Inhoud

 

1.       Inleiding

2.       Ligplaatsen

3.       Planning

4.       Tot slot

5.       Samenvatting

6.       Voorstel

 

 

 

   Bijlage 1        Voorstel Nieuwe ligplaats woonschip.


 

 

 

1.         Inleiding

 

In verband met de herschikking van de boten in de Zuidergracht is medio juli 2003 de ligplaatsenkaart van de VOGD (Verordening Openbaar Gemeentewater Delft 1996) o.a voor woonschepen in gemeentewater met betrekking tot de Zuidergracht aangepast en zijn alle ligplaatsen aan de zuidzijde van de gracht hieruit verwijderd. Dit heeft als gevolg dat het niet meer mogelijk is aan de zuidzijde van de gracht een woonschip af te meren.

 

Op 2 juli 2003 is met de eigenaar overeenstemming bereikt over de aankoop van de woonark “Cabrio”,  ten behoeve van het creëren van meer ruimte in de Zuidergracht en om de treurwilg nabij de Oostpoort te kunnen behouden. In de overeenkomst is opgenomen dat uiterlijk 15 januari 2004 de ark aan de gemeente opgeleverd diende te worden. Op 15 januari 2004 heeft de feitelijke overdracht plaatsgevonden en heeft de gemeente het woonschip in beheer genomen. Volgens planning zal de uitvoering van het bouwplan voor veld 9 starten in januari 2005. De Cabrio, die daar nu nog ligt zal dan moeten verdwijnen, om een de bouw van een nieuwe kade mogelijk te maken.

 

Vanaf juli 2003 staat de ark zonder ligplaats bij een makelaar te  koop. Tot op heden zijn er diverse bezichtigingen geweest waarbij biedingen zijn gedaan die, gezien de waarde van de ark, niet zijn geaccepteerd.

De woonark staat vanaf juli jl.  in de verkoop voor een bedrag van € 197.500,00.  De aanvankelijke vraagprijs is verlaagd mede omdat kopers in verband met  de economische recessie terughoudend zijn in deze toch al moeilijke markt.

 

Er is voor gekozen de boot gedurende de verkoop te laten liggen. Echter, vanwege het tegenvallen van de verkoop (economische recessie), klachten van overige woonschipbewoners en de te starten gebiedsontwikkeling dient thans een oplossing worden gevonden. Er zijn een tweetal oplossingen denkbaar:

  1. een tijdelijke ligplaats te zoeken voor de woonboot, de woonboot zonder ligplaats te verkopen en het verlies dat daarmee gepaard gaat te accepteren.
  2. een tijdelijke ligplaats te zoeken voor de woonboot en ondertussen de procedure te starten voor het creëren van een definitieve ligplaats. De procedure is tweeërlei; het starten van een vrijstelling van het bestemmingsplan binnenstad (art 19 lid 1) en het aanpassen van de Verordening Openbaar gemeentewater Gemeente Delft 1996 (VOGD).

 

2.         Ligplaatsen (permanent)

 

Als ligplaats komt in principe al het voor de Cabrio middels verslepen bereikbare water in aanmerking.

Ligplaatsen door overzetten in een andere vaart, op het land zetten, worden buiten beschouwing gelaten. De kans op ontwrichting door hijsen en/of vervoeren van de Cabrio is te groot.  De locaties die dan voor een ligplaats in aanmerking komen zijn:

 

·         Watertorengracht noordoost/ noordwest

·         Watertorengracht zuidoost /zuidwest

Ad        Watertorengracht noordwest en noordoost

 

De kade en het water zijn van de gemeente. Er is plek voor 4 woonboten en een aantal recreatieschepen, alsmede een beperkte vrije ruimte voor passanten. Er wordt bij afmeerafspraken contact opgenomen en overleg gevoerd met DSM om  te waarborgen dat het  zicht op van het voormalige hoofdkantoor van Gist Brocades (Rijksmonument) niet te zeer geweld wordt aangedaan. Overwogen is een ligplaats (permanent) te creëren aan de oostzijde van de Watertorengracht, ten noorden van de woonschip met huisnummer 121. Een en ander vanwege de afmetingen van de Cabrio. Met name door de hoogte van het woonschip wordt het zicht op het Rijksmonument negatief beïnvloed.

 

Het water wordt door de vrachtscheepvaart in het Rijn-Schiekanaal, de Watertorengracht ingeduwd en uitgezogen.

Hoe dichter bij de uitmonding van de Watertorengracht, des te groter de waterspiegelschommelingen. Dit vraagt een dure flexibele afmeervoorziening.

De conclusie is dat een permanente ligplaats van de Cabrio op deze plek niet wenselijk is.

 

Ad        Watertorengracht zuidwest en zuidoost

 

De Watertorengracht is aan de zuidwest zijde eigendom van DSM. De zuidoost zijde is eigendom van de gemeente Delft. De eigendomsgrens ligt ongeveer in het hart van de gracht. Oostelijk zijn er 5 ligplaatsen voor woonschepen beschikbaar en één recreatieschip.

Onderzocht is of het aantal ligplaatsen voor woonboten hier met één ligplaats is uit te breiden, met gelijktijdig een verplaatsing van het recreatieschip.

 

Op de bijlage is een voorstel getekend. Een woonschip achter de trafo is gezien het karakter van de openbare ruimte niet hinderlijk. Het enige zicht op de woonboot is er vanaf de Lepelbrug en dan valt de woonboot weg tegen de trafo die even breed is als de Cabrio maar drie keer zo hoog.

Om de ligplaats te kunnen gebruiken zullen aanlegvoorzieningen en nutsaansluitingen gemaakt moeten worden. Met Eneco zal overleg gevoerd moeten worden over de inrichting aan de achterzijde van de trafo.

Bij plaatsing van de Cabrio op deze locatie verliest de woonschip op huisnummer 10 vanaf de kopse kant het uitzicht over de gracht. Het uitzicht vanuit de zijkant van woonschip op de gracht (huisnummer 10) blijft gewaarborgd.

Dit probleem zou overigens door verwisseling van de ligplaats van Neon nr 10 met de Cabrio op te vangen. Overleg met de Neon nr 10 is hierbij noodzakelijk.

Hierbij vervalt dan wel het “wegvallen” van de Cabrio achter de trafo.

 

Het (ver)plaatsen van een woonschip betekent tevens plaatsing binnen de geluidzone Wet Geluidhinder van het industrieterrein DSM-Gist/Calvé.  Juridisch is het hier van belang of sprake is van een woning dan wel een geluidsgevoelige bestemming. Volgens de wet Geluidhinder is een woonschip geen geluidsgevoelige bestemming.

Op dit punt lijkt er dan ook geen belemmering te zijn. Dit behoudens bezwaren.

Bij verdere uitwerking zal nog nagegaan worden hoe de situatie in milieutechnisch opzicht

geoptimaliseerd kan worden.

 

Een ligplaats is achter de trafo is in strijd met het bestemmingsplan Binnenstad en met de kaart van de VOGD

Om de ligplaats te kunnen realiseren is vrijstelling van het bestemmingsplan en wijziging van de kaart van de Verordening Openbaar gemeentewater Gemeente Delft 1996 (VOGD) een voorwaarde.

 

Vrijstelling van het bestemmingsplan art 19 lid 1 duurt 7 tot 9 maanden minimaal.

De wijziging van de kaart van de VOGD kan binnen 4 maanden afgerond zijn.

Bij beide procedures geldt dat de termijnen alleen onder voorbehoud van bezwaar en schorsing zijn te halen.

 

Een permanente ligplaats van de Cabrio aan de Watertorengracht zuidoost zijde is realiseerbaar en stedebouwkundig aanvaardbaar.

 

3          Planning

Gelet op de benodigde proceduretijd zal de permanente ligplaats van de Cabrio niet tijdig gereed zijn. Het is daarom nodig de Cabrio voor januari naar een tijdelijke ligplaats te slepen.

Het zoeken naar een tijdelijk ligplaats is inmiddels gestart.

 

4          Tot slot

 

In de vertrouwelijke bijlage is een financiële raming opgenomen van de verkoop zonder en met ligplaats aan de Watertorengracht.

 

5.         Samenvatting

 

·         De verkoop van de Cabrio zonder ligplaats heeft tot nu toe niet het gewenste resultaat opgeleverd.

·         Parallel aan het huidige verkooptraject zijn de mogelijkheden onderzocht van het creëren van een permanente ligplaats, zodat verkoop met ligplaats afgewogen kan worden.

 

6.         Voorstel

 

De commissie Duurzaamheid wordt gevraagd het college een advies te geven inzake de volgende twee opties:

 

  1. een tijdelijke ligplaats zoeken voor de woonboot, de woonboot zonder ligplaats  verkopen en het verlies dat daarmee gepaard gaat accepteren.

of

  1. een tijdelijke ligplaats zoeken voor de woonboot en ondertussen de procedure te starten voor het creëren van een definitieve ligplaats.