Nota Inspraak

Ontwikkelingsplan

Gelatinepark

 

 

 

 

 

 

Gemeente Delft

Vakteam Ruimtelijke Ordening

september 2004

 

 

Inleiding

 

Het concept-ontwikkelingsplan Gelatinepark heeft ter inzage gelegen van 14 juni 2004 tot en met 14 juli 2004, met de mogelijkheid tot het indienen van schriftelijke inspraakreacties. De ter inzage legging is aangekondigd in de Stadskrant van 13 juni 2004. Er zijn 4 ondertekende inspraakreacties ingediend. De schriftelijke inspraakreacties zijn samengevat en beantwoord in onderdeel A van deze nota.

Gedurende de inspraakperiode is op 23 juni 2004 door de gemeente Delft een inloopbijeenkomst georganiseerd waarin het ontwikkelingsplan is toegelicht en de mogelijkheid is geboden tot mondelinge inspraak. De mondelinge inspraakreacties zijn samengevat en beantwoord in onderdeel B van deze nota. De presentielijst van de avond is ook in dit onderdeel opgenomen.

 

A.         Schriftelijke inspraak

 

Van 14 juni 2004 tot en met 14 juli 2004 heeft het concept ontwikkelingsplan Gelatinepark voor inspraak bij de Publieksbalie aan de Phoenixstraat 16 ter inzage gelegen.

De volgende personen hebben schriftelijk inspraak gegeven op het ontwikkelingsplan:

 

  1. L. Krombeen, Cornelis Drebbelweg 3, 2628 CM Delft. Getekend 7 juli 2004, ingekomen 8 juli 2004;
  2. Namens Stichting frettenopvang Zuid-Holland, A.W. van Geest, Brasserskade 113, 2612 CB Delft. Getekend 6 juli 2004, ingekomen 8 juli 2004;
  3. G.J. Vermeulen, Rotterdamseweg 266, 2628 AS Delft. Getekend 11 juli 2004, ingekomen 12 juli 2004;
  4. TU Delft, Universiteitsdienst Directie Vastgoed, Postbus 5, 2600 AA Delft. Getekend 9 juli 2004, ingekomen 11 juli 2004.

 

A.1       L. Krombeen, Cornelis Drebbelweg 3, Delft:

A.1.1    Samenvatting

Inspreker is omwonende van het plangebied en geeft aan zich zorgen te maken over de gevolgen van het geplande evenementen voor de leefbaarheid van het gebied.

            Antwoord

Om de veiligheid te waarborgen wordt een Veiligheidsplan Evenemententerrein opgesteld. In dit veiligheidsplan worden eisen opgesomd waaraan inrichting van het terrein moet voldoen uit het oogpunt van brandweer, andere hulpdiensten en veiligheid. Voorts zal het plan richtlijnen geven voor de verlichting, de omheining, “crowd control” etc. Dit veiligheidsplan zal onderdeel zijn van de vrijstellingsprocedure van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening die volgend op het ontwikkelingsplan gevoerd zal worden.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan, maar tot opstelling van een veiligheidsplan wat meegenomen zal worden in de verdere procedure.

 

A.1.2    Samenvatting

Gevraagd wordt voor welke bedrijfsactiviteiten een deel van het resterende fabrieksterrein, zoals aangegeven in het ontwikkelingsplan, in gebruik zal worden genomen.

            Antwoord

Voor het resterende bedrijfsterrein zullen dezelfde bestemmingsplanvoorschriften gelden die nu ook op de locatie van toepassing zijn. Het ontwikkelingsplan zal hierin geen veranderingen brengen. Dit betekent dat er een bedrijfstype tot maximaal categorie 4 gevestigd kan worden met de nu reeds aanwezige regels en eisen. De daadwerkelijke invulling van het bedrijventerrein is nog niet bekend. Het resterende fabrieksterrein maakt geen onderdeel uit van dit ontwikkelingsplan.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.1.3    Samenvatting

Inspreker beroept zich op publicaties en berichtgeving van het College van Bestuur van de Universiteit over de berichtgeving dat tramlijn 19 geen doorgang zal krijgen en vraagt zich af of dit nadelige consequenties zal hebben voor de verkeersstromen.

            Antwoord

De berichtgeving dat de aanleg van tramlijn 19 geen doorgang zal vinden is inmiddels achterhaald. Het Dagelijks Bestuur van het Stadsgewest Haaglanden (SGH) heeft op 23 juni 2004 besloten om lijn 19 als tramlijn te gaan aan­leggen. In de vergadering van de commissie Duurzaamheid van 31 augustus 2004 is dit ook aangegeven. Tramlijn 19 zal aangelegd worden en zal naar verwachting in 2007/2008 gaan rijden. Er zijn zodoende geen problemen met de verkeersstromen te verwachten.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.1.4    Samenvatting

In figuur 6 van het ontwikkelingsplan wordt een directe verbinding aangegeven tussen de Kruithuisweg en de Rotterdamseweg, die momenteel niet aanwezig is. Gevraagd wordt of deze in de nabije toekomst zal worden gerealiseerd.

            Antwoord

Er komt geen aansluiting voor autoverkeer van de Rotterdamsweg op de Kruithuisweg. De tekening geeft in grote lijnen de afwikkeling van het verkeer weer en zal om verdere verwarring te voorkomen worden aangepast.

            Conclusie

De reactie leidt tot aanpassing van de tekeningen in het ontwikkelingsplan.

 

A.1.5    Samenvatting

Onder 3.1.3 wordt aangegeven dat industriële bebouwing zich uitstekend leent voor hergebruik ten behoeve van culturele doeleinden. Inspreker vraagt zich af de omwonenden van eerder hergebruikte industriële bebouwing deze mening delen.

            Antwoord

Hergebruik kan plaats vinden in veel facetten. De vraag of omwonenden in alle gevallen zich daarin kunnen vinden is niet eenduidig te beantwoorden. We zijn van mening dat hergebruik hier wel tot de mogelijkheden behoort.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.1.6    Samenvatting

Omdat het ontwikkelingsplan aangeeft dat er slechts een beperkt aantal woningen in de omgeving aanwezig is, vraagt inspreker zich af of er zodoende geen rekening met omwonenden behoeft te worden gehouden.

            Antwoord

Vaststaat dat in Delft grote behoefte is aan een locatie voor culturele activiteiten. Enige jaren in gezocht naar een locatie die een basis biedt voor succesvolle exploitatie van culturele activiteiten en een locatie waarbij omwonenden zo min mogelijk hinder kunnen ondervinden. Dit heeft geresulteerd in de nu voorliggende locatie. Er zijn relatief weinig omwonenden die hinder ondervinden. Dit neemt niet weg dat voor die beperkt aanwezige omwonenden de leefkwaliteit ingrijpend zal veranderen. Het algemeen belang dat gediend is met het realiseren van culturele activiteiten wordt hier zwaarder gewogen dan het individuele belang van een gering aantal omwonenden.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.1.7    Samenvatting

In het ontwikkelingsplan wordt aangegeven dat er geen grootschalige evenementen zullen plaatsvinden. Voor de omwonenden geeft dit echter niet minder overlast, omdat het gehele jaar evenementen en de daarbij behorende overlast zullen plaatsen. Gevraagd wordt evenementen waarbij de kwantiteit van het geluid, anders dan de kwaliteit, van belang is niet in de programmering op te nemen en over te laten aan grotere steden die daarvoor geschiktere locatie hebben.

            Antwoord

Op het terrein zullen uiteenlopende type evenementen georganiseerd worden. De evenementen waarbij veel geluid zal worden geproduceerd zullen in beperkte mate plaatsvinden. Voor alle evenementen zullen regels en eisen gesteld worden die voor en stad met de omvang van Delft geschikt zijn.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.1.8    Samenvatting

Gevraagd wordt of omwonenden geïnformeerd zullen worden over de aanmeldingsnotitie voor de beoordeling van de milieueffect rapportage.

            Antwoord

Omwonenden worden niet apart geïnformeerd over de aanmeldingsnotitie voor de milieueffectrapportage en het besluit van de gemeenteraad of op grond van die aanmeldingsnotitie wel of geen MER zal worden opgesteld. Het besluit al dan niet een MER te volgen zal gelijk met het ontwikkelingsplan worden besproken in de commissie Duurzaamheid en vastgesteld worden door de raad. Na vaststelling wordt het besluit van de raad samen met de aanmeldingsnotitie gedurende 4 weken ter inzage gelegd. Dit zal in de stadskrant worden gepubliceerd. Tegen dit besluit kan bezwaar en beroep worden ingesteld.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.1.9    Samenvatting

Verzocht wordt anders dan in het ontwikkelingsplan staat aangegeven een akoestisch onderzoek plaats te laten vinden om zodoende geluidsarm asfalt aan te kunnen leggen in de huidige lawaaiige situatie.

            Antwoord

De reactie richt zich op de reconstructie van de Rotterdamseweg, dat niet tot het plangebied c.q. ontwikkelingsplan behoort.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.1.10  Samenvatting

De huidige omliggende bedrijven moeten voldoen aan de vastgestelde geluidscontouren en zijn volgende de Wet milieubeheer vergunningplichtig. Naar de mening van inspreker moet het bedrijf Lijm & Cultuur daar ook aan voldoen en moet de Wet milieubeheer voor het evenemententerrein geluidsniveaus, aanvangs- en eindtijden vastleggen. De APV kan als toetsingskader voor allerlei activiteiten ontheffingen verlenen wat niet wenselijk is.

            Antwoord

Het bedrijf Lijm & Cultuur heeft een vergunning nodig op grond van de Wet milieubeheer. Het evenementen terrein heeft geen vaste voorzieningen, waardoor er thans geen vergunning van de Wet milieubeheer nodig is. Voor voorzieningen van mobiele aard is een algemene maatregel van bestuur van toepassing. Bij de daarbij te verlenen toestemming kunnen regels en kaders gesteld worden.

Op grond van artikel 21 van de Algemeen Plaatselijke Verordening (hierna te noemen APV)  moet van ieder evenement vooraf kennis worden gegeven aan de burgemeester. Artikel 16 bepaalt dat de burgemeester in het belang van de openbare orde en veiligheid voorschriften kan geven ter verzekering van een redelijke en veilige afwikkeling van het verkeer, ter beveiliging van personen of goederen, ter voorkoming van ernstige hinder van anderen en ter voorkoming van strafbare feiten. De door de burgemeester opgelegde voorschriften zullen worden gehandhaafd. Tevens wordt naar verwachting in november 2004 de nota Evenementenbeleid vastgesteld. In deze nota wordt voorzien welk type evenementen wel of niet zijn toegestaan c.q gewenst. Op deze wijze kan ernstige geluidsoverlast worden voorkomen.

Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.1.11  Samenvatting

Gevraagd wordt wat bedoeld wordt met de melding dat er op het evenemententerrein voorzieningen zijn voor recreatieve doeleinden.

            Antwoord

Gebleken is dat de zinsnede in het ontwikkelingsplan verwarring veroorzaakt. De zin zal dan ook verwijderd worden uit het ontwikkelingsplan.

            Conclusie

De reactie leidt tot aanpassing van het ontwikkelingsplan. De zinsnede zal verwijderd worden uit het ontwikkelingsplan.

 

A.1.12  Samenvatting

Inspreker vraagt zich af wat het maximale geluidsniveau is dat de geluidsinstallaties op het terrein mogen produceren. Gevraagd wordt of het aangegeven geluidsniveau van een kermis zoals aangegeven in het ontwikkelingsplan, ook geldt voor activiteiten waarbij veel geluid gewenst is.

            Antwoord

Er zijn geen maximale geluidscriteria in de APV opgenomen. Elke activiteit heeft een eigen geluidsproducerende functie en elke activiteit zal ook wat betreft geluid individueel worden beoordeeld. Die individuele beoordeling vindt plaats in het kader van de kennisgeving als voorgeschreven in de APV. Per evenement wordt beoordeeld welke voorschriften aan dat specifieke evenement dient te worden gesteld.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.1.13  Samenvatting

In het ontwikkelingsplan wordt aangegeven dat de evenementen in grote mate jongeren zullen aantrekken. Aangegeven wordt dat deze groep veel overlast veroorzaakt en dat dit in het stadscentrum beter tegen gegaan kan worden door de sociale controle daar. Inspreker vreest nu excessen bij de evenementen. Volgens inspreker is het voor de veiligheid bevorderlijk dat de nu slechte verlichting op de Rotterdamseweg zal worden verbeterd en het hekwerk en de bestaande portiersloge voor het uitvoeren voor controle te handhaven.

            Antwoord

Ten behoeve van de veiligheid wordt verwezen naar het antwoord onder A.1.1. en A.1.6.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan, maar wel tot opstelling van een veiligheidsplan wat meegenomen zal worden in de verdere procedure.

 

A.1.14  Samenvatting

Er wordt gevraagd of de resultaten van het verkeersonderzoek openbaar zullen zijn en of omwonenden er een mening over kunnen geven.

            Antwoord

De conclusies van het verkeersonderzoek en de samenvatting zijn openbaar. Het zal onderdeel vormen van de hierna te voeren vrijstellingsprocedure.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan, maar zal meegenomen worden in de verdere procedure.

 

A.2       A.W. van Geest, Brasserskade 113, Delft:

            Samenvatting

Gevraagd wordt of voor de frettenopvang van Zuid-Holland en de kattenopvang van Delft, die nu klein gehuisvest zijn, een gebouw ter beschikking kan worden gesteld. Reeds eerder heeft inspreker contact gehad met wethouder Torensta en door de fusie van de Dierenbescherming afdeling Delft is de vraag voor een nieuw pand nog niet eerder gehonoreerd. Door de jaarlijkse Delftse Dierenopvangdag die georganiseerd wordt, wordt Delft op de kaart gezet.

            Antwoord

Wethouder Torenstra is bekend met het verzoek. Het Gelatinepark is echter geen geschikte locatie voor een dergelijke opvang. De frettenopvang heeft bepaalde eisen en moet voldoen aan bepaalde regels die conflicteren met de culturele bestemming. De inspanning van de gemeente wordt echter voortgezet om een geschikte locatie te vinden.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.3       G.J. Vermeulen, Rotterdamseweg 266:

A.3.1    Samenvatting

Inspreker geeft aan in de Lijm- en Gelatinepark gewerkt te hebben en in de omgeving gewoond te hebben, waarbij geen of nauwelijks overlast werd ondervonden. Gevreesd wordt dat door de overlast van de geplande evenementen dit zal veranderen. In het ontwikkelingsplan staat volgens inspreker niets aangegeven voor het voorkomen van de genoemde overlast. Inspreker maakt zich zorgen over het woongenot.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar A.1.1. en A.1.10

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan, maar wel tot opstelling van een veiligheidsplan wat meegenomen zal worden in de verdere procedure.

 

A.3.2    Samenvatting

Gevraagd wordt of de reden om het recente bestemmingsplan van 2002 in 2006 te actualiseren is om de gewenste bestemmingsplanwijziging vast te leggen of de voor bewoners overlastgevende eisen te versoepelen. Inspreker wil weten of er in dit verband consistent beleid is.

            Antwoord

De Raad van Delft heeft op 2 oktober 2003 besloten alle bestemmingsplannen te uniformeren en te actualiseren. Zodoende zal ook het bestemmingsplan van de Schieoevers geactualiseerd worden. In dit nieuwe bestemmingsplan zullen alle ontwikkelingen die in de voorliggende periode zijn vastgesteld opgenomen worden. Het bestemmingsplan zal op het moment van opstellen gaan voldoen aan de dan geldende regels.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.3.3.   Samenvatting

Inspreker wil weten wat bij vergelijkbare projecten in andere gemeente de ervaringen zijn van de bewoners in de directe omgeving en of deze ervaringen nog van invloed kunnen zijn voor Delft.

            Antwoord

Vergelijkingen met andere projecten in andere gemeenten zijn niet eenduidig te maken. Dien ten gevolge is hier geen studie naar gedaan.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.3.4    Samenvatting

Inspreker wil graag een tekening kunnen inzien met daarop de invulling van het evenemententerrein. Hij wil dan kunnen bestuderen wat de routing van het verkeer zal zijn, waar de auto’s geparkeerd zullen worden en waar de evenementen plaats zullen vinden met de afstand tot de huizen.

            Antwoord

De feitelijke inrichting is niet relevant voor de verkeersafwikkelingen. Die wordt bepaald door het type evenement dat er plaats vindt. Waar mogelijk zal er geparkeerd worden op eigen terrein. Indien dit niet mogelijk is zal er uitgeweken worden naar de parkeerplaatsen van de TU. Het evenemententerrein zal steeds volledig worden gebruikt waardoor de inrichting niet van invloed is op de afstand tot de huizen.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.3.5    Samenvatting

Gevraagd wordt hoe de overlast van het verkeer en het parkeren, totdat de tramlijn gerealiseerd is, beperkt zal worden.

            Antwoord

Zolang tramlijn 19 nog niet gerealiseerd is, zullen met tijdelijke maatregelen, bijvoorbeeld een hogere frequentie van busdiensten, de bezoekers van en naar het terrein vervoerd worden.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan

 

A.3.6    Samenvatting

Gesteld wordt dat uit de tekeningen van het ontwikkelingsplan blijkt dat er een directe verbinding van het terrein met de Kruithuisweg aanwezig is, wat er op dit ogenblik niet is. Inspreker wil weten of de bedoeling is een directe verbinding te realiseren.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar A.1.4

            Conclusie

De reactie leidt tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.3.7    Samenvatting

Via een verkeersmodel zal door een kundig adviesbureau gekeken worden naar de effecten op het wegennet. Inspreker vraagt zich af waarom er nu nog geen inzicht gegeven kan worden in de effecten. Het ontwikkelingsplan is nu de inspraakprocedure ingegaan zonder duidelijkheid te geven op dit belangrijke aspect.

            Antwoord

Op het moment van het ter inzage leggen van het ontwikkelingsplan was nog onvoldoende bekend over het autogebruik en -bezettingsgraad bij evenementen. Het hanteren van uitgangspunten en richtlijnen was op dat moment te voorbarig en zou tot onnodige belemmeringen leiden in het nog te volgen (inspraak)traject. Bij de keuze of de inspraakprocedure gestart of het verkeersonderzoek eerst afgewacht zou worden, is de voortgang van het project afgewogen tegen de fase waarin de planvorming en inspraak zich bevindt. Bij het concept-ontwikkelingsplan zoals dit ter inzage is gelegd wordt informatie gegeven over de gewenste ontwikkelingen op deze locatie. Dit betekent niet dat alle feiten en richtlijnen bekend zijn en ook niet dat er geen wijzigingen meer mogelijk zijn. Om er voor te zorgen dat er een goede behandeling plaatsvindt van alle inspraakreacties is gekozen om het gehele onderzoek af te ronden voordat er tot vaststelling wordt over gegaan in de gemeenteraad. Het verkeersonderzoek ligt tegelijk met de uitnodiging voor insprekers voor de behandeling van het ontwikkelingsplan bij de commissie Duurzaamheid, ter inzage bij de Publieksbalie. Voor de vaststelling wordt u in de commissie Duurzaamheid nog de mogelijkheid geboden om in te spreken. De hierna te volgen vrijstellingsprocedure is ook gebaseerd op het verkeersonderzoek.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan. Het verkeersonderzoek ligt voor de behandeling in de commissie Duurzaamheid te inzage bij de publieksbalie en zal bij de verder te volgen procedure meegenomen worden.

 

A.3.8    Samenvatting

Gevraagd wordt of de geluidszones voor de omliggende woningen gehandhaafd zullen worden.

            Antwoord

De geluidszones voor de omliggende woningen blijven vooralsnog gehandhaafd. Op het moment dat er een nieuw bestemmingsplan gemaakt, worden in dat plan de geluidszones zoals vastgesteld in het principebesluit d.d. 30 september 1997 opgenomen.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.3.9    Samenvatting

Inspreker wil weten wat het maximale geluidsniveau zal worden en of hiermee nog zonder overlast in de tuin kan worden gezeten. Gevraagd wordt welke garanties de APV geeft voor het voorkomen van geluidsoverlast en wat hoe dit zich verhoudt met vergelijkbare regelingen van evenemententerreinen van omliggende gemeenten. Inspreker vraagt zich af of voor evenementen met muziek (popfestivals, Delft City Beats e.d.) de hinder van de geluidsinstallaties ook vergelijkbaar zal zijn met een vaste kermis of recreatiecentra.

            Antwoord

Voor verdere beantwoording wordt verwezen naar de antwoorden onder A.1.1, A 1.6, A.1.10 en A.1.12.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.3.10  Samenvatting

Er wordt afgevraagd of het toetsingskader van de APV vervuiling en vernieling in de omgeving van het terrein zal voorkomen. Gevraagd wordt wie daar verantwoordelijk en aansprakelijk voor is en hoe vergelijkbare gevallen in andere gemeente zijn geregeld.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar A.1.10.

Kosten voortvloeiend uit mogelijke vervuiling en/of vernieling zullen voor rekening van vergunninghouder of derden zijn als het aantoonbaar is dat zij de veroorzaker(s) zijn.     Conclusie

De reactie is van informatieve aard en niet van invloed op het ontwikkelingsplan.

 

A.4       TU Delft, Universiteitsdienst Directie Vastgoed, Vastgoed Ontwikkeling, Postbus 5, Delft:

A.4.1    Samenvatting

Er wordt opgemerkt dat het gemeentelijk beleid, dat nieuwe ontwikkelingsinitiatieven dienen

te voorzien in de te verwachten parkeerbehoefte, bij deze ontwikkeling niet gevolgd wordt.

            Antwoord

Gelet op het feit dat ten behoeve van de evenementen slechts incidenteel behoefte is aan grote parkeerterreinen en het feit dat er in de directe omgeving die parkeerterreinen beschikbaar zijn, wordt voor dergelijke activiteiten anders dan voor bijvoorbeeld woningen niet de eis gesteld dat in parkeerbehoefte op eigen terrein moet worden voorzien.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.4.2    Samenvatting

De afwikkeling van het autoverkeer via de Rotterdamsweg, Kluyverweg, Schoemakerstraat en Kruithuisweg wordt ondersteund.

Inspreker heeft bezwaar tegen het afwikkelingen van het bouw- en sloopverkeer via de TU-wijk in verband met de geldende verkeersregels waarbij er een vrachtwagenverbod geldt op de Balthasar v.d. Polweg. Tevens is het in strijd met de door ambtelijke vertegenwoordigers gemaakte afspraken over de verkeersafwikkeling gedurende de partiële afsluiting van de Rotterdamseweg. Schade aan de infrastructuur binnen de TU-wijk, die ongeschikt is voor de afwikkeling van het vrachtverkeer, wordt verwacht. Voorgesteld wordt de Schie te gebruiken of de werkzaamheden aan de Rotterdamseweg beter af te stemmen.      

Antwoord

De reactie heeft betrekking op de tijdelijke situatie van de sloop. Dit wordt ondermeer geregeld in een sloopvergunning en heeft geen betrekking op het ontwikkelingsplan.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

A.4.3    Samenvatting

Er wordt gevraagd welke maatregelen genomen zullen worden om de risico’s ten aanzien van veiligheid en schade voor de omliggende wijken, door de groepen (jeugdige) bezoeker bij de programmering van het evenemententerrein, te beperken.

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar A.1.1.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan, maar wel tot opstelling van een veiligheidsplan wat meegenomen zal worden in de verdere procedure.

 

B.         Mondelinge inspraak bijeenkomst

 

Het concept-ontwikkelingsplan Gelatinepark is op 23 juni 2004 van 18:00 tot 20:30 gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst op het terrein van Delft Gelatine. De presentielijst is door 18 insprekers getekend.

 

Presentielijst van de inspraakavond:

 

-                      R. Backelandt, Julianalaan 139, 2628 BG Delft;

-                      Van der Bolt, Julianalaan 101, 2628 BE Delft;

-                      I. Dullaart, Korvezeestraat 565, 2628 CX Delft;

-                      Van Geest, Ruivenstraat 3, 2629 HL Delft;

-                      P. Koornneef, Marterstraat 15, 2623 EC Delft;

-                      Innemee, Balkenstraat 19 A, 3027 GB Rotterdam;

-                      P. Jongeleen, Julianalaan 101, 2628 BE Delft;

-                      J. Lange, Korvezeestraat 229, 2628 DK Delft;

-                      Vermeulen, Rotterdamseweg 266, 2628 AS Delft;

-                      Stichting Wolpop, Verwersdijk 102, 2611 VK Delft;

-                      N. Struyk, Rotterdamseweg 316, 2628 AT Delft;

-                      R.E. Waterman, Prof. Evertslaan 122, 2628 XZ Delft;

-                      M.H. Welle Donker, Fabritiusstraat 17, 2612 HM Delft;

-                      J.P. de Wit, Diamantpad 25, 2628 SC Delft;

-                      D. de Zwart, Rotterdamseweg 300, 2628 AT Delft;

-                      S. de Zwart, Ruivenstraat 3, 2629 HL Delft;

-                      Zwartra-Den Hoed B.V., Schieweg 14, 2627 AN Delft;

-                      L. Zweekhorst, De Kempenaerstraat 3, 2613 BZ Delft.

 

Het plan is toegelicht met tekeningen, foto’s en teksten op panelen waar de volgende onderdelen van plan aan de orde zijn gesteld: het evenemententerrein (de inrichting en de mogelijke programmering), het cultuurcentrum, de infrastructuur (de bereikbaarheid en de bereikbaarheid en voorzieningen), het milieu, gebiedsvisie, de planning en de procedure. Per paneel was een deskundige beschikbaar voor het beantwoorden van vragen en het geven van nadere toelichting.

Tevens werd er om 19:00 een plenaire discussie gehouden tussen bewoners en wethouder Mooiweer. Bij een zogenoemd inspraakloket is gelegenheid geboden mondeling een visie op het voorgenomen plan te geven.

Alle opmerkingen zijn opgenomen in een verslag, welke is opgestuurd naar de belangstellenden. De gerezen vragen zijn hieronder beantwoord.

 

Inspraak bij het inspraakloket

 

B.1       Samenvatting

Verzocht wordt de verkeersstroom voor het evenemententerrein over de Jaffalaan te leiden.

            Antwoord

De verkeersstroom zal in ieder geval niet over de Julianalaan geleid worden. Welke verbinding de vervanger wordt van de Julianalaan, wordt nog onderzocht in het kader van de ontwikkeling van een nieuwe verkeersstructuur in het hele TU-gebied, mede in relatie met de komst van tramlijn 19.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

B.2       Samenvatting

Gevraagd wordt in paragraaf 5.2.1 de laatste zin, waarin gesteld wordt dat het terrein bereikbaar is via de Julianalaan en de Michiel de Ruijterweg, te schrappen.

            Antwoord

De regel zal op verzoek van inspreker verwijderd worden.

            Conclusie

De reactie leidt tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

B.3       Samenvatting

Inspreker maakt zich door de geïsoleerder ligging van haar woning bij het Gelatinepark zorgen om haar sociale veiligheid. Er wordt gevreesd dat bezoekers van evenementen onder invloed van bijvoorbeeld alcohol en drugs voor overlast zullen zorgen. Ook is er vrees voor geweld en vernieling aan de woning, met name na afloop van evenementen.  

            Antwoord

Voor beantwoording wordt verwezen naar A.1.1.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan, maar wel tot opstelling van een veiligheidsplan wat meegenomen zal worden in de verdere procedure.

 

B.4       Samenvatting

Er wordt gesteld dat de verkeersoverlast in TU-Noord zal toenemen door het ontwikkelingsplan. Er is geen duidelijke visie over de verkeersafwikkeling en er dient een goede afstemming te komen tussen het Gelatinepark en de ontwikkelingen van TU Noord.

            Antwoord

Er vindt wel degelijk afstemming plaats tussen de ontwikkelingen in TU Noord, Delft Gelatine en de komst van tramlijn 19. De gemeente bekijkt de ontwikkelingen in wijk 28 in overleg met de TU in zijn geheel.

            Conclusie

De reactie leidt niet tot aanpassing van het ontwikkelingsplan.

 

Verslaggeving van de plenaire discussie:

 

P. Muller opent de avond en heet de aanwezigen welkom.

Wethouder C. Mooiweer geeft een korte toelichting op het plan. Op de inspraakavond wordt het ontwerp-ontwikkelingsplan besproken. De wethouder geeft aan dat het geluid niet in het ontwikkelingsplan geregeld is, maar in de APV. De verkeerssituatie wordt nog onderzocht.

 

Discussie (* vraag, # antwoord)

* Gevraagd is of er gezocht is naar functies, die dichter bij de mensen staan, zoals markten en bazaars etc. Inspreker geeft als voorbeeld de Groenoordhallen in Leiden en de Darling Market in Rijswijk.

# De wethouder antwoordt dat er juist heel veel behoefte is aan een amateurkunstcentrum en omdat het om amateurkunst gaat, het echt voor mensen uit de stad is.

 

* Inspreker vraagt zich af hoeveel mensen er op dit type activiteiten af zal komen en waarom gekozen is voor een locatie ver van het centrum.

# Er wordt geantwoord dat er grote behoefte bestaat voor een amateurkunstcentrum, dus zullen er waarschijnlijk veel mensen op af komen. Er is daarnaast in het verleden vanuit organisatoren van evenementen regelmatig gevraagd om een locatie voor het organiseren van een evenement. Dit kon in het verleden nooit worden gehonoreerd, vanwege het ontbreken van een geschikte locatie.

 

* Inspreker geeft aan dat hij het een goed idee vindt dat er culturele functies gaan komen. Hij maakt zich wel zorgen om een toename van de verkeersdrukte op de Julianalaan, ook i.v.m. de ontwikkelingen rond TU-Noord.

Hij wil graag weten wat de consequenties voor de mensen in de omgeving zijn wat betreft overlast van bijvoorbeeld verkeer en geluid. Hij zou liever zien dat vooraf duidelijke grenzen en normen worden gesteld.

# Wethouder Mooiweer geeft aan dat hij regelmatig contact heeft met de verantwoordelijk wethouder Grashoff voor de ontwikkeling van TU-noord over de afstemming van beide projecten. De verkeerssituatie wordt nog onderzocht.

Er wordt onderzocht wat de specifieke mobiliteitsbehoefte is bij evenementen, er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden van openbaar vervoer en fietsverkeer. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre verkeersstromen kunnen worden beïnvloed door bijvoorbeeld verkeersbegeleiding, afzettingen en bijvoorbeeld het aanbieden van parkeergelegenheid elders.

 

* Bewoner van de Julianalaan heeft bezwaar tegen de te volgen procedure. Hij heeft 25 jaar geleden bezwaar gemaakt tegen de toenmalige bestemming en is door de kroon in het gelijk gesteld. Na 25 jaar heeft de gemeente nog steeds niet de uitspraak van de Kroon geëffectueerd. Het gaat hem met name over de verkeersoverlast tijdens de sloop.

# Wethouder geeft aan niet bekend te zijn met uitspraken van de Kroon van 25 jaar geleden.

 

*De stedelijke hoofd verkeersstructuur ligt nu over de Julianalaan en er is volgens inspreker geen toezegging gedaan dat dit gewijzigd gaat worden.

# In principe is er wel een toename van verkeer. Er wordt zoveel mogelijk getracht het verkeer te verdelen over de verschillende aanvoerroutes. Met de sloper zijn afspraken gemaakt over de aanvoerroute, wat in het contract is geregeld. Met de TU wordt nu al besproken of het mogelijk is dat over hun wegen gereden wordt.

 

* Gevraagd wordt waarom wordt het sloopafval niet via het water afgevoerd zal worden.

# Aangegeven wordt dat er geen stortplaats bereikbaar is voor de binnenvaart.

 

* Er wordt aangegeven dat het sloopproces tijdelijke overlast geeft. Inspreker vraagt zich af, wat er gedaan gaat worden aan structurele verkeersoverlast. De wegen in de TU zijn niet geschikt voor vrachtauto’s.

# Hierop wordt nog gestudeerd. Dit wordt bekeken per evenement en naar de aard van de evenementen. Er wordt ook gekeken naar de invloed van de verschillende maatregelen, waarvan de meest rigide maatregel het afsluiten van de Julianalaan is, maar eerst wordt gekeken naar maatregelen als begeleiding van verkeersstromen en parkeren.

 

* Door inspreker wordt gevraagd of zijn bedrijf nog wel bereikbaar is wanneer wegen afgesloten worden. Bij de Makro zijn al jaren problemen en er worden geen extra wegen aangelegd.

# Het amateurkunstcentrum geeft in principe geen extra verkeersoverlast. Naar evenementen wordt apart gekeken. Bij de maatregelen wordt rekening gehouden met de bestaande bedrijven.

 

* Inspreker vraagt zich af of er voldoende aandacht is voor de uitstraling van de kade.

# De kade wordt technisch hersteld. Bij de Schie komt gras. Het is mogelijk hier meer te doen.

 

* Inspreker is van mening dat De Schie een mogelijke aanvoerroute is. Bij de Porselyne Fles wordt dit ook gedaan. Via het water is volgens inspreker toeristisch aantrekkelijk.

# Dit is inderdaad aantrekkelijk. De doorgaande vaarroute mag niet belemmerd worden, daardoor is de aanleg van steigers niet mogelijk.

Er is een vertegenwoordiger van de provincie aanwezig, deze wordt uitgenodigd om met de wethouder de mogelijkheden van steigers of terugleggen van de kade etc. te bespreken.

 

* Er wordt aangegeven dat een oplossing voor het verkeer kan zijn het verkeer op de Julianalaan via de Jaffalaan te laten lopen.

# Dit blijkt niet zo makkelijk te zijn, maar hier wordt wel naar gekeken.

 

De discussie wordt afgesloten door P. Muller. Hij dankt de aanwezigen voor hun bijdrage.