Stuk 94 I                                                                                             Delft, 11 mei 2004.

414155                                                                       

                

Onderwerp: Vaststelling ontwikkelingsplan Locatie Koepoort.

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

Het plangebied Locatie Koepoort is gelegen aan de oostkant van de binnenstad van Delft en fungeert aan die kant als belangrijke toegangspoort tot de binnenstad. Het plangebied wordt doorsneden door de wijkontsluitingsweg Stalpaert van der Wieleweg/Van Miereveltlaan, welke tevens onderdeel is van de binnenstadsring. De binnenstadsring is de ontsluiting voor de binnenstad. Aan deze ring zijn parkeerlocaties gelegen voor bezoekers van de binnenstad.

 

In het westelijke deel van het plangebied is, conform het parkeerbeleid voor de binnenstad, een bezoekersparkeergarage gepland met een capaciteit voor 320 parkeerplaatsen. Tevens wordt aan De Genestetstraat (op de plek van de reeds gesloopte woningen) woningbouw voorzien met een hoogte van twee bouwlagen en een terug liggende derde laag.

In het oostelijke deel van het plangebied, de Koepoortplaats, is een hotel gepland met een minimale bouwhoogte van 22 meter en een maximale bouwhoogte van 31 meter. De parkeerfaciliteiten voor touringcars zal behouden dienen te blijven.

 

De geplande nieuwbouw past niet in de ter plaatse vigerende bestemmingsplannen Uitbreidingsplan Bieslandse Bovenpolder uit 1954 en Bieslandse Bovenpolder uit 1987. Medewerking aan de bouwplannen vergen daarom een bestemmingsplanherziening dan wel een vrijstelling als bedoeld in artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). De gemeenteraad van Delft heeft besloten binnen een periode van 5 jaar al haar bestemmingsplannen te actualiseren en om gedurende die periode middels artikel 19 WRO vrijstellingen mee te werken aan bouwplannen die niet passen binnen de bepalingen van de veelal verouderde bestemmingsplannen. De WRO vereist een "goede ruimtelijke onderbouwing" als motivering voor de artikel 19 WRO vrijstellingen. De gemeenteraad heeft besloten die ruimtelijke onderbouwing op te nemen in zogenoemde ontwikkelingsplannen. De ontwikkelingsplannen bieden het ruimtelijke en functionele kader voor herontwikkelingen en worden na het verlenen van inspraak door de gemeenteraad vastgesteld.

 

Voor het gehele gebied ten oosten van de binnenstad tot aan de rijksweg A13 zal in het derde kwartaal 2004 een nieuw bestemmingsplan worden opgesteld. Het ontwikkelingsplan zal in dit nieuwe bestemmingsplan worden opgenomen.

 

Voor de herontwikkeling Locatie Koepoort is een concept ontwikkelingsplan opgesteld. Dit concept heeft van 15 december 2003 tot en met 12 januari 2004 ter inzage gelegen met de mogelijkheid tot het indienen van schriftelijke inspraakreacties.Tevens is op 7 januari 2004 gelegenheid geboden tot mondelinge inspraak.

Het concept ontwikkelingsplan is verzonden om overleg als bedoeld in artikel 10 van het Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro). Alle reacties op het concept ontwikkelingsplan zijn samengevat en beantwoord in de nota Inspraak en Overleg Ontwikkelingsplan Locatie Koepoort.


 

Er zijn 91 schriftelijke inspraakreacties ingediend (waarvan 83 gelijkluidend):

1.                  L. Gubbi, Stalpaert van der Wieleweg 110, 2612 SZ Delft.

Driemaal (gelijkluidende) reactie: tweemaal gedateerd 15 december 2003 en éénmaal op 29 december 2003, ingekomen op respectievelijk 15, 19 en 30 december 2003;

2.                  83 gelijkluidende inspraakreacties gedateerd 8 januari 2004, ingekomen op 7 januari, 8 januari, 9 januari, 12 januari, 13 januari en 14 januari 2004, voor een gedeelte voorzien van aanvullingen. Voor de namen van de insprekers wordt verwezen naar de Nota Inspraak en Overleg;

3.   a.   Familie D. Brinkhuis, De Genestetstraat 19, 2612 RL Delft,

gedateerd 7 januari 2004, ingekomen op 9 januari 2004;

b.       M.E. de Vreede, Koepoortstraat 41, 2612 HS Delft,

gedateerd 9 januari 2004, ingekomen op 9 januari 2004;

4.   a.   D. van Konijnenburg, directeur, namens de Max Havelaarschool,

Maria Duystlaan 1, 2612 ST Delft,

gedateerd 10 januari 2004, ingekomen op 12 januari 2004;

b.       J. van Mil-Verleun, Den Genestetstraat 7, 2612 RL Delft,

gedateerd 10 januari 2004, ingekomen op 12 januari 2004;

5.         J. Dunnebacke, Gerard van Loonstraat 4, 2612 HV Delft,

gedateerd 9 januari 2004, ingekomen op 13 januari 2004;

      6.         A.R. Ubels, voorzitter en J.M.F. Kuypers, secretaris, namens het bestuur van de Bewonersbelangenvereniging Koepoort, Van Renswoudestraat 8, 2612 HX Delft.

 

De Kamer van Koophandel, het Hoogheemraadschap Delfland alsmede de Provinciaal Planologische Commissie hebben gereageerd op het verzoek om overleg.

 

De inspraakreacties richten zich voornamelijk tegen de geplande bouwhoogte, de vermeende overlast van stank en geluid als gevolg van het gebruik van de parkeergarage en

de onduidelijkheid over het verhalen van schade als gevolg van bouwactiviteiten.

 

In de beantwoording (Nota Inspraak en Overleg onder Algemeen I) van de inspraakreacties is duidelijkheid geboden over het verhalen van schades. De heimethode zal bij aanvraag van bouwvergunning voor de garage een extra punt van aandacht zijn.

Uit onderzoeksgegevens blijkt dat de vermeende overlast van stank en lawaai de wettelijke normen niet zal overschrijden.

 

Het ontwikkelingsplan is naast enkele ondergeschikte aanpassingen op onderstaande punten aangepast:

§         het hotel heeft een minimale hoogte van 6 bouwlagen, zijnde 22 meter en een maximale hoogte van 9 bouwlagen, zijnde 30 meter;

§         de hoogte van de nieuwbouwwoningen aan de zijde van De Genestetstraat is 2 bouwlagen zijn met een maximale bouwhoogte van 7 meter, waarboven een terug liggende bouwlaag is toegestaan passend binnen het denkbeeldige kapprofiel met een hellingshoek van maximaal 55º gerekend vanaf de snijlijn van de voorgevel en het dakvlak van de tweede bouwlaag;

§         de hoogte van de nieuwbouw aan de zijde van de Maria Duystlaan is minimaal drie bouwlagen en maximaal vier bouwlagen met een totale bouwhoogte van 13 meter waarbij wordt opgemerkt dat aan de zijde van De Genestetstraat de vierde bouwlaag inclusief balkonhekken niet of zeer beperkt zichtbaar is vanaf de voorgevel van de bestaande woningen op een ooghoogte van 2 meter boven het maaiveld;

§         de inrit van de parkeerplaats voor touringcars op de Koepoortplaats zal niet verschoven worden; de plaats van de uitrit zal nader worden onderzocht.


 

Ambtshalve zij de onderstaande aanpassingen aangebracht:

§         de voorgevel van de nieuwbouw mag aan de zijde van De Genestetstraat maximaal 3 meter ten opzichte van de rooilijn gesitueerd worden: deze ruimte wordt ingericht als voortuin waarin bebouwing niet is toegestaan;

§         de voorgevel van de nieuwbouw aan de zijde van de Maria Duystlaan mag maximaal 1,5 meter ten opzichte van de rooilijn worden geplaatst: deze ruimte mag worden  ingericht als privé-stoep.

 

De overlegreacties hebben met name betrekking op de waterparagraaf. Deze is conform het verzoek van de overlegpartners aangepast.

 

Onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie duurzaamheid stellen wij u voor het ontwikkelingsplan Locatie Koepoort vast te stellen.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

 

J.P. Torenstra                           ,lo.burgemeester.

 

 

 

H.G.L.M. Camps                       ,secretaris.

 

 

De raad der gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 11 mei 2004;

 

gelet op de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de nota “Evaluatie wijziging WRO” en met inachtneming van het advies van de commissie Duurzaamheid;

 

b e s l u i t:

 

het ontwikkelingsplan Locatie Koepoort vast te stellen.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 27 mei 2004.

 

 

 

                                                           ,plv. voorzitter.

 

N.A.J.M. van Doeveren

 

 

 

                                                           ,griffier.

 

R. de Groot