kwalitatieve inrichting van het gebied, in financiële zin toereikend is om de Delftse bijdrage in geraamde tekort op het bedrijventerrein te compenseren.    

           

A.17.6  Samenvatting

Inspreker is van mening dat de waterplas aan de rand van het bedrijventerrein beter centraal in het plangebied gesitueerd kan worden zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken.

            Antwoord

De plas is openbaar en dus voor iedereen toegankelijk. De plas is met de vaart en de groenoever onderdeel van de groene, ecologische en recreatieve verbinding tussen Het Scharnier en de Hof van Delft.

           

A.17.7  Samenvatting

Inspreker geeft aan dat in het plan de woningbehoefte wordt omschreven tot 2010. Gelet op de huidige tendens van bouwvertragingen zullen veel woningen pas na 2010 opgeleverd worden en inspreker vraagt zich af of het plan dan nog steeds voorziet in de woningbehoefte of dat er dan een wijziging zal komen in de voorgestelde woningtypologie. Deze factoren zouden niet mogen leiden tot extra verdichting van bebouwing in beide nieuwe woonwijken.            Antwoord

De planvorming voor een dergelijk omvangrijk gebied neemt jaren in beslag. In die periode kunnen zich ontwikkelingen voordoen in de markt die nopen tot andere aantallen of type woningen. Vooralsnog blijkt behoefte aan de hoeveelheid woningen als opgenomen in het masterplan. Voor overige beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II.

           

A.17.8  Samenvatting

Inspreker geeft aan dat de waterloop bij de grens Hoornse Hof en Voordijkshoornsepolder in eigendom van de bewoners Hoornse Hof is. In het plan is de minimale breedte voor sloten 8 meter voor goed onderhoud. Inspreker meent dat ten behoeve van de juridische eenvoud omtrent eigendom van water, het handiger is om de bestaande breedtemaat als middellijn voor de nieuwe waterloop vast te stellen. Verzocht wordt het principe, om de plangrens gelijk te leggen met de huidige oever van de waterloop en het toevoegen van een even zo grote breedte aan water en groene buffer, door te trekken zodat er minder problemen omtrent eigendom, het gebruik en onderhoud van de waterloop zullen zijn.

            Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.15.3.

           

A.17.9  Samenvatting

Inspreker verzoekt om juridisch en praktisch voldoende maatregelen te nemen om de overlast tijdens de bouw en de schades aan de bestaande bebouwing, tuinen en oevers tot een minimum te beperken en dit goed te overleggen met de betrokkenen.

            Antwoord

Dit is een belangrijk aandachtspunt dat zal worden opgenomen in het communicatieplan voor het uitvoeringstraject.

 

A.17.10 Samenvatting

Inspreker vraagt om rekening te houden met het verworven recht op privacy en uitzicht. Verzocht wordt de waardevermindering van de huidige woningen in geld en beleving zo veel mogelijk te voorkomen.

            Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.14.2.

           

A.17.11 Samenvatting

Tot slot verzoekt inspreker om de hechting van de nieuwe wijken aan de bestaande stedelijke structuur van de gemeente Delft zo zorgvuldig mogelijk vorm te geven waarbij  bestaande bewoners zo min mogelijk last dienen te ondervinden.

            Antwoord

Dit is het uitgangspunt van het masterplan en o.a. terug te vinden in de hoofdstructuur, de water en de groen verbindingen, de kavelvormen en woningtypen en in de fietsverbindingen. In het stedenbouwkundig plan zal dit nader worden uitgewerkt.

 

           

A.18     V.O.F. van der Ende, Lookwatering 43 a:

V.O.F. H. Poot, Lookwatering 43:

            Samenvatting

Insprekers geven aan naar tevredenheid te wonen en hun woongenot te willen behouden. Op basis van het masterplan lijkt hun woning weggepland. In ieder geval leiden de plannen tot problemen met de waterhuishouding door de ophoging van het omliggende terrein.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder IV. Gestreefd wordt naar inpassing van de beide woningen Lookwatering 43 en 43a. Dit is echter mede afhankelijk van de noodzakelijke ophoging van de omgeving in relatie tot de waterhuishouding.

Dit kan wel gevolgen hebben voor de kavelgroottes.

 

A.19.A  Gemeente Schipluiden, Postbus 1, 2635 ZG Schipluiden :

A.19.A.1  Samenvatting

Gevraagd wordt om op pagina 10 de hele Scharnier te voorzien van een eenduidige aanduiding.

               Antwoord

Het verzoek van inspreker is op de plankaart verwerkt. Daarin zijn de te handhaven percelen herkenbaar. Met Het Scharnier wordt aangesloten op de structuurschets. De planuitwerking wordt afgestemd met de gemeente Midden-Delfland. De uitwerking is gebaseerd op het principe van een ontspannen verkaveling, met grote, groene tuinen.

              

A.19.A.2  Samenvatting

Opgemerkt wordt dat op pagina 20 de lintzone niet correct is aangegeven op de tekening.

                Antwoord

Met de Lintzone wordt een stedenbouwkundig principe bedoeld. In dit geval maken deel uit van de Lintzone de te handhaven kavels aan weerszijde van de Dijkshoornseweg en de Laan van Groenwegen.

             

A.19.A.3  Samenvatting

Inspreker brengt naar voren het hoogteaccent van 24 lagen (pagina 21) erg hoog te vinden. Verzocht wordt rekening te houden met evenwichtige bebouwingshoogtes en de samenwerkingsovereenkomst Delft-Schipluiden;

                Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II (stedenbouwkundig plan).

             

A.19.A.4  Samenvatting

Onder verwijzing naar pagina 41 wordt gevraagd rekening te houden met locaties voor onderwijsvoorzieningen.

                Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar het antwoord onder A.14.6.         

 

A.19.A.5  Samenvatting

Inspreker verzoekt met betrekking tot waterberging voor Lookwatering-west te verwijzen naar de overeenkomst die gesloten is met Delfland (zie pagina 51 van het plan).

                Antwoord

In de waterparagraaf van het nog op te stellen bestemmingsplan zal aan dit verzoek tegemoet worden gekomen.

              

A.19.A.6  Samenvatting

Opgemerkt wordt dat de hindercontouren op tekening ontbreken (zie pagina 59 van het plan).

                Antwoord

Hindercontouren zijn indicatieve berekeningen. De werkelijke geluidscontouren zijn van veel factoren afhankelijk, zoals etmaalintensiteit, wegverharding en afschermende maatregelen. Omdat de hindercontouren door deze factoren zeer kunnen variëren worden deze contouren niet op kaarten van ruimtelijke plannen opgenomen. Voor het bestemmingsplan zal een akoestisch onderzoek worden opgesteld waarin de geluidsbelasting op de gevels gedetailleerd zal worden berekend. Dit akoestisch onderzoek zal worden gebruikt voor de aanvraag van hogere grenswaarden indien een dergelijk besluit nodig mocht blijken.

 

A.19.A.7  Samenvatting

Inspreker vraagt om een motivering op te nemen voor de plaats van de sluis in de varianten van de op pagina  69 aangegeven ‘knip’. Dit in verband met het voorkomen van extra verkeer op de Dijkshoornseweg.

                Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder III (ontsluiting) en bijlage 3.

              

A.19.A.8  Samenvatting

Inspreker vraagt de gemeentegrenzen te controleren op basis van gevoerd overleg. Voorgesteld wordt dat Delft deze digitaal verstrekt en dat Schipluiden deze controleert.

               Antwoord

De wet vereist dat de provincie de gemeentegrenzen kadastraal vastlegt. Dit is inmiddels gebeurd.              

 

A.19.A.9  Samenvatting

Inspreker merkt over de ontsluiting van het Scharnier op dat vanuit LWW alleen fietsverkeer naar Woudselaan mogelijk is.

              Antwoord

De Woudselaan zal altijd ook voor bestemmingsautoverkeer toegankelijk blijven. Dat is als zodanig ook op de kaart in het masterplan aangegeven.

              

A.19.A.10 Samenvatting

Inspreker vraagt om met betrekking tot haltes van de vrije busbaan de locaties aan te geven en het bedieningsgebied.

                 Antwoord

Het masterplan is te globaal om locaties aan te geven.

   

A.19.A.11 Samenvatting

Inspreker verzoekt in overleg met het bedrijvenschap het bouwrijp maken af te stemmen (o.a. voor de randgebieden).

                 Antwoord

Inmiddels zijn hierover zowel met de gemeente Midden-Delfland als met het Bedrijvenschap afspraken gemaakt.

 

A.19.A.12 Samenvatting

Inspreker merkt op nog geen enkele formele reactie van Delft te hebben ontvangen op de brief van Schipluiden van 26/11/2002. Schipluiden wil graag informatie ontvangen over de informatiebijeenkomst.

                  Antwoord

De inhoud van genoemde brief is herhaaldelijk besproken waarbij is gebleken dat er geen verschil van mening is omtrent de genoemde onderwerpen.

De reacties tijdens en naar aanleiding van de informatiebijeenkomst zijn verwerkt in deze inspraaknota. De Nieuwsbrief die is uitgebracht n.a.v. het masterplan is in ruime mate ter beschikking gesteld van de gemeente Schipluiden.

                 

A.19.A.13 Samenvatting

Inspreker merkt op dat met betrekking tot Lookwatering-West een tekening moet worden opgenomen met hierin aangegeven de overeengekomen nieuwe gemeentegrens zoals is afgesproken tussen Delft en Schipluiden.

                 Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.19.A.8

                

A.19.A.14 Samenvatting

Inspreker geeft aan dat de voorgestelde opzet voor het Scharnier aangepast zal moeten worden. De bestaande wegenstructuur is namelijk niet geschikt voor de ontsluiting van de nieuwe woningbouw. Als de Woudselaan niet verder belast wordt, kan het een aantrekkelijke regionale fietsroute zijn voor Midden-Delfland en komt er ruimte voor een groen/blauwe zone met ecologische potenties. Verzocht wordt rekening te houden met de inpassing van de bestaande woningen in het Scharnier en de eisen van Hoogheemraadschap Delfland met betrekking het bouwen langs boezemwater.

                Antwoord

De weg door het Scharnier heeft als functie bestemmingsverkeer en regionale fietsroute. Deze weg is niet bedoeld voor het ontsluiten van nieuwe woonwijken. De bestaande wegstructuur zal niet aangepast te hoeven worden. Deze zone heeft zeker ecologische potenties die bij de planuitwerking in samenwerking met Midden-Delfland moeten worden benut.

De Woudselaan is nu al onderdeel van het regionale fietspadennet en zal dat ook in de toekomst blijven. Daarnaast zal de Woudselaan ook een functie moeten blijven vervullen in de ontsluiting van de huidige bebouwing en de eventuele nieuwe woningbouw aan de Woudselaan. Dit valt echter buiten het masterplan.

             

A.19.A.15 Samenvatting

Inspreker brengt met betrekking tot de Voordijkshoorn naar voren dat er een tekening moet worden opgenomen met hierin aangegeven de overeengekomen nieuwe gemeentegrens zoals is afgesproken tussen Delft en Schipluiden.

                 Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.19.A.8

                

B:           Inspraakreacties uit een tweede brief van 14 november 2003

A.19.B.1 Samenvatting

Inspreker merkt op dat de intenties van de samenwerkingsovereenkomst tussen Delft-Schipluiden d.d. 22 augustus 2000 ontbreken als een van de uitgangspunten. Daarin zijn essentiële afspraken gemaakt o.a. dat de stedenbouwkundige invulling dient te passen in het dorpse karakter.

               Antwoord

Met het ruime opzet van het plangebied en het grote aandeel grondgebonden woningen wordt met de  stedenbouwkundige opzet in hoge mate aangesloten op het karakter van de kern Den Hoorn; de recente uitbreidingen van Den Hoorn vormen daarbij uiteraard eveneens een belangrijke referentie. Voor de overige beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II.

             

A.19.B.2 Samenvatting

Inspreker stelt dat de hoogteaccenten van 24, 16, 12 bouwlagen niet stroken met de intenties van de samenwerkingsovereenkomst en veel te hoog zijn. Verzocht wordt te onderzoeken wat stedenbouwkundig evenwichtige bebouwingsaccenten zijn.

              Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II.

             

A.19.B.3 Samenvatting

Inspreker merkt op dat de “HOV / verdichte zone” op pagina 20 een stedelijk beeld oproept wat niet aansluit het overwegende laagbouwkarakter van de omringende deelgebieden. Ook is de samenwerkingsovereenkomst belangrijk. Hoogwaardig bussysteem op een eigen baan is een belangrijk uitgangspunt.

              Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II (stedenbouwkundige opzet)

             

A.19.B.4 Samenvatting

Inspreker vraagt om duidelijkheid over de precieze locatie van onderwijsvoorziening in Lookwatering- West en/of Voordijkshoorn, waarbij afstemming dient te zijn met de locatie van Schipluiden in Look-west en Lookwest-Noord.

            Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.14.6.           

 

A.19.B.5 Samenvatting

Inspreker merkt op dat voor waterberging in Lookwatering-West verwezen dient te worden  naar de overeenkomst met Hoogheemraadschap Delfland.

              Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.19.A.5.

             

A.19.B.6  Samenvatting

Inspreker geeft aan een variant te missen op de knip in de verlengde Kristalweg. Gevraagd wordt de Dijkshoornseweg niet extra te belasten en de bewoners volwaardig verbonden te laten met centrum Den Hoorn. Verzocht wordt om een zorgvuldige uitwerking van kruispunt Kristalweg en Dijkshoornseweg.

              Antwoord

Aan het huidige karakter van de Dijkshoornseweg zal weinig tot niets worden veranderd. Bij de kruising met de verlengde Kristalweg zal in eerste instantie een “autoknip” op de verlengde Kristalweg worden gelegd, zodat er geen autoverkeer vanaf de verlengde Kristalweg naar de Dijkshoornseweg kan rijden. Autoverkeer op de Dijkshoornseweg kan wel van noord naar zuid blijven rijden. Hier komt geen “autoknip”.

Voor de overige beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder III (ontsluiting).

             

A.19.B.7  Samenvatting

Inspreker merkt op dat met medewerkers overeen is gekomen dat de Woudselaan niet met extra autoverkeer belast zal worden.

               Antwoord

Dat is correct; bij de uitwerking van het masterplan wordt voorzien in de auto ontsluiting van de Woudselaan voor uitsluitend de aangelegen woningen (zie ook antwoord onder A.19.A.14). De Woudselaan wordt op dit moment alleen gebruikt door bestemmingsverkeer. Dat zal in de toekomst zo blijven.   

             

A.19.B.8  Samenvatting

Inspreker vraagt om de uitkomsten van het overleg omtrent de grenscorrectie door de stuurgroep op 24 oktober 2003 in de studies te verwerken.

              Antwoord

De plankaart is conform aangepast.

             

A.19.B.9  Samenvatting

Inspreker vraagt in de herstructurering van de woningen in de noordwest-hoek van Voordijkshoorn rekening te houden met een goede ontwikkeling van het Scharnier. Deze woningen liggen in gebied van Schipluiden. Veranderingen daar zijn een geleidelijke transformatie (geen directe noodzaak), mede gelet op de eigendomsverhoudingen.

              Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.19.A.1.

             

A.19.B.10 Samenvatting

Inspreker vraagt om overleg over de halteplaatsen van HOV-lijn. Inspreker meent dat bezien moet worden of in Harnaschpolder ook de woongebieden van Schipluiden aangesloten kunnen worden op Delfts OV-net.

                 Antwoord

Op de kaart in het masterplan zijn indicatief locaties aangegeven voor haltes voor het OV, op basis van maatgevende halteafstanden en globale ligging in de wijk. Deze moeten in de verdere (stedenbouwkundige) uitwerking nader worden gedetailleerd. Uitbreiding van het Delftse stadsbusnet naar de huidige en toekomstige woongebieden in Den Hoorn is in dit masterplan niet aan de orde, maar wordt in een ander kader wel onderzocht.

                

A.19.B.11 Samenvatting

Inspreker vraagt om nadere uitwerking van het beoogde hoogteaccent bij het kleine bouwveld van Schipluiden. Inspreker meent dat het hoogteaccent daar niet praktisch is en  niet is gewenst.

                 Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II.

                

A.19.B.12 Samenvatting

Inspreker vraagt het cultuurhistorische beeld van Dijkshoornseweg te respecteren bij doortrekken Kristalweg, het oprichten van nieuwe bebouwing en het inpassen van infrastructurele werken.

                Antwoord

De gemeentelijke monumenten zijn geďnventariseerd en worden gerespecteerd. Op betreffende kavels vind geen nieuwbouw plaats. Op aansluitende kavels wel. Daarbij zal rekening worden gehouden met de technische condities. Dat geldt ook voor de inpassing van de infrastructuur. Voor overige beantwoording wordt verwezen naar antwoord A.13.

                

A.19.B.13 Samenvatting

Inspreker geeft aan niet gelukkig te zijn met de gevoerde procedure. Zij meent dat, gelet op de bedenkingen, het overleg tussen Delft en Schipluiden nog niet voldoende is afgerond om planvorming met derden te bespreken. Gevraagd wordt om werkzame procedure afspraken te maken.

              Antwoord

De gemeente Delft meent op deze wijze in ieder geval zorgvuldig met haar bewoners te hebben gecommuniceerd door voorafgaande aan de formele bestemmingsplanprocedure WRO een masterplan op te stellen en in de inspraak te brengen om zo bewoners tijdig te informeren over de planvorming en hen tijdig te betrekken bij het proces.

Inmiddels zijn ook afspraken gemaakt over een regulier overleg met Midden Delfland over de planuitwerking en de voorbereiding van de uitvoering. Dit geldt eveneens voor de gemeente Delft die in het vervolg door de gemeente Midden Delfland zal worden betrokken bij de planvoorbereiding in Den Hoorn.

             

A.20 Bedrijvenschap Harnaschpolder, Postbus 1, 2636 ZG Schipluiden:

A.20.1  Samenvatting

Inspreker geeft aan dat de in het concept materplan opgenomen ontsluitingsstructuur van de woongebieden mede afhankelijkheid van de hoofdinfrastructuur van het bedrijvenschap.

            Antwoord

Dat is juist. De wijkontsluitingsstructuur is een afgeleide van de hoofdinfrastructuur.

           

A.20.2  Samenvatting

In het concept-masterplan wordt gemeld dat de start bouwrijp maken van

Woongebiedenstaat gepland voor tweede helft 2005. Opgemerkt wordt dat dit niet overeenkomt met de planning in de structuurschets. De ontwikkeling van de woongebieden is mede afhankelijk van de ontwikkeling van het bedrijvenpark. Gemeld wordt dat de start van het bouwrijp maken van standaardbedrijventerrein gepland staat voor 2006, uitgifte

kavels 2008.

            Antwoord

Met het Uitvoeringsconvenant Bedrijvenschap is een inspanningsverplichting overeengekomen teneinde de hoofdontsluiting tijdig gereed te hebben voor de ontsluiting voor bouw- en woonverkeer t.b.v. de Delftse woongebieden; met het Bedrijvenschap wordt nader overlegd over mogelijke bespoediging van de aanleg van genoemde hoofdinfrastructuur. 

           

A.20.3  Samenvatting

Inspreker merkt op dat bij fasering van een ontwikkelingsplan rekening gehouden moet worden met de uitgangspunten uit de structuurschets. Er dienen mogelijkheden te worden onderzocht voor een versnelling en tevens dient planologische afstemming plaats te vinden voor met name de randzones.

            Antwoord

Afstemming van de inrichting van de randzones en onderzoek naar de mogelijkheden van versnelling zal plaatsvinden in het overleg tussen gemeente Midden Delfland, het bedrijvenschap en de gemeente Delft.

 

A.20.4  Samenvatting

Inspreker brengt naar voren dat in het concept masterplan melding gemaakt wordt van categorieën bedrijven. Inspreker meldt dat ook categorie 4 bedrijven zijn toegestaan, mits de hinder- en veiligheidscontouren de buitengrenzen niet overschrijden en de bedrijven passen in het kwaliteitsbeeld.

            Antwoord

Op het nieuwe bedrijventerrein ten westen van Lookwatering-West worden bedrijven tot categorie 3 zonder meer toegestaan. Categorie 4 bedrijven kunnen worden toegestaan, mits de hinder en veiligheidscontouren de grenzen van het bedrijventerrein niet overschrijden en de bedrijven passen in het kwaliteitsbeeld.

 


 

4           Mondelinge reacties op het Masterplan

 

4.1          Overzicht indieners mondelinge reacties

 

De in de volgende paragraaf opgenomen reacties zijn een weergave van de gehouden inloopavond. De presentielijst van de op 22 oktober 2003 gehouden bijeenkomst is in de bijlage opgenomen.

 

 

4.2          Beantwoording mondelinge reacties

 

B.1       Samenvatting

Gevraagd is hoe zal worden omgegaan met de verschillen in de kaarten m.b.t. het gebied dat nu in het plan is opgenomen t.o.v. eerdere signalen.

            Antwoord

De definitieve gemeentegrens en kadastrale grenzen zijn maatgevend. De plankaart is gecorrigeerd.

           

B.2       Samenvatting

Opgemerkt wordt dat in het kaartgebied in de zuidelijke Voordijkshoornse polder een aantakking op de Dijkshoornseweg staat. Gevraagd wordt of dit correct is en zo ja wat daarvan de reden is nu de afwikkeling in noordelijk richting Kristalweg zou plaatsvinden.

            Antwoord

De voornaamste verkeersafwikkeling geschied via de (verlengde) Kristalweg. Er zijn enkele aansluitingen op de bestaande structuur getekend. Dit zijn indicaties. Daarbij gaat het om geringe aantallen, om langzaam verkeer en om extra ontsluiting t.b.v. veiligheid.

           

B.3       Samenvatting

Gevraagd wordt hoe de lager gelegen woningen straks in het watermanagement passen.

            Antwoord

Verwezen wordt naar Algemeen onder IV.

           

B.4       Samenvatting

Gevraagd wat de milieugevolgen zijn van de AWZI voor de woongebieden.

            Antwoord

In de Aanmeldingsnotitie ontwikkeling Harnaschpolder van 16 september 2003 opgesteld door Royal Haskoning (gemeente Schipluiden; kenmerk: 9M7727) wordt geconcludeerd dat de AWZI geen bijzondere gevolgen heeft voor de woongebieden. Naar verwachting zal de gemeenteraad van Delft voor deze zomer hier een definitief besluit over nemen. Voor de overige beantwoording wordt verwezen naar het antwoord onder A.14.7.

           

B.5       Samenvatting

Gevraagd wordt of er over het plangebied een folder wordt gemaakt.

            Antwoord

Over de ontwikkelingen in het plangebied wordt onder andere met nieuwsbrieven gecommuniceerd. Over het concept Masterplan is eind oktober 2003 een nieuwsbrief verspreid.

 

B.6       Samenvatting

Opgemerkt wordt dat de genoemde inspraaktermijn van twee weken erg kort is.

            Antwoord

Anders dan wordt verondersteld is de inspraaktermijn geen twee weken maar vier weken, zoals dit gebruikelijk is. Zie ook Inleiding.

           

B.7       Samenvatting

Gevraagd wordt waar is het boezemwater in Lookwatering-west is gebleven en waarom er ter plaatse van bestaande woningen gedempt gaat worden.

            Antwoord

Het is mogelijk dat dit water op een andere plek komt, als dit de inrichting van de locatie ten goede komt. De oppervlakte aan boezemwater zal in ieder geval niet verminderen. In de fase van het stedenbouwkundig ontwerp zal de mogelijk inpassing nader worden bestudeerd.

           

B.8       Samenvatting

Er wordt geďnformeerd naar mogelijk scholen in het plangebied en naar de plaats waar die scholen gerealiseerd gaan worden.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar A.14.6.           

 

B.9       Samenvatting

Gevraagd wordt of de verkeersontsluiting in het plangebied wel voldoende capaciteit heeft.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder III (ontsluiting).

           

B.10     Samenvatting

Gevraagd wordt of het boezemwater in de Lookwatering-west zal worden gedempt en als dat zo is of dan rekening gehouden wordt met het feit dat een gedeelte privé eigendom is.

            Antwoord

Het masterplan is niet gedetailleerd op kavelniveau. Dit betekent dat enkele inpassingen nog zorgvuldig moeten worden afgewogen. Dat geldt zeker voor watergangen. Het dempen van boezemwater is alleen mogelijk als dezelfde oppervlakte elders weer wordt aangelegd. Het dempen van water in privé eigendom is geen uitgangspunt. Daarover zal zeker met de eigenaar worden overlegd.

           

B.11     Samenvatting

Geďnformeerd wordt hoeveel er opgehoogd zal gaan worden ter weerszijde van de Laan van Groenwegen. Opgemerkt wordt dat in het aanliggende terrein nu in een kuil ligt en dat daar vroeger een sloot was.

            Antwoord

Verwezen wordt naar Algemeen onder IV (wateroverlast) en het antwoord onder A.14.0.2.

           

B.12     Samenvatting

Opgemerkt wordt dat de sloot tussen de nieuwbouwlocatie Voordijkshoorn en de Hoornse hof (woningen met tuin aan het water) voor een groot gedeelte, soms wel 5 meter eigendom van de bewoners is. Gevraagd wordt hoe met deze situatie zal worden omgegaan, gezien het feit dat er 8 meter breedte nodig is voor het onderhoud en baggeren. Wordt die 8 meter opgeteld bij de 5 meter op, of wordt gebaggerd voor de eigenaren, wat overigens vaak onmogelijk is i.v.m. de vele gebouwde vlonders.

            Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A.15.3.

 

B.13     Samenvatting

Inspreker (J. van Paassen (015-2132189), Dijkshoornseweg 153) verzoekt om de wateroverlast te beoordelen in haar tuin gelegen tussen de Dijkshoornseweg en het boezemwater van de Look.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar het antwoord onder A.14.y.2.

 

B.14     Samenvatting

Gevraagd wordt welke woningen er gesloopt zullen worden.

            Antwoord

Op de aangepaste kaart van het masterplan zijn de te handhaven woningen c.q. kavels aangegeven. In principe worden alle andere, weliswaar een gering aantal,  woningen, gesloopt. In het zogenoemde Scharnier worden geen woningen gesloopt.

De sloop is gewenst in verband met het verkrijgen van een woongebied met voldoende stedenbouwkundig samenhangen. Aan de Dijkshoornseweg zullen twee woningen worden gesloopt i.v.m. de hoofdontsluiting. Van een enkele woning in Lookwatering -west, die niet op de kaart is aangegeven wordt geďnventariseerd of deze kan worden ingepast.

           

B.15     Samenvatting

Gevraagd wordt welk soort woningen (ook sociale woningbouw) er gebouwd zullen worden en waar.

            Antwoord

In het masterplan is een indicatie gegeven van het woonprogramma. Deze zal bestaan uit een menging van grondgebonden woningen met gestapelde woningen in diverse typen en prijsklassen. Omwille van een aangename stedenbouwkundige opzet is een zonering naar type niet gewenst. Wel kunnen enkele accenten worden aangegeven. Zoals meer woningen in de omgeving van het openbaar vervoer. Dit kunnen stadswoningen zijn, maar ook appartementen. De kavels met grondgebonden woningen zijn over het gehele plangebied gedacht. De grote kavels liggen vooral in het zogenoemde Scharnier, dat in de structuurschets is aangegeven als “wonen in het groen”.

           

B.16     Samenvatting

Gevraagd wordt naar de mogelijkheden en termijnen van bezwaar.

            Antwoord

De mogelijkheden en termijnen van bezwaar zijn opgenomen in het communicatieoverzicht, bijlage 2.

           

B.17     Samenvatting

Tuinder J. van Paassen geeft aan dat zijn gasleiding wel 2 jaar uit gebruik kan gaan. Hij heeft zijn kas verkocht en zijn gasaansluiting zit ‘achter’ de kasaansluiting.

            Antwoord

Verwezen wordt naar het antwoord onder A. 3.

           

B.18     Samenvatting

Gevraagd wordt wat de woningdichtheid is en als deze per zone verschilt, wat de woningdichtheid per zone is.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder II (stedebouwkundige opzet). 

           

B.19     Samenvatting

Gevraagd wordt of de informatie over de Harnasch ook op internet wordt geplaatst.

            Antwoord

Informatie wordt zoveel mogelijk ook op de website van de gemeente geplaatst; zo is ook de tekst van het masterplan via deze website beschikbaar.

           

B.20     Samenvatting

Gevraagd wordt hoe de wijkstraten eruit gaan zien.

            Antwoord

Delft hanteert voor de openbare ruimte het zogenaamde Handboek Openbare Ruimte. Dit handboek bevat een repertoire aan toe te passen inrichtingsaspecten. In dit stadium zijn nog geen ontwerpen gemaakt. Dat geschiedt in de fase van het stedenbouwkundig ontwerp, als ook de straatbreedtes en functies bekend zijn. De kwaliteitscriteria zijn wel in het masterplan opgenomen. Deze betreffen o.a. de materiaaltoepassing, groen en parkeeroplossingen.

 

B.21     Samenvatting

Gevraagd wordt wanneer de tram komt en of de tram dan over de van Foreestweg zal gaan rijden.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar het antwoord onder A.8.2.        

 

B.22     Samenvatting

Gevraagd wordt welke nieuwe wegen er komen en waar de knip komt.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder III (ontsluiting).

           

B.23     Samenvatting

Gevraagd wordt naar de Zuidweg die wel in de plannen is opgenomen maar geen onderdeel vormt van het plangebied. Ook wordt gevraagd naar toezeggingen die zijn gedaan dat de weg langs de boezem niet zal veranderen.

            Antwoord

De hoofdinfrastructuur van de Harnaschpolder zal in de toekomst via het bedrijvenpark aansluiten op de Zuidweg. Dit zal in overleg tussen het Bedrijvenschap en de gemeenten Delft en Rijswijk nader worden uitgewerkt. Bij de ontsluiting van de woongebieden wordt hiermee rekening gehouden. Voor de overige beantwoording wordt verwezen naar Algemeen onder III.

           

B.24     Samenvatting

Opgemerkt wordt dat niet alle te handhaven woningen op de kaart blijken te staan. Verzocht wordt een volledige en correcte inventarisatie te maken van de te handhaven woningen.

            Antwoord

De inventarisatie van te handhaven woningen is geactualiseerd en vormt de basis voor het stedenbouwkundig plan.

           

B.25     Samenvatting

Voorgesteld wordt een inventarisatie te maken van de aanwezige waardevolle groenelementen.

            Antwoord

Op aangeven van de bewoners is dit op de plankaart van het masterplan opgenomen.

 

 

4.3          Beantwoording telefonische reacties

           

B.26     A.T.A. v.d. Marel, Dijkshoornseweg 128, 2635 ET Den Hoorn; telefonisch op 24 september 2003:

B.26.1  Samenvatting                                                              

Inspreker geeft aan de sloot grenzend aan zijn pand te willen behouden.  

Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar het antwoord onder A.4.1.

           

B.26.2  Samenvatting

Inspreker geeft aan dat de grenzen die in het plan zijn opgenomen niet correct zijn. Zijn perceel blijft onderdeel van de gemeente Den Hoorn.

Antwoord

De grenzen van het plangebied zijn aangepast.

           

B.27     De heer J.T.H. van Paassen, Laan van Groenewegen 16, telefonisch op 3 november 2003:

            Samenvatting:

Inspreker geeft aan dat op de nieuwe plantekening de kavel rond zijn huis verkleind is en  bouwgrond is gepland waar zijn kippen liepen. Hij geeft aan meer te voelen voor de getoonde kaart van 22 september.

            Antwoord

De kaart van 22 september is geen onderdeel van het masterplan. Dit neemt niet weg dat het ongewenst wordt geacht om stedenbouwkundig te handhaven kavels aan te tasten. Tenzij in overleg en met instemming van de eigenaar/gebruiker anders wordt besloten. De exacte eigendomsgrenzen zijn geďnventariseerd en worden op de plankaart van het bestemmingsplan opgenomen.


5           Bijlage: Presentielijst van de bijeenkomst op 22 september 2003

 

Bijlage 1:

 

Presentielijst van de op 22 september 2003 gehouden bijeenkomst.

 

J.C.M.

Aarts

Dijkshoornseweg 186

2635 EV  DEN HOORN

 

 

 

J. v.d.

Akker

Teding van Berkhoutlaan 15

2614 AV  DELFT

 

 

 

S.T.M.

Ali

Hof van Smaragd 12

2614 TN  DELFT

 

 

 

R.

Ammerlaan

Hofzoom 62

2614 VD  DELFT

 

 

 

P.A.

Andoetoe

Leharlaan 10

2625 ZE  DELFT

 

 

 

H.

Ardesch

Hof van Azuur 18

2614 TB  DELFT

 

 

 

 

Arkesteijn

Woudselaan 12

2635 CH  DEN HOORN

 

 

 

W.J.M.

Arkesteijn

vd Lelijstraat 3a

2614 EC  DELFT

 

 

 

C. van

Baalen

Van Foreestweg 73

2614 CD  DELFT

 

 

 

W.

Bakema

Parkzoom 217

2614 TE  DELFT

 

 

 

A.

Bal

Hof van Smaragd 13

2614 TN  DELFT

 

 

 

N.

Banning

Parkzoom 215

2614 TE  DELFT

 

 

 

M.

Bart

Hofzoom 48

2614 VD  DELFT

 

 

 

Belangenvereniging Hoornse hof

Hof van Topaas 8

2614 TM  DELFT

 

 

 

W.A.

Bentvelsen

Laan van Groenewegen 12

2635 EZ  DEN HOORN

 

 

2614 KG Delft

W.M.C.

Bentvelsen

Laan van Groenewegen 6

2635 EZ  DEN HOORN

 

 

2614 KG Delft

J.A.

Bentvelsen

Dijkshoornseweg 146

2635 EV  DEN HOORN

 

 

2614 KD Delft

D.A. v.d.

Berg

Dijkshoornseweg 202

2635 EV  DEN HOORN

 

 

 

F. van

Berkel

Kristalweg 7

2614 TR  DELFT

 

 

 

B.A.S.

Berkhout

Dijkshoornseweg 189

2635 EN  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

P.

Beukelsen

Laan van Groenewegen 8

2635 EZ  DEN HOORN

 

 

2614 KG Delft

A.

Blokland

Dijkshoornseweg 171

2635 EN  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

M.

Boekee

Hof van Azuur 20

2614 TB  DELFT

 

 

 

E.

Boeters

Laan van Groenewegen 11

2635 EZ  DEN HOORN

 

 

2614 KG Delft

H.

Boks

Dijkshoornseweg 204

2635 EV  DEN HOORN

 

 

 

E.

Bom

Dijkshoornseweg 117

2635 EM  DEN HOORN

 

 

 

J.M.

Borst-Lekkerkerk

Lookwatering 38

2635 EA  DEN HOORN

 

 

2614 KA Delft

O.A.E. van den

Bos

Hofeiland 16

2614 TA  DELFT

 

 

 

J.

Bos

Lookwatering 28

2635 CK  DEN HOORN

 

 

 

J.H.

Bos

Lookwatering 40

2635 EA  DEN HOORN

 

 

2614 KA Delft

W.

Bouwknecht

Dijkshoornseweg 37

2635 EJ  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

J.

Breedveld

Hof van Aquamarijn 9

2614 TL  DELFT

 

 

 

M.

Brehm

Apolloweg 1

2624 MX  DELFT

 

 

 

M.

Bremer

Boomkwekerij 49

2635 KC  DEN HOORN

 

 

 

J. v.d.

Broek

Meermanstraat 170

2614 AN  DELFT

 

 

 

 

Broekman

Hof van Azuur 32

2614 TB  DELFT

 

 

 

Van den

Burg

Hof van Robijn 6

2614 TK  DELFT

 

 

 

J.N.

Buurman

Hof van Zilverlicht 47

2614 TV  DELFT

 

 

 

J.B.

Castelein

De Kringloop 129

2614 WK DELFT

 

 

 

E.J.W.

Coelman

Teding van Berkhoutlaan 17

2614 AV  DELFT

 

 

 

P.C.

Damshuiser

Hof van Azuur 11

2614 TB  DELFT

 

 

 

P.T.V.

Dessens

Dijkshoornseweg 175

2635 EN  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

J.L. van

Dien

Hof van Zilverlicht 13

2614 TV  DELFT

 

 

 

A. van

Dijk

Hof van Azuur 17

2614 TB  DELFT

 

 

 

H.F. van

Dijk

Dijkshoornseweg 143

2635 EN  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

W.

Dijkxhoorn

Dijkshoornseweg 140

2635 EV  DEN HOORN

 

 

2614 KD Delft

H.

Docter

Van Foreestweg 49

2614 CD  DELFT

 

 

 

C.F.E. de

Dooij

Van der Lelijstraat 173

2614 EL  DELFT

 

 

 

 

Duijndam

Laan van Groenewegen 26

2635 EZ  DEN HOORN

 

 

2614 KG Delft

A.C.A.

Duijvesteijn

Van Schuijlenburgstraat 18

2614 BZ  DELFT

 

 

 

P. v.d.

Ende

Hof van Aquamarijn 5

2614 TL  DELFT

 

 

 

H.W. v.d.

Ende

Lookwatering 43a

2635 EA  DEN HOORN

 

 

2614 KA Delft

J.C. van

Erk

Lookwatering 44a

2635 EA  DEN HOORN

 

 

2614 KA Delft

 

Faber en Van der Veer

Hof van Azuur 1

2614 TB  DELFT

 

 

 

K.

Geryszewski

Hof van Azuur 27

2614 TB  DELFT

 

 

 

G.

Giele

Van Kinschotstraat 15

2614 XJ  DELFT

 

 

 

B.

Glorie

Dijkshoornseweg 119a

2635 EN  DEN HOORN

 

 

 

M. de

Graaff

Hof van Azuur 31

2614 TB  DELFT

 

 

 

N.

Hagman

Hof van Topaas 6

2614 TM  DELFT

 

 

 

A.

Hak

Kastanjewetering 1a

2635 GA  DEN HOORN

 

 

2614 KE Delft

L.

Hanegraaf

Lookwatering 50

2635 EA  DEN HOORN

 

 

 

J.P. 't

Hart

Teding van Berkhoutlaan 31b

2614 AV  DELFT

 

 

 

C.G. van

Hengel

Hof van Azuur 37

2614 TB  DELFT

 

 

 

Van den

Heuvel

Hofeiland 15

2614 TA  DELFT

 

 

 

H.N.

Hoefnagel

Kristalweg 23

2614 TR  DELFT

 

 

 

H.

Holdijk

Parkzoom 149

2614 TD  DELFT

 

 

 

M. de

Hoog

Hof van Azuur 43

2614 TB  DELFT

 

 

 

P.

Hopstaken

Hof van Smaragd 11

2614 TN  DELFT

 

 

 

M.

Huijser

Teding van Berkhoutlaan 69

2614 AW  DELFT

 

 

 

J.J.

Janssen

Kistalplein 15

2614 TX  DELFT

 

 

 

D. de

Jong

Teding van Berkhoutlaan 49

2614 AW  DELFT

 

 

 

R. de

Jong

Hof van Smaragd 9

2614 TN  DELFT

 

 

 

P.

Kalkman

Kastanjewetering 6

2635 GA  DEN HOORN

 

 

2614 KE Delft

R. van

Kan

Hof van Aquamarijn 10

2614 TL  DELFT

 

 

 

M.J.

Kattestaart

Hofzoom 72

2614 VD  DELFT

 

 

 

G.A.M.

Keijzer

Dijkshoornseweg 147

2635 EN  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

S. de

Klerk

Hof van Aquamarijn 7

2614 TL  DELFT

 

 

 

S.

Kleyweg

Hof van Azuur 3

2614 TB  DELFT

 

 

 

P.D.

Klumpers

Kristalweg 21

2614 TR  DELFT

 

 

 

L.

Koop

Meermansstraat 164

2614 AN  DELFT

 

 

 

P.

Koper

Hof van Azuur 40

2614 TB  DELFT

 

 

 

G.A.M. van

Leeuwen

Noordhoornseweg 6

2635 GB  DEN HOORN

 

 

 

G. van

Leeuwen

Gershwinlaan 5

2625 MA  DELFT

 

 

 

C.J.

Leeuwen

Dotterbloem 32

2635 BK  DEN HOORN

 

 

 

J.H.

Lekkerkerk

Lookwatering 36

2635 EA  DEN HOORN

 

 

2614 KA Delft

J.H.

Lekkerkerk

Loowatering 30

2635 CK  DEN HOORN

 

 

 

D.W. van

Lent

Esdoornlaan 32

2612 TE  DELFT

 

 

 

M. van

Lent

vd Lelijstraat 13-1

2614 EC  DELFT

 

 

 

Van

Lier

Pinksterbloem 26

2635 KE  DEN HOORN

 

 

 

J.J.M.

Löbker

Hof van Azuur 41

2614 TB  DELFT

 

 

 

J.F.A. van der

Maarel

Voordijkshoorn 27

2635 KL  DEN HOORN

 

 

 

A. v.d.

Maarel

Dijkshoornseweg 207

2635 EN  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

A.T.A. v.d.

Maarel

Dijkshoornseweg 128

2635 ET  DEN HOORN

 

 

 

G. van

Marrewijk

Woudselaan 10

2635 CH  DEN HOORN

 

 

 

G.

Meesters

Hof van Saffier 9

2614 TJ   DELFT

 

 

 

H.

Merkus

Voordijkshoorn 20

2635 KL  DEN HOORN

 

 

 

J.A.A. van

Mil

Lookwatering 21

2635 CK  DEN HOORN

 

 

 

P.

Neleman

Meermansstraat 162

2614 AN  DELFT

 

 

 

J.

Nowee

Dijkshoornseweg 136

2635 ET  DEN HOORN

 

 

2614 KD Delft

P.L.

Overbeek

Rivierpad 20

2614 XB  DELFT

 

 

 

 

Overink

Dijkshoornseweg 141

2635 EN  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

H. van

Paassen

Laan van Groenewegen 14

2635 EZ  DEN HOORN

 

 

2614 KG Delft

J. van

Paassen

Dijkshoornseweg 165

2635 EN  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

F.C. van

Paassen

Laan van Groenewegen 9

2635 EZ  DEN HOORN

 

 

2614 KG Delft

A.A.M. van

Paassen

Laan van Groenewegen 17

2635 EZ  DEN HOORN

 

 

2614 KG Delft

A.J.M. van

Paassen

Dijkshoornseweg 144

2635 EV  DEN HOORN

 

 

2614 KD Delft

J.Th.H. van

Paassen

Laan van Groenewegen 16

2635 EZ  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

W. de

Paepe

Parkzoom 39

2614 TC  DELFT

 

 

 

B.J. van

Peppen

Dijkshoornseweg 129

2635 EN  DEN HOORN

 

 

 

W.H.

Pohl-Spendel

Groene Zoom 11

2614 TT  DELFT

 

 

 

P.

Polders

Groene Zoom 4

2614 TT  DELFT

 

 

 

J.

Pomp

Parkzoom 95

2614 TC  DELFT

 

 

 

E.

Pool

Laan van Groenewegen 13

2635 EZ  DEN HOORN

 

 

2614 KG Delft

 

Poot

Lookwatering 43

2635 EA  DEN HOORN

 

 

2614 KA Delft

T. van

Puffelen

Hof van Zilverlicht 27

2614 TV  DELFT

 

 

 

T. van de

Reijken

Postbus 25

2600 AA  DELFT

 

 

 

 

Reimink

Teding van Berkhoutlaan 31c

2614 AV  DELFT

 

 

 

S.

Rijpma

Lookwatering 46

2635 EA  DEN HOORN

 

 

2614 KA Delft

Y.

Rook

Dotterbloem 25

2635 KA  DEN HOORN

 

 

 

A. de

Roos

Hof van Azuur 33

2414 TB  DELFT

 

 

 

J.

Rost

Hof van Azuur 35

2614 TB  DELFT

 

 

 

H.

Schenkeveld

Dijkshoornseweg 151

2635 EN  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

G.

Schenkeveld

Woudselaan 3

2635 CH  DEN HOORN

 

 

2614 KB Delft

F.E.

Schepman

Van Foreestweg 129

2614 CG  DELFT

 

 

 

H.P.A.

Schoenmakers

Kristalplein 7

2614 TX  DELFT

 

 

 

S.

Schoenmakers

Zwanebloem 31

2635 KH  DEN HOORN

 

 

 

A.

Schouten

Hof van Aquamarijn 7

2614 TL  DELFT

 

 

 

E.E.

Schravendijk

Zaaihoek 4

2614 WX  DELFT

 

 

 

J.

Schreuder

Hof van Onyx 2

2614 TP  DELFT

 

 

 

H.G. te

Selle

Zaaihoek 6

2614 WX  DELFT

 

 

 

 

Sleurink

Boomkwekerij 45

26353 KC  DEN HOORN

 

 

H.D.

Snijders

Woudselaan 1

2635 CH  DEN HOORN

 

 

2614 KB Delft

A.V.

Splunter

Hof van Azuur 9

2614 TB  DELFT

 

 

 

 

Stoffer

Hof van Azuur 34

2614 TB  DELFT

 

 

 

J.

Strampraad

Dijkshoornseweg 179

2635 EN  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

R.

Tesselaar

Groene Zoom 1

2614 TT  DELFT

 

 

 

E.W.

Toonen

Kristalweg 11

2614 TR  DELFT

 

 

 

G. van der

Velden

Lookwatering 34

2635 EA  DEN HOORN

 

 

2614 KA Delft

R.

Verbeek

Zaaihoek 16

2614 WX  DELFT

 

 

 

S.

Vermeulen

Hof van Azuur 10

2614 TB  DELFT

 

 

 

L. de

Vette

Laan van Groenewegen 28

2635 EZ  DEN HOORN

 

 

2614 KG Delft

A.

Vink

Oceaanpad 7

2614 XA  DELFT

 

 

 

C.

Vis

p/a M. Gouweloospoort 12

2611 JN  DELFT

 

 

 

J.L.N. van

Vliet

Hof van Azuur 28

2614 TB  DELFT

 

 

 

R.S. de

Vries

Hof van Azuur 48

2614 TB  DELFT

 

 

 

K. de

Vroege

Kristalweg 13

2614 TR  DELFT

 

 

 

J.

Werners

Hof van Topaas 7

2614 TM DELFT

 

 

 

R.R.

Wessels

Hof van Acquamarijn 8

2614 TL  DELFT

 

 

 

A.

Windmeijer

Persijnlaan 66

2614 AD DELFT

 

 

 

W.M.

Zandvliet

A. Pauwstraat 58

2613 DB DELFT

 

 

 

T.

Zeegers

Kristalplein 38

2614 TX  DELFT

 

 

 

R.

Zeelen

Hof van Azuur 42

2614 TB  DELFT

 

 

 

P.

Zonneveld

Dijkshoornseweg 171

2635 EN  DEN HOORN

 

 

2614 KC Delft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


6           Bijlage: Communicatieoverzicht

 

 

6.1          Algemene handelswijze

De reguliere communicatie met bewoners over de planvorming van de gebieden Lookwatering-west en Voordijkshoorn vindt plaats met de bewonerscommissie Voordijkshoorn.

Deze commissie is samengesteld uit bewoners van Lookwatering-west en Voordijkshoorn.

Contactadres: Jolande van Paasen, Dijkshoorneweg 153.

Aan de vergaderingen nemen deel: de bewonerscommissie, wethouder, projectleider, stedenbouwkunidge en andere medewerkers van de gemeente.

 

Indien nodig worden bewoners en andere direct betrokkenen per brief ingelicht. Het gaat dan om momenten waarop ontwikkelingen te melden zijn, zoals bv start bestemmingsplanprocedure en start sloop kassen. Door regelmatig informatie te verstrekken blijven bewoners betrokken bij het proces.

 

Indien relevant wordt een inloopspreekuuur georganiseerd voor bewoners en geďnteresseerden. De eerste inloopbijeenkomst is gehouden op 17 maart 2004.

 

Circa 2X per jaar wordt een nieuwsbrief verzonden aan alle bewoners alsmede geďnteresseerden in het plangebied. In de nieuwsbrief staat de stand van zaken vermeld, nieuwe ontwikkelingen, verloop procedures e.d. vermeld.

 

Op de website is uitgebreide informatie te vinden over dit project. De website wordt up-to-date gehouden. Masterplan, nota's en relevante documentatie over het project is te downloaden.

 

Er wordt een mailinglijst aangelegd waarvoor geďnterasserden zich o.a. via de website kunnen aanmelden. Nu al komen vragen binnen over woningen e.d. Deze geďnteresseerden worden op de hoogte gehouden over de voortgang van het project, bij voorkeur via een digityale nieuwsbrief.

 

Indien relevant worden artikelen geplaatst in de Stadskrant om een breed publiek op de hoogte te houden van de voortgang van het project.

 

6.2          Communicatie in formele procedures

De communicatie rondom formele juridische procedures is in wetten vastgelegd. Het gaat hierbij om procedures ten behoeve van het bestemmingsplan en moggelijke onteigening. In het onderstaande staat een overzicht van de formele communicatie. Naast deze formele communicatie zullen in elke procedure bovenstaande communicatiemiddelen en -activiteiten zoveel mogelijk worden ingezet.

 

Communicatie masterplan

Mondelinge en schriftelijke inspraak: november/december 2003

Uitnodiging behandeling Masterplan in commissie Duurzaamheid: iedereen die gereageerd heeft op het concept masterplan wordt uitgenodigd om de behandeling van dit plan en de nota Inspraak bij te wonen in de commissie Duurzaamheid. Zij krijgen maximaal drie minuten inspreektijd.

Mededeling vaststelling masterplan: iedereen die gereageerd heeft op het concept masterplan wordt schrifftelijk op de hoogte gebracht van het besluit van de gemeenteraad over het masterplan.

 

Communicatie Bestemmingsplan

Als het masterplan is vastgesteld wordt het voorontwerop bestemmingsplan opgesteld. Communicatie over het bestemmingsplan verloopt als volgt:

 

Voorontwerp bestemmingsplan

§         In de plaatselijk krant (Stadskrant) wordt een advertentie geplaatst waarin de inspraak wordt aangekondigd. Het voorontwerp is onderwerp van inspraak gedurende een periode van vier weken. Inspraakreacties kunnen schriftelijk worden ingediend. Gedurende die vier weken wordt een aviond georganiseerd waarbij het plan kort wordt toegelicht en gelegenheid wordt geboden voor mondelinge inspraak. Van de avond wordt verslag gemaakt.

§         Alle mondelinge en schriftelijke inspraakreacties en de overlegreacties worden samengevat en beantwoord in de Nota Inspraak en Overleg.

§         De reacties worden verwerkt in het bestemmingsplan. Resultaat is het concept-ontwerp bestemmingsplan.

§         Iedereen die gereageerd heeft op het voorontwerp wordt uitgenodigd voor behandeling van het plan in de commissie Duurzaamheid (inspreektijd 3 minuten)

 

Ontwerp bestemmingsplan

§         In de plaatselijk krant wordt een advertentie geplaatst waarin de ter inzage legging van het ontwerp-bestemmingsplan voor een periode van vier weken wordt aangekondigd. Iedereen mag schriftelijk zijn zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan naar voren te brengen.

§         Alle zienswijzen worden samengevat en beantwoord in de Nota Zienswijzen.

§         De reacties worden verwerkt in het bestemmingsplan. Resultaat is het concept-bestemmingsplan.

 

Vaststelling bestemmingsplan

§         Alle indieners van zienswijzen worden uitgenodigd voor behandeling van het bestemmingsplan in de commissie Duurzaamheid. Zij mogen in de

§         De commissie Duurzaamheid hoort de indieners van zienswijzen (van het horen wordt verslag gemaakt).

§         Bij positief advies van de commissie stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast.

 

Goedkeuring bestemmingsplan

§         Na vaststelling van het bestemmingsplan wordt het bestemmingsplan ter goedkeuring aangeboden aan Gedeputeerde Staten en wordt ter inzage gelegd met de mogelijkheid tot indienen van bedenkingen bij GS. Alleen degenen die hun zienswijzen hebben gegeven mogen in deze periode hun bedenkingen tegen het plan schriftelijk meedelen aan gedeputeerde staten. Zijn er wijzigingen in het bestemmingsplan aangebracht dan mag iedereen daartegen een bedenking indienen.

§         Alle indieners van bedenkingen worden uitgenodigd voor een hoorzitting bij gedeputeerde staten.

 

Beroep bij de Raad van State

§         Na goedkeuring wordt het plan opnieuw ter inzage gelegd met de mogelijkheid tot instellen van beroep van de Raad van State.

§         Iedereen die beroep heeft ingesteld bij de Raad van State wordt uitgenodigd om dat beroep mondeling toe te lichten.

§         Na uitspraak van de Raad van state is het bestemmingsplan Onherroepelijk (geen bezwaar of beroep meer mogelijk.

 

6.3          Onteigening

De gemeente zal ten eerste proberen de benodigde percelen aan te kopen door middel van minnelijk overleg met betrokken eigenaren. Als hierover een akkoord wordt bereijkt, gan de percelen door onderlinge verkoop in eigendom over naar de gemeente tegen vergoeding voor de grond en bepaalde bijkomende  kosten.

Als er geen onderlinge verkoop tot stand komt, zal de gemeente de onteigeningsprocedure starten. Deze procedure bestaat uit twee fasen: de administratieve fase en de gerechtelijke fase. Gedurende de gehele onteigeningsprocedure blijft het mogelijk om alsnog langs de minnelijke weg tot overstemming te komen over verkoop aan de gemeente.

 

Administratieve procedure

In de administratieve procedure wordt door de gemeente een onteigeningsplan vastgesteld, dat door de Kroon moet worden goedgekeurd.

 

Tijdens de administratieve procedure moet het college van burgemeester en wethouders eerst een ontwerp-onteigeningsplan ter inzage leggen. Het onteigeningsplan bestaat uit een uitgewerkt plan met (bestemmingsplan)kaarten en grondtekeningen en een lijst van de te onteigenen onroerende zaken, eigenaren, kadastrale aanduiding en oppervlakte. Belanghebbenden kunnen tijdens de termijn van de tervisielegging (4 weken) hun zienswijzen op het ontwerp-onteigeningsplan bij de gemeenteraad indienen.

 

De gemeenteraad neemt vervolgens en besluit tot onteigening dat ter goedkeuring aan de Kroon moet worden voorgelegd. Het raadsbesluit wordt gedurende 4 weken ter inzage gelegd. Diegenen die tijdig hun zienswijzen op dit ontwerp-onteigeningsplan hebben ingediend, zijn bevoegd hun bedenkingen tegen het definitieve onteigeningsplan bij de Kroon naar voren te brengen.

 

Gerechtelijke procedure

Als de Kroon het definitieve onteigeningsplan heeft goedgekeurd, wordt de gerechtelijke procedure gestart. De betrokken eigenaren worden dan door de gemeente voor de Rechtbank gedagvaard. Als de rechter een onteigeningsvonnis uitspreekt, worden de percelen onteigend. De eigenaren ontvangen een door de rechter vastgestelde schadeloosstelling.




7           Bijlage: Hoofdontsluitingsstructuur

 

7.1          Inleiding

Er is onderzoek gedaan naar de gewenste ontsluitingsstructuur op hoofdlijnen voor 2010 voor de plangebieden Voordijkhoornsepolder, Lookwatering-West en de consequenties daarvan voor de omliggende wijken. In het onderstaande zijn de onderzoeksgegevens daarvan opgenomen. Uit berekeningen blijkt dat de gekozen ontsluiting van het plangebied, mits voldaan wordt aan een aantal randvoorwaarden, niet leidt tot ongewenste situaties.

 

Voor het onderzoek zijn berekeningen gemaakt met het model dat is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Midden Delfland (voorheen Schipluiden), ten behoeve van de structuurschets Harnaschpolder. Dit model is verder geactualiseerd en beschrijft de verkeerssituatie in 2010. 

 

7.2          Onderzoek Hoofdontsluitingsstructuur 2010

 

Uitgangspunten van het onderzoek:

§         Een aansluiting van de Harnaschpolder op de A4 aan de noord- en zuidzijde (respectievelijk de Harnaschknoop en de Woudseknoop)

§         Een verkeersverbinding - tussen beide aansluitingen op de A4 - door de Harnaschpolder (Harnaschdreef) met een capaciteit van 1500 motorvoertuigen per uur (mvt/h) in elke rijrichting.

§         Een noordelijke rondweg Delft (zuidelijke rondweg Rijswijk) tussen de Harnaschknoop en de Provinciale weg (deel van de Zuidweg) met een capaciteit van 1500 mvt/h in elke rijrichting.

§         Een nieuw onderliggend wegen­net in de Harnaschpolder met diverse wijkontsluitingswegen (capaciteit van 500 mvt/h in elke rijrich­ting).

 

Tevens blijven onderstaande wegen gehandhaafd:

§         De bestaande Dijkshoornseweg (capaciteit van 1000 mvt/h in elke rijrichting).

§         Van Foreestweg/Kristalweg (capaciteit van 1000 mvt/h in elke rijrichting).

§         Provinciale weg (capaciteit van 1500 - 2500 mvt/h in elke rijrichting).

§         Hoornseweg/Woudseweg (capaciteit van 1200 - 1500 mvt/h in elke rijrich­ting

 

Op basis van deze uitgangspunten is de toekomstige verkeersbelasting berekend voor een viertal ontsluitings­varianten op hoofdlijnen voor de Harnasch­polder, te weten:

1.       Doortrekken van de Van Foreestweg/Kristalweg tot de Harnaschdreef

2.       Doortrekken van de Van Foreestweg/Kristalweg tot de Dijkshoornseweg

3.       Doortrekken van de Van Foreestweg/Kristalweg tot de Harnaschdreef, met een autoknip vlak voor en vlak na de Dijkshoornseweg

4.       Doortrekken van de Van Foreestweg/Kristalweg tot de Harnaschdreef, met een autoknip op de Dijkshoornseweg vlak voor en vlak na de verlengde Van Foreestweg/Kristalweg.

 

 

Variant

Verkeersbelasting

 

 

1

Kritische belasting (>90% van capaciteit) op een deel van ver­lengde Van Foreestweg/Kristal­weg, nabij kruising met Dijkshoorn­seweg

2

Hoge belasting (80% van capaciteit) op een deel van ver­leng­de Van Foreestweg/Kristalweg, nabij kruising met Dijks­hoorn­seweg

3

Verkeersbelasting van 75% van capaciteit op een onderdeel van verlengde Van Foreest­weg/Kristalweg, nabij kruising met Dijkshoornseweg

4

Hoge belasting (80% van capaciteit) op verlengde Van Fo­reestweg/Kristalweg, ten oosten en westen van Dijks­hoornse­weg

Hoge tot kritische belasting (85% van capaciteit) op onderdeel van verlengde Van Foreestweg/Kristalweg, nabij Kristalweg

*Basis voor de berekening  van de verkeersbelasting is het aantal motorvoertuigen dat in een  gemiddeld avondspitsuur van de wegen gebruikt maakt.

 

 

Variant 2 en 3 scoren ongeveer “vergelijkbaar”; variant 2 heeft ten opzichte van variant 3 een hogere piekbelasting op de ver­leng­de Van Foreestweg/Kristal­weg en (logischerwijs) een hogere verkeersbelasting op de Dijkshoornseweg, maar geeft op de gehele Van Foreestweg/Kristal­weg een iets rustiger beeld te zien.

 

Risico’s en onzekerheden

Over de (termijn van) aanleg van een aantal hoofdwegen in en om het plangebied bestaat nog onzekerheid, te weten:

·                     De gehele of gedeeltelijke aanleg van de Zuidweg,

·                     Het tijdig gereedkomen van de (volledige) Harnaschdreef

Deze onzekerheid vormt een risico voor de gewenste situatie in 2010. Zodoende is met het model berekend wat het (geheel of gedeeltelijk) niet aanleggen van bovengenoemde wegen – afzonderlijk en in combinatie met elkaar – voor gevolgen heeft voor verkeersbelasting in 2010.

 

Zuidweg

Het slechts aanleggen van een klein deel van de Zuidweg (tot de Dijkshoorn­seweg), als ontsluiting van de AWZI, heeft in combinatie met variant 3 (auto­knip op de verlengde Van Foreestweg/Kristal­weg) geen significante toename van de verkeersbelasting in het plangebied tot gevolg. Het verkeer van de Zuidweg verplaatst zich naar de A4 Noord en de Provinciale weg of naar de A4 Zuid en de Hoornseweg.

In combinatie met variant 2 (doortrekken van de Van Foreestweg/Kristalweg tot de Dijkshoornseweg) neemt de route Dijkshoornseweg/verlengde Van Foreestweg/Kristal­weg een deel van het verkeer van de Zuidweg over. Dit leidt tot een “kritische” belasting op de route Dijkshoornseweg/verlengde Van Foreestweg/Kristal­weg. Dit is ongewenst.

 

Harnaschdreef

Bij het niet of slechts gedeeltelijk aanleggen van de Harnaschdreef, zal – in beide varianten – een deel van het (doorgaande) verkeer de A4 nemen. Van­wege het feit dat de A4 – tussen de Harnasch- en de Woudseknoop – al “kritisch” belast is in 2010, zal hierop geen overloop kunnen plaatsvinden. Zodoende zal verkeer dat de A4-file wil vermijden en verkeer met een be­stem­ming in de Harnaschpolder niet anders kunnen dan gebruik te maken van wijkwegen. Deze wegen zullen “kritisch” worden belast. Op sommige delen zelfs tot meer dan 100% van de capaciteit. Dit is ongewenst.

 

Conclusies

Vanwege het eventueel niet, slechts gedeeltelijk of te laat aanleggen van (rond)wegen in de Harnaschpolder zal verkeer een andere route moeten kiezen. Indien dit leidt tot “kritische” verkeersbelastingen is dit ongewenst. Deze situatie speelt in hoge mate bij de Harnaschdreef, voor beide overgebleven varianten.

Om die reden wordt als randvoorwaarde ge­steld dat de Harnaschdreef – uiterlijk bij de oplevering van de 1e woningen in Lookwatering-West – volledig gerealiseerd moet zijn.

Het niet aanleggen van de Zuidweg heeft bij variant 2 onaanvaardbare gevolgen voor de belasting van de route Dijkshoornseweg/verlengde Van Foreestweg/Kristal­weg.

 

Bestendigheid hoofdontsluitingsstructuur

Het feit dat het nog onzeker is óf (en zo ja, wanneer) de Zuidweg wordt aangelegd, betekent dat het risico aanwezig is dat de Zuidweg er (nog) niet ligt op het moment dat de 1e woningen in Voordijkhoornsepolder worden opgeleverd.

Op basis hiervan wordt variant 3 (doortrekken van de Van Foreestweg/Kristalweg tot de Harnaschdreef, met een autoknip vlak voor en vlak na de Dijkshoornseweg) als meest gewenste en meest bestendige hoofdontsluitings­variant voorgesteld.

 

Op het moment dat de Zuidweg (in ieder geval tot de Provinciale weg) is aangelegd, is het wenselijk om een bypass of open te stellen tussen de Zuidweg en de verlengde Van

Foreestweg/Kristalweg, in de geest van variant 2. Dit geeft namelijk minder verkeersbelasting op de Van Foreestweg, ter hoogte van de Provinciale weg. Hierbij moeten twee kanttekeningen worden geplaatst. De bypass moet geen gestrekte verbinding zijn en moet geen gebruik maken van de Dijkshoornseweg, om deze weg niet teveel te belasten en het huidige karakter zoveel mogelijk te behouden.

Nadere berekeningen geven aan dat het ook mogelijk is, om in het geval dat de Zuidweg er ligt (in ieder geval tot de Provinciale weg), de “autoknip” op de verlengde Van Foreestweg/Kristalweg (voor en na de Dijkshoornseweg) op te heffen, onder de voorwaarde dat de aansluiting van de verlengde Van Foreestweg/Kristalweg op de Harnaschdreef niet ter hoogte van de bocht in de Harnaschdreef komt, maar een stuk zuidelijker, zodat er de verlengde Van Foreestweg/Kristalweg als geheel geen gestrekte verbinding is.

 

Gevolgen voor bestaand Delftse wegennet

Berekeningen met het verkeersmodel geven aan dat bij de aansluitingen van variant 3 op het bestaande Delftse wegennet zich op één locatie pro­blemen gaan voordoen. Dit is het kruispunt Van Foreestweg – Provinciale weg. In een situatie zonder de Harnaschpolder worden op de kop van de Van Foreestweg (in een maatgevend avondspitsuur) in 2010 circa 370 mvt richting Kuijperwijk en 320 mvt richting kruising verwacht. In variant 3 zal de richting Kuijperwijk verdubbelen tot 740 mvt en de richting kruising met meer dan 50% toenemen tot 490 mvt. Voor een maatgevend ochtend­spits­uur mogen richtingen en intensiteiten “grosso modo” worden omgedraaid.

Op basis van berekeningen met van het huidige kruispunt in 2010 wordt het volgende geconcludeerd:

§         de cyclustijd van de verkeersregeling zal meer dan 100 seconden bedragen en

§         een groot aantal richtingen zal in de avondspits een meer dan “kritische” belasting kennen, waardoor op de Van Foreestweg en de Ruijs de Beerenbrouckstraat wachtrijen ontstaan van minimaal 80-100 meter

Een aanpassing aan de vormgeving van de kruising, met het verwijderen van de “vanglichten” op de kruising voor de linksaf­bewegingen, het aanpassen van de rijstrookindelingen voor de verkeerslichten en het verlengen van een aantal opstelvakken, biedt ruimte voor een betere en veilige regeling.

 

Wijkontsluiting

In samenhang met het stedenbouwkundig plan zal de verdere wijk­ontslui­ting moeten worden ontworpen, op basis van de hoofdontsluitingsstructuur. Bijzondere aandacht zal daarbij moeten uitgaan naar de exacte vormgeving van de knip en het karakter van de Dijkshoornseweg.