Achtergrond

De Delftse duurzaamheidsmonitor vloeit voort uit het gelijknamige project uit 3D, Duurzaamheidsplan Delft 2000-2003. Al sinds 2001 is deze vorm van rapportage in gebruik waarin de Milieumonitor, het Milieujaarverslag, de GIM-rapportage en de Voortgangsrapportage 3D samengebracht zijn. In voorliggend rapport vindt u de actuele ontwikkelingen over 2003 en de eerste helft van 2004 en de kwantitatieve resultaten over het jaar 2003. Vanwege het verstrijken van de looptijd van het duurzaamheidsplan zal de methodiek van de huidige duurzaamheidsmonitor eind 2004, begin 2005 onder de loep genomen worden. Het streven is het monitoringsproces te koppelen aan het Programma Duurzaamheid uit de Programmabegroting en meer te integreren in andere gemeentelijke monitors. Dit betekent dat het proces van dataverzameling sneller en de rapportagevorm anders zal zijn in 2004/2005.

 

Ook het vaststellen van beleidsplannen op diverse deelterreinen binnen duurzaamheid, zoals het Ecologieplan brengt wijzigingen in doelstellingen en bijbehorende indicatoren met zich mee. Deze actuele ontwikkelingen worden meegenomen in de aanpassing van de volgende duurzaamheidsmonitor.

 

Voorgaande jaren vond er vanuit VROM een centrale monitoring plaats van gemeentelijke milieugegevens, de zogenaamde CCO-monitor. Met ingang van 2004 is deze vorm van monitoring vervallen. Daarom treft u in deze versie van de duurzaamheidsmonitor in sommige hoofdstukken een andere selectie van indicatoren aan dan in voorgaande jaren.

 

Inleiding

Deze nota omvat de aanbevelingen uit de Duurzaamheidsmonitor 2003/2004. De meeste aanbevelingen hebben betrekking op 3D-projecten. De achtergronden en motivaties bij deze aanbevelingen, evenals de voortgang van de 3D projecten zijn te vinden in hoofdstuk 2. Overige constateringen en aanbevelingen zijn terug te vinden in de samenvattingen aan het begin van elk hoofdstuk.

 


Voorstel aan B & W

Het college van B & W wordt voorgesteld de volgende aanbevelingen vast te stellen:

 

3D projecten- aanbevelingen

·         Duurzaam bouwen

Verordening duurzaam bouwen; nieuwbouw woningen

Onderzoek te verrichten naar het Dubo-instrumentarium op lokaal niveau dat aansluit op de bouwopgave van Delft tot 2015.

 

Convenant duurzaam beheer

Een laatste poging wordt ondernomen om via persoonlijke gesprekken op bestuurlijk niveau de corporaties te bewegen een overeenkomst te sluiten over duurzaam beheren en renoveren. Als deze poging op korte termijn strandt wordt er maximaal bestuurlijke druk ingezet om de corporaties te houden aan eerdere toezeggingen over duurzaam beheer en de prestatieafspraken daaromtrent.

 

·         Duurzame herstructurering Schie-oevers

Een besluit mogelijk te maken in de interne stuurgroep over het ambitieniveau en de gefaseerde aanpak van het Schie-oevers gebied.

 

·         Duurzame herstructurering Poptahof

Met de betrokken woningbouwcorporatie de duurzaamheidsambities uit het Masterplan Poptahof uit voeren.

 

·         Openbaar Vervoer

Het is aan te bevelen duidelijke bestuurlijke besluiten te nemen in 2004 opdat de nieuwe tariefacties tijdig uitgevoerd worden in 2004 en 2005.

 

Er wordt geadviseerd alle zaken met als doel de hoeveelheid restafval per inwoner terug te dringen en het afvalscheidingsgedrag te verbeteren onder de noemer “Afvalstrategie” te brengen. Voorafgaand aan de definitieve besluitvorming over het Strategisch Inzamelplan moet duidelijk zijn dat de milieudoelstellingen binnen dat plan gehaald worden. De overige afvalscheidingsprojecten uit het 3D plan komen hierdoor te vervallen.

 

·         Milieuzorg en -educatie in het voortgezet onderwijs

Het pilotproject af te sluiten en de activiteiten uit dit project onder te brengen in het project uit de NMC-nota “Structureel aanbod ontwikkelen voor het VO”;

 

·         Duurzaamheidsmonitor

Geadviseerd wordt te onderzoeken hoe de wijze en publicatie van monitoring aangepast kan worden om het evaluatieproces efficiënter te laten verlopen en te integreren in andere monitoringsinspanningen zoals de Stads- en Wijkbarometer. Deze aanbeveling past tevens bij de actuele bezuinigingstaakstelling.

 

·         Duurzaamheidstoets

Deze collegeperiode af te zien van invoeren van de duurzaamheidstoets uit het oogpunt van de bezuinigingstaakstelling.

 

·         Gemeentelijke Interne (Arbo- en) Milieuzorg

Geadviseerd wordt om het project volgens de ingeslagen weg voort te zetten wat betreft de organisatie van de interne milieuzorg. Daarnaast is het aan te bevelen dat de interne milieucoördinator concrete doelstellingen formuleert en met commitment van het GMT acties koppelt aan die doelstellingen.

 


Overige aanbevelingen

·         Milieuparagraaf ruimtelijke plannen vraagt meer capaciteit

Het opstellen van de onderdelen water en externe veiligheid in de milieuparagraaf voor ruimtelijke plannen wordt steeds belangrijker en tijdrovender vanwege de strengere eisen en controles door het Hoogheemraadschap Delfland en de provincie. Nader wordt onderzocht hoe de inzet van extra mensuren om deze taken uit te voeren kan worden vormgegeven.

 

·         Oppervlakte openbaar groen

Er is geen kwantitatieve doelstelling voor de oppervlakte groen geformuleerd voor Delft. Derhalve wordt deze oppervlakte niet expliciet gemonitord. In het licht van het nieuwe Ecologieplan en Bomenbeleidsplan gaan wij een duidelijke kwantitatieve doelstelling formuleren, waarbij aangesloten kan worden bij de bestaande uitgangspunten vanuit het ministerie van LNV.

 

Het college van B & W wordt voorgesteld akkoord te gaan met:

·         de Voortgangsrapportage 3D (hoofdstuk 2 van de rapportage) en deze ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad.

·         de overige onderdelen van de Delftse Duurzaamheidsmonitor 2003/2004 en deze ter kennisname voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

 

Bijlage:

Delftse Duurzaamheidsmonitor 2003/2004