Inleiding

De afgelopen tijd is er gewerkt aan de uitwerking van dit bouwplan.  Dit heeft geresulteerd in een Definitief Ontwerp, dat is bijgevoegd als bijlage 1 en hierbij ter goedkeuring wordt voorgelegd. Op dit veld wordt door Vidomes in samenwerking met Ballast Nedam en de PCVB een woonzorgcomplex voor senioren gerealiseerd . Tegelijkertijd is  een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van de Ezelsveldlaan en de Nieuwelaan. Ook dit ontwerp, dat is bijgevoegd als bijlage 2, wordt hierbij ter goedkeuring voorgelegd. Kaderstellend voor dit bouwplan, is het bestemmingsplan Zuidpoort dat in juni 2001 door de gemeenteraad is vastgesteld. 

 

In december 2000 heeft het college - met positief advies van de commissie duurzaamheid - reeds ingestemd met een terreinreservering  ten behoeve van de Stichting  Vidomes en met  de aanstelling van Cees Reijers als ontwerpend architect.

 

Het bouwplan

Het voorliggende plan past binnen het bestemmingsplan Zuidpoort. Een uitzondering  is de meerlaagse glazen verbinding tegenover de Museumhof. Volgens het bestemmingsplan is tussen de bouwblokken een verbinding over  één laag toegestaan. Deze bepaling was opgenomen in het bestemmingsplan om tegemoet te komen aan de functionele eisen van het woonzorgcomplex en tegelijkertijd een duidelijke scheiding tussen de verschillende bouwblokken te  waarborgen. Ter plaatse van de meerlaagse glazen verbinding is volgens het bestemmingplan geen bebouwing toegestaan. Aangezien het hier gaat om een doorgang binnen één bouwblok – wat bij het opstellen van het bestemmingsplan niet was voorzien - is het hier juist van belang is om voldoende samenhang te creëren. Om deze reden en ten behoeve van het functioneren van het woonzorgcomplex is door de architect voorgesteld om hier een meerlaagse glazen verbinding te maken. Door het transparante karakter van de verbinding en door de terugligging worden het zicht vanuit de tegenoverliggende appartementen en het zicht vanaf de Zuiderstraat  richting Museumhof, niet onacceptabel beperkt.  Voor deze afwijking van het bestemmingsplan wordt  vrijstelling gevraagd via  een artikel 19.3 (WRO) procedure.  

De parkeerplaatsen voor  de woningen worden gerealiseerd in een  ondergrondse parkeergarage. De parkeernorm bedraagt 1,3 parkeerplaats  per vrije sectorwoning  en 1 parkeerplaats per sociale huurwoning.

 

Het plan is in de verschillende stadia gepresenteerd aan en besproken met de coördinerend architect  en de commissie Welstand & Monumenten. Beiden hebben zich positief uitgesproken over het plan.

 

Openbare ruimte

Het ontwerp voor de openbare ruimte betreft vooral het openbare gebied rondom de velden 9 en 10. Veld 9 grenst aan de noordzijde aan de Zuidergracht. Hier wordt  een wandelpad gerealiseerd  dat  boven het water hangt. De rand van de overhangende vlonder is gelijk  aan de huidige oever. Dit betekent dat het wateroppervlak wordt vergroot. Het wandelpad is semi-openbaar. Overdag is het vrij toegankelijk en in de avond kan het worden afgesloten.

Aan de zuidzijde grenst veld 9 aan de Ezelsveldlaan. De trafo voor het Techniek Museum  wordt verwijderd en vervolgens  geïntegreerd in de nieuwbouw van veld 9.  Door de terugliggende entree van het woonzorg-complex  en het Techniek Museum, ontstaat hier een bijzondere ruimte die wordt bestraat met een afwijkend patroon. Door de aanwezige monumentale bomen en door het planten  van een aantal grote bomen op het pleintje voor het Techniek Museum krijgt deze ruimte  een groen karakter. De Ezelsveldlaan  wordt ingericht als fietsstraat met aan beide zijden een breed trottoir. Aan de noordzijde wordt dit brede trottoir ook gebruikt voor laden en lossen ten behoeve van het woonzorgcomplex. Voor de fietsstraat is gekozen, omdat deze  op heldere wijze een doorgaande fietsroute  markeert in een 30 km-gebied.

 

Veld 9 grenst aan de westzijde aan de oprit van de Sebastiaansbrug.

Een zorgpunt bij de ontwikkeling van dit bouwplan, was de goot die zou ontstaan tussen de nieuwe bebouwing en de Sebastiaansbrug. Dit is opgelost door het maaiveld te verhogen tot het niveau van de oprit. . Aan de kant  van de Nieuwelaan wordt  dit verhoogde maaiveld door  een trap aangesloten op de Nieuwelaan. Langs de schoorsteen van het Techniek Museum wordt tussen de Kruisstraat en de Nieuwelaan een nieuwe fiets- en voetgangersverbinding gerealiseerd.

Aan de oostzijde van veld 10 ontstaat een hofje dat wordt omsloten  door de nieuwbouw en de monumentale dienstwoningen, en grenst aan de tuin van  de professorenwoningen. Karakteristiek voor deze ruimte zijn de twee grote bomen (waarvan één monumentaal). Het ontwerp voor deze ruimte wordt  in overleg met de omwonenden verder  uitgewerkt. Gedacht wordt aan een bestrating met groenelementen, gecombineerd  met een zitelement en een aantal bijzondere objecten die aanleiding geven tot spel. Het voorstel is om op termijn de achtertuinen van de dienstwoningen te verkleinen en de vrijgekomen ruimte toe te voegen aan de  openbare ruimte.  De kwaliteit van het hofje wordt hiermee verbeterd.

 

De inrichting van de Nieuwelaan wordt niet ingrijpend aangepast.  

De uitbreiding van de Oostpoortschool veroorzaakt  een lichte toename van het verkeer in deze straat. Het grootste  deel van de kinderen wordt per fiets gebracht. De school verwacht dat circa tien  kinderen  met de auto worden gebracht. De parkeercapaciteit in de nieuwe situatie is ruim voldoende. In totaal kunnen  in dit deel van de Nieuwelaan circa  44 plaatsen worden gerealiseerd  voor  de 35 bestaande woningen en de school.
Volgens de rekenmethode van het CROW  zijn   bij aanvang en einde van de school14 plaatsen nodig zijn voor halen en brengen. Dit aantal wordt  ruim gehaald.

 

Duurzaam bouwen en energie

In het Klimaatplan 2003 -2012 is het ambitieniveau duurzaam bouwen in het Zuidpoortgebied vastgelegd. Afspraken hierover worden  uitgewerkt in een separate overeenkomst met Vidomes. Belangrijkste uitgangspunten zijn het behalen van niveau Groenfinanciering en een EPC-verlaging van minimaal 30% ten opzichte van de geldende wettelijk norm.

 

Communicatie

Het Schetsplan en het Voorlopig Ontwerp is besproken met vertegenwoordigers van omwonenden en met de belangenvereniging Zuidpoort. Naar aanleiding van opmerkingen die tijdens deze bijeenkomst zijn gemaakt, is het plan bijgesteld. Op 26 mei 2004 is/wordt het bouwplan en het ontwerp voor de openbare ruimte gepresenteerd tijdens een openbare informatie- en discussieavond. Het verslag van deze avond is/wordt bijgevoegd als bijlage 3.

 

Financieel

In de terreinreservering zijn afspraken gemaakt over de grondkosten. Deze kosten zijn  reeds verwerkt in de grondexploitatie Zuidpoort. Circa tweederde van de grond is eigendom van de gemeente. Het meest oostelijke deel van het terrein was eigendom van derden en is aangekocht door de projectontwikkelaar.

 

Planning

In de eerste helft van 2005 wordt begonnen  met de bouwactiviteiten. De oplevering is  naar verwachting  in de tweede helft van 2006.

 

 

Voorgesteld wordt om:

  1. In te stemmen met het Definitief Ontwerp voor veld 9.
  2. In te stemmen met het ontwerp voor de herinrichting van de Ezelsveldlaan en de Nieuwelaan.
  3. Wethouder Grashoff krijgt opdracht ten aanzien van het verkeersontwerp bij de aanduiding van veld 19 op het centrale plein in het Zuidpoortgebied de toegankelijkheid voor gehandicapten en ouderen nader in kaart te brengen.